Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa Blastbit »

Nakazený človek je infekčný, ešte nie je chorý a nemusí ochorieť,ale može infikovať ineho človeka, ten ak má slabšiu imunitu može ochorieť.
Typický príklad je dochodca.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa starysomar »

"infikovaní" Nakazení je dosť pejoratívne.
"Premorenie" sa pokiaľ viem neosvedčilo nikde.
Platí - keby nebolo ovcí, neboli by vlny.
No to sú len moje názory.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

pani, beardie povazuje bezpriznakovy prenos CoVIDu za tak nahodny ako je vyhra v Sportke.

beardie, ano podla tebou citovaneho clanku skutocne pozitivne testovany clovek nemusi byt chory, lebo jeho imunita mohla virus zabit, no je RNA sa stale nachadzala vo vzorke. lenze. dezpriznakovy prenos a moznost rozvinut priznaky neskor. takze ist ku lekarovi je nevhodne. pre kazdeho je bezpecnejsie ostat doma. co urobi lekar? da pacientovi dalsi test.
takze, ked uz mame pozorovania, tak by bolo fajn stanovit dobu, do ktorej sa prejavia priznaky a izolovat pozitivne testovanych len pocas tej doby. ak sa u nich prejavia priznaky, tak sa samozrejme preliacia. ak maju stastie a neprejavia sa, tak po tych X dnoch nech je free to go.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

beardie si vo vyskumoch precital, ze bezpriznakovy prenos je na urovni 1,5 % vsetkych prenosov, zatial nikto nedodal lepsie cislo

ak imunita virus zabila, tak je dalej neskodny, co ale neznamena, ze test nebude pozitivny
rovnako aj ked tento nas pozitivne testovany niekomu flusne do xichtu mrtvy virus, aj ten oflusany bude pozitivne testovany, prave sme dali 2 zdravych ludi do karanteny

lekar ma skumat vsetky priznaky, urcite nema dat cloveku test

pri delte mozu byt pozitivne testovane vyssie percenta, vzhladom na rychlost a sposob prenosu virusu, maju zostat vsetci pozitivni preventivne doma?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

beardie napísal: 05 aug 2021, 13:55na zaklade pozitivneho vysledku davat ludi povinne do karanten, to je zhovadilost
beardie napísal: 01 aug 2021, 11:13 asymptomaticky prenos je realny, nepravdepodobny ale mozny :)

dajme tomu, ze si zaockovany, nie si otestovany, mas nadchu, niekomu omylom kychnes do xichtu, ako zarucis, ze si ho nenakazil covidom?
Dobre chápem, že nezaočkovaný bez príznakov nie je nebezpeční, ale zaočkovaní bez príznakov už nebezpečný je? :) Či v jednej téme tvrdíme niečo a v inej téme tvrdíme niečo úplne iné, aby sme boli furt proti a udržiavali diskusiu?
beardie
Redeemer
Redeemer

je rovnako "nebezpecny"

o tom hovorim asi pol roka, comu pomoze, ked budu ludia neustale testovani, aj ked bude vacsina z nich zaockovana? ked aj zaockovani vedia virus sirit? ved dopad to ma uplne marginalny
plosne testovania su blbost

pozitivne testovany je hausnumero, ktore ma velmi limitovanu vypovednu hodnotu
vies ako skoncila epidemia MERSu? prestalo sa testovat, ked konecne pochopili, ze doleziti su hospitalizovani, nie pozitivne testovani

prosim, vysvetli mi, kde sa tie vyjadrenia nestykaju
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Tu sa zhodnem s beardiem, darmo testovať ked dolezité je, na kolko su vytazene nemocnice s pacientami s ťažkým priebehom ochorenia.
jackb
Redeemer
Redeemer

preco sa pri samotestovani v UK pouziva privlastok "plosne"?

desat dni pre cloveka bez priznakov je vela aj podla mna. preto by sa malo pretestovat po dobe, pocas ktorej sa priznaky zvyknu prejavit.

