Odluka cirkvi od štátu
nauraa, ver mi, ani jeden z nich, ani jeden clovek, sa nedokaze riadit pravidlami. a uz vobec nie roky bez toho aby ich nikdy neporusil.tomu neverim.
ale uz sa na tuto temu ja nevyjadrujem, mam na to svoj nazor a tema cirkev mi vie pekne zdvihnut tlak. a preco sa rozsculovat ? nema to vyznam, ale som za referendum o tom, aby sa cirkev odlucila od statu.
a este dodam, ze ku viere v Boha nepotrebujem Cirkev (teda ani fararov, biskupov a ani neviem koho este) a uz vobec nie kostol. ked chcem tak sa pomodlim doma. nepotrebujem byt obmedzovany na miesto a cas.
ale uz sa na tuto temu ja nevyjadrujem, mam na to svoj nazor a tema cirkev mi vie pekne zdvihnut tlak. a preco sa rozsculovat ? nema to vyznam, ale som za referendum o tom, aby sa cirkev odlucila od statu.
a este dodam, ze ku viere v Boha nepotrebujem Cirkev (teda ani fararov, biskupov a ani neviem koho este) a uz vobec nie kostol. ked chcem tak sa pomodlim doma. nepotrebujem byt obmedzovany na miesto a cas.
To, ze tomu ty neveris, ma neprekvapuje, to vsak na take argumenty nestaci.stanulik napísal:nauraa, ver mi, ani jeden z nich, ani jeden clovek, sa nedokaze riadit pravidlami. a uz vobec nie roky bez toho aby ich nikdy neporusil.tomu neverim.
Jasne, teraz uz nie - to je dnesny nazor mnohych. Od koho vsak o Bohu vies? Keby cirkev nevznikla, vela veci by sa vyvijalo inak a o tomto Bohu by si sa snad ani nedozvedel. (Ci by si to bral ako plus alebo minus je nepodstatne, ide o princip)stanulik napísal:a este dodam, ze ku viere v Boha nepotrebujem Cirkev
hmm.. zeby biblia ? co ja viem, cirkev bibliu nevydala. ja beriem, ze bez cirkvi by nebol ohlas, ale doba sa zmenila a cirkev tiez prahne po peniazoch. medzi cirkvou z minulosti a terajsou su rozdiely, ludia sa menia.nauraa napísal:Jasne, teraz uz nie - to je dnesny nazor mnohych. Od koho vsak o Bohu vies? Keby cirkev nevznikla, vela veci by sa vyvijalo inak a o tomto Bohu by si sa snad ani nedozvedel.
Pokiaľ si dobre pamätám, respektíve pokiaľ sú moje informácie správne, prvý krát bola Biblia spísaná okolo roku 325. Cisár Konštantín veľký (272-337) poveril touto úlohou svojho biografa Eusébia. Eusébius pripravil zoznam kníh, o ktorých si myslel, že by mali byť do Biblie zahrnuté a po úpravách, ktoré urobil spolu s cirkevnými hodnostármi bola na svete biblia 
dnesna cirkev nema s bibliou nic oni sa nijako nepodielali na jej vyrobe. a za inych cas to bolo ine. ja sa tu bavim o dnesnej cirkvi(o sucasnosti a o tom co sa v terajsej dobe robi a o tom aky vplyv ma cirkev) a nie o cirkvi co bola XY rokov dozadu.vtedy neviem co sa dielo.boli ine casy a na svete som nebol. a este nedokazem cestovat casom.nauraa napísal:A kde presne to porovnavam? Pisal si, ze Biblia nie je od cirkvi, ja len tvrdim, ze je. To je vsetko.
a tak ako pisal draco biblia bola zhotovena na pokyn cisara Konstantina v 4.storoci, ktory poveril Eusebia. Postupom sa do Biblie pridavali dalsie zvitky, ktore sa casom nasli a tak sa upravovala a samozrejme ani zasah mladsich dob, nevylucuje, ze bola pozmenena tak aby verzia vyhovovala cirkvi. ale jedno je jasne, ze bibliu nedala napisat cirkev.
