Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Re: Bitcoin, Litecoin, Ethereum a iné kryptomeny

Príspevok od používateľa kayko »

Zedci napísal: 26 feb 2021, 12:00 Ledger S je slabota a Xko neviem zohnat. Cakam preto na Trezor T ked naskladni Alza.
V com je Ledger slabota? S-ko mam treti rok a zatial som na nejaku slabost nenarazil. Lepsi displej a wireless za dvojnasobok ceny ma zatial nepresvedcili. Je to iba sifrovana flashka, ktora sa navyse neda pouzit na nic ine, takze v podstate to mam iba pre lepsi spanok, ze kluce mam niekde bezpecne ulozene. Tych 60€ navyse by som radsej investoval do crypto.

Ale ked uz, tak ja som svoje S-ko objednaval priamo zo stranky Ledger a nevidim problem v objednani X-ka na ich stranke je momentalne dostupne, takze nechapem tomu, preco ho nevies zohnat.
Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

Obe su fajn, vzdy je HW penazenka najlepsia moznost ako drzat kryptomeny. Ale pre mna osobne - ked uz porovnavat medzi tymito dvoma - to jak keby si porovnaval Skoda 120 a S-classu. Obe ta dovezu a splnia ucel, ale ten level komfortu je proste iny. Davnejsie ked som sa rozhodoval, ktoru HW penazenku si kupit, tak mi znamy ukazoval jeho ledger S - cely interface, vzhlad, a ten mrtvy "display" - tak to bol pre mna no go ... To je nieco strasne. Pre mna argument ceny nejakych 60 eur hore dole fakt neni urcujuci, hlavne pri kryptomenach, kde 60 e zarobis lusknutim prsta. A nejsom si isty, ci nahodou Trezor T nepodporuje aj viac kryptomien a ci ma ledger tiez zakomponovany nakup a predaj kryptomien ako to ma Trezor T a dalsie vychytavky (ktore kazdym updatom pribudaju). Su to detaily, ale podla mna pekne detaily. Je to proste dalsia generacia HW penazeniek. A je fajn mat pekny dotykovy a hlavne prehladny display.
mato55002
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mato55002 »

Mam ledger aj trezor a obe v lacnejších variantoch. Zaplatiť za každý o 60 eur viac iba kvôli tomu aby som mal krajší display sa mi fakt nechcelo, keď ich vytiahnem tak raz za 3 mesiace aby som spravil transakciu a znova schovam.
Uloženie kryptomien tam funguje rovnako.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

tiež rozmyšlam ako často použivate tie vaše penaženky že je pre vas nano S shit. Lebo ja ho pouzijem možno tak raz za mesiac na par sekund a hotovo a to obchodujem mesačne v dost velkych objemoch

ledger live appka ma kadejake funkcie ako priamy exchange alebo lending ale ak fakt rad platiš za taketo nezmysly tak to musis byt blby alebo začiatočnik lebo tie fees su tam nehorazne
Kels
King
King

Jedina vec, ktoru pouzivam na nakup momentalne je crypto.com. Nejde o to ze ten display je krajsi, ale pre mna osobne prehladnejsi a celkovo praca s Tčkom je rychlejsia a plynulejsia.
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Kels, nákup krypto priamo cez apku má aj Ledger a taktiež má zmenáreň. A taktiež máš takmer každý mesiac nejakú aktualizáciu. Ale je to otázka priorít. Za tých 60€ investovaných do krypto, si človek možno raz kúpi aj tú S-klasse, ale z usb kľúča, ktorý vytiahneš raz za mesiac veľa úžitku nemáš. Nejdem sa hádať, či je lepší trezor alebo ledger, pre mňa je to stále iba šifrovaná flashka s nejakým UI pre bezpečné spravovanie svojho krypto portfólia. Ten softvér je tam to hlavné, ak sa mi ten "kľúč" rozmláti, alebo pokazí, to najpodstatnejšie je práve ten kus papiera, kde máš recovery phrase, takže nejaký dotykový displej a tvar tej veci, je len pre ten pocit, ale užívateľskú hodnotu to pre mňa nemá. Displej používam iba pre kontrolu kľúčov a potvrdenie transakcie, ale 99% času klikám a čumím do aplikácie v labtope, alebo smartfóne.
Kels
King
King

