Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa masterdead »

Peter00 napísal: 15 máj 2025, 4:19 Čo som študoval ja, tak aj po vysokých nájazdoch tá batéria dosť dobre drží. Čo je horšie je zub času. Je rozdiel či niekto dá 100k rok a či za 5 rokov. Ak to da niekto za 5 rokov, tak mu klesne dojazd o dost viac.
Cize ak niekto najazdí autom 15k rocne a chce to auto mat Idealne tak 15 rokov, tak elektromobil asi nebude pre neho.
S poslednou vetou mierne nesuhlasim. Naopak, studie ukazuju, ze zivotnost baterie je velmi dlha. Jej kapacita sice pada a najviac v prvom roku od vyroby, avsak to neznamena, ze ak pada prikladom 5% rocne tak vlastne za 10 rokov bude na 50% SoH. Tesly z 2012-2014 maju asi cca 20% degradaciu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ono ohladom zivotnosti akumulatorov by sa malo rozlišovať o aky konkretny typ ide.
Môžu byť: nikel-mangán-kobalt, lítium-železo-fosfát, nikel-kobalt-hliník, Li-Po,
NiMH /už sa v Ev nepouzivaju/
Na-ion a solid-state su vo vývoji.

A aj samotný vyrobcovia pouzivaju rozne typy. Napr Tesla ma v autach nikel-kobalt-hliník, nikel-mangán-kobalt aj lítium-železo-fosfát.

Autoeditácia príspevku po 3 min 10 sek:
masterdead napísal: 15 máj 2025, 20:41 Tesly z 2012-2014 maju asi cca 20% degradaciu.
ak to tak je, tak to je pomerne značný úbytok kapacity. Ale u novších typov EV bude rychlost degradacie urcite pomalšia.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Ale neni to znacny ubytok kapaity preboha.. Znacny ubytok by to bol, keby to bolo za rok. Ale to je za X rokov a hlavne to potom drzi na +- rovnakej urovni. Ako napriklad solary, tie tiez stratia 30% ucinnosti za par rokov, ale potom je to uz docela stabilne a nepojdu k nule..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

20% je urcite dost ale zase je to podstatne menej nez sa ocakavalo. ludia sa bali ze to bude ako s telefonmi ze po par rokoch vydrzi ledva polovicu toho co vydrzal ked bol novy.
tiez mam pocit ze niektore auta su na tom extra zle, mne sa velmi paci honda e ale vsetci na nu nadavaju ze mala mizerny dojazd ako nova a jazdene ze su na tom velmi zle. auto z dojazdom pod 100km to je ozaj extrem.
zase je to o tom ze aku realnu prioritu ma dojazt pre kupujuceho. pokial kupujem 10+ rocne auto tak asi nebudem manazer ci podnikatel co potrebuje denne chodit na otocku do nemecka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

s ubytkom dojazdu ide ruka v ruke aj strata hodnoty daneho auta. Ak niekto kupi 10ročné auto ktore stratilo 20percent kapacity, tak kolko to bude ked potom bude povedzme ho chciet o 5rokov predat? Bude chciet niekto kupit auto s tak malym dojazdom? A hlavne - za aku cenu? Dalej, u EV ktore ma povedzme 15rokov už môže prist aj k inym porucham na akumulatore, nielen strata kapacity. Bude mať zmysel do tak stareho EV tak vela investovat?
Automobilkam to bude len vyhovovat, lebo to bude tlacit ludi radsej si kupovat nové alebo pomerne mlade jazdenky, ale starsie EV budu mat na trhu minimalnu hodnotu.
Pokial niekto bude argumentovat tym, ze ved moduly na baterke sa daju vymenit, tak jednak to neplati všetky baterky a za druhe vymena iba jedneho modulu može sposobit nevyvazenie kapacit oproti tym starsim modulom, čo v praxi nie je uplne idealne.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