Je zaujimave, ze mal som rozhovor s knazom a dal som mu par otazok a nevedel mi nejako presvedcivo odpovedat. bud ani on o tom nemal paru alebo vsetko je velke tajomstvo.
preto mam taky dost zmateny postoj k tej cirkvi ked ani jej siritelia mi nevedia podat informacie alebo vsetko taja. naco tolke tajnosti? aby nevyliezlo nieco skarede na povrch?
//autoeditácia príspevku ( 21 Jan 2009, 21:30 )
vela ludi veri v nieco, lebo o tom poculi, alebo preto lebo v to veria viaceri. ale ked sa ich clovek spyta preco v to veria. tak skoro nikto rozumne nevie odpovedat.
Lebo od narodenia boli nauceni chodit do kostola a tak. Davova psychoza sa tomu nadava.
"Blazeni ti co nevideli a uverili"
Draco, ako si sa urcite na tej stranke, z ktorej si text kopiroval, docital, to zostavovanie Biblie nebolo take jednoduche a jednoznacne... Co si sa tam vsak asi nedocital, ze Eusebius bol biskup tzn. clen cirkvi, rovnako aj dalsi Atanasius a tak dalej...
Stanulik, nemusis sa podielat na vyrobe niecoho, aby si z toho mohol cerpat, rovnako ako nemusis vediet cestovat v case, aby si sa co to o minulosti dozvedel. A prosim ta, len sa mi nesnaz popisat proces nejakej kanonizacie, od teba to znie pomerne komicky.
A este - tym, ze clovek prevedie "vyskum" na niekolkych ludoch, nedokaze tym ziadne tvrdenie o celej spolocnosti (v tomto pripade cirkvi) To poznas?
To je ako hrach na stenu, rada by som tuto absurdnu debatu skoncila...
Stanulik, nemusis sa podielat na vyrobe niecoho, aby si z toho mohol cerpat, rovnako ako nemusis vediet cestovat v case, aby si sa co to o minulosti dozvedel. A prosim ta, len sa mi nesnaz popisat proces nejakej kanonizacie, od teba to znie pomerne komicky.
A este - tym, ze clovek prevedie "vyskum" na niekolkych ludoch, nedokaze tym ziadne tvrdenie o celej spolocnosti (v tomto pripade cirkvi) To poznas?
To je ako hrach na stenu, rada by som tuto absurdnu debatu skoncila...
vacsinou veria v boha ludia, ktorym nieco chyba, ale nevedia presne definovat co.
Uspesni ludia, uspesni vo svojom zivote, kariere, vztahoch Boha nepotrebuju. Veria v neho vacsinou ti, ku ktorym sa zivot prilis milo nezachoval a hladaju v nom akusi utechu.
Napriklad rozny postihnuti, stari ludia apod. Myslia si, ze zopinanie ruk smerom nahor ich vylieci. Nuz, je mi ich luto, ktovie co by sme my robili na ich mieste.
Zaujimave, ze niektori veriaci ktorych ja poznam, kazdy svoj uspech povazuju za dar od Boha, ale neuspech uz nie je vinou Boha, ale ich samych....vymlete mozgy, vacsinou od malicka vedene vymetenymi rodicmi.
Moj subjektivny nazor. Veriaci, hned si chodte dat 8x ocenasa, aby ste moj text stravili.
Jednoznacne som za to, aby bola odluka cirkvy od statu. Kym som robil pocas skoly, tak aj ja som vlastne platil na take sprostosti.
Ale ako pisal kolega vyssie, z politickych dovodov to nikdy nenastane, lebo to by bolo pre vsetky babky a dedkov nieco nemyslitelne. Aj niektori dospeli a deti by boli proti, ked uz by nemali argumenty, ze preco su proti, boli by proti uz len z toho dovodu lebo je proti vacsina.....