pozitivne testovani su doleziti preto, lebo oni roznasaju virus.
hospitalizovani ukazaju len na zavaznost a postihnutu cast vekovej pyramidy. lebo ak na JIS koncia ludia 50+, 50- to mozu odlezat doma. a tak by ani do statistik nesli.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 aug 2021, 14:57 preco sa pri samotestovani v UK pouziva privlastok "plosne"?
lebo keby nebolo to testovanie plosne, tak ma kto dokladat potraviny v obchodoch?
pozitivne testovani su doleziti preto, lebo oni roznasaju virus.
si robis kozy nie?
ved pred 15 minutami si sam napisal, ze pozitivne testovany nemusi byt chory
jackb napísal: 05 aug 2021, 14:34pozitivne testovany clovek nemusi byt chory
seriozne wtf
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 aug 2021, 15:02 lebo keby nebolo to testovanie plosne, tak ma kto dokladat potraviny v obchodoch?
no pockaj, ty davas = medzi kazdovikendove "SNP2" na Slovensku s tym, ze ked ti pipne telefon, vytries si krcnu mandlu a nosnu dierku?
si robis kozy nie?
ved pred 15 minutami si sam napisal, ze pozitivne testovany nemusi byt chory
seriozne wtf
dobre, a kto prenasa virus podla teba?
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 aug 2021, 15:05 no pockaj, ty davas = medzi kazdovikendove "SNP2" na Slovensku s tym, ze ked ti pipne telefon, vytries si krcnu mandlu a nosnu dierku?
neviem, ako casto sa testujes?
asi to bude u vacsiny spolocnosti caste, ked nema kto dokladat v lidli
dobre, a kto prenasa virus podla teba?
urcite nie ti, ktori maju na sliznici mrtve RNA virusu

hospitalizovani ukazaju len na zavaznost a postihnutu cast vekovej pyramidy. lebo ak na JIS koncia ludia 50+, 50- to mozu odlezat doma. a tak by ani do statistik nesli.
pockaj, snad len nechces povedat, ze dopad na rozne vekove skupiny moze byt rozny, nieeee
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 aug 2021, 15:07 neviem, ako casto sa testujes?
dakujem za opytanie, ja som sa musel ist testovat do centra, lebo v zime sa doma netestovalo. negativny vysledok mi bol na dve veci, kedze som si tu izolaciu musel odkrutit (to sa uz dufam zmenilo). to bolo zatial prvy a posledny krat, co som sa testoval. ak by som siel k niekomu na navstevu a budu chciet, aby som si urobil test u nich, alebo to bude sucast Return to office, tak sa opat otestujem.
ale aby som si bral volno preto, aby som si obehal test pred letom lietadlom, tak to veru nie.
asi to bude u vacsiny spolocnosti caste, ked nema kto dokladat v lidli
pingdemia - ludia boli blizke kontakty a tak sa testovali. a pozitivne.
urcite nie ti, ktori maju na sliznici mrtve RNA virusu
a ako ich rozlisis od tych so zivymi virusmi na palicke?
pockaj, snad len nechces povedat, ze dopad na rozne vekove skupiny moze byt rozny, nieeee
no. ked je napriklad cast pyramidy A zaockovana a cast B hlada dovody, preco sa neockovat, tak ktora skonci v nemocnici?
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 aug 2021, 15:27pingdemia - ludia boli blizke kontakty a tak sa testovali. a pozitivne.
a boli chori, ked ich nanutene nechali doma?
a ako ich rozlisis od tych so zivymi virusmi na palicke?
prave to je na tom to zaujimave, viacmenej nie je podstatne kto to siri a kto nie, ak to mozu sirit aj plne zaockovani, je to respiracny virus a zostane v populacii uz navzdy
z toho vyplyva, ze ak sa bude dookola testovat, stale sa budu nachadzat novi a novi pozitivne testovani, dopad na spolocnost to bude mat ale nanajvys obmedzeny
ak sa ludia chcu chranit, maju tu moznost, ak nie, musime ich nechat zomriet

nechcem sa dostat do stadia, ze vsetci ludia, ktori chceli byt zaockovani, zaockovani i su a aj napriek tomu budu akekolvek opatrenia
k tomu zial smerujeme, stat bude silou mocou samovrahov zachranovat
no. ked je napriklad cast pyramidy A zaockovana a cast B hlada dovody, preco sa neockovat, tak ktora skonci v nemocnici?
povacsine ta neockovana, lenze to ma aj druhy rozmer
preco by to malo spolocnost ale zaujimat, ked kazdy uz dostal moznost ockovat sa a kazdy si je vedomy dopadu?

