Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

... Nemaju, ale my ich tam chceme lebo bohuzial bez nejakej formy riadenia by nasa spolocnost na terajsej urovni nedokazala prezit
Inak, toto je pekne smutná vec.
Nikdy ste sa nad tým nezamysleli ? Asi 95 % ľudí nadáva na politikov, ako kradnú ako hento a toto a tamto.
Ale všetci berú tento systém ako správny, jediný možný, nikto nechce žiadnu zmenu, všetci aj tak prijmú, čo to je, aj keď si uvedomujú, že je to v podstate nesprávne. Tomuto nechápem.
reznick
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reznick »

Volime si ludi o ktorych si myslime ze nas budu najlepsie zastupovat, ktorych nazory su podobne nasim. To ze "kradnu a klamu" je uplne normalne. To iste by sme urobili aj my keby sme boli na ich mieste. Ved kradnut a klamat je nasim narodnym sportom.
hughito
Redeemer
Redeemer

reznick napísal:Volime si ludi o ktorych si myslime ze nas budu najlepsie zastupovat, ktorych nazory su podobne nasim. To ze "kradnu a klamu" je uplne normalne. To iste by sme urobili aj my keby sme boli na ich mieste. Ved kradnut a klamat je nasim narodnym sportom.
O ktorých si myslíme, že nás budú...ale bohužiaľ toto myslíme, vždy zostalo len o tom myslení, realita je iná.
Preto je podľa mňa na mieste uvažovať o tom, či je to, čo máme, to správne, resp. hľadať alternatívy.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

„An-archos“ - „bez vlády“

Anarchisti tvrdia, že všetko zlo je spôsobené popretím prirodzenosti a zavádzaním umelých inštitúcií a štruktúr. Jedinec musí mať možnosť sám rozhodovať o svojom živote a osude. Nikto nemá právo nútiť ho do niečoho, čo by sám nechcel, ani ak je k tomu nútený väčšinovou spoločnosťou. Z toho dôvodu anarchisti odmietajú uznať opodstatnenie vlády, štátu či polície.
Iba v pripade ak v tej spolocnosti nezije. Na jednej strane mu je spolocnost dobra aby naplnala jeho duchovne a emocionalne potreby (rodina ta vedie k vyzsim utvarom ako je kmen a postupne az narod) na druhej strane dava do popredia vyznam seba sameho na ukor tej spolocnosti ktora ako by sa mala prisposobovat k jednotlivcovi co samo o sebe je chora myslienka lebo je za jedno nerealna a ide proti sebe.
Priama demokracia

Záujmy jednotlivca nemôže presadzovať žiadny sprostredkovateľ, ale len jedinec samotný, prípadne človek, ktorého sám priamo svojim zastupovaním poverí a ktorého konanie môže priamo ovplyvniť. Štátny aparát, zastupiteľská demokracia ani volebný systém podľa anarchistov neodráža túžby a potreby svojich občanov.
Kedze sme uz vysvetlili ze jednotlivec zije v spolocnosti a spolocnost sa nemoze prisposobovat jemu tak tato veta by mala platit zrejme takto: Zaujmi jednotlivca su podradene zaujmom spolocnosti

Dovod je prosty. V prirode ziju dva druhy zivocichov skupinove a samostatne. Medzi samostatne zivocichy patria zivocichy ktore sa len medzi sebou paria aby zachovali druh ale neutvaraju ziadne skupiny ani v nich neziju, su samotari, u nich anrchia platit moze aj plati. Dalsi druh, skupinovy zivocichovia zakladaju skupiny kde platia iste zasady a pravidla. Mozme pozorovat napr vlcie svorky, alebo stada slonov, byvolov zebier atd atd. Do tejto skupiny zivocichov patry aj clovek kedze zaklada rodinu a to opat vedie k dalsim vyzsim skupinam az po narod a rasu.
Organizácia „zdola“

Človek nemôže byť ovládaný „zhora“ nijakou autoritou či inštitúciou, ale on sám má prispievať k organizácii svojho okolia, obce, mestskej štvrti, pracoviska či školy. Anarchisti uznávajú potrebu existencie nejakej organizácie ľudí, ale len na dobrovoľnej báze, bez štátnej autority (najčastejšie v podobe slobodnej federácie autonómnych výrobcov).
Opat, clovek sam od seba pre druheho nic nespravi lebo je od prirody egoista (niekto viac niekto menej), takze potrebuje riadenie. Potrebuje riadenie tych najlepsich. Njalepsi su ti ktory sa najviac zasluzia o rozvoj a blahobyt spolocnosti.
Antiautoritárstvo

Z vyššie uvedených princípov je pochopiteľný odpor anarchistov voči diktátorským režimom (fašizmus, nacizmus, boľševizmus), dogmatickému náboženstvu (cirkev) a celkovo k vodcovstvu.
Z vyzsie uvedenych dovodov je praveze nepochopitelny odpor k riadeniu.
Svet bez hraníc

Z popierania štátnej autority pramení aj požiadavka na odstránenie hraníc medzi ľuďmi, ktoré človeka zväzujú. Hranice štátov sú podľa nich umelé a ich produktom je národnostné napätie a vojny.
Statne hranice umele mozu byt, ale rasa a etnicita umela neni.
Antikapitalizmus a spravodlivé rozdelenie bohatstva

Anarchisti často vystupujú proti narastaniu rozdielu medzi chudobnými a bohatými, proti vykorisťovaniu tretieho sveta, plýtvavej konzumnej spoločnosti v bohatých krajinách a proti triednym rozdielom v jednotlivých krajinách.
Co viac k tomu dodat, komunizmus par excellence. V skratke zformulovane Trockisticko zidobolsevicke myslienky. Najviac zarazajuce je natom to pokrytectvo kde vystupuje proti "bolsevizmu" ale celostvetovemu socializmu sa nijak nestiti.
Rovnosť

Anarchisti už od počiatku vychádzajú z názoru, že ľudia sú si rovní bez ohľadu na vek, pohlavie, národnosť, spoločenské postavenie či sexuálnu orientáciu. Aj preto zohrali dôležitú úlohu v antifašistickom, feministickom a ekologickom hnutí.
V prirode niet rovnosti. Nemozes porovnavat tazneho kona z bezeckym. Rovnako nemozes porovnavat Bolta s Einsteinom.
Solidarita

Celou históriou anarchizmu sa tiahne myšlienka vzájomnej pomoci, solidarity s utláčanými a vykorisťovanými.
Inymi slovami socializmus a podpora pracujucej triedy. Nie ze by myslienka nebola zla, ale ide o to kym je produkovana, zidmy Marxom, Engelsom a Trockim.

V tejto novej organizácii ľudstva sa synovia Izraela rozšíria po celom svete, kde sa bez priamej opozície stanú riadiacim elementom, najmä po tom, čo získajú kontrolu nad pracujúcimi triedami. Vlády národov vytvoria univerzálnu republiku, ktorá padne bez námahy do rúk židom pod zámienkou Víťazstva proletariátu. Súkromné vlastníctvo bude odstránené vládcami židovskej rasy, ktorí bude všade kontrolovať verené financie. Takýmto spôsobom bude realizovaný prísľub Talmudu – že keď príde čas, Mesiáš príde na zem a židia získajú kontrolu nad celým svetom.
Karol Marx, v korešpondencii

Teraz k tebe hughito:
hughito napísal:Nie je to o tom, že by mali byť všetci rovnakí, to je blbosť, samozrejme, že sú niektorí ľudia šikovnejší v niečom, iní zas v druhom atď. To by nemalo byť potláčané, ten daný človek nech sa v tej danej veci rozvíja, vyvíja a úžitok z toho nech majú všetci.
Opat, na jednej strane je podstatny ten jedinec co si citoval hned v uvode toho clanku a tu zase tvrdis ze svoje schopnosti ma vyuzivat pre spolocnost, ktora toho jedinca nemoze nijak usmernovat a davas vyznam tej spolocnosti, ktora v praxi nema mat ziaden vyznam. Povedz mi ako si toto realne predstavujes ze by to mohlo fungovat?
Ďalšia myšlienka rovnosti, ktorú spomeniem je úplne všeobecná a myslím, že aj ty uznáš, že pravdivá. Ide tu o to, že všetci sú si rovní bez ohľadu na napr. farbu pleti, národnosť, pohlaví či napr. sexuálnej orientácii. Alebo si myslíš, že príslušník jedného národa sa má právo nadraďovať sa nad príslušníka druhého, keď je ten občanom chudobnejšieho štátu ?
Alebo, je možné nadraďovať sa nad homosexuála, len preto, že je v menšinovej situácii ?
Je si rovny pred cim? Pred smrtou ano. Ale istotne nemoze mat niekto s IQ 40 rovnake postavenie resp funkciu s niekym kto ma IQ 150. A t oplati aj pre vynaliezavost a schopnost nieco vyprodukovat a tvorit.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

kali520,

s väčšinou vecí čo píšeš, sa dá súhlasiť..... Niektoré formulácie by som sám nevedel napísať lepšie....