Obyvatelia SR su v takychto veciach prilis konzervativny, preto by sa to nestretlo IMHO s pozitivnym ohlasom.
Cirkev je forma sekty, nech si jej chod platia jej clenovia.
Uspesni ludia, uspesni vo svojom zivote, kariere, vztahoch Boha nepotrebuju. Veria v neho vacsinou ti, ku ktorym sa zivot prilis milo nezachoval a hladaju v nom akusi utechu.
Napriklad rozny postihnuti, stari ludia apod. Myslia si, ze zopinanie ruk smerom nahor ich vylieci. Nuz, je mi ich luto, ktovie co by sme my robili na ich mieste.
Zaujimave, ze niektori veriaci ktorych ja poznam, kazdy svoj uspech povazuju za dar od Boha, ale neuspech uz nie je vinou Boha, ale ich samych....vymlete mozgy, vacsinou od malicka vedene vymetenymi rodicmi.
Moj subjektivny nazor. Veriaci, hned si chodte dat 8x ocenasa, aby ste moj text stravili.
Jednoznacne som za to, aby bola odluka cirkvy od statu. Kym som robil pocas skoly, tak aj ja som vlastne platil na take sprostosti.
Ale ako pisal kolega vyssie, z politickych dovodov to nikdy nenastane, lebo to by bolo pre vsetky babky a dedkov nieco nemyslitelne. Aj niektori dospeli a deti by boli proti, ked uz by nemali argumenty, ze preco su proti, boli by proti uz len z toho dovodu lebo je proti vacsina.....
Obyvatelia SR su v takychto veciach prilis konzervativny, preto by sa to nestretlo IMHO s pozitivnym ohlasom.
Cirkev je forma sekty, nech si jej chod platia jej clenovia.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Nie len stat, ale aj zlozky statu by mali byt bez nabozenstva, a to kompletne vsetky do jedneho. Ak totiz niekto z predstavitelov nasleduje nabozenske vyznanie pri svojom konani, diskriminuje tym padom zvysne skupiny, bud nabozenske, alebo nenabozenske. Cirkev nech si ide kam si chce ist, ale ja by som ju od statu odlucil hned aj dnes. Miliarda rocne je obrovska suma, ktora by mohla ist na ovela uzitocnejsie veci, ako biskupom/fararom/sutanistom na auta, alebo hocico, co si zmyslia kupit. Za miliardu by sa slusne vybavilo potrebnou elektronikou, ucebnicami a hocicim kopa skol. Ibaze u nas je cirkev prilis silna a vela krestanov si neuvedomuje, ze s pravou vierou toho uz v dnesnej dobe nema vela spolocneho a preto by bol obrovsky problem takuto odluku uskutocnit. Pretoze 90% veriacich by to automaticky bralo ako utok a podporovali by zubami-nechtami svojich skorumpovanych fuhrerov, na cele so Sokolom. Chcelo by to nieco ako dalsiu Reformaciu v mensom rozsahu, cirkev nech si ide po svojom a nech sa nemontuje do otazok verejnych a svetskych, cim sa vlastne montuje aj do zivota ateistov, ktori s nou nemaju nic spolocne a nechcu sa riadit tupymi inkvizicnymi pravidlami.
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Toto nepatrí do tejto témy. Skôr sem - Viera, alebo - BOH, a nabozenstva. Radšej sa k tomu ani nevyjadrím...Frco napísal:vacsinou veria v boha ludia, ktorym nieco chyba, ale nevedia presne definovat co.
Očividne nevieš čo je to sekta.Frco napísal:Cirkev je forma sekty, nech si jej chod platia jej clenovia.
Je pravda, že za cirkvi platia aj neveriaci, ale uvedomte si, že im dávame len 0,26% z rozpočtu... Zo sto euro čo dáme do štátnej pokladnice je to 26 centov.