No, ja som nepisal ze je Ledger shit. Napisal som v prvom prispevku, ze obe su fajn, ale ked uz ich zacal niekto porovnavat - mne skratka sadlo viac Tčko. To, ci ma Ledger nakup alebo zmenaren bola len uvaha (kedze tak daleko som sa s ledgerom nedostal), ktora pre mna nieje podstatna. Moj dovod som napisal - pre mna bola urcujuca prehladnost, rychlost a to pri tom Sku, ktore mi bolo odprezentovane nazivo, absolutne nespnalo moju predstavu. Ak sa teda bavime vyslovene o Ledger nano S vs Trezor T - tak k podrobnejsim analyzam a funkciam tychto dvoch penazeniek je fajn precitat si comparison recenzie, kde tie veci su lepsie popisane a mne sa ich vlastne ani nechce pisat (akurat si nemylit "One" s "T"). Ucel ale splnia obe a tym to kludne uzavrime. Ale stojim si za tym, ze ked niekto nema problem so 60 eurami hore dole - nevidim realny dovod preco by mal uprednostnit Ledger pred Tčkom, to bola pointa prispevku :)
Zedci
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Zedci »

Sko ako som cital ma malo pamate a je nutne potom mazat a instalovat appky na krypto. Slabsi trezor nepodporuje krypto o ktore mam zaujem. Ledger X z oficialneho webu pisu shipping 2 tyzdne. Preto cakam uz rovno na Tcko.
Kels
King
King

Inak, ako vyzera taka zmena danovej rezidencie a co to vsetko obnasa ? Ma niekto s tym skusenosti pripadne nejake info? Par ludi to tu spominalo, aj v tej binance diskusii to bolo riesene ako jedna z najlepsich moznosti v suvislosti s daniami a kryptom. Celkom by ma zaujimalo ako tato vec vyzera v praxi.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

predpokladam, ze treba minimalne prechodny pobyt a na ten dane krajiny vacsinou vyzaduju pracovnu zmluvu a zmluvu o ubytovani
to prve by nemusel byt problem, ak si spravis v danej krajine nejaku srocku, to druhe sa da riesit najmom

teoreticky v tom nevidim nejaky problem, prakticky sa moze menit z krajiny na krajinu
jukel
Professional
Professional

nie nieje to jednoduche. Je lahke sa prestahovat ale zmeniť danový decimil už nie. A dokonca aj ked sa uspešne prestahuješ do danoveho raju a budeš tam cely rok zalezený stale ti slovenský danový urad može poslať pozdrav ak mas na slovensku nejaké záujmy ako napr. rodinu, nehnutelnosti, firmy atd. Menili sa zakony ked športovci utekali do monaka
mato55002
Light Star
Light Star

Nedá sa to ani spraviť do roka. Mám známeho ktorý sa takto presťahoval aj zo svojou firmou do CZ iba kvoli kryptomenám a trvalo to 3 roky. Za tú dobu ti môžu kryptomeny dobre spadnúť, jedine že by si to prehodil do stablecoinov ale za ten čas a čakanie to moc nestojí.
Kels
King
King

Hej no, cakal som ze to nebude take jednoduche ... :? Ja som sice long term hodler, ale neviem si predstavit platit tomuto statu dan z krypto, ked by som uz chcel nejaku vacsiu cast vybrat. Dajme tomu, ze sa jedno rano zobudis a budes mat 500k + v penazenke ... Tu cast, ktoru pytaju teraz za dan aj s tou zdravotkou, to uz by bolo celkom realny peniaz ... :? Ja sa len chcem pripravit najlepsie na exit day, uz citim ze sa blizi :D
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Anonymný výber je možný, pokiaľ som dobre informovaný, cez anonymné krypto-bankomaty, ktorých je pár aj u nás aj v Čechách. Iba kvôli kryptomenám by som sa určite nesťahoval, pokiaľ niesom mafián alebo hľadaný zločinec. Stačí mať Trezor, alebo Ledger a kupovať krypto cez anonymné burzy. Keď ide o výber, v živote by som nevyberal z krypto celý zisk naraz, najmä ak ide o také vysoké sumy ako spomenutých 500k. Tu si treba tiež uvedomiť, že čím vyššia suma, tým ťažšie predať všetko naraz. Ideálne držať zisk v stablecoinoch na HW peňaženke a predávať postupne po menších sumách a hlavne v časoch, keď nie je na trhoch vysoká volatilita a burzy preťažené.
Kels
King
King

A ktore burzy su 100% anonymne ? Aspon teda podla mojich informacii, kazda si vie najst cestu k identifikacii, ci som zle informovany ?

