Štúdium v zahraničí

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Retne
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Retne »

Ja som so sestrou vo Francuzsku, narozdiel od nej som este nezacal s vyskou.

Na to aby som mohol nastupit na vysku potrebuejm Delf B2 a nejake potvrdenie o tom ze som na slovensku bol prijaty na hocijaku vysku, cize nic komplikovane...

A stipko tak sestra dostava od francuzskej vlady, ale zaacla ho dostavaz az po dvoch rokoch, tak ako aj ja zacnem a to stipendium cini, 4020€ na 9 mesiacov... plus ma so stipendiom povolenych 20 hodin prace, co nie je vela a na tyzden, tak s peniazmi nie je problem tu...

A plus tu je aj organizacia ktora prispieva na byvanie... mne davaju 250 a jej len 150/mesacne.
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

A teda z coho planujes presne zit? 250 samozrejme nestaci. Mas nejake uspory alebo ti rodicia pomahaju? Lebo ja som uvazoval povodne o studiu v Dijone na Sciences Po. akurat ma medzitym vzali do Prahy, necitil som sa dost dobry vo FRJ and so on takze som siel do Prahy. Ale mna to stale taha do sveta tak sa preto pytam ze ako to u teba vyzera
surfista
Expert
Expert

Príspevok od používateľa surfista »

Zdravim, ja chodim na strednu v Severnom Irsku (rovnaky system ako v anglicku) uz treti rok. Dostal som sa tu tak, ze ma tu zobral moj oco, ktory tu pracje uz viac ako 4 roky. Tak sa tu inak dostala na skolu vacsina ludi. V nasej skole je kopa cudzincov, cize to tu nieje nic zvlastne. Ucitelia su velmi priatelsky a hlavne ochotny, som tu celkom spokojny, len trva kym clovek pochopi ako to tu vsetko funguje. Taktiez su tu iny ludia ako na Slovensku, je tu uplne ina mentalita, spravaju sa milo k sebe aj k cudzincom, pozdravia vas na ulici neznami ludia, vacsina je velmi pozitivna a optimisicka , ucitelia ziakov podporuju atd. je toho vela...
No nieje to dokonale zase, niekto sa tu adaptuje lepsie niekto horsie, treba si zvyknut na jazyk, inych ludi, pocasie, iny zivot... Je tazke opustit svoj zivot, priatelov, rodinu a odist prec niekam do cudziny, ale zalezi to aj od okolnosti samozrejme...
Ja momentalne som v 13 rocniku (zo 14), vola sa to aj ze "lower sixth" alebo "sixth form", na Secondary School. Robim 4 A-level predmety, (Maths, Biology, Physics, Chemistry) asi tie najtazsie co su, ale zase najviac brane Univerzitamy, tieto trvaju 2 roky, po roku jeden odpadne, ktory si vyberiem a 3 dokoncim na plny A level, ako tu uz predtym niekto pisal... A levely su pomerne narocne, je toho dost vela a je s tym vela prace...A levely su ako maturita, podla vysledkov potom budem moct podat prihlasky na Univerzity. Uvazujem, ze by som siel na Univerzitu do Anglicka jedna z moznosti je aj Leeds MET, ktoru uz spominal Seth, lebo nasa skola s tou Univerzitou spolupracuje a Leeds MET pozaduje nizsie poplatky ako vacsina inych skol na jej urovni...
Ale moznosti je strasne vela, momentalne som v stadiu ked sa neviem rozhodnut kde ist, a co studovat. Pravdepodobne by som chcel robit Civil Engineering s matematikou, alebo nejaku ekonomiku, biznis, turisticky ruch, nieco s pocitacmi (ale este uplne neviem co by ma bavilo). Robim teraz "research" pozeram si prospecty roznich univerzit, ake podmienky maju, ake kurzy ponukaju atd. Lebo nabuduci rok v Novembri, uz budeme posielat prihlasky, a to zbehne ako nic.
Ak mate nejake konkretne otazky tak rad odpoviem ked budem vediet....
Inak neviete o nejakom fore studentov zijucich v UK, alebo nieco podobne ?? (uz som o niecom takom pocul, ale neviem to najst)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Vesper napísal:A teda z coho planujes presne zit? 250 samozrejme nestaci. Mas nejake uspory alebo ti rodicia pomahaju? Lebo ja som uvazoval povodne o studiu v Dijone na Sciences Po. akurat ma medzitym vzali do Prahy, necitil som sa dost dobry vo FRJ and so on takze som siel do Prahy. Ale mna to stale taha do sveta tak sa preto pytam ze ako to u teba vyzera
Student na vysokej skole sam neprezije. Ani robotou nic neviriesis, lebo zdaleka nepokryjes vsetky naklady, mas 2 moznosti, bud ta budu financne podporovat rodicia, alebo si zoberiez takzvanu studentsku pozicku, ktoru zacnes splacat az po VS ked zacnes pracovat.
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