To je tvoj názor, že s pravou vierou to nemá veľa spoločné. Ale podľa mňa to nie je tak.seth82 napísal:Ibaze u nas je cirkev prilis silna a vela krestanov si neuvedomuje, ze s pravou vierou toho uz v dnesnej dobe nema vela spolocneho a preto by bol obrovsky problem takuto odluku uskutocnit.
To nie je pravda, že si môžu kúpiť hocičo. Ak si niečo kupujú za cirkevné peniaze, musia to veľmi dobre odôvodniť. A treba povedať, že sa sčasti z tých peňazí financujú aj cirkevné školy. Tiež sa z nich financuje aj veľa kultúrnych pamiatok. Alebo vy by ste chceli nechať schátrať všetky kostoly? To je časť kultúrneho dedičstva, ktoré musíme chrániť.seth82 napísal:Miliarda rocne je obrovska suma, ktora by mohla ist na ovela uzitocnejsie veci, ako biskupom/fararom/sutanistom na auta, alebo hocico, co si zmyslia kupit. Za miliardu by sa slusne vybavilo potrebnou elektronikou, ucebnicami a hocicim kopa skol.
Máme tu slobodu slova, takže cirkvi si môžu vravieť čo chcú - iná vec je, keď sa robia podobné kampane ako tá proti potratom na čele s Tutkovou...seth82 napísal:cirkev nech si ide po svojom a nech sa nemontuje do otazok verejnych a svetskych, cim sa vlastne montuje aj do zivota ateistov, ktori s nou nemaju nic spolocne a nechcu sa riadit tupymi inkvizicnymi pravidlami.
-
molotov356
Medium Expert
-
quancej
Expert
ak som to spravne pochopil, verejni funkcionari a statni zamestnanci by mali byt ateisti? ak niekto kona v medziach zakona a v sulade so svojou vierou tak nevidim ziadny problem.seth82 napísal: Ak totiz niekto z predstavitelov nasleduje nabozenske vyznanie pri svojom konani, diskriminuje tym padom zvysne skupiny, bud nabozenske, alebo nenabozenske.
vo vacsine pripadov je to pravda, pretoze je tazke zlucit pravy duchovny zivot, ktoreho zakladom je dodrziavanie Desatora a uspech, ktory s moralkou, resp. cistym svedomim casto nema nic spolocne....Frco napísal: Uspesni ludia, uspesni vo svojom zivote, kariere, vztahoch Boha nepotrebuju.
co sa tyka financovania...podla Statistickeho uradu sa priblizne 85% obcanov hlasi k viere a teda aj k prislusnosti k cirkvi.zijeme v demokratickom state a aj v tomto smere plati podriadenie sa mensiny vacsine.
Frco a im podobni...vobec vam nerozumiem...v com vam viera v Boha prekaza?vadi vam ze idu na cirkev peniaze?A nevadi vam ze idu tak isto peniaze na ministerstvo obrany?na nove tanky vrtulniky...vam sa zdaju byt tieto veci uzitocnejsie?su vam uzitocnejsie vojny a zabijanie ako to co hlasi cirkev?Ja niesom az taky zastanca cirkvi ta nebude nikdy dokonala lebu ju vedu ludia ale rozhodne verim V Boha a Dobro...keby si viac rozmyslal nad dokonalostou prirody a vesmirom a veciam nevysvetlitelnym ludskemu mozgu mozno by si aj ty nasiel Boha...
-
Vigor
King
Teraz si podla mna dobre mimo, porovnavat vydavky na obranu a vydavky na cirkev. Ulohou statu je chranit bezpecnost, tak isto ako je povinnostou obcanov respektovat zakony. Porovnaval si tu podla mna dve neporovnatelne veci. Navyse, treba rozlisovat, ci niekomu vadi viera v Boha, co je podla mna hlupost, kazdy ma pravo verit v co chce, a je rozdiel ak niekomu vadi financovanie cirkvi statom.