reznick,

to, že politici "klamú a kradnú" vôbec nie je normálne..... Naopak, takých treba súdiť a v prípade dokázania viny postaviť ku stene..... Totiž súčasní politici majú radi moc, ale neuvedomujú si jej druhú stranu - osobnú zodpovednosť za prijaté rozhodnutia..... A žiaľ súčasný liberálno-dekadentný systém túto nezodpovednosť plne podporuje...... Ale existovali aj vládcovia, ktorí sa venovali vláde a nerozkrádali štát/spoločnosť kvôli svojmu prospechu.... Bez dlhého rozmýšľania ma napadajú napríklad Ximenes, Torquemada (napriek tomu, že obidvaja boli vo svojej dobe nesmierne mocní ľudia, žili veľmi skromne), J. Davis (prezident CSA), F. Franco (španielsky caudillo), J. Tiso (slovenský prezident) popr. J. V. Stalin (sovietsky vládca)........
reznick
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reznick »

Ja som sucasny system popisal, neodvazim sa nad nim moralizovat pretoze nie som na 100% presvedceny ze by som sa choval inak ak by som bol na mieste sucasnych politikov. Panov ktorých som spomenul poznám len z kníh a co viem ide o kontroverzne postavy minulosti preto sa mi zda predcasne hodnotit ich prinos vyhradne pozitivne alebo negativne. Ale tak isto by tam mohol patrit aj Augusto Pinochet alebo sa mylim ?

...a neviem si predstavit nasledovnu situaciu: do cela nasho statu sa dostanu politici ktory budu cestny a budu tvrdo postupovat voci korupcii a klientelizmu a zacali by zit skromne a cestne... taka vlada by v nasich ociach bola asi ovela nedoveryhodnejsia ako kazda ktoru sme doteraz mali, len preto lebo by nas viedla k tomu aby sme boli slusnejsi
hughito
Redeemer
Redeemer

Iba v pripade ak v tej spolocnosti nezije. Na jednej strane mu je spolocnost dobra aby naplnala jeho duchovne a emocionalne potreby (rodina ta vedie k vyzsim utvarom ako je kmen a postupne az narod) na druhej strane dava do popredia vyznam seba sameho na ukor tej spolocnosti ktora ako by sa mala prisposobovat k jednotlivcovi co samo o sebe je chora myslienka lebo je za jedno nerealna a ide proti sebe.
Tu ide o odmietnutie vyššej moci, ktorá nás môže ovládať : štát, vláda a systémový pes polícia.
Som zvedavý, ako sa budeš tváriť, keď ťa tá tvoja spoločnosť donúti dať tvojmu decku pod kožu čip, aby bolo neustále kontrolované.
Ako sa budeš tváriť, keď kamera bude už aj na WC. Ako sa budeš tváriť, keď sa zhodí maska demokracie a nastane pravá totalita, bude sa akceptovať jeden názor a ostatné budú tvrdo perzekuované.
Čítal si 1984 ?
Kedze sme uz vysvetlili ze jednotlivec zije v spolocnosti a spolocnost sa nemoze prisposobovat jemu tak tato veta by mala platit zrejme takto: Zaujmi jednotlivca su podradene zaujmom spolocnosti

Dovod je prosty. V prirode ziju dva druhy zivocichov skupinove a samostatne. Medzi samostatne zivocichy patria zivocichy ktore sa len medzi sebou paria aby zachovali druh ale neutvaraju ziadne skupiny ani v nich neziju, su samotari, u nich anrchia platit moze aj plati. Dalsi druh, skupinovy zivocichovia zakladaju skupiny kde platia iste zasady a pravidla. Mozme pozorovat napr vlcie svorky, alebo stada slonov, byvolov zebier atd atd. Do tejto skupiny zivocichov patry aj clovek kedze zaklada rodinu a to opat vedie k dalsim vyzsim skupinam az po narod a rasu.
Spoločnosť by sa malo prispôsobovať nie blahu JEDNOTLIVCA, ale blahu všetkým ľudom a nie úzkej skupine ľudí, ako to funguje momentálne vo svete.
Neviem čo je zlé na priamej demokracii, vo vyspelom Švajčiarsku sa takéto prvky zavádzajú. Podľa mňa je to určite lepší systém ako si zvoliť stranu, ktorá v rôznych otázkach rozhodne za teba.
Opat, clovek sam od seba pre druheho nic nespravi lebo je od prirody egoista (niekto viac niekto menej), takze potrebuje riadenie. Potrebuje riadenie tych najlepsich. Njalepsi su ti ktory sa najviac zasluzia o rozvoj a blahobyt spolocnosti.
Existujú aj dobrí ľudia, pre ktorých nie je cudzie spraviť niečo pre druhého.
Lenže v dnešnom konzumnom svete, kde frčí kariérizmus, materializmus, riťolezectvo je takých egoistov veľa.
Na organizáciu zdola je potreba uvedomelých ľudí. Ja si to predstavujem výchovou už odmalička, aby boli deťom vštepované iné hodnoty a morálka ako dnes. Dnes do teba každý hučí, aby si bol sebec, zarábal čo najviac peňazí a všetko tomu podriadil.
Ešte by som bol rád, keby si mi napísal tých ľudí, ktorí sú najlepší a najviac sa zasluhujú o rozvoj a blaho spoločnosti.
Z vyzsie uvedenych dovodov je praveze nepochopitelny odpor k riadeniu.
Človek je tvor rozumný, niekto viac, niekto menej ale verím, že každý je schopný riadiť a organizovať sám seba, nepotrebuje nato nariadenie zhora.
Opäť som zvedavý na zástancov autority, ako budú reagovať, keď sa raz to riadene zhora stane neznesiteľným a čo i len myšlienka nesúhlasu bude trestná.
Statne hranice umele mozu byt, ale rasa a etnicita umela neni.
Tu sa jedná o to stále delenie sa, ak nie podľa hraníc a štátnej príslušnosti, tak podľa etnicity, ak nie podľa nej, tak podľa rasy.
Ja som presvedčený, že človek je proste človek a je schopný spolunažívať bez ohľadu na hore uvedené rozdiely, ktoré sám nemôže ovplyvniť.
Navyše toto neustále delenia sa na takých a takých len zbytočne vyvoláva napätia, ktorého príčinou sú vojny, ako to opäť dokazuje história, z ktorej sa zatiaľ človek stále nevie poučiť.

V prirode niet rovnosti. Nemozes porovnavat tazneho kona z bezeckym. Rovnako nemozes porovnavat Bolta s Einsteinom.
A sme si rovní my dvaja ? Ak nie, zdôvodni.

Inymi slovami socializmus a podpora pracujucej triedy. Nie ze by myslienka nebola zla, ale ide o to kym je produkovana, zidmy Marxom, Engelsom a Trockim.
Mňa teraz vôbec nezaujíma kým BOLA produkovaná, a koho ty všetkého označuješ za zlých Židov, mne ide o to, že je tá myšlienka dobrá.
Spomenul by som veľkú zásluhu anarchistov na 1.máji, sviatku práce, keď sa v Amerike vybojoval okrem oného 8-hodinový pracovný čas. Len mi tu nezabudni pripomenúť ako tento sviatok práce zneužili na svoju propagandu ruskí boľševici ( a určite aj Židia ) v III. kominterne.
Opat, na jednej strane je podstatny ten jedinec co si citoval hned v uvode toho clanku a tu zase tvrdis ze svoje schopnosti ma vyuzivat pre spolocnost, ktora toho jedinca nemoze nijak usmernovat a davas vyznam tej spolocnosti, ktora v praxi nema mat ziaden vyznam. Povedz mi ako si toto realne predstavujes ze by to mohlo fungovat?
Ty tu už miešaš niečo, k čomu sa vyjadroval v inej súvislosti.
Áno, podstatní sú jedinci, ich sloboda. Ďalej je podstatné aby ľudia v spoločnom spolunažívani nemysleli sebecky na seba a každý prispel svojou troškou.
Musím napísať, že ja sa tu už bavím o tej konečne anarchii, takže si to nezamieňaj s dnešným stavom, kde to možno nie je.
Je si rovny pred cim? Pred smrtou ano. Ale istotne nemoze mat niekto s IQ 40 rovnake postavenie resp funkciu s niekym kto ma IQ 150. A t oplati aj pre vynaliezavost a schopnost nieco vyprodukovat a tvorit.
Dávaš tu extrémne situácie, IQ 40 a IQ 150, porovnávaš tu imbecila, čo je závažná choroba a géniusa, ktorých je totálne minimum.
A celkovo hodnotiť ľudí podľa výšky IQ je choré.
Furt tu dávaš za príklad človeka, ktorý je múdry, tvorivý, schopný produkovať... a to mu dáva aké oprávnenia a vymoženosti ? Takýto človek môže byť aj sviňa, môže ísť cez mrtvoly, je egoista, sebec, nehľadí na ľudí, nemá chrbtovú kosť, je bezcharakterný.

