Školské domáce úlohy na fóre

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
COTHW
Medium Star
Medium Star

Re: Školské domáce úlohy na fóre

Príspevok od používateľa COTHW »

Mam tu jednu matematicku ...

Kód: Vybrať všetko

Koľko kružníc dĺžky k prechádza ľubovoľným pevne zvoleným vrcholom grafu kompletného Kn.
Dosť to ponáhľa, a preto budem za každú pomoc vďačný. Už som skušal Google ale akosi nepomohlo.
Domculka174
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Domculka174 »

potrebujem pomoc Napisat list priatelowy ktoreho som dlho nevydela po nemecky dakujem..:)
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Domculka174 napísal:potrebujem pomoc Napisat list priatelowy ktoreho som dlho nevydela po nemecky dakujem..:)
očividne si sa registrovala iba pre to, aby ti niekto spravil úlohu. Takže si to skús minimálne napísať po slovensky, a potom ti niekto s prekladom pomôže tu: http://www.hojko.com/preklady-prosim-pomoc-t53349.html. Aspoň si tým precvičíš slovenčinu, ktorá ti očividne tiež robí veľké problémy
rados915
Guru
Guru

Príspevok od používateľa rados915 »

Ahojte. Kamoš ma poprosil či by som mu nepomohol s nejakými úlohami z matiky. Keďže moja matika je na veľmi "dobrej" úrovni, tak som nevedel vyriešiť všetky príklady. Má to na nejaký test, ešte sa učí na iné predmety a tak to všetko nestíha. Sú to príklady niekde zo základnej školy podľa mňa, asi trojčlenka resp. lineárne rovnice (hanba že to neviem, to viem), ale bol by som rád, ak by si niekto našiel chvíľu a napísal mi aspoň postup. 4 roky nič také nepočítam, som rád, že si pamätám integrály a funkcie. Nikdy mi matika nešla, ale chcel som mu pomôcť.

Tu sú nejaké tie úlohy. Potrebuje hlavne postup ako to počítať, keď ho bude vedieť tak si to dopočíta. Ďakujem za pomoc.
21. Trojnásobok čísla zmenšeného o desať je o toľko väčší ako sto, ako je sto väčšie než jeho dvojnásobok. Ktoré je to číslo?
25. Ktoré číslo má tu vlastnosť, že jeho päťnásobok je o toľko väčší ako 50, o koľko je jeho polovica menšia ako 49?
32. Ak vynásobím myslené číslo 17 dostanem o 35 viac, ako keď ho vynásobím 12. Ktoré je to číslo?
33. V prvej nádobe je 23 litrov vody, v druhej 7 litrov vody. Do obidvoch nádob sa prilialo rovnaké množstvo vody a potom bolo v prvej nádobe dvakrát viac vody ako v druhej nádobe. Určite množstvo priliatej vody.
40. V odĺžniku je jedna strana o 20m dlhšia ako druhá. Keď sa dlhšia strana skráti o 5m a zároveň kratšia predĺži o 10m, zväčší sa obsah obdĺžnika o 300m. Aké sú rozmery pôvodného obdĺžnika?
44. Jedna osmina chlapcov sa prihlásila na učebný odbor. Neskôr sa prihlásili ešte dvaja chlapci, takže ich bolo celkovo 5. Koľko chlapcov chodilo do triedy?
49. Štvrtina výšky piliera je zapustená do zeme, dve tretiny jeho výšky sú vo vode. Nad vodou vyčnieva časť dlhá 1,2m. Určite dĺžku mostného piliera.
51. V triede je polovica žiakov, ktorí chodia do školy peši, tretina žiakov dochádza autobusom a zostávajúcich 6 žiakov jazdí do školy na bicykli. Koľko žiakov je v triede?
55. Robotníci dostali za spoločnú prácu 26 800 Sk. Peniaze si rozdelili podľa vykonanej práce. Prvý dostal o 20% menej ako druhý, tretí o 50% viac ako prvý. Koľko dostal každý z nich?
60. Pri zalesňovaní bolo behom troch dní vysadených 2 950 stromčekov. Behom druhého dňa bolo vysadených o 25% stromčekov viac ako v prvom dni, behom tretieho dňa o 15% viac ako v druhom dni. Koľko stromčekov bolo vysadených v jednotlivých dňoch?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Aspon ti to prepisem do rovnic...

