Slay, naco tebe bude Bc. z ekonomie? Vytasis obligatne smajle, svoj tradicny sarkazmus a bez akychkolvek argumentov posles nejaky redakcny tim z mesacnika The Banker (FT), vplyvnych europskych bankarov a ekonomov na stanicu vajgle fajcit : )
Ekonomika nefunguje ako perpetum mobile. Sucasny hospodarsky rast by jednoducho nebol mozny bez hospodarskej kontinuity sucasnej vlady. Ako som ti uz raz potvrdil, ano, len "primitiv" moze spochybnovat podiel byvalej vlady na sucasnom raste. Zaroven vsak aj na tomto mieste dodavam, ze rovnako len "primitiv" moze spochybnovat podiel sucasnej vlady na tomto raste (o rozdielnych sposoboch by sa samozrejme dalo diskutovat cele dni, o com najlepsie svedci obsah tejto temy).
A ze aj simpanz by udrzal maastricht? Hold,
po vojne je zrazu kazdy general.
killa_bee napísal:Tomasito si uplne mimo. Politicka stabilita je subjektivny dovod na plnenie Maastrichtu.
To tu chces teraz slovickarcit (subjektivny/objektivny)? Ma/nema politicka stabilita- vzajomna dovera koalicnych partnerov- p.i. vplyv na plnenie maastrichtskych kriterii a to prave s ohladom na kriterium verejnych financii na ktore som tu narazal? Pri vladnuti na kazdom kroku, pripravu statneho rozpoctu nevynimajuc. BTW. v prilohe pripajam poniektorym uz znamy graf vyvoja SKK voci EUR... Pekne na nom totiz vidiet, ako sa na korune o.i. prejavovala nestabilita byvalej koalicie a v suvislosti s nou rozpocty, ktore mali rezervy prave s ohladom na plnenia niektorych maastrichtskych kriterii. Po tom, ako opozicia strasila ludi, ako pojde koruna po nastupe sucasnej vlady okamzite do <>, jej predstavitelov muselo pri realnom vyvoji porazit (tie scenare totiz stali najma na varovaniach pred samotnym zostavenim koalicie Smer + SNS + HZDS). A to uz nehovorim, ako tu boli cele mesiace ludia straseni, ako kvoli statnym rozpoctom sucasnej vlady nesplnime maastrichstke kriteria (kde boli vtedy tie tvoje "tendencie", ci zotrvacnost)?!
Popri vyvoji MK, len pre zaujimavost- kto pri zostavovani statnych rozpoctov viac setril >
http://hn.hnonline.sk/c1-22596650-sucas ... dzurindova ("Štátne rozpočty nerobil iba pre Jána Počiatka, ale aj pre Ivana Mikloša.").
killa_bee napísal:O akom stave plnenia kriterii za minulej vlady hovoris? Prosim ta, vygugli si historiu jednotlivych kriterii a zrazu zistis, ze trepes uplne mimo.
V com konkretne "trepem uplne mimo"? Ze plnenie maastrichtu nie je vylucne o stave ekonomiky, ale aj o schopnosti potencial, ktory ekomonicke prostredie ponuka, realne vyuzit? O tom bola totiz pointa...
Vychodiskova pozicia Ficovej vlady pritom vobec nebola jednoducha. Spomenme si len na niektoére makroekonomicke realie. Stupajuca inflacia, ktora v maji 2006 dosiahla 4,8%, bola druha najvyssia v EU! Vyxsledky zahranicnoobchodnej bilancie za december 2005 a januar 2006 patria k najhorsim vysledkom v historii samostatnej SR. Popri tom treba zohladnit aj vyvoj platobnej bilancie- bezny ucet platobnej bilancie za rok 2006 vykazal deficit -126 mld. SKK! A v neposlednom rade boli problemom aj uz spominane, vysoke deficity statnych rozpoctov. Za 3 roky druhej Dzurindovej vlady predstavovalo deficitne hospodarenie cca 220 mld. SKK (popri privatizacii strategickych podnikov, t.j. popri najobjemnejsej privatizacii v historii SR)!
Osobitnym problemom v tom case bol a stale je statny dlh, ktory stupol zo 160 mld. SKK v r. 1998 na 600 mld. SKK v r. 2006 (opat pripominam privatizaciu strategickych podnikov- tych strategickych podnikov, ktore Dzurinda sluboval neprivatizovat).
BTW. milujem, ked mi ktokolvek napise "vygoogli si" - nerob dojem, ze argumentujes, argumentuj! No predtym si este raz precitaj k comu, aby si si motiv svojej reakcie nemusel domyslat.
killa_bee napísal:A nechcem ti brat iluzie, ale konsolidacia verejnych vydavkov v podani RF spociva v neplneni jeho volebnych slubov. To mu neberem a nech to tak aj zostane.
Ja si na rozdiel od teba o politike ziadne iluzie nerobim. Fico nie je moja modla, aby som lipol na kazdom jeho slove. Pre mna je v diskutovanom kontexte dolezite, ze Dzurinda&Co. su mimo hru a na Slovensku vladne i ked zdaleka nie idealna, avsak konecne stabilna vlada so schopnostou nadviazat na pozitiva tej byvalej.
BTW. ako vyzerala realita pred volbami, ked strany sucasnej opozicie predpovedali katastroficke scenare v pripade vlady Smeru, si vacsina z nas pamata (bezprostredne po volbach zrazu ziadna z opozicnych stran vladu so Smerom nevylucila, naopak- vsetky tri opozicne strany sa Smeru do vlady doslova ponukali). Ked vsak utreli "pusu", v straseni- vratane plnenia
maastrichtskych kriterii- sa pokracovalo aj rok po zostaveni novej vlady...
Ano, Miklos dostal oceneneie za zavedenie Sulikovej rovnej dane. A? Kks, ze kto je "mimo".
killa_bee napísal:A vlastne co si tym chcel povedat?
Co som tym chcel povedat je v clanku vyboldovane, v kontexte s mojimi predchadzajucimi slovami podciarknute. Pociatek ziskal ocenenie za:
- - zásadný prínos k prijatiu eura na Slovensku
- prístup ministra financií ku konsolidácii slovenských verejných financií, čo umožnilo splnenie Maastrichtských kritérií a prijatie Slovenska do eurozóny ako prvého spomedzi krajín Visegrádskeho zoskupenia.
- úsilie ministra o dlhodobú udržateľnosť slovenských verejných financií a dôveru, ktorú si týmto v uplynulom roku získal na medzinárodných finančných trhoch
- obozretnú rozpočtovú politiku.
t.j. presne za to, o com som tu doteraz pisal, resp. co sa tu poniektori snazia bagatelizovat ako vylucnu zasluhu byvalej vlady.