Na druhú stranu môže byť človek, ktorý proste nemá také schopnosti, je jednoduchší, ale zato sa príkladne stará o rodinu, ťažko pracuje ( aj keď napr. za pásom a za malú mzdu ) aby uživil rodinu, je milý, dobrosrdečný, charakterný.

Tento druhý človek je menej rovnejší preto, lebo netvorí, nezarába milióny, nemá IQ 287, nezasluhuje sa o blahobyt spoločnosti ?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Veľká zásluha anarchistov na 1. máji???? Aká??? Asi tá, že hodili medzi policajtov bombu, ktorá zabila ich zabila ôsmych a polícia následne odpovedala paľbou, ktorá skosila 6 robotníkov (3. máj 1886 Chicago)...... Na to si myslel????

1984??? Dobrá to knižka, Orwell bol vizionár, ale ja som nikdy nebol demokrat.... takže v systéme aký uznávam ja, by určité metódy kontroly obyvateľstva nutné boli.....

Priama demokracia???? Ak tým myslíme refenredum..... tak súhlasím.... súčasný systém sa nazýva demokratický, ale tak sa vôbec nechová, pretože demokratický nie je......

"iné hodnoty a morálka ako dnes"????? Konkretizuj to trochu viac..... Čo si pod tým pojmom predstavuješ????

"Opäť som zvedavý na zástancov autority, ako budú reagovať, keď sa raz to riadene zhora stane neznesiteľným a čo i len myšlienka nesúhlasu bude trestná".... Odpoviem obrazne.... dôležité je na ktorej strane hlavne pušky človek stojí.... v mocenských vzťahoch existujú 4 skupiny ľudí - ovečky, strážne psy, pastieri a zopár vlkov.... Človek sa musí rozhodnúť do ktorej tejto skupiny chce patriť........ takže tak....

"Ja som presvedčený, že človek je proste človek a je schopný spolunažívať bez ohľadu na hore uvedené rozdiely, ktoré sám nemôže ovplyvniť"......... Na to si spomeň, keď príde k Tebe domov tlupa Cigánov či iných asociálov, zabijú Ti manželku, znásilnia dcéru a ešte Ťa aj vykradnú a podpália barák....

"A sme si rovní my dvaja ? Ak nie, zdôvodni"....... Samozrejme, že sme si neni rovní...... Vyzeráme inak, máme odlišné povahy a názory, rozdielne predispozície...... ako si môžeme byť rovní???? Možno vo chvíli smrti....... Pretože tá je pre každého bez rozdielu rasy/náboženstva/pohlavia/politického presvedčenia rovnaká a nevyhnuteľná....
hughito
Redeemer
Redeemer

Veľká zásluha anarchistov na 1. máji???? Aká??? Asi tá, že hodili medzi policajtov bombu, ktorá zabila ich zabila ôsmych a polícia následne odpovedala paľbou, ktorá skosila 6 robotníkov (3. máj 1886 Chicago)...... Na to si myslel????
Malo to rôzne dohry :
:arrow: http://www.csaf.cz/historia.php?histor_cl=15
:arrow: http://csaf.cz/index.php?clanok=902
Nechcem tvrdiť, že to je čisto anarchistický sviatok alebo čo, ale svoju úlohu tam zohrali a to nepoprieš.

Kód: Vybrať všetko

"'Přijde doba, kdy naše mlčení v hrobě bude mocnější než naše řeči!' – tak zněla poslední slova Augusta Spiese, který byl popraven v roce 1887 ve Spojených státech spolu s dalšími anarchisty. Tito lidé byli posláni na smrt ne proto, že by se něčeho skutečně dopustili, ale že bojovali za osmihodinovou pracovní dobu a šířili myšlenky svobodné a samosprávné společnosti.
1984??? Dobrá to knižka, Orwell bol vizionár, ale ja som nikdy nebol demokrat.... takže v systéme aký uznávam ja, by určité metódy kontroly obyvateľstva nutné boli.....
A aké ? Či ma niekto pri sebe vodičák a techničák keď šoféruje ?
Také ma nezaujímajú, dobre vieš, aké som myslel.
Priama demokracia???? Ak tým myslíme refenredum..... tak súhlasím.... súčasný systém sa nazýva demokratický, ale tak sa vôbec nechová, pretože demokratický nie je......
Nemám čo dodať.

"iné hodnoty a morálka ako dnes"????? Konkretizuj to trochu viac..... Čo si pod tým pojmom predstavuješ????
Myslím na tie, dobré, ktoré sa už vytratili. Buď čestný, poctivý, nesebecký, pomôž druhému, buď solidárny, charakterný...
"Opäť som zvedavý na zástancov autority, ako budú reagovať, keď sa raz to riadene zhora stane neznesiteľným a čo i len myšlienka nesúhlasu bude trestná".... Odpoviem obrazne.... dôležité je na ktorej strane hlavne pušky človek stojí.... v mocenských vzťahoch existujú 4 skupiny ľudí - ovečky, strážne psy, pastieri a zopár vlkov.... Človek sa musí rozhodnúť do ktorej tejto skupiny chce patriť........ takže tak....
No tak to si vystihol úplne presne, heh.
"Ja som presvedčený, že človek je proste človek a je schopný spolunažívať bez ohľadu na hore uvedené rozdiely, ktoré sám nemôže ovplyvniť"......... Na to si spomeň, keď príde k Tebe domov tlupa Cigánov či iných asociálov, zabijú Ti manželku, znásilnia dcéru a ešte Ťa aj vykradnú a podpália barák....
Samozrejme, vždy sa nájdu "hajzli", aj o tom je človek človekom. Ja som samozrejme myslel väčšinu, keď je niekto psychopat, tak je psychopat. Tam pomôže len guľka.
"A sme si rovní my dvaja ? Ak nie, zdôvodni"....... Samozrejme, že sme si neni rovní...... Vyzeráme inak, máme odlišné povahy a názory, rozdielne predispozície...... ako si môžeme byť rovní???? Možno vo chvíli smrti....... Pretože tá je pre každého bez rozdielu rasy/náboženstva/pohlavia/politického presvedčenia rovnaká a nevyhnuteľná....
Preboha ale ja som nemyslel nejaké fyzické alebo psychické vlastnosti, však to je úplne jasné.
Opäť to píšem, myslím rovní vo vyššom slova zmysle, v takom, že nikto nemá právo nadraďovať sa nad druhého za žiadnych okolností alebo že každý si je
rovný pred zákonom atď.
A neviem čo sa tak celkovo čudujete pri tejto rovnosti, hovorí sa o nej aj v II. hlave našej ústavy, tak nebuďte hysterky. :)
Citácia z ústavy :

Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.
kali520
Darca
Darca

Tu ide o odmietnutie vyššej moci, ktorá nás môže ovládať : štát, vláda a systémový pes polícia.
Som zvedavý, ako sa budeš tváriť, keď ťa tá tvoja spoločnosť donúti dať tvojmu decku pod kožu čip, aby bolo neustále kontrolované.
Ako sa budeš tváriť, keď kamera bude už aj na WC. Ako sa budeš tváriť, keď sa zhodí maska demokracie a nastane pravá totalita, bude sa akceptovať jeden názor a ostatné budú tvrdo perzekuované.
Nereagoval si na podstatu ale nevadi.

Neviem preco stotoznujes kazde riadenie a vedenie hned s tvrdou perzekuciou a utlacanim ludskych prav? Co ak to riadenie zabezpeci blahobyt co sa tak isto neda vyvratit.

Ako zabezpecis aby sa v anarchii niekto nechopil moci a tiez nezaviedol tvrdu perzekuciu?

