Maturita

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Maturita

Príspevok od používateľa begbeee »

Dôvod prečo sa niekomu nepáči otázka z Hamleta je jednoduchý:
je to povinné čítanie, 90% žiakov si len stiahlo nejaký 3x okopírovaný a upravený pamflet od podobne vymletého kolegu spred piatich rokov z referaty.sk a knihu ani nevidelo a teraz plačú lebo otázka bola postavená tak, že kto to nečítal, nevedel.

Za mojich čias sme čítali každé 2 týždne knihu na gympli, potom písomka. Takto sme mali Maca Mlieča (asi) a posledná otázka na písomke bola niečo v zmysle, čo sa nachádzalo na streche domu tedy a tedy (posledná strana). Správna odpoveď bola inoväť a možno to bola totálna pcvina, ale bola to silná scéna a každý kto knihu čítal odpoveď vedel. Naopak, tí, čo čítali len obsahy a podobne nemali šajnu a nadávali, že čo to má znamenať, aký to má súvis a či si musia pamätať každú blbosť. Nuž blbosť to nebola, lebo opakujem, kto to čítal, bola to silná scéna.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja tiez velmi neuznavam sposob vyberania povinnych diel na skolach, ale nejake tam byt musia. keby si kazdy cital co chcel tak by sa na hodinach literatury preberalo 50 Shades, Harry Potter a pod.
Ludia maju k tym kniham odpor uz len preto, ze ich citat musia. Poznam dost pripadov, ked si clovek neprecital danu knihu uz len z trucu a potom v buducnosti na nu natrafil a nevede ju vynachvalit.
A ako som uz povedal, ak idem maturovat a je samostatna otazka na Anglicku literaturu kde je Hamlet tak venujem aspon 2 hodiny filmu ked uz nie par dni knihe. To iste plati aj o zvysku diel. Ja som tak prepozeral skoro celu literaturu za tie dva roky co som ju mal na vyske lebo ma vacsina knih vobec nezaujala a presiel som v pohode.
Pozries film, najdes referencie o rozdieloch medzi knihou a filmom a ides.
Samozrejme sa da nachytat roznym sposobom (ako napr. otazka od nasej profesorky, ze co zrala macka v knihe..ffs), ale aspon som vedel odpovedat na otazky ako sa volala manzelka hlavneho protagonistu
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Také písomky poznám aj ja. My sme mali otázku "Akej farby bol dom Ťapákovcov." Už si ani nepamätám, či to vôbec niekto vedel. A to boli aj ľudia, čo tú knihu čítali.

Stotožňujem sa s Hensymovim názorom. Nepovažujem literatúru za niečo viac ako ostatné predmety. Nevidím dôvod aby bola povinná maturita z literatúry, keď nie je z matematiky. Určite je dôležitejšie vedieť trojčlenku ako manželku Hamleta.
kubaj
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa kubaj »

No čo, je tu niekto, kto robil dnes matiku? Brutálne ťažká na môj vkus. Počítal som si minuloročnú a mal som 85% a viacmenej som stihol. Dnes som nestihol vypočítať ani všetky čo som vedel vypočítať :(
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No problém je to vaše vnímanie literatúry. Pretože literatúra by nemala byť o tom, že vyučujúci na jednej hodine porozpráva obsah piatich kníh od Kukučína a prečítate si pol stranovú ukážku. Literatúra by mala byť o tom, že si prečítam 5 kníh za rok a 2 mesiace každú rozoberiem do najmenšieho detailu a samozrejme autora.

Ale to by školstvo muselo prejsť od memorovania k analýze a to je na veľmi dlhú debatu.
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Njn, spoliehať sa len na to, čo ťa naučia v škole je tak trošku naivné :) . Literatúru som ani ja nemal na strednej rád, kto čo napísal, pamätať si obsahy diel, postavy a podobne. Jednak je to nuda a časom v tom máš pekný bordel. No čo sa dá robiť :) . Koniec koncov, nechápem prečo všetkých tak serú 3 otázky? Tých pár percent hore dole, no to je toho.... :roll:
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Audiotrack: Ja som zo strednej vonku uz skoro 10 rokov...neviem ci to SUC bola bonusova otazka, proste som sa len vyjadril k tomu, ze podla mojho nazora, to je blbost :) Lebo to nikto v reale nepouziva, cize zbytocnost. Podobne ako tie vetne cleny, nejaky prechodnik a take sprostosti, to si pamatam, ze sme sa ucili na strednej.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Keby sme sa odrazali od toho co vacsina ludi v zivote pouziva, tak to by nasa spolocnost asi vyzerala trochu inak, mozno by sme zili este na stromoch... :psssst:

//moj komentar je k tejto casti: "Lebo to nikto v reale nepouziva"
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Nemyslím si, keby sme sa viac sústredili na gramatiku, vyjadrovanie, rétoriku a takéto veci (v rámci slovenčiny) miesto prechodníkov a nejakých (síce gramaticky správnych, ale) zbytočných tvarov slov, tak by sme na tom boli lepšie, ako sme teraz.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

S názormi na literatúru súhlasím. Vždy som bol názoru, že by mala byť nepovinný predmet pre toho, kto sa tým chce reálne zaoberať. Je mi absolútne jedno, kedy sa niekto narodil (a zomrel) a že napísal dve knihy, keď ma to absolútne nebaví (čítať či nečítať, toť otázka....). Keď som bol menší čítal som veľmi veľa kníh. Bol som schopný zhltnúť 400 stranovú knihu za deň, ale nikdy by ma nikto nedonútil čítať niečo, čo by ma proste nebavilo (ako nejaký Hamlet a podobné "umelecké diela").