to je ta dilema, budeme nasilim zachranovat ludi, ktori to nechcu? preco vlastne? argument o zaplnenosti nemocnic neberiem, vysvetlil som to uz
jackb
Redeemer
Redeemer

Bend Over, Here It Comes Again.
Niektori mozno neboli. Alebo mali priznaky az cele dni po teste. Nevieme.

To je prave ono. Ked sa bude tlacit na to, ze virus nemoze skodit mladym, tak nebude mat kto robit v obchodoch, lebo sa moze stat, ze budu naozaj chori a budu potrebovat nemocnicu. Takze to nie je o samovrahoch ale o misinformaciach, ktore sa ku cielovke dostavaju. Ak sa neda ockovat babka a nema ku tomu racionalny dovod, tak tam uz len za hrst hliny na hrudnik, tri krat denne.

Pri ockovani mame okrem za- a ne- ockovanych aj neockovatelnych. Tych by koroňák zobral aj tak aj tak. No maju pravo na zivot aj mimo atomoveho krytu. Takze spolocnost by malo zaujimat, ze su tu aj ini. Nemusime nutne tahat ludi z nadjazdu, len nemusime nechat zomriet tych, ktori sa nemozu dat ockovat.

Pri zaplnenosti nemocnic vychadzas z toho, ze IFR je konstantne. Nie, nie je. Je rozdielne pre vekove skupiny a staty. 0.3 je jeho odhad na z udajov z prvej vlny. To, ze tam Slovensko patri je ako ta Sportka. Ak si proti predikciam vedcov tak by si ich nemal robit ani ty sam. Nenavrhol si ziadnu sankciu ak sa pomylis co i len o jedneho cloveka.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

beardie napísal: 05 aug 2021, 14:38 beardie si vo vyskumoch precital, ze bezpriznakovy prenos je na urovni 1,5 % vsetkych prenosov, zatial nikto nedodal lepsie cislo
mozes mi prosim ta postnut zdroj? mozno hladam zle ale ziadny konsenzus som v tejto oblasti nepostrehol
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 aug 2021, 17:49 Bend Over, Here It Comes Again.
Niektori mozno neboli. Alebo mali priznaky az cele dni po teste. Nevieme.
nemali by sme teda ludi obmedzovat, az ked je na to objektivny dovod? aspon malicky, ale potvrdeny?
To je prave ono. Ked sa bude tlacit na to, ze virus nemoze skodit mladym, tak nebude mat kto robit v obchodoch, lebo sa moze stat, ze budu naozaj chori a budu potrebovat nemocnicu.
mame desiatky milionov pripadov a rok a pol skusenosti, nikdy sa nic take nestalo
nevidim dovod, ze by sa to malo prave teraz stat, hlavne v krajine, kde je zaockovana ci premorena vacsina populacie (90+ %)
Pri ockovani mame okrem za- a ne- ockovanych aj neockovatelnych. Tych by koroňák zobral aj tak aj tak. No maju pravo na zivot aj mimo atomoveho krytu. Takze spolocnost by malo zaujimat, ze su tu aj ini. Nemusime nutne tahat ludi z nadjazdu, len nemusime nechat zomriet tych, ktori sa nemozu dat ockovat.
viz predchadzajuci quote
este mi teda povedz, ako pomoze zaockovat kazdych aj 5x, ked aj tak budu virus sirit a teda neockovatelni budu musiet byt v atomovych krytoch aj nadalej?
Pri zaplnenosti nemocnic vychadzas z toho, ze IFR je konstantne. Nie, nie je. Je rozdielne pre vekove skupiny a staty. 0.3 je jeho odhad na z udajov z prvej vlny. To, ze tam Slovensko patri je ako ta Sportka. Ak si proti predikciam vedcov tak by si ich nemal robit ani ty sam.
ano, ze sa moze IFR lisit podla krajin a vekovych skupin je samozrejme pravda, ale nie su to ziadne extremne rozdiely, skor zanedbatelne
aj v tom apokalyptickom Manause je to stale pod 0,4 % a zhorsovat sa to nebude
Nenavrhol si ziadnu sankciu ak sa pomylis co i len o jedneho cloveka.
to su tipy, voci ktorym nikto nevyjadruje znepokojenie, prave naopak, ked som predpovedal 1000 hospitalizacii na Slovensku, tak si s nadsenim suhlasil