Tvoje ponimanie anarchii si ziada zmenit ludi co je zase proti prirodnym zakonom. A znova aby to mohlo fungovat tak clovek sa musi zmenit na zivocicha samotara, nesmie zakladat ziadne skupiny ani rodinu.
Spoločnosť by sa malo prispôsobovať nie blahu JEDNOTLIVCA, ale blahu všetkým ľudom a nie úzkej skupine ľudí, ako to funguje momentálne vo svete.
Neviem čo je zlé na priamej demokracii, vo vyspelom Švajčiarsku sa takéto prvky zavádzajú. Podľa mňa je to určite lepší systém ako si zvoliť stranu, ktorá v rôznych otázkach rozhodne za teba.
Ja niesom za demokraciu a tiez si myslim ze to neni dobry system. Ale urcite uprednostnim zaujmi spolocnosti pred zaujmami jednotlivca. Ty resp tvoja anarchia chce oboje, to nejde.
Existujú aj dobrí ľudia, pre ktorých nie je cudzie spraviť niečo pre druhého.
Lenže v dnešnom konzumnom svete, kde frčí kariérizmus, materializmus, riťolezectvo je takých egoistov veľa.
Na organizáciu zdola je potreba uvedomelých ľudí. Ja si to predstavujem výchovou už odmalička, aby boli deťom vštepované iné hodnoty a morálka ako dnes. Dnes do teba každý hučí, aby si bol sebec, zarábal čo najviac peňazí a všetko tomu podriadil.
Problem kapitalizmu, myslim si ze v tomto sa zhodneme. Chces menit ludi, chces ich prevychovat a to si vyzaduje riadenie a to uz je velmi daleko od anrchii, az by som povedal ze to ide bud na jednej strane k tvrdemu komunistickemu socializmu alebo ak sa bere v uvahu prirodne zakony a rasa tak k narodnemu socializmu prezentovanemu napr Lincolnom Rockwelom.
Ešte by som bol rád, keby si mi napísal tých ľudí, ktorí sú najlepší a najviac sa zasluhujú o rozvoj a blaho spoločnosti.
Jednoducha matematika, Ten kto napr vykope tri jamy za den musi byt urcite viac oceneny ako ten kto vykope len jednu jamu za den.
Človek je tvor rozumný, niekto viac, niekto menej ale verím, že každý je schopný riadiť a organizovať sám seba, nepotrebuje nato nariadenie zhora.
Opäť som zvedavý na zástancov autority, ako budú reagovať, keď sa raz to riadene zhora stane neznesiteľným a čo i len myšlienka nesúhlasu bude trestná.
Clovek ano ale nie dav, spolocnost.
Tu sa jedná o to stále delenie sa, ak nie podľa hraníc a štátnej príslušnosti, tak podľa etnicity, ak nie podľa nej, tak podľa rasy.
Ja som presvedčený, že človek je proste človek a je schopný spolunažívať bez ohľadu na hore uvedené rozdiely, ktoré sám nemôže ovplyvniť.
Navyše toto neustále delenia sa na takých a takých len zbytočne vyvoláva napätia, ktorého príčinou sú vojny, ako to opäť dokazuje história, z ktorej sa zatiaľ človek stále nevie poučiť.
Ako si napisal nevie sa poucit a nepouci sa lebo tie rozdieli su zakorene od prirody a ziadnym umelym systemom ich nemozes vymazat. Tieto rozdiely su dostatocnym argumentom ze anarchia v ludskej spolocnosti nema opodstatnenie a nemoze fungovat lebo si to ziada zmenu chovania ludu a vsetky principi a zaklady na ktorych je postavena cela ludska spolocnost.
A sme si rovní my dvaja ? Ak nie, zdôvodni.
Opat sa pytam rovni pred cim?
Mňa teraz vôbec nezaujíma kým BOLA produkovaná, a koho ty všetkého označuješ za zlých Židov, mne ide o to, že je tá myšlienka dobrá.
Spomenul by som veľkú zásluhu anarchistov na 1.máji, sviatku práce, keď sa v Amerike vybojoval okrem oného 8-hodinový pracovný čas. Len mi tu nezabudni pripomenúť ako tento sviatok práce zneužili na svoju propagandu ruskí boľševici ( a určite aj Židia ) v III. kominterne
Ta myslienka neni dobra lebo vedie k otroctvu, vyzsie uvedena citacia Marxa.
Ty tu už miešaš niečo, k čomu sa vyjadroval v inej súvislosti.
Áno, podstatní sú jedinci, ich sloboda. Ďalej je podstatné aby ľudia v spoločnom spolunažívani nemysleli sebecky na seba a každý prispel svojou troškou.
Musím napísať, že ja sa tu už bavím o tej konečne anarchii, takže si to nezamieňaj s dnešným stavom, kde to možno nie je.
Ale ku konecnej anarchii sa nejak dopracovat musis, ocividne nemas plan.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nereagoval si na podstatu ale nevadi.

Neviem preco stotoznujes kazde riadenie a vedenie hned s tvrdou perzekuciou a utlacanim ludskych prav? Co ak to riadenie zabezpeci blahobyt co sa tak isto neda vyvratit.

Ako zabezpecis aby sa v anarchii niekto nechopil moci a tiez nezaviedol tvrdu perzekuciu?

Tvoje ponimanie anarchii si ziada zmenit ludi co je zase proti prirodnym zakonom. A znova aby to mohlo fungovat tak clovek sa musi zmenit na zivocicha samotara, nesmie zakladat ziadne skupiny ani rodinu.
Sám tu neustále píšeš o ZOG, ako Žida plánujú ovládať svet.
Myslíš si, že naozaj bude niekedy niekto HORE, komu pôjde o blahobyt ľudí : Bolo to tak vôbec niekedy ? Zriedkakedy....

Áno, bolo by treba aby človek začal inak zmýšlať a mal iné hodnoty ako dnes.
Neviem čo však neustále píšeš o tej rodine, také niečo sa vôbec nevylučuje. Ani komunita či spoločenstvo.
Ja niesom za demokraciu a tiez si myslim ze to neni dobry system. Ale urcite uprednostnim zaujmi spolocnosti pred zaujmami jednotlivca. Ty resp tvoja anarchia chce oboje, to nejde.
Ja ale nechápem : načo uprednostňovať záujmy spoločnosti pred záujmom jednotlivca, keď to vlastne uprednostňuješ záujmy a blaho elity. A to chceš ?
Problem kapitalizmu, myslim si ze v tomto sa zhodneme. Chces menit ludi, chces ich prevychovat a to si vyzaduje riadenie a to uz je velmi daleko od anrchii, az by som povedal ze to ide bud na jednej strane k tvrdemu komunistickemu socializmu alebo ak sa bere v uvahu prirodne zakony a rasa tak k narodnemu socializmu prezentovanemu napr Lincolnom Rockwelom.
Neviem či som mal na mysli prevychovanie, ale skôr uvedomenie sa, prebudenie ( to mi niečo pripomína kua :D ) .
Keby sa prebudili napr. rodičia, svoje deti by už vychovávali v tom.
Určite som nemal na mysli žiadny násilný štýl, na spôsob boľševického pojatia socializmu.
Jednoducha matematika, Ten kto napr vykope tri jamy za den musi byt urcite viac oceneny ako ten kto vykope len jednu jamu za den.
Ale mal som na mysli elity, lebo ty si písal, že nás musí niekto riadiť, tak chcem vedieť, kto by to akože mal byť. Aby bol hore, ale aby zároveň dbal pred vlastnými záujmami na záujmy a blaho spoločnosti.
Nereálne, ako pre teba moja anarchia.
:)
Clovek ano ale nie dav, spolocnost.
Ale dav a spoločnosť tvoria ľudia, čiže je tu rozpor. Zacitujem :

Co je vláda? Metafyzická tendence (což je nemoc mysli, kdy Člověk, jakmile logickým procesem oddělil od individua jeho ctnosti, podléhá svého druhu halucinaci, a považuje tuto extrakci za reálnou bytost), která má i přes rány, jež utržila ze strany praktické vědy, stále silnou pozici v myslích dnešních lidí, pozici tak silnou, že mnozí v zhlížejí k vládě jako morální instituci mající množství kvalit, jako rozumnost, spravedlnost nebo slušnost, které však nezávisejí na tom, kdo vlastně v tomto úřadě je. Pro tyto lidi je vláda, a v podstatě i Stát, abstraktní sociální síla; je to dokonce jakýsi abstraktní reprezentant obecného zájmu; je to vyjádření práv všech, jež jsou považována za omezení práv jednotlivce. A tento způsob vnímání vlády je podporován vlivnými stranami zastávajícími názor, že princip silných autorit by měl být chráněn a že by měl vždy přežít nedostatky a chyby těch, kteří se střídají v zápase o moc.
Ako si napisal nevie sa poucit a nepouci sa lebo tie rozdieli su zakorene od prirody a ziadnym umelym systemom ich nemozes vymazat. Tieto rozdiely su dostatocnym argumentom ze anarchia v ludskej spolocnosti nema opodstatnenie a nemoze fungovat lebo si to ziada zmenu chovania ludu a vsetky principi a zaklady na ktorych je postavena cela ludska spolocnost.
Stále sa odvolávaš na nejaké prírodné zákony, na niečo čo je a podľa teba sa to nedá zmeniť, lebo je to nereálne.
Keď v Európe v 16-18. storočí fungovali absolutistické monarchie, tiež sa neverilo, že by mohla fungovať demokracia. Taký človek musel byť v tej dobe označený za blázna. A takto by sa dalo ísť postupne ďalej do histórie.
Opat sa pytam rovni pred cim?
Ako ľudia.
Ta myslienka neni dobra lebo vedie k otroctvu, vyzsie uvedena citacia Marxa.