No to zase ano, napriklad do 10r tesly by som nesiel prave kvoli tomu, ze ked zrazu odide nejaky clanok, tak sa nedoplatis. Ale to su zase dve rozdielne veci, strata kapacity, a odidenie modulu/clanku, ktore moze prist po roku, 5 alebo 10tich, to nikdy nevies. Ale cena je tam stale sialena za opravu/vymenu. To skor, ze si clovek kupi nove alebo rocne ev, a bude ho pouzivat stale, az kym sa nieco nestane.. A usetrene peniaze moze pouzit na nove ev, alebo vymenu baterie, ak auto ma vsetko co potrebujes..
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ved teraz si tu o tom piseme ze ceny baterii neustale klesaju, technologie sa vylepsuju. ktovie kde budu ceny baterii o 5 alebo 10 rokov.
ja ked som pokukoval po bmw i3 tak som zistil ze v cechach sa niekto specializuje na vymienanie baterii. nova bateria aj s vymenou stoji 4000 eur. to neni taka tragedia. samozrejme ma vacsiu kapacitu ako povodna a zrazu mas lepsi dojazd nez ked bolo nove. o 10 rokov bude vymena stat mozno 2000 eur, mozno len 1000 eur. a kapacita bude mozno este vyssia.

hlavne to treba vzdy porovnavat, lebo ak sa rozpravame o sanci ze ti odide clanok v baterii tak pri spalovaku mas sancu ze ti odide turbo, ze ti odide prevodovka. niektore motory boli nachylne a mohol sa ti zadriet valec. to sa tiez potom rozpravame o niekolko tisicovych opravach.

ten sekundarny trh s bateriami sa neustale zvacsuje a zvacsuje. v amerike je uz dnes velmi popularne retrofitovat baterie a motory do starych spalovakov.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Samozrejme. Nikdy som nečítal, že by "odišiel" motor EV po pár desiatkach tisíc najazdených kilometrov.
U spaľovákov to nie je vzácnosť.
A ako píšeš - batérie sa vyvíjajú a čím viac EV sa bude predávať, tým lacnejšie budú EV aj náhradné batérie.
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

Ale samozrejme, ze moze. Na FB chodim do skupiny, kde raz frajer len tak mimochodom pisal prispevok o tom, ako mu v ZOE odisli loziska an EV po 60K. Oprava v Renaulte ak sa nemylim by bola nejakych 4000eur (hruby prepocet, bol to cech), ale za nejake tri dni si to spravil sam. V Renaulte mu vraj povedali, ze ma smolu, ze normalne odchadzaju cca po 100k. To nie je vylozene mala suma za opravu pomerne novej mestskej kandlicky.

Tie auta maju menej suciastok a su spolahlivejsie, ale nie su nepriestrelne a servis je az na vynimky tiez skor drahsi. Teda servisna hodina.

No, aj sa mi to podarilo dohladat
Obrázok
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

generalizovat sa samozrejme neda. nemozes povedat ze spalovaky su kazove a EV nie, ani naopak. vzdy to bude o konkretnych modeloch a niekedy aj o konkretnych rocnikoch.

a teda este treba riesit ceny autorizovanych servisov vs realna oprava. lebo sam to tu pises, servis chcel 4000 eur a on si to spravil sam a predpokladam ze ho to nestalo 4 tisic eur. urcite aj bmw by si za vymenu baterie vypytalo nasobne viac ako 4000 co pyta ta ceska firma.

myslim ze som tu uz viac krat linkoval slavne video od ChrisFix ako si bateriovy clanok v hybridnom priuse vymenil sam na dvore pred domom bez nejakych specializovanych nastrojov za zlomok ceny.

pokial ozaj ratame s tym ze ceny baterii pojdu dole tak jazdene EV budu stale zaujimavejsie a zaujimavejsie lebo maju podstatne menej mechanickych dielov a teda sa tam nema tolko co pokazit a neni tam tolko co servisovat.
gogo956
Redeemer
Redeemer

EV ako koncepcia je skvelá myšlienka a raz v buducnosti budu skoro všetky vozidla Ev. Jednak EV je mechanicky postatne jednoduchší ako spalovák. Za druhé, ekologicky aspekt. Za tretie, prechodom na EV sa štáty stanu podstatne menej zavislými na dodávkach a cene ropy zo zahraničia.
Vývoj batérii ide rapídne dopredu a tie najmodernejšie už majú skvelé vlastnosti aj dostatočnu životnosť.