ved daj svoj tip, skusme, kto sa trafi lepsie, retkvic si ten moj posledny uz poznacil
javatar napísal: 05 aug 2021, 18:31 mozes mi prosim ta postnut zdroj? mozno hladam zle ale ziadny konsenzus som v tejto oblasti nepostrehol
hodnota vychadza z metastudie, kde boli skumane prenosy v ramci rodin, je to zo zaciatku roka
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 aug 2021, 19:45 nemali by sme teda ludi obmedzovat, az ked je na to objektivny dovod? aspon malicky, ale potvrdeny?
ak by sa SARS-CoV-2 prestal prenasat bez priznakov, tak pokojne.
mame desiatky milionov pripadov a rok a pol skusenosti, nikdy sa nic take nestalo
nevidim dovod, ze by sa to malo prave teraz stat, hlavne v krajine, kde je zaockovana ci premorena vacsina populacie (90+ %)
88.7% :)
nikdy nenastala reinfekcia?
este mi teda povedz, ako pomoze zaockovat kazdych aj 5x, ked aj tak budu virus sirit a teda neockovatelni budu musiet byt v atomovych krytoch aj nadalej?
nie 5-krat. mat rovnomerne preockovanie vo vekovych skupinach a nie nahovarat, ze nikto je generacia supermanov.
ano, ze sa moze IFR lisit podla krajin a vekovych skupin je samozrejme pravda, ale nie su to ziadne extremne rozdiely, skor zanedbatelne
aj v tom apokalyptickom Manause je to stale pod 0,4 % a zhorsovat sa to nebude
este vacsie rozdiely su pri CFR a to celkom dramaticke. ale tak, ak vsetky varianty po deltu mali najviac obeti ludia 50+, tak je jasne, ze v krajinach, v ktorych sa ludia tak vela nedozivaju je momentalne IFR nizsi a preto je aj celosvetovy IFR na nizskej urovni.
cital som post o evolucii viru. ja predpokladam, ze ked sa cas sveta preockuje, zmutuje tak, aby napadal lahsie ludi inde vo svete.
to su tipy, voci ktorym nikto nevyjadruje znepokojenie, prave naopak, ked som predpovedal 1000 hospitalizacii na Slovensku, tak si s nadsenim suhlasil

ved daj svoj tip, skusme, kto sa trafi lepsie, retkvic si ten moj posledny uz poznacil
nie nie, dakujem. uz sa mi prejedli urzaky za tipy moje, alebo za predikcie vedcov.