21: 3x-100=100-2x
25: 5x-50=49-1/2x
32: 17x=12x+35
33: 23+x=2(7+x)

40: a=20+b
(a-5)*(b+10)=(a*b)+300

44: 1/8x+2=5
49: x=1/4x+2/3x+1,2m
51: x=1/2x+1/3x+6
55: 26 800=0,8x+x+1,5(0,8x)
Jaro33332
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Jaro33332 »

Ahoj!
Mam tu pár príkladov, niektoré sú rovnaké iba s inými číslami. Stačí vypočítať alebo hodiť do rovníc tak, aby som vedel vypočítať ďalšie.
Vopred ďakujem

1.
Vypočítaj povrch a objem rovnostranného kužeľa, ak dĺžka strany je 10cm a priemer podstavy 8cm.

2.
Vypočítaj povrch a objem rovnostranného kužeľa s polomerom 2,3dm a výškou 46mm.

3.
Vypočítaj povrch a objem pravidelného 4-bokého ihlana, ak je hrana podstavy dlhá 6cm a veľkosť výšky bočnej steny je 5cm.

4.
Valcovitá nádoba s priemerom 1,6m obsahuje 1 000 L vody. Do akej výšky siaha voda ?

5.
Kopula hvezdárne má tvar pologule s polomerom 3m . Čo stojí natretie kopule, ak 1m štvorcový stojí 70SK ?

6.
Do nádoby tvaru valca s priemerom 14cm nalejeme 3l oleja. Do akej výšky siaha hladina ?

7.
Kopula hvezdárne ma tvar pologule s priemerom 6m. Aký je objem kopule ?
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Jaro33332 napísal:Ahoj!
Mam tu pár príkladov, niektoré sú rovnaké iba s inými číslami. Stačí vypočítať alebo hodiť do rovníc tak, aby som vedel vypočítať ďalšie.
Vopred ďakujem

1.
Vypočítaj povrch a objem rovnostranného kužeľa, ak dĺžka strany je 10cm a priemer podstavy 8cm.

2.

3.
Vypočítaj povrch a objem pravidelného 4-bokého ihlana, ak je hrana podstavy dlhá 6cm a veľkosť výšky bočnej steny je 5cm.

4.
Valcovitá nádoba s priemerom 1,6m obsahuje 1 000 L vody. Do akej výšky siaha voda ?

5.
Kopula hvezdárne má tvar pologule s polomerom 3m . Čo stojí natretie kopule, ak 1m štvorcový stojí 70SK ?

6.
Do nádoby tvaru valca s priemerom 14cm nalejeme 3l oleja. Do akej výšky siaha hladina ?

7.
Si robis srandu ? Tipujem ze si deviatak... Sak udaje ti staci dosadit do vzorcov.Nic viac, nic menej. :sly:
Jaro33332
Expert
Expert

Mam už trocha viac rokov a tieto príklady sú čajinej sestry. O vzorcoch neviem nič - neviem akéto sú .. Nemohol by si mi s tým pomôcť ?
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Jaro33332 napísal:Ahoj!
Vopred ďakujem

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.
Kužeľ: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%BEel
Valec: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1lec
Guľa: http://sk.wikipedia.org/wiki/Gu%C4%BEa
Ihlan: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jehlan
Tu su vzorce. 1000 L vody = cca 1000 kg .
ρ oleja= cca 910 kg.m-3
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

jaro - myslím, že s češtinou si poradíš: http://www.aristoteles.cz/vzorce.php Dosadenie do vzorcov by som nechal na to dievča
Jaro33332
Expert
Expert