Na druhej strane cirkev...osobne taktiez zastavam nazor, o istej protiustavnosti, ako to uz niekto poukazoval na 1.clanok Ustavy SR. Podla neho sa neviazeme na ziadnu ideologiu ci nabozenstvo, z toho mi pride odluka od cirkvi ako uplne logicka a som toho zastancom.
quancej poviem to na rovinu, podla mna tvrdit, ze nie je mozne zlucit uspech s moralkou je hlupost. Tak isto ak si niekto mysli, ze moralka je zakorenena iba v nabozenstve ci viere. Hlupost hlupost. Moralka, slusnost, to je o niecom uplne inom. Spominal si desatoro...nezabijes, nepokradnes a pod...to by mali byt pre kazdeho slusneho cloveka samozrejmosti a nemusi pritom verit v Boha.
Dalej co si pisal, mas pravdu s tou vacsinou. Avsak, ako som pisal vyssie. Uplne jednoznacne to odporuje Ustave.
Na druhej strane cirkev...osobne taktiez zastavam nazor, o istej protiustavnosti, ako to uz niekto poukazoval na 1.clanok Ustavy SR. Podla neho sa neviazeme na ziadnu ideologiu ci nabozenstvo, z toho mi pride odluka od cirkvi ako uplne logicka a som toho zastancom.
quancej poviem to na rovinu, podla mna tvrdit, ze nie je mozne zlucit uspech s moralkou je hlupost. Tak isto ak si niekto mysli, ze moralka je zakorenena iba v nabozenstve ci viere. Hlupost hlupost. Moralka, slusnost, to je o niecom uplne inom. Spominal si desatoro...nezabijes, nepokradnes a pod...to by mali byt pre kazdeho slusneho cloveka samozrejmosti a nemusi pritom verit v Boha.
Dalej co si pisal, mas pravdu s tou vacsinou. Avsak, ako som pisal vyssie. Uplne jednoznacne to odporuje Ustave.
Som to uviedol ako priklad ze nielen na cirkev sa vyhadzuju peniaze...Vigor napísal:Teraz si podla mna dobre mimo, porovnavat vydavky na obranu a vydavky na cirkev. Ulohou statu je chranit bezpecnost, tak isto ako je povinnostou obcanov respektovat zakony. Porovnaval si tu podla mna dve neporovnatelne veci. Navyse, treba rozlisovat, ci niekomu vadi viera v Boha, co je podla mna hlupost, kazdy ma pravo verit v co chce, a je rozdiel ak niekomu vadi financovanie cirkvi statom.
-
quancej
Expert
vigor: zalezi od uhla pohladu, koho vnimame ako uspesneho cloveka...osobne som mal na mysli politicke a financne uspechy.slovenske "prislovie" hovori: neukradnes nemas
spravne tvrdis, ze moralka nevychadza iba z nabozenstva, ale to som vobec nechcel povedat:)
spominas zakony desatora, ktore su zakladom kazdej spolocnosti a su obsiahnute v zakonoch. preco si radsej nepouzil iny priklad...nenarusis manzelstvo. zakony SR rozvod nezakazuju a napriek tomu je to rozpor.
preambula Ustavy SR hovori okrem ineho:
My, národ slovenský, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva...
vsetci vieme o co sa pricinili cyril a metod
spravne tvrdis, ze moralka nevychadza iba z nabozenstva, ale to som vobec nechcel povedat:)
spominas zakony desatora, ktore su zakladom kazdej spolocnosti a su obsiahnute v zakonoch. preco si radsej nepouzil iny priklad...nenarusis manzelstvo. zakony SR rozvod nezakazuju a napriek tomu je to rozpor.
preambula Ustavy SR hovori okrem ineho:
My, národ slovenský, pamätajúc na politické a kultúrne dedičstvo svojich predkov a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť, v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva...
vsetci vieme o co sa pricinili cyril a metod