Do mesta sú úplne ideálne akumulatory typu LFP /lítium-železo-fosfát/:

Maju iba jedinu nevyhodu a to nizsiu energeticku hustotu, ale to prave v meste až tak nevadí.
Potom už len samé vyhody:
dobrá cena, vysoká bezpečnosť čo sa týka možnosti vzniku poziaru, dlhá životnosť-niektoré maju aj viac ako 3000 nabijacich cyklov
Johnnny
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Johnnny »

aacid napísal: 16 máj 2025, 12:10 generalizovat sa samozrejme neda. nemozes povedat ze spalovaky su kazove a EV nie, ani naopak. vzdy to bude o konkretnych modeloch a niekedy aj o konkretnych rocnikoch.

a teda este treba riesit ceny autorizovanych servisov vs realna oprava. lebo sam to tu pises, servis chcel 4000 eur a on si to spravil sam a predpokladam ze ho to nestalo 4 tisic eur. urcite aj bmw by si za vymenu baterie vypytalo nasobne viac ako 4000 co pyta ta ceska firma.

myslim ze som tu uz viac krat linkoval slavne video od ChrisFix ako si bateriovy clanok v hybridnom priuse vymenil sam na dvore pred domom bez nejakych specializovanych nastrojov za zlomok ceny.

pokial ozaj ratame s tym ze ceny baterii pojdu dole tak jazdene EV budu stale zaujimavejsie a zaujimavejsie lebo maju podstatne menej mechanickych dielov a teda sa tam nema tolko co pokazit a neni tam tolko co servisovat.
Urcite ze ano. Len aktualna situacia je taka, ze celkovo mechanikov okolo EV je menej, aj tych dielov je menej a fakt proste je, ze ani to EV nie je garancia toho, ze to bude jazdit bez pruseru. Nijak nespochybnujem ich jednoduchost ani spolahlivost, ale nie je to absolutne.

Inak v sobotu som sa stavil v Boroch na salone EV. Co ma celkom zaujalo bol Tavascan, hodne fajn sa v tom sedelo a nazivo mi ten interier prisiel o dost menej kolotocarsky nez realne. Asi preto, ze tam bola tma :-D

Strasne dobre sa mi sedelo v Seale, ale popravde ta kvalita ... neviem. Asi nie som schopny uplne urcit kvalitu materialov po hmate, ale toto sice bolo kozenne, ale ta koza, resp kozenka mi hodne pripominala kozenku na mojich Hifiman Deva ktore su sice nadherne, ale bojim sa ich prave kvoli tej "kozi" pouzivat. Tu mi koncern prisiel fakt hodne inde.

A vlastne aj Tesla. Ten Juniper na mna realne posobil ako dost solidne auto, akurat sa mi v tom blbo sedelo. Ale s nastaveniami som sa uz nehral, takze to mozno bolo tym.
daniel.daniel
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa daniel.daniel »

obcas zabludim na stranku evclinic, firme ktora sa zaobera opravami baterii. A podla ich skusenosti sa najjednoduchsie a najlacnejsie opravuju prave tesla baterie. Maju moznost vymeny jednotlivych "tuzkovych" bateriek. Jedna sa o baterky od LG a Panasonic. Cize nemusis menit cele moduly. LFP baterie pre teslu od CATL/BYD obsahuju 4 moduly a buduca oprava sa moze dost predrazit.
https://evclinic.eu/2024/07/24/which-ba ... -the-best/

Na stranke najdete riadne chutovky o Hybridoch , ako sa nedaju opravit baterie kvoli koncepcii bateriek typu "pounch". Zly termomanazment bateriek. Nefunkcne auta uz pri 100-150000. A vzasade im vychadza ze oprava hybridu vychadza drahsie ako uspora pri jazde na elektrinu.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Vývoj pokračuje a bude. Zaplatia ho tí, čo na to majú (peniaze a chuť). Mám za to, že kto nabíja z vlastného soláru (a nie je nútený k rýchlemu drahému nabíjaniu) ušetrí a hodne. Nikdy možno nebude prevažná väčšina EV hoci by to bolo pre prírodu a budúcnosť asi najlepšie. A možno prídu aj iné ekologické možnosti pohonu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Nabití nového typu baterie by mělo trvat maximálně 10 minut
Dojezd se má pohybovat kolem 1 200 km
Nový typ baterie by měl vydržet až 30 let
https://fdrive.cz/clanky/toyota-hodla-z ... =102465969