Na čo mi to bude? Aj tak 2 mesiace po mature nebudem z toho vedieť ani ťuk. Ak to niekoho baví, v kľude, nech si to dá tak, ako si niektorí dávajú matiku a na umeleckých školách, ak ide niekto za "spisovateľa", nech to tam je povinné, ale zbytočne nenútiť ostatných. Chápem že práve čítaním sa človeku obohacuje slovná zásoba, tak nech si vyberie knihu akú chce a nech z nej spraví obsah a analýzu, ktorú potom prednesie triede. win-win.

Nech mi poviete čokoľvek, toto je proste môj názor. Nikdy som nemal rád literatúru. Ak ma nejaká kniha zaujala, prečítal som si ju, no nikde v povinnom čítaní nie je ani jediná kniha, čo by ma aspoň trošku zaujala. Bohužiaľ.

Ale aby som nariekal že som nevedel jednu otázku? To zasa nie. Jej meno som počul veľa krát, možno by som si ho tam aj tipol, no rozhodne by som to nevedel na 100%, ale bolo by mi to kompletne ukradnuté, keďže som vedel že sa to preberalo a bola len moja "chyba" že som sa to nenaučil.

Ps.: Nie, nematuroval som tohto roku, maturu už mám za sebou a mojou prípravou na ňu bola tvorba webu (zmaturujem.sk). Okrem toho som si neprečítal ani jedinú tému a pod. a aj tak som zmaturoval lepšie, ako väčšina mojej triedy. Takže ak niekto nezmaturoval zo SJ, myslím si o ňom svoje, pretože matura je nič oproti VŠ.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Hamleta netreba citat na to, aby clovek vedel takuto zakladnu vec, prip. o com bolo dielo ci kto je autorom... to si clovek zapamata aj z poznamok, z uryvku, ci z rozpravania inych... ja som necital zase Harryho Pottera a napriek tomu poznam hlavne postavy ci zapletku... a o tom sme sa ani v skole ucit nemuseli, dokonca by som to v oboch pripadoch zaradil ku vseobecnemu prehladu, tak nech mi nikto nerozprava, ze sa to nenaucil, povinne necital alebo o tom v zivote nepocul... takisto takato znalost samozrejme nevypoveda o inteligencii, ako pise Hensym, ale sa da mozes povedat o celej literature... a ako je povinna literatura zo slovenciny, tak je povinna z literatury kvoli vseobecnemu prehladu ci z cudzieho jazyka... som zvedavy, co sa bude pisat o internej casti, ta je tvorena cisto literaturou... teoreticky nemusi byt povinny povinny ziaden predmet...

Frco: a co sa chces teda ucit? podla Teba nie je dolezite vediet, aky vyznam ma sloveso v urcitom tvare?
M&M
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa M&M »

kde najdem test z matiky? vraj bol ozaj tazky tak si ho chcem prepocitat. na stranke nucemu este nie je
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Zatiaľ tuším nie je nikde na nete. Kukol som matura.sk a ešte jednu stránku, neviem už ktorú. Tam to býva ešte skôr ako na NÚCEME niekedy.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

M&M: matematika este nie je
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

Pocitam test z SJL a vidim ze to bude fakt tesne (Ano priznavam sa som sprosty z SJL) ale ANJ by mala byt v pohode. Ako vlastne prebieha ustna ? Je to tazke alebo pohoda ?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

prva cast je rozpravanie o nejakej teme plus otazky od poroty, druha cast je dialog a argumentacia
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Michaelo - len tym sposobom by mohli byt vsetky predmety volitelne. Mna napr. nikdy nebrala matika a musel som ju mat, takisto uctovnictvo. Tiez by som radsej maturoval z telesnej
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ak to bolo take tazke, tak to bolo take tazke pre vsetkych
len sa posunie Gaussova krivka trochu do strany
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

guess.whoo: Lenze matika ti do zivota aj nieco da. Ano niektore veci co sa tam preberaju v zivote nevyuzijes, ale su uzitocnejsie ako literatura. No a to ze si maturoval z ucta je tym, ze si siel na taku skolu.
Ja som tiez maturoval z ucta, ale matiku som si rozhodne dobrovolne nedal. Ako hovorim, literatura nech je povinna an umeleckych skolach zameranych prave na veci ako spisovatelov, matika v klude na gymploch, ale napr na obchodnej si myslim ze by literatura povinna byt proste nemala :) Zakladom mas gramatiku a cudzi jazyk. Zvysok ako matika by malo ist od zamerania skoly, ci je to na mature alebo nie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no z matiky co sme sa ucili na strednej som za tie roky nevyuzil nic. okrem bezneho nasobenia, delenia, scitania a odcitania nepouzivam nic ine. proste na strednej nemozes urobit takuto selekciu, lebo literatura nie je dobra len na umeleckych skolach.
vela ludi ide aj z obchodnej na VSMU alebo studovat zurnalistiku, kde je to potrebne. Ty si vedel ako deviatak na zakladnej na aku vysku pojdes? resp. co budes cely zivot robit?
Napísať odpoveď