Co sa tyka sposobu cez stablecoiny - to sa pozdava aj mne - akurat, ze ked kupis stablecoin a uplatnis zisk z inej kryptomeny, tak by si to mal danit. Ale samozrejme co by si mal - neznamena ze musis , skorej ma trapi otazka ci na taketo daco vie niekto prijst. Ked si realne kupis za krypto stable coin a ten si posles na penazenku. A potom to riesis teda nejak postupne ...

Celkom ma zaujala moznost darovania - ak tomu spravne chapem - ak darujem krypto dajme tomu sestre - tak v tom case sa nedani nic - a ona ak sa rozhodne to predat, tak by mala danit rozdiel tej ceny na ktorej bola krypto ked som jej to dal s tou cenou aka je v den ked to predava ... Samozrejme by sa tie peniazky k tebe uz nemali dostat - ale tu mi to pride celkom prijatelnejsie co sa tyka nejakeho "ututlania" a spekulacii
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Ak si zamenis krypto, posles na HW penazenku a odtial na adresu, ktoru ti vygeneruje bitcoin-bankomat, tak takato transakcia mi pride dostatocne anonymna. Pretoze HW penazenky nie su registrovane na meno.

Pre mna za mna, nech je moj ucet na burze registrovany na mna. Ale pokial tie peniaze z tej burzy poslem na nejaku HW penazenku a odtial ich poslem do bitcoin - bankomatu, tak kto mi dokaze, ze som tie krypto nejakym sposobom spenazil prave ja? To ze som mal vtedy a vtedy na burze nejake krypto? Povies uradom, hackli mi ucet, peniaze odisli na nejaku HW penazenku, kto realne dokaze, ze ta HW penazenka je tvoja? Budu si vediet dohladat adresy, ale to nestaci, oni musia tu adresu spojit s tvojim menom a to zatial dokazu iba na burzach a zmenarnach, kde je tvoja totoznost overena a nepopieratelna.

Myslim, ze nejake anonymne zmenarne a burzy sa tiez este najdu, neskusal som zatial, ale toto by mali byt nejake:
flyp.me
faa.st
godex.io
morphtoken.com
swapy.app
bisq.network
blockdx.co
mato55002
Light Star
Light Star

Vyberať cez automaty je blbosť v prípade že tam nemáš iba pár tisíc. Pretože anonymné môžeš vybrať iba do tisíc eur denne. A ak si ich kúpil z burzy tak je to aj tak jedno 😀.

Krypto za krypto sa daní ale ak napr kúpiš Eth za tisíc po pol roku ho vymenis za stablecoin Tether ale Eth už má hodnotu 3 tisíc, no zároveň nakúpis za 3 tisíc Tether tak máš stále zisk 0 a nič nedanis zo zisku.

S tým darovaním je to ťažko povedať ale tiež sa to nezdá úplne legálne a pochybujem že to takto funguje , aj keď to hovoril ekonom na Binance.

Tiež plánujem tento rok vyberať zisky a určite si cez leto kúpim konzultáciu u nejakého odborníka a spýtam sa na možný odchod zo štátu, keď tak dám vedieť. Odísť iba kvôli kryptomenam sa rozhodne oplatí keď tu máme mafianskych 39 percent, toľko ani Černák nechcel za výpalníctvo. Aj keď ja k práci potrebujem iba PC a rodinu ešte neriešim, takže pre mňa by to nebolo až tak zložité.
dasti555
Professional
Professional

Príspevok od používateľa dasti555 »

HW peňaženka možno anonymná je ale blockchain nie. A teda ak si z burzny kde si KYC overený pošleš na HW peňaženku a odtiaľ do bankomatu (ktorý tiež má zoznam adries ktoré isto sa dajú nájsť že patria k bankomatu).
A zároveň ak si pošleš viac ako si tam vložil tak už realizuješ zisk.

mato55002 ako myslíš, že nakúpiš tether za 3000? Ty predsa realizuješ zisk keď meníš 1500$ ETH za 3000$ USDT. A teda zo zisku tejto transakcie (1500$) by si mal odviesť 33% respektíve 39%. A nech robíš čo robíš stále už máš +100% zisk.