Ja som sa ale pytal Retneho na Francuzsko, ktore ma skolstvo celkom prijemne dotovane statom :wink:
Retne
Darca
Darca

Vesper napísal:A teda z coho planujes presne zit? 250 samozrejme nestaci. Mas nejake uspory alebo ti rodicia pomahaju? Lebo ja som uvazoval povodne o studiu v Dijone na Sciences Po. akurat ma medzitym vzali do Prahy, necitil som sa dost dobry vo FRJ and so on takze som siel do Prahy. Ale mna to stale taha do sveta tak sa preto pytam ze ako to u teba vyzera
250 urcite nestaci, ale tak ked si najdes nejaku pracu tak ostatne peniaze sa nahromadia pri minimalnej mzde (cistych 7 euro).
Ved moja prva vyplata bola teraz 1450 euro a kebyze odpocitam vsetky vydavky tak mesacne mozem dat nabok aj 1000 euro.

A ja teraz nie som na vyske, lebo nemam B2, ja sa ucim franinu len rok a pol. Ako ide to ale vyska je vyska, cize tento prvy rok, cisto len pracujem, pripravujem sa na vysku, ci uz kupou kurzov franiny, poriadneho notasu, nejakymi usporami... Osobne si nedokazem perdstavit hned prestup tu na vysku, je to prilis namahave uz samo o sebe.

Lebo studium vo Francuzsku sa da nazvat studium v zahranici, cim chcem povedat ze v celom Francuzsku je vraj len nieco do 100 slovenskych studentov a ja zijem v meste ktore je velke asi ako BA a je tu komplet 10 slovakov, a to vekovy rozdiel je od 19 do 60 rokov. Toto je neskutocne namahave, lebo ak si mal doma co len kusok dobru partiu, alebo spoluziakov, tak ti budu chybat neskutocne.

//autoeditácia príspevku ( 24 Oct 2008, 0:01 )
Lub0$ napísal:Student na vysokej skole sam neprezije. Ani robotou nic neviriesis, lebo zdaleka nepokryjes vsetky naklady, mas 2 moznosti, bud ta budu financne podporovat rodicia, alebo si zoberiez takzvanu studentsku pozicku, ktoru zacnes splacat az po VS ked zacnes pracovat.
Ale vyriesis, 20 hodin niekde tyzdenne prezijes! A v pohode postaci, vid moja sestra, bez podpory rodicov, no a po dvoch rokoch budes dostavat zadara 700 euro od statu tak kde je problem....
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Retne sekol som sa, myslel som, ze kecate o UK. :oops:

Surfista pocuj to tam mate v Irsku kolko rokov toho 6th formu? Lebo podla toho co pises to je ine ako tu vo Walese.
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

to Retne: Ja som teraz uz na tom podobne, som vo Francuzsku v Parizi , a tiez som nevidel velmi realne prestup hned na vysku, tak mam 1 rok aby som si spravil vsetky veci (kurzy a pod.) , a nastupil nabuduci rok na vysku
Retne
Darca
Darca

Silmer napísal:to Retne: Ja som teraz uz na tom podobne, som vo Francuzsku v Parizi , a tiez som nevidel velmi realne prestup hned na vysku, tak mam 1 rok aby som si spravil vsetky veci (kurzy a pod.) , a nastupil nabuduci rok na vysku
Njn, nie je to malina, ono by sa to aj dalo, ale mozno skoro som sa chcel osamostatnit a dat uz naveky rodicom financny pokoj :D

Ale nelutujem to, lebo praca mi teraz dava neskutocny natlak na franinu, cize to ide rapidne hore, no aspon mne sa zda :)

et Bon Courage à Paris :wink:
spanoo
Star
Star

Príspevok od používateľa spanoo »

Som uplne zabudol ze som tuto temy pred par mesiacmi vytvoril.