Inymi slovami socializmus a podpora pracujucej triedy. Nie ze by myslienka nebola zla 
Neprotirečíš si tak trocha ?
Skús sa oprostiť od toho, kto tú myšlienku povedal a spýtam sa ťa ešte raz. Je zlá ?
Ale ku konecnej anarchii sa nejak dopracovat musis, ocividne nemas plan.
Opäť to isté :
http://csaf.cz/index.php?clanok=913
kali520
Darca
Darca

Sám tu neustále píšeš o ZOG, ako Žida plánujú ovládať svet.
Myslíš si, že naozaj bude niekedy niekto HORE, komu pôjde o blahobyt ľudí : Bolo to tak vôbec niekedy ? Zriedkakedy....
A existovala realne u ludi niekedy anarchia?
Áno, bolo by treba aby človek začal inak zmýšlať a mal iné hodnoty ako dnes.
Neviem čo však neustále píšeš o tej rodine, také niečo sa vôbec nevylučuje. Ani komunita či spoločenstvo.
Preto lebo v rodine tiez platia pravdila a zasady a co je dolezite musia platit. Pokial viem anarchia pravidla a zasady odmieta, ak nie tak sa uz nejedna o anarchiu
Ja ale nechápem : načo uprednostňovať záujmy spoločnosti pred záujmom jednotlivca, keď to vlastne uprednostňuješ záujmy a blaho elity. A to chceš ?
Ja vazne neviem ako si k tomuto zaveru dosiel. Uprednostnovanie blahobytu spolocnosti je preto dolezite lebo tym zvysujes zaroven aj blahobyt toho jednotlivca. Naopak to neplati, zvysovanie blahobytu jednotlivca nezvysi blahobyt spolocnosti naopak ho este znizi a opat to bude viest k tyranii a v tomto je anarchia este viac nebezpecnejsia ako ostatne politicke smery.
Neviem či som mal na mysli prevychovanie, ale skôr uvedomenie sa, prebudenie ( to mi niečo pripomína kua ) .
Keby sa prebudili napr. rodičia, svoje deti by už vychovávali v tom.
Určite som nemal na mysli žiadny násilný štýl, na spôsob boľševického pojatia socializmu.
A pretoto je anarchia utopia. Veris v nieco co nikdy nenastane a z prirodnych zakonov nastat nemoze.
Ale mal som na mysli elity, lebo ty si písal, že nás musí niekto riadiť, tak chcem vedieť, kto by to akože mal byť. Aby bol hore, ale aby zároveň dbal pred vlastnými záujmami na záujmy a blaho spoločnosti.
Nereálne, ako pre teba moja anarchia.
Anticka aristokracia, alebo aj nemecky narodny socializmus to zabezpecoval.
Ale dav a spoločnosť tvoria ľudia, čiže je tu rozpor. Zacitujem :
Skupinove zmyslanie ludi je podstatne odlisnejsie ako zmyslanie jednotlivca. Jednotlivec moze byt najosvietenejsi z osvietenych ale ked nebude vyhovovat spolocnosti a davu ktory moze byt hlupy ako stado oviec tak padne. Davas velky vyznam jednotlivcovi ale opat zbytocne lebo clovek neni tvor samotar ale stadovity druh. Neviem ci ma vyznam uz okolo tohoto diskutovat lebo ty jednducho veris v nejaku osvetu ludi ze sa zmenia a rovnymi sa stanu. Ale vzdy ked budu uz len dvaja ludia tak tam budu rozdiely ci uz povahove, fyzycke alebo psychycke a musi sa bud jeden podriadit alebo nastat kompromis a to znamena ze sa podriadia obaja, nikdy nitko nenaplni svoje tuzby na 100%.
Stále sa odvolávaš na nejaké prírodné zákony, na niečo čo je a podľa teba sa to nedá zmeniť, lebo je to nereálne.
Keď v Európe v 16-18. storočí fungovali absolutistické monarchie, tiež sa neverilo, že by mohla fungovať demokracia. Taký človek musel byť v tej dobe označený za blázna. A takto by sa dalo ísť postupne ďalej do histórie.
No toto tvrdenie je pomerne dost odvazny dohad. Vazne neviem preco by si to niekto mal mysliet ked demokracia davno pred tym fungovala v antickom grecku.
Ako ľudia.
A ako zive bytosti sme si neni rovni pred zvieratami? Preco ma ludsky zivot vacsiu hodnotu ako zivot volakeho psa? Stanovujes si hranicu rovnosti len tak ako ti vyhovuje.
Neprotirečíš si tak trocha ?
Skús sa oprostiť od toho, kto tú myšlienku povedal a spýtam sa ťa ešte raz. Je zlá ?
Ta myslienka neni zla ak sa aplikuje v skupine ludi na pribuzenskom charaktere nie globalne a uz vobec nie formou ako to podaval Marx a Engels.

Podpora pracujucej triedy je podla mna dobra myslienka lebo vzdy bude dolezitejsi napr pekar ako nejaky uradnik. Pre ozrejmenie toto iste presadzoval aj Hitler http://video.google.com/videoplay?docid ... will&hl=en zhruba tak polovica dokumentu.
Ano mas pravdu je to to iste, jednoducho verite v nejaku osvetu ludu ale ta nenastane lebo ludstvo uz tu osvetu zazilo od pociatku jak sa zacalo utvarat a vybralo si smer poriadku, hierarchie a vedenia.
hughito
Redeemer
Redeemer

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_an ... ommunities
Popravde, vo veľkom nie, ale existovala. A dúfam, že aj bude.
Preto lebo v rodine tiez platia pravdila a zasady a co je dolezite musia platit. Pokial viem anarchia pravidla a zasady odmieta, ak nie tak sa uz nejedna o anarchiu
Ale ja neviem odkiaľ si prišiel nato, že anarchia odmieta akékoľvek pravidlá a zásady ? Nejaké musia byť, nedá sa žiť bez pravidiel. Potom by bolo vraždenie, kradnutie a chaos ( definícia anarchie v médiach ).
Ja vazne neviem ako si k tomuto zaveru dosiel. Uprednostnovanie blahobytu spolocnosti je preto dolezite lebo tym zvysujes zaroven aj blahobyt toho jednotlivca. Naopak to neplati, zvysovanie blahobytu jednotlivca nezvysi blahobyt spolocnosti naopak ho este znizi a opat to bude viest k tyranii a v tomto je anarchia este viac nebezpecnejsia ako ostatne politicke smery.
Ako môže viesť zvyšovanie blahobytu jednotlivcov viesť k tyranii. Ty píšeš, že treba zvyšovať blaho spoločnosti, ale to je čo ? Čo je to spoločnosť ? Ľudia, nejaká komunita ľudí napr. my, Slováci. Čiže keď sa bude uprednostňovať záujem jednotlivcov, porastie aj blahobyt spoločnosti, lebo spoločnosť tvoria ľudia, prečo by mal blahobyt spoločnosti klesať ?
A pretoto je anarchia utopia. Veris v nieco co nikdy nenastane a z prirodnych zakonov nastat nemoze.
Niekto verí, že pôjde po smrti do neba, niekto verí v to, že je biela rasa nadradená, ja verím tomuto.
Podľa čoho sa definuje, čo je viac a čo menej utopistické ?
Anticka aristokracia, alebo aj nemecky narodny socializmus to zabezpecoval.
Ha, že vláda aristokracie zabezpečovala blaho spoločnosti. A aké blaho spoločnosti nacizmus sme videli tiež. To na papieri zabezpečoval blaho ľudom kdejaký systém.
Skupinove zmyslanie ludi je podstatne odlisnejsie ako zmyslanie jednotlivca. Jednotlivec moze byt najosvietenejsi z osvietenych ale ked nebude vyhovovat spolocnosti a davu ktory moze byt hlupy ako stado oviec tak padne. Davas velky vyznam jednotlivcovi ale opat zbytocne lebo clovek neni tvor samotar ale stadovity druh. Neviem ci ma vyznam uz okolo tohoto diskutovat lebo ty jednducho veris v nejaku osvetu ludi ze sa zmenia a rovnymi sa stanu. Ale vzdy ked budu uz len dvaja ludia tak tam budu rozdiely ci uz povahove, fyzycke alebo psychycke a musi sa bud jeden podriadit alebo nastat kompromis a to znamena ze sa podriadia obaja, nikdy nitko nenaplni svoje tuzby na 100%.
Musia sa nájsť spoločné kompromisy, dá sa to a dokazujú to mnohé komunity. Ale samozrejme, musia tí ľudia aspoň sčasti podobne zmýšlať. Keby si do jedného domu dal anarchistu, fašistu, silno veriaceho, komunistu, kapitalistu atď ku kompromisu by asi sotva došlo.
A ešte jedna poznámka, anarchisti nežiadajú hneď konečnú anarchiu, to je utópia, konečný cieľ.