Autoeditácia príspevku po 6 min 23 sek:
BMW testuje prvé elektromobily s prelomovými plne polovodičovými batériami
https://electrek.co/2025/05/20/bmw-test ... =102483723
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Nabití nového typu baterie by mělo trvat maximálně 10 minut - kde a čím?
750 kVA potrebného výkonu.
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

cinges napísal: 16 máj 2025, 9:52 Ako napriklad solary, tie tiez stratia 30% ucinnosti za par rokov, ale potom je to uz docela stabilne a nepojdu k nule..
Ale no :shock: , Aktualne fotovoltaicke panely degraduju tak 1% rocne... Dnes mas bezne 20-30 rocne zaruky od vyrobcov panelov ze za tu dobu neklesne vykon panelov pod 80%, takze 30% ucinnost stratim najskor tak o 25 rokov, co je obdobie za ktore si cela fovoltaika na seba zarobi 4 az 5-nasobne :smt006
starysomar napísal: 20 máj 2025, 16:10 kto nabíja z vlastného soláru (a nie je nútený k rýchlemu drahému nabíjaniu) ušetrí a hodne
Presne tak, pripad nasej rodiny, dve EV, realna uspora tak 200-350 Eur mesacne co nemusime tankovat (a predtym sme tankovali).... Zhruba od marca vieme pokryt 100% spotreby domacnosti + nabijanie EV cisto z fotovoltaiky a este som zarobil 40-50e z predaja prebytkov. Ano, fotovoltaika nieco stala, ale tymto tempom sa investicia vrati tak za 4-5 rokov.
Nikdy možno nebude prevažná väčšina EV hoci by to bolo pre prírodu a budúcnosť asi najlepšie. A možno prídu aj iné ekologické možnosti pohonu.
Pozri si take Norsko, 90% novo-registrovanych aut su EV, v Cine 50%, takze uplne nerealne to nie je, no zalezi od vela lokalnych faktorov ako kupyschopnost obyvatelstva, nabijacia infrastruktura, dotacie atd. Zaroven som nazoru, ze ceny pojdu rapidne dole a tym padom rapidne dole pojdu aj jazdenky. Dam priklad:
Moja zena si kupila 1,5 rocny Renault Twingo electric za 13750 Eur, fungl novy stal 28 tisic eur, takze stratil hodnotu cca 50%. Ked si pozries dnesne ceny, tak novy Citroen e-C3 zacina dnes v Nemecku na 19 tisic, takze o 2-3 roky ocakavam ze sa budu predavat pod 10k jazdene a stale budes mat niekolko rokov zaruku na baterku...
No to zase ano, napriklad do 10r tesly by som nesiel prave kvoli tomu, ze ked zrazu odide nejaky clanok, tak sa nedoplatis
Toto iste mozes povedat rovnako o 10r spalovaku, kde ti sice neodide baterka, ale dalsich X komponentov ;)
gogo956
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 20 máj 2025, 19:46 Nabití nového typu baterie by mělo trvat maximálně 10 minut - kde a čím?
750 kVA potrebného výkonu.
ano, to je jadro problemu, dostatocna elektricka infraštruktura.
Ale, má to technicke riešenie a pravdeopodobne bude spocivat hlavne v tomto:

1/Nabíjacky ktore by mali takyto vykon by sa stavali pri dialniciach. Pretoze je tam dostatok priestoru a moznosti na pripojenie k vedeniu vysokeho napätia.
2/nabijacie stanice by obsahovali baterie s ohromnou kapacitou, ktore by sa neustale priebezne nabijali.
Nie je predpoklad ze by boli vyťažené nabijanim aut nonstop 24hodín, to znamena že za celych 24hodin su schopne nazhromazdit dostatocne mnozstve elektriny. Ked pride auto, elektrina sa nárazovo "vystrelí" za tych 10-15minút z baterie nabijacej stanice do baterie auta. Len musi byt poriesene dobre chladenie pri prenose takeho mnozstva energie.

Autoeditácia príspevku po 1 hod 19 min 25 sek:
Zaujimavy napad:
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/au ... .sznhp.box

Len ako to je zabezpecene v pripade husteho dažďa, keď voda sa cez chodník doslova leje?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

dazd by som este veril ze dobry uzaver ubrani (zda sa to byt na obrubniku, nie uplne najnizsie cesty) ale co rozveselenych pubertakov?
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid napísal: 20 máj 2025, 21:40 dazd by som este veril ze dobry uzaver ubrani (zda sa to byt na obrubniku, nie uplne najnizsie cesty) ale co rozveselenych pubertakov?
aj ked odmyslime tych rozveselenych pubertakov, tak sa moze stat aj nedopatrenim ze uzaver nebude spravne nasadeny, pripadne sa časom pouzivanim prirodzene poškodí. Ked sa tych 22 kW stretne s vodou tak to moze byt nebezpecne ked si predstavime ze pri silnom dazdi moze voda vytvorit suvislu mlaku na väčšej casti chodnika kde sa aj pohybuju ludia /aj ked topanky maju gumenu podrazdku ale aj tak/
Napísať odpoveď