Momentalne zijem v Dubline do ktoreho som pricestoval s dovodom studovat ale stal som sa manazerom a nejako sa mi uz neda...nemam cas

Chcem tym len povedat ze ak sa chhystate urobit nieco podobne tak bacha na vidinu penazi
Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

pockaj, ty si tam prisiel studovat , naskytla sa ti nejaka fajn pracovna prilezitost a proste je ti fajn mas fajn prijem a tak, tak proste neni cas na skolu, a vlastne ani potreba.. pochopil som spravne? :) ak hej tak to nieje zle nie?
Retne
Darca
Darca

Tak ak si myslis ze s vyskou nezarobis viac, tak sa drz svojej prace, ale mna vidina penazi vobec neodtrhla od studia... aj ked teraz nemam vela penazi na zivot, ale aj tak viem ze je prvorade urobit vysku, potom budem mat isty taky plat, o ktorom by som bez diplomu len mohol snivat...
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

prave sa chystam na pol roka do Prahy cez erasmus tak drzte palce.:)) potom mozem objektivne zhodnotit ake rozdiely medzi zahranicnymi skolami su.:)
Retne
Darca
Darca

Eritrea napísal:prave sa chystam na pol roka do Prahy cez erasmus tak drzte palce.:)) potom mozem objektivne zhodnotit ake rozdiely medzi zahranicnymi skolami su.:)
A doteraz si studovala na slovensku? lebo ja tiez planujem erasmus v prahe, aby som si kusol oddychol od franiny, lebo len teraz mi zacala skola a mam toho dost :)
Kopa Šrotu
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Kopa Šrotu »

nie vela ludi vie ze vysoke skoly (nemam informaciu o ostatnych) su vo Svedsku zadara a vsetko v anglictine... tuho som nad tym rozmyslal ale nakoniec zvitazilo UK hlavne kvoli tomu ze master tu trva iba rok a vo svedsku 2 ...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Kopa Šrotu napísal:nie vela ludi vie ze vysoke skoly (nemam informaciu o ostatnych) su vo Svedsku zadara a vsetko v anglictine... tuho som nad tym rozmyslal ale nakoniec zvitazilo UK hlavne kvoli tomu ze master tu trva iba rok a vo svedsku 2 ...
Ako to funguje so štipendiami a student supportom počas Masters? Začínam ho budúci rok, nech viem, na čo sa mam finančne pripraviť...(momentálne začínam posledný rok Undergraduate)
Kopa Šrotu
Amateur
Amateur

nooo tak to rozbijaj prasiatko rychlo...
v podstate sa da dopracovat k stipku ked si velmi dobry ziak alebo ides na obor ktory je dodotovany vladou respektive nakou organizaciou alebo skolou...
daju sa ziskat stipka cez organizacie ktore sa tomu venuju ale ony maju rozne kriteria na to komu daju peniaze... (nemam v tomto nejaky vacsi prehlad) ale mam kamarata ktoremu sa toto podarilo ale on ma s tou organizaciou uzky vztah pracoval pre nich zaviazal sa ze bude rpe nich pracovat v buducnosti a tak...
niekedy zaplatia master zamestnavatelia...
v podstate je minimalna sanca sa dostat k peniazom na master... undergraduate je vpohode, ja som neplatil ani korunu kazdy rok som vyplnil nejake papiere a bolo ale master je ina kava...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Kopa Šrotu napísal:nooo tak to rozbijaj prasiatko rychlo...
v podstate sa da dopracovat k stipku ked si velmi dobry ziak alebo ides na obor ktory je dodotovany vladou respektive nakou organizaciou alebo skolou...
daju sa ziskat stipka cez organizacie ktore sa tomu venuju ale ony maju rozne kriteria na to komu daju peniaze... (nemam v tomto nejaky vacsi prehlad) ale mam kamarata ktoremu sa toto podarilo ale on ma s tou organizaciou uzky vztah pracoval pre nich zaviazal sa ze bude rpe nich pracovat v buducnosti a tak...
niekedy zaplatia master zamestnavatelia...
v podstate je minimalna sanca sa dostat k peniazom na master... undergraduate je vpohode, ja som neplatil ani korunu kazdy rok som vyplnil nejake papiere a bolo ale master je ina kava...
Aha...nooo tak nejako to poriešim, ide o Európske a Korporatívne právo, to mi samozrejme zamestnávateľ nezaplatí, keďže ten je iba ako doplnok k môjmu štúdiu...takže môžem šetriť :)
Kopa Šrotu
Amateur
Amateur

treba sa pytat, riesit, hladat.. mozno budes mat stastie ....
mam ale pocit ze v UK je podporovane hlavne prvostupnove studium... aj tak vacsina deciek si berie na to pozicky pretoze limity rodicovskych zarobkov su nastavene tak ze v UK tolko ludia v pohode zarobia.. nie ako u nas...
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

Retne: jj doteraz 3 roky vo Zvolene, a teraz zimny semester v prahe.:)) a na jaku skolu a fakultu ides?
Napísať odpoveď