Na jedné straně je to kapitalistický systém, který vytváří nerovnosti - chudobu většiny lidí vedle bohatství hrstky privilegovaných - a vede tak k jasné sociální nespravedlnosti a útlaku. Na straně druhé stát, který již ze své historické podstaty slouží především privilegované menšině k ochraně jejího bohatství a zájmů. I tzv. zastupitelská demokracie ve skutečnosti nezastupuje vůli obyčejných lidí, ale zejména zájmy mocenských elit. To se ještě výrazněji projevuje v nadnárodních politických a finančních organizacích, jejichž rozhodovací centra jsou ještě vzdálenější hlasům lidu a mnohem vstřícnější lobbistickým tlakům.

Nejenže má tento systém dopad na sociální postavení lidí, přináší sebou i postupnou devastaci životního prostředí a degradaci člověka a jeho kultury prostřednictvím všudepronikající propagace konzumentských návyků a egoismu. Zatímco jsou odstraňovány bariéry pro pohyb kapitálu, kterým disponuje omezená skupina, stále více jsou prakticky omezována sociální a politická práva obyčejných lidí, která jsou protichůdná zájmům ekonomických a politických elit, a prohlubuje se technologicky stále dokonalejší systém špehování a kontroly.

Nejde ale jen o systém, který každodenně zažíváme tady a teď, jde o každé zřízení založené na principech autority, hierarchie a moci, které shora lidem přímo či nepřímo diktuje, jak mají žít. Principy nepřirozené autority, diskriminace a dominance jsou nám cizí i v rovině vztahů mezi lidmi.

Co bychom rádi?

Jsme přesvědčeni, že alternativa je možná. Nejsme sociální inženýři ani dogmatici, abychom tvrdili, jak by měla přesně vypadat. Chceme o alternativách především vyvolat diskusi. Jako anarchisté a anarchistky se však domníváme, že má-li jít o skutečnou alternativu a ne o pouhou variaci na poznané autoritářské systémy (kapitalismus, bolševismus apod.), měla by být založena na následujících principech: samospráva (každý se může podílet buď přímo, nebo prostřednictvím úkolovaných a kdykoli odvolatelných zástupců na záležitostech, které se jej týkají), svoboda (každému je umožněn jeho osobní rozvoj, pochopitelně s respektováním svobody druhých) a sociální spravedlnost (spravedlivá organizace ekonomiky, která by měla uspokojovat potřeby každého místo toho, aby sloužila zisku úzké skupiny).

Naším cílem je emancipovaný člověk žijící ve společnosti založené na uvedených principech, kde se může plnohodnotně spolupodílet na jejím fungování a v co největší míře rozhodovat o svém životě. 
No toto tvrdenie je pomerne dost odvazny dohad. Vazne neviem preco by si to niekto mal mysliet ked demokracia davno pred tym fungovala v antickom grecku.
Ale ja som myslel tie aktuálne spoločenské pomery, ktoré v tej dobe panovali. Nejakí negramotní roľníci sotva vedeli o nejakej antickej demokracii.
Podpora pracujucej triedy je podla mna dobra myslienka lebo vzdy bude dolezitejsi napr pekar ako nejaky uradnik. Pre ozrejmenie toto iste presadzoval aj Hitler
Určite to presadzovalo aj viac ľudí ako Hitler, Marx atď a myšlienka je to dobrá, lebo pracujúca trieda je najdôležitejšia.
kali520
Darca
Darca

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_an ... ommunities
Popravde, vo veľkom nie, ale existovala. A dúfam, že aj bude.
To snad nemyslis vazne. Vacsina z tychto komunit mala zivotnost asi 5 rokov, dalsie co este funguju ako napr Whiteway Colony maju spolocenske zasadania teda riadenie to opat neni anarchia.

Podobne su natom napr amisi v USA.
Ale ja neviem odkiaľ si prišiel nato, že anarchia odmieta akékoľvek pravidlá a zásady ? Nejaké musia byť, nedá sa žiť bez pravidiel. Potom by bolo vraždenie, kradnutie a chaos ( definícia anarchie v médiach ).
Definicia anarchie podla wikipedii:

Anarchia môže byť:
všeobecne:
bezvládie
chaos, neporiadok
v politológii:bezvládie spôsobené neexistenciou verejnej autority integrujúcej spoločnosť.

To o com ty pises je uz viacemenej Trockizmus a Marxizmus:

http://www.hojko.com/post294058.html?highlight=#294058
Ako môže viesť zvyšovanie blahobytu jednotlivcov viesť k tyranii. Ty píšeš, že treba zvyšovať blaho spoločnosti, ale to je čo ? Čo je to spoločnosť ? Ľudia, nejaká komunita ľudí napr. my, Slováci. Čiže keď sa bude uprednostňovať záujem jednotlivcov, porastie aj blahobyt spoločnosti, lebo spoločnosť tvoria ľudia, prečo by mal blahobyt spoločnosti klesať ?
Uprednostnovanie zaujmu jednotlivcov? To uz su viaceri? neni to uz azda spolocnost? Pomaly sa zacinas stracat vo svojich vlastnych teoriach.

Splocnost na zaklade prirodnych zakonov nie umelo vytvorena je rasa, narod a etnikum.
Niekto verí, že pôjde po smrti do neba, niekto verí v to, že je biela rasa nadradená, ja verím tomuto.
Podľa čoho sa definuje, čo je viac a čo menej utopistické ?
Podla pravdepodobnosti a realnosti uskutocnenia alebo celkovym odskusanim.
Musia sa nájsť spoločné kompromisy, dá sa to a dokazujú to mnohé komunity. Ale samozrejme, musia tí ľudia aspoň sčasti podobne zmýšlať. Keby si do jedného domu dal anarchistu, fašistu, silno veriaceho, komunistu, kapitalistu atď ku kompromisu by asi sotva došlo.
Na a ako vyzera podla teba dnesny svet?
A ešte jedna poznámka, anarchisti nežiadajú hneď konečnú anarchiu, to je utópia, konečný cieľ...
Bezurazky ale to je komunizmus. V podstate si len utvrdil to o com som tu uz davnejsie hovoril. Ze jedina realna cesta ako anarchiu v praxi uskutocnit je len formou komunizmu.
Ale ja som myslel tie aktuálne spoločenské pomery, ktoré v tej dobe panovali. Nejakí negramotní roľníci sotva vedeli o nejakej antickej demokracii.
Nebojsa nejaky slachtic o antickej demokracii vedel. Dnes to mas podobne, niektori cigani su natom uplne rovnako.
Určite to presadzovalo aj viac ľudí ako Hitler, Marx atď a myšlienka je to dobrá, lebo pracujúca trieda je najdôležitejšia.
Zda sa ti ze to co som citoval Marxa je dobre? On hovoril otvorene o otroctve nezidov, a podobne sa vyjadroval aj Trockij.
hughito
Redeemer
Redeemer

To snad nemyslis vazne. Vacsina z tychto komunit mala zivotnost asi 5 rokov, dalsie co este funguju ako napr Whiteway Colony maju spolocenske zasadania teda riadenie to opat neni anarchia.

Podobne su natom napr amisi v USA.
Ja som sa nebavil o dĺžke, ale či niekde fungovala alebo funguje, ako si sa pýtal.