Ten dar je zaujímavá výnimka. Akurát ty keď to daruješ tak následne sa nemáš dostať k tým peniazom :D čiže daruješ ich manželke a tam majú zostať … už ich nemôže dať tebe :D

A ja neviem či ste videli tú tlačovku Kažimíra keď to oznamoval, že sa budú zaoberať kryptomenou ako mne to prišlo ako - teraz zarobíme na tých čo budú chcieť žiť bez „strachu“ - „Každý ten kto chce žiť podľa zákona bude musieť zdaňovať, to nie je otázka ako sa k tomu vieme dostať. Dneska je doba, že sa k všetkému dá raz dostať. To znamená, že kto chce vedome obchádzať zákon bude vystavený riziku, že bude neskôr sankcionovaný.“ v tomto (aj trochu vtipnom) zostrihu je tá jeho tlačovka na 7:00
A teda nepoznám jeho tlačovky ale aj ten spôsob prejavu ako sa tam stále obzeral atď …
kayko
Medium Professional
Medium Professional

Omyl, aj HW peňaženka aj blockchain sú anonymné do tej miery, do akej je adresa v blockchaine spojená s tvojou osobou. A väčšinou je spojená iba cez účet na burze či zmenárni. Preto netreba kryptomeny držať na burze a zmenárni, ale hneď to "schovať" na hw peňaženku. A preto daniari pýtaju reporty od týchto inštitúcií. Keby nebol blockchain anonymný, tak úrady nepotrebujú reporty búrz ani zmenární a všetko potrebné si zistia rovno z blockchainu. Ak si to pošleš na súkromnú hw peňaženku, tak ty daniarom môžeš kľudne povedať, že si o tie kryptomeny prišiel, lebo niekto ti vykradol účet na burze a ten úradník s tým nič nenarobí, lebo aj keď bude mať adresu tej peňaženky, na ktorú to odišlo, tak stále nemá ako zistiť, komu tá peňaženka patrí.

Máme jedno z najväčších daňových a odvodových zaťažení v EU, že to niekomu docvakne zrovna pri kryptomenách je trochu neskoro.
Mohli ste sa odsťahovať už včera, keď ste chceli ušetriť.
Ale sťahovať sa kvôli ziskom z riskatného aktíva mi príde trochu odveci, keď sa dotyčný nevysťahoval zo SR kvôli daniam všeobecne.

Čo sa týka limitu na výber z Bitcoin bankomatu, tak ten je 5000€ na transakciu.
Mať 100 litrov na jednej HW peňaženke je tiež volovina.
Lepšie je mať ich napr. po 25 litrov na 4 peňaženkách (hlavne pre prípad, že o nejakú z nich prídeš, tak neprídeš o všetko naraz) a tvoj limit na výber sa ti tým pádom zvyšuje a denne takto dokážeš vybrať 20 litrov, čiže svojich 100 litrov v krypto si schopný do týždňa vybrať v cashi.
Treba trošku rozmýšľať a neposrať sa hneď z jednej tlačovky pána Kažimíra :roll:
jukel
Professional
Professional

limit na tranzakciu bez KYC je 990€ aj to nieje vo všetkych automatoch. Niekde scanuješ občiansky niekde sa registruješ cez SMS. "Schovavať" peniaze na HW wallet je tiež utopia. Všetko čo odidie z tvojho učtu na burze je na blockchane dohladatelne a spojitelne s tvojou osobou. Hovoriť že ti hackli učet a podobne sa hovorí teraz lahko ale niesom si istý či budeš taky hrdina aj ked ti bude hrozit basa.

Miesto toho aby ste tu riešili ako o*ebat štat mohli by ste tu radsej preberať legalne sposoby lebo presne kvoli takymto verejnym diskusiam sa na to bude prihliadať ešte prisnejšie ako teraz
Napísať odpoveď