ja som suhlasil, ze ked pocet hospitalizovanych medzi 16.3. a 1.5. klesne z 3800 na 1000, tak bude dobry napad rozvolnovat.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 05 aug 2021, 22:38 ak by sa SARS-CoV-2 prestal prenasat bez priznakov, tak pokojne.
tak potom neplac, ze ti nema kto dokladat v Lidli, ked si vsetkych zamestnancov nechas doma v "karantene"
nikdy nenastala reinfekcia?
a?
nie 5-krat. mat rovnomerne preockovanie vo vekovych skupinach a nie nahovarat, ze nikto je generacia supermanov.
co to pomoze, ked sa neockovatelni nakazia od ockovanych? ved ti to opakujem uz pol roka

este vacsie rozdiely su pri CFR a to celkom dramaticke. ale tak, ak vsetky varianty po deltu mali najviac obeti ludia 50+, tak je jasne, ze v krajinach, v ktorych sa ludia tak vela nedozivaju je momentalne IFR nizsi a preto je aj celosvetovy IFR na nizskej urovni.
a?
cital som post o evolucii viru. ja predpokladam, ze ked sa cas sveta preockuje, zmutuje tak, aby napadal lahsie ludi inde vo svete.
presne tak, budeme mat virus, ktory sa lahko siri a vakciny su proti nemu bezmocne, zaroven ma dopad ako chripka, takze je ockovanie zbytocne
nie nie, dakujem.
tak potom nepindaj, ked si budem robit tipovacku ja
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 05 aug 2021, 23:46 tak potom neplac, ze ti nema kto dokladat v Lidli, ked si vsetkych zamestnancov nechas doma v "karantene"
vzhladom na to skutocnost, ze nie je mozne rozlisit pozitivne testovaneho od choreho kym nenastupia priznaky je nevyhnutne. problem ale, podla mna, tkvie uplne inde: mladi Anglicania nie su Svedi a ked dostali slobodu, tak na 120% a nie "aj ked je otvorene, mozno nie je dobry napad tam ist".
a?
opisal som moznost, ze sa niekto opatovne nakazi. ty si pisal, ze sa take nieco nestalo.
co to pomoze, ked sa neockovatelni nakazia od ockovanych? ved ti to opakujem uz pol roka
ide o percento neockovanych. teraz je vacsina neockovanych pod 30 rokov. takze ekonomika dostava kopanec do kolena. ak by bola distribucia ockovania v kazdej cast vekovej pyramidy rovnaka, toto by sa nestalo tak lahko.
a?
takze IFR neostane na urovni 0.3% a pojde hore.
presne tak, budeme mat virus, ktory sa lahko siri a vakciny su proti nemu bezmocne, zaroven ma dopad ako chripka, takze je ockovanie zbytocne
toto je taka tipovacka, ako ked prof Krcmery povie: "povinne ockovanie by som videl az vtedy, ked bude umrtnost 30%". nie ze bude, ale hypoteticky. to, ze si zelame SARS-CoV-2 degradovany na chripku je super, no zatial tam nie sme. ak vies, ze v lete asi bude horuco, neznamena to, ze je rozumna ist na konci januara vonku v sortkach, ked do rana bolo -20.
tak potom nepindaj, ked si budem robit tipovacku ja
ale jediny kto na predikcie a tipovacky nadava si len ty sam :)
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 06 aug 2021, 8:55 vzhladom na to skutocnost, ze nie je mozne rozlisit pozitivne testovaneho od choreho kym nenastupia priznaky je nevyhnutne.
zaujimave, ze existuju ine krajiny bez testovacieho fetisu a tie funguju tak nejak bez problemov
opisal som moznost, ze sa niekto opatovne nakazi. ty si pisal, ze sa take nieco nestalo.
nie, pisal som, ze sa to deje v zanedbatelnom mnozstve pripadov
ide o percento neockovanych. teraz je vacsina neockovanych pod 30 rokov. takze ekonomika dostava kopanec do kolena. ak by bola distribucia ockovania v kazdej cast vekovej pyramidy rovnaka, toto by sa nestalo tak lahko.
prdlajz
takze IFR neostane na urovni 0.3% a pojde hore.
kedze sa skor covid rozsiril v krajinach, ktore su rozvinute, a teda maju vyssi priemerny vek dozitia, je to nepravdepodobne
toto je taka tipovacka
nie, to je evolucia a byt tebou, tak ju prestanem spochybnovat
ale jediny kto na predikcie a tipovacky nadava si len ty sam :)
k mojej tipovacke na 1000 si pindal len a len ty ;-)
Napísať odpoveď