Definicia anarchie podla wikipedii:
Keď chceš študovať o čom je anarchia, určite nechod na wikipediu. Ani mi tu nehádž stále Trockého a Marxa.
Naštuduj si ideológov anarchizmu ako Bakunin, Kropotkin, Proudhon, Stirner, Nečavej atď. alebo aj ostatných novších anarchistov ktorých je dosť, a ktorí pokračovali a rozvíjali anarchizmus. Napríklad aj taký svetoznámy Noam Chomsky je anarchista.

Uprednostnovanie zaujmu jednotlivcov? To uz su viaceri? neni to uz azda spolocnost? Pomaly sa zacinas stracat vo svojich vlastnych teoriach.
Ja som vždy myslel na uprednostňovanie jednotlivca a tým aj jednotlivcov, ako viacerých, resp. všetkých.
Podla pravdepodobnosti a realnosti uskutocnenia alebo celkovym odskusanim.
No tak vyrieš môj rébus a sprav postupku od 1 po 3. A hlavne nezabudni, že to je čisto tvoj subjektívny názor, iný človek by to mohol spraviť úplne naopak.
Na a ako vyzera podla teba dnesny svet?
Preto najprv menšie komunity, nejde všetko naraz. Bum a bude anarchia.
V Španielsku fungoval anarchizmus ( teda skôr anarchosyndikalizmus ) 3 roky bez ohľadu na to, aké iné systémy fungovali inde. Fungoval samozrejme dovtedy, dokým ho fašistické Francove hordy podporované Hitlerom nezničili, resp. vyhrali občiansku vojnu.
Bezurazky ale to je komunizmus. V podstate si len utvrdil to o com som tu uz davnejsie hovoril. Ze jedina realna cesta ako anarchiu v praxi uskutocnit je len formou komunizmu.
No niečo som citoval, a tam to bolo opisované, je to postupný proces.
Nebojsa nejaky slachtic o antickej demokracii vedel. Dnes to mas podobne, niektori cigani su natom uplne rovnako.
Však to som nevyvracal, že o tom nikto nevedel. Ale nevedelo o tom asi 90 % vtedajších ľudí ktorí potom ťažko veriť v niečo lepšie.
Aj nasledovné postupné zmeny ako osvietenstvo sa šírilo len od pár vzdelancov, osvietencov.
Zda sa ti ze to co som citoval Marxa je dobre? On hovoril otvorene o otroctve nezidov, a podobne sa vyjadroval aj Trockij.
Tak to sa mi určite nezdá, ako dobré.
Dobrá je myšlienka podpory pracujúcej triedy.
kali520
Darca
Darca

Keď chceš študovať o čom je anarchia, určite nechod na wikipediu. Ani mi tu nehádž stále Trockého a Marxa.
Naštuduj si ideológov anarchizmu ako Bakunin, Kropotkin, Proudhon, Stirner, Nečavej atď. alebo aj ostatných novších anarchistov ktorých je dosť, a ktorí pokračovali a rozvíjali anarchizmus. Napríklad aj taký svetoznámy Noam Chomsky je anarchista.
Vsetko su to zidpbolsevici a komunisti.

http://www.hojko.com/post294058.html?highlight=#294058
http://www.hojko.com/post613649.html?highlight=#613649
Ja som vždy myslel na uprednostňovanie jednotlivca a tým aj jednotlivcov, ako viacerých, resp. všetkých.
No tak si to uz ujasni vsetci su spolocnost jednotlivec je len jeden. Neda sa vyhoviet jednemu a zaroven vsetkym. Ked chu vsetci cely kus kolaca a dostane ho len jeden ako vyhovjes tym ostatnym? Tym ze ho rozdelis, ale zase obmedzis toho jedneho ktory chcel cely kolac.
Preto najprv menšie komunity, nejde všetko naraz. Bum a bude anarchia.
V Španielsku fungoval anarchizmus ( teda skôr anarchosyndikalizmus ) 3 roky bez ohľadu na to, aké iné systémy fungovali inde. Fungoval samozrejme dovtedy, dokým ho fašistické Francove hordy podporované Hitlerom nezničili, resp. vyhrali občiansku vojnu
Ano fungoval a bol podporovany Stalinom. Anarchosyndykalizmus je cisto komunisticka myslienka:

Anarchosyndikalismus je anarchokolektivistický směr, který se snaží o zrušení klasických kapitalistických ekonomických vztahů a jejich nahrazení samosprávou dělníků, sdružených v odborových organizacích. Stejně jako komunismus prosazuje kolektivismus a revoluční vystoupení dělníků, které může mít podobu násilných činů, teroru, či pacifismu, obecněji však stávky.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anarchosyndikalismus

Ale zpět k nyní již marxistickým prožidovským komunistům. V roce 1936 začala válka o Španělsko. Židovští marxističtí syndikalisté zde bojovali proti režimu, který by znamenal konec židovské tyranii podobné té v Rusku. Roztříštěnost republikánů i samotných komunistů však znamenala prohru a Španělsko po třech letech opět ovládl evropský člověk. Tato porážka byla obrovskou potupou pro obránce žido-komunismu. Od té chvíle se pro Židy stal jednotícím prvkem, z občanské války přebraný termín, antifašismus. Pod tímto internacionálním praporem všech komunisticko-syndikalistických postojů kráčí Židé nenávidící systémy, které jim nedaly šanci pro jejich pikle. Vždy připraveni bránit sebe a svou politiku třídní nenávisti. Židovský šovinismus a rudé šílenství je a bude pro tento svět zničující kombinace.
No niečo som citoval, a tam to bolo opisované, je to postupný proces.
Postupny proces ktory prinesie presne to iste co prislo po oktobri 1917.

Casom mozno zistis ze na uskutocnenie tvojej anarchistickej spolocnosti budes potrebovat podobnu nasilnu revolucie ako 1917 urobili bolsevici v rusku, ti rozmyslali podobne ako ty.
Tak to sa mi určite nezdá, ako dobré.
Dobrá je myšlienka podpory pracujúcej triedy.
Tu myslienku mal aj Hitler a proti nacizmu sa stavias chrbtom. Preco ta potom zaujimaju ti zidovsky rasisti ako su Marx, Bakunin, Kropotkin atd...

Celkovo tato diskusia len utvrdzuje moje tvrdenie ze co anarchista to v konecom dosledku bolsevik a faktom ostava ze si nijakym sposobom nevyvratil to ze tato tvoja anarchisticka spolocnost sa nema povazovat za komunisticku, ved predsa sam si sa tu odvolaval na par komunistov.

Tu je mensia uvaha ci tieto formy vlady su pre ludstvo prospesne(momentalne je jedno ci to nazves komunizmom alebo anarchizmom vsetko je to vyplod hebrejskeho mozgu na rozvratenie toho co pre neho moze predstavovat nebepzecenstvo a to je uvedomely silny a hrdy narod zalozeny na moralnych a cistych duchovnych zakladoch)

http://planetaopic.wordpress.com/2009/0 ... polecnost/
hughito
Redeemer
Redeemer

Vsetko su to zidpbolsevici a komunisti.
Tie články sú totálne blbosti, vôbec sa nezakladajú na pravde. Odmietam sa baviť na základe neustálej argumentácii o Židoch.
Všade je Žid, proste, čo nesúhlasí s nami, alebo je proti nám je židovské. Úbohosť. Ako tie vaše vymyslené protokoly sionistických mudrcov...
Ano fungoval a bol podporovany Stalinom. Anarchosyndykalizmus je cisto komunisticka myslienka:
Opäť to isté, prosím ťa, hoď zdroj tvojej citácie ako pri prvej časti.
Postupny proces ktory prinesie presne to iste co prislo po oktobri 1917.

Casom mozno zistis ze na uskutocnenie tvojej anarchistickej spolocnosti budes potrebovat podobnu nasilnu revolucie ako 1917 urobili bolsevici v rusku, ti rozmyslali podobne ako ty.
Tak revolúcia musí prísť, ak má nastať zmena režimu. Buď násilná ako v roku 1917, alebo pokojná ako 1989.

No tak si to uz ujasni vsetci su spolocnost jednotlivec je len jeden. Neda sa vyhoviet jednemu a zaroven vsetkym. Ked chu vsetci cely kus kolaca a dostane ho len jeden ako vyhovjes tym ostatnym? Tym ze ho rozdelis, ale zase obmedzis toho jedneho ktory chcel cely kolac.
Ale dá sa vyhovieť všetkým v základných otázkach, len to by sa nemohlo kradnúť hore, nemohla by byť horná vrstva ktorá hrabe pre seba.

Inak, ty si naozaj posadnutí tými Židmi, asi ich vidíš aj vo sne.
Svoje zdroje čerpáš z Odporu a rôznych iných nazi a pochybných webov, prakticky sa už nemám s tebou o čom baviť, lebo pre vás sú všetci Židia, boľševici, komunisti atď.