Diki ale tomu nechápem ani ja, ani ona... nemohli by ste mi to dosadit ? Pri niektorych ulohach musim vypocitat dalsie veci (napr.: 2. je tam hrana a vyska nie strana a podobne)
ρ oleja= cca 910 kg.m-3
nema to byt ako pri vode ??
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jaro - naozaj nie si na základnej škole? Resp. spýtam sa inak: absolvoval si základnú školu? Neber to v zlom, no otázky, ktoré sa pýtaš by sa nespýtal ani môj 12ročný brat. K tomu príkladu 2) - máš zadaný polomer= 23cm a výšku = 4,6cm. Vzorec pre objem kužeľa je 1/3 * pí * polomer na druhú * výška (v tom vzorci na tej stránke: r = polomer, d = priemer, v = výška no to by si mohol vedieť). Pre výpočet povrchu použijeme ten druhý vzorec S (obsah, povrch...) = pí * polomer * (polomer + strana) ako vyrátať stranu? Predpokladám, že ti niečo vraví pytaghorova veta. Kukni sa ešte raz na ten obrázok a prídeš na ňu aj sám. Len ti poradím jej všeobecný vzorec: c na druhú = a na druhú + b na druhú (c je strana oproti pravému uhlu v pravouhlom trojuholníku, a aj b sú tie zvyšné dve strany).

(a že mám dnes veľmi dobrú náladu, tak strana toho kužeľa sa rovná odmocnina z (výška na druhú + polomer na druhú).
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Jaro33332 napísal:Diki ale tomu nechápem ani ja, ani ona... nemohli by ste mi to dosadit ? Pri niektorych ulohach musim vypocitat dalsie veci (napr.: 2. je tam hrana a vyska nie strana a podobne)

nema to byt ako pri vode ??
Hustota oleja sa nerovná hustote vody ;) !!!
Jaro33332
Expert
Expert

Tu ide o hustotu ? teraz mi hovori, ze tam vsetko beru ako vodu aby nemuseli zistovat hostotu a podobne ....

vyslo mi :
objem: 2548,vela cisiel
povrch: 41403,vela cisiel
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak o tom neviem naco jej ucitelka uvadza hustotu oleja, mozes pouzit aj hustotu vody, ked vsetko ako vodu beru.Neviem jak to u nich funguje.. :sneaky:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v príklade, kde máš vyrátať, do akej výšky siaha hladina oleja, tak na hustote predsa nezáleží, nie? Pokiaľ má raz kvapalina definovaný objem a predpokladáme homogénnu hustotu, tak ten objem bude dané množstvo kvapaliny zaberať vždy a všade.

Teda v tom príklade 4 si stačí pozrieť vzorec pre objem valca (obsah kruhu * výška) a to sa musí rovnať tým 3litrom (či koľko). Následne stačí zo vzorca si vyjadriť výšku valca a je vymalované. A nepomýliť sa, lebo je zadaný PRIEMER a nie polomer.

A naozaj ti neverím, že nás nevodíš za nos a chceš to pre sestru svojej priateľky... ak si starší, na toto by si mal prísť aj sám, elementárna základoškolská fyzika a chémia
Jaro33332
Expert
Expert

Na som vyuceny automechanik, jedine co som mal tam vypocitat bol obsah nadrzi pri ktorom bol lahky vzorec a vsetko dane..
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a chodil si aj do základnej školy? :) Toto čo si sem dal sú základoškolské úlohy.

Teraz k veci - zvyšné úlohy už snáď budeš vedieť vyrátať, vždy je to len o dosadení do vzorca, prípade skombinovaní elementárnych matematických úkonov (pytagorova veta, uvedomenie si, že polgula je polovica gule atď.).
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Stoporko: Mas pravdu s tou hustotou ale udal som je pre pripad keby chcel s nou nico pocitat napriklad hmotnost alebo tak :) .
Jaro33332
Expert
Expert

Nebudem pocitat o nic viac nez musim. Idem sa to pokusit vypocitat
diki

priklady s kuzelom mam - ine nie.. kaslem na to
Napísať odpoveď