A keď na základe toho, že Kropotkin bol ideológ anarchokomunizmu usudzuješ, že bol boľševik, tak už fakt nemám čo dodať.

A ako mohol toto napísať Bakunin :

„Sám Žid, Marx je obklopen – v Londýně, Francii a především v Německu – židáčky, více či méně inteligentními, rozdmýchávající pikle a zlořády tak jako Židé úplně všude… …
..keď bol podľa teba samozrejme Žid ?
kali520
Darca
Darca

Tie články sú totálne blbosti, vôbec sa nezakladajú na pravde. Odmietam sa baviť na základe neustálej argumentácii o Židoch.
Všade je Žid, proste, čo nesúhlasí s nami, alebo je proti nám je židovské. Úbohosť. Ako tie vaše vymyslené protokoly sionistických mudrcov...
Ale Marx bol zid, rovnako aj Kropotkin Goldmanova a Berkeman

S tym Bakuninom, uznavam sekol som sa, lebo:

Anarchismus byl tvořen, stejně jako jiné politické filozofie té doby, bílým člověkem pro bílé. Jeho rozšíření chtěli marxističtí Židé zabránit, vytvořili tedy umělé prožidovské marxistické proudy, anarcho-komunismus a anarcho-syndikalismus. Představitelem prvního proudu je marxista P. Kropotkin, Židovka E. Goldmannová a Žid A. Berkman. Ten druhý rozvíjí R. Rocker, rovněž Žid. Jeho anarcho-syndikalismus je už čistě židovská záležitost. Nadřazuje dělnickou třídu na úkor celé společnosti. Jako první odmítá etnické či genderové předsudky. S anarchismem nemá už nic společného a s klidem ho lze označit za radikálně marxistické či komunistické hnutí. A zrovna rudočerný prožidovský anarcho-syndikalismus je dnes hybnou silou mezinárodní Antify a náboženstvím pana Slačálka. Komu se zdá vznik marxistických směrů v anarchismu shodný se vznikem umělých marxistických směrů S.H.A.R.P., REDS či RASH v hnutí skinheads, má pravdu. Židé mají neuvěřitelnou adaptabilitu a snadno kontrolují jim nepohodlné skupiny a přetváří je k obrazu svému.

Koniec koncov co si sem poskytol uz v uvode diskusie ciele anarchizmu napr ako Svet bez hranic, antikapitalizmus a rovnost su vsetko zakladne idei zidobolsevizmu a maju blizsie skorej spominanym zidom ako je Kropotkin.

Tvoji spominany Bakunin bol skorej zidovsky "antiseminta" (podobne ako Noam Chomsky vid jeho dielo priemyselny holokaust) a jeho nazory su v rozpore s tvojimi. To iste plati aj pre Proudhona ktory v americkej obcianskej vojne sa stavial na stranu juhu a bol proti cernochom a zidom, opat v rozpore s tvojou anarchiou.
hughito
Redeemer
Redeemer

Kropotkin Žid nebol ( čo dokazuje aj tvoja citácia, kde pred neho Žid nedali ) a či bol Žid Berkman a Židovka Goldmanová ma viac-menej nezaujíma, keby aj boli tak čo to dokazuje ?

Inak, citujem Berkmana :

"Anarchizmus znamená, že môžeš byť slobodný; nikto ťa nemôže zotročiť, nikto ti nemôže rozkazovať, nikto ťa nemôže okradnúť, nikto ťa nemôže využívať. Znamená byť slobodný, robiť veci, ktoré chceš robiť a nebyť nútený robiť to čo nechceš"
A Kropotkin nebol marxista, síce z marxizmu vychádzal, ale nesúhlasil tam s istými vecami a tak definoval nový smer, anarchokomunizmus na ktorom nevidím nič zlého.
Anarchokomunisti navrhujú, aby bola spoločnosť zložená z množstva samosprávnych komún s kolektívnym vlastníctvom výrobných prostriedkov, riadených priamou demokraciou a voľne spájaných s inými komúnami do federácií, čo bude znamenať slobodnú spoločenskú organizáciu. V anarchistickom komunizme jedinci nebudú prijímať priame kompenzácie za svoju prácu (v podobe podielu na zisku, platu ani inej kompenzácie), ale namiesto toho budú mať voľný prístup k zásobám komúny. Niektorí autori si myslia, že si to vyžiada v podstate komunitariánsku ľudskú povahu, ale pohľad, ktorý rozvinul Kropotkin a neskôr Murray Bookchin, ukazuje, že členovia takejto spoločnosti budú spontánne vykonávať nevyhnutnú prácu, pretože si budú vedomí výhod komunitného blaha a vzájomnej pomoci. Za prvého významného predstaviteľa je považovaný Joseph Déjacque. Ďalší významní anarchokomunisti boli Peter Kropotkin, Alexander Berkman a Errico Malatesta. Anarchistický komunizmus sa podstatne odlišuje od komunizmu presadzujúceho komunistickými, marxistickými a boľševickými stranami. Hlavný rozdiel je v tom, že anarchokomunisti neuznávajú žiadne prechodné štádium tzv. „diktatúry proletariátu“, ani dočasnej vlády komunistickej strany. Už prví anarchokomunisti a anarchisti upozorňovali, že nová vládnuca vrstva sa nedokáže vzdať svojej moci, že z dočasnej diktatúry sa stane diktatúra trvalá, a že bude ešte horšia ako diktatúra kapitalistická, čo sa nakoniec potvrdilo v Rusku po roku 1917 a v strednej a východnej Európe po roku 1945.
Je tam jasné odlíšenie sa od všetkých marxistických a boľševických teórií, takže je opäť scestné tvoje označovanie Kropotkina za boľševika a marxistu.

Ďalej je pekné, že opäť cituješ a berieš informácie ( teda skôr dezinformácie ) z neonacistického webu ODPORu, k tomu nemám čo viac dodať, je to nad slnko jasnejšie.

Inak nechápem, ako môže podľa teba vychádzať anarchizmus z boľševických a trockistických myšlienok, keďže bol zadefinovaný oveľa skôr.
Takisto tvoj obľúbený pojem židoboľševizmus má počiatky až niekedy okolo roku 1917, takže si opäť mimo.
kali520
Darca
Darca

Kropotkin Žid nebol ( čo dokazuje aj tvoja citácia, kde pred neho Žid nedali ) a či bol Žid Berkman a Židovka Goldmanová ma viac-menej nezaujíma, keby aj boli tak čo to dokazuje ?
No ked vezmeme v uvahu zidovsky rasizmus, sionske protokoly mudrcov, tak minimalne Zidovsku skupinovu strategiu
http://sk.metapedia.org/wiki/Židovská_s ... _stratégia

K tomu tvojmu anarchokomunizmu ak som spravne pochopil plati tam myslenka kazdy kona podla svojich schopnosti ale zo spolocneho berie podla svojich potireb. No lenze toto ignoruje to ze moze exitovat skupina ktora zo spolocneho viac zobere ako dotvori, (take skupiny mozu byt napr neprisposobive etnika ako cigani napriklad). Takze tuto stratu bude muset zase niekto dotvorit a tym anarchokomusti budu pod utlakom psychyckeho vydierania neprisposobivych.

Teda dostavame sa opat k tomu istemu, pokial budu existovat kulturne rozdiely, etnicke a rasove rodziely tato forma anarchokomunizmu neni mozne zrealizovat iba v mensich komunach ktore si tu uz nacrtol. Ale aj tie nemali dlhu zivotnost aj ked dovody ich padu boli hocijake. A ked si budeme brat za priklad napr takych Amisov tak to je skorej cesta spat ako dopredu. Celkovo by si mal zhodnotit ci ta sloboda toho jednotlivca je az tak dolezita alebo dolezitejsia ako spolocne stastie skupiny a tym padom aj toho jednotlivca. Lebo koniec koncov nam tu ide o stastny, prosperujuci, moralny a plnohodnotny zivot a sloboda to v konecnom dosledku nemusi zabezpecovat.

Celkovo z tvojcih prispevkov sa da pochopit bud ze nastane nejaka osveta ludu a ty sa budu chovat kazdy kazdemu dobre. Ale ludia niesu rozpravkoe bytosti a sam dobre vies ze toto nastat nemoze z mnohych pricin najma z tej ze clovek je clovekom a tym padom aj egoistom, ci viac alebo menej ale od prirody egoistom je. Alebo nastane nejaka diktatura proletariatu ktora umravni spolocnost na ich stanovenu mieru. Ale ako to chces dosiahnut je pre mna a zrejme aj pre teba velka dilema.
Napísať odpoveď