Školské domáce úlohy na fóre
Matematika - integraly
AKo vypocitam toto pomocou substitucnej metody
(e^(1/x))/x^2
e - eulerovo cislo
Dakujem
(e^(1/x))/x^2
e - eulerovo cislo
Dakujem
Re: Matematika - integraly
1/x = u?
Potom by to malo byt (e^u)*u^2
To je jedine co mi napada, ale zas mi nenapada ako to pocitat dalej
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Matematika - integraly
tiež som to tak napísal, ale mi to nedovolilo poslať lebo si tému presunulGothaR napísal:1/x = u?
int[(e^(1/x))/x^2 dx] = |subst: 1/x = s| = int[-e^s ds]
to už máš hotový výsledok
Re: Školské domáce úlohy na fóre
Preco ste tam dali * a nie /?? a nevychadza to... mozes sem prosim hodit aj vysledok ci ti to vyjde ako v knihe...
-
audiotrack
VIP
lebo to tvoje sa dá zapísať ako e^1/x * 1/x^2
keď si dáš 1/x ako substitúciu, tak to bude -e^s čo sa zintegrovaním nezmení takže to máš aj výsledok. Teraz iba za s dosadíš znova 1/x
keď si dáš 1/x ako substitúciu, tak to bude -e^s čo sa zintegrovaním nezmení takže to máš aj výsledok. Teraz iba za s dosadíš znova 1/x
uz viem preco tam je * ale vysledok mi aj tak nevysiel... tak?vilden123 napísal:Preco ste tam dali * a nie /?? a nevychadza to... mozes sem prosim hodit aj vysledok ci ti to vyjde ako v knihe...
//autoeditácia príspevku (12 Jan 2011, 14:28)
ma to vyjst -e^1/x + C
-
PjotR1
Expert
No už to mám napísane vďaka za inšpiráciujavatar napísal:omg - ved to mas nehorazne lahke
staci zacat pisat o delikventoch zo zbohatlickych rodin, drzost deti karieristov, emo chutky deti co maju vsetko, takisto nepripravenost do zivota, prilisne rozmaznavanie.. vsak je to spolocensky problem jak hovado a ty nevies co mas o tom pisat?
Pravdepodobnost, pomoc s prikladom
Dobrý deň,
potreboval by som pomoc s nasledujúcim príkladom:
Neviem ci su vysledky spravne, ale otazka je:
v a) sme scitavali, ked na vyslo A || B, ale v d) som uz nemohol scitat, musel som urobit opacny dej. Preco? (je mi jasne, ze by mi pri scitavani podobnych prikladov mohla vyjst vyssia P ako 1, co samozrejme nemoze - len nechapem logike, preco som musel zmenit sposob ratania, ked obe su to "alebo")
naozaj dakujem za odpovede..
potreboval by som pomoc s nasledujúcim príkladom:
Kód: Vybrať všetko
Prvý z dvoch nezávislých javov nastáva s pravdepodobnosťou 1/2 (zlomok, jedna polovica), druhý s 1/3 pravdepodobnosťou. S akou pravdepodobnosťou dojde k
a) dojde k práve jednému z javov
b) dojde k prvému alebo druhému z javov
a)
1/2 * 2/3 // 1-ano, druhy-nie - Postupoval som vytvorenim si moznosti, a naslednou negaciou pravdepodobnosti jednoho z javov
=1/3
1/2 * 1/3 // 1-nie, druhy-ano
=1/6
Výsledky sa potom scitaju, nakolko nam staci len jeden uvedeny scenar. Tj. 1/3+1/6=1/2
b) Postupoval som počítaním inverzného deja:
1/2*2/3= 1/3 //nestane sa ani jeden, pokial viem opak disjunkcie je A' && B' konjunkcia
1-1/3=2/3 //pravdepodobnost povodneho deja.
v a) sme scitavali, ked na vyslo A || B, ale v d) som uz nemohol scitat, musel som urobit opacny dej. Preco? (je mi jasne, ze by mi pri scitavani podobnych prikladov mohla vyjst vyssia P ako 1, co samozrejme nemoze - len nechapem logike, preco som musel zmenit sposob ratania, ked obe su to "alebo")
naozaj dakujem za odpovede..
-
Sorta15
Light Star
Fakt nikto mi nemože aspoň niektorý vypočítať že si to skontrolujem ? Ďakujem 
Tak tu limitu a derivaciu netusim a znova si to opakovat nebudem
Ale matica by mala ist v pohode, pretoze mas viac riadkov ako neznamych, problem by bol iba keby to bolo opacne.
Sorta15 pozri si syntax a limitu a derivaciu hod do wolframu...Link najdes napriklad na predchadzajucej strane
v sustave mas 5 rovnic, 4 nezname - Mozes to pocitat napriklad pomocou GEM a pravdepodobne o jednu rovnicu pocas tohto procesu prides
vysledok overis napriklad v Matlabe
v sustave mas 5 rovnic, 4 nezname - Mozes to pocitat napriklad pomocou GEM a pravdepodobne o jednu rovnicu pocas tohto procesu prides
vysledok overis napriklad v Matlabe
napis tvoj vysledok derivacie, nechce sa mi to pocitat ale ked to uvidim tak budem mudrejsi 
-ta matica musi byt cez maticu, alebo ti stacia hodnoty x1,x2,.... ?
-na tu limitu ma napada pouzit l'hospitalovo pravidlo (teda derivovat ale az 4 krat kym nebudes mat dole konstantu a potom len dosadis nulu za x do citatela a mas)
//odpovedal som pre uzivatela Sorta15, len pre poriadok
-ta matica musi byt cez maticu, alebo ti stacia hodnoty x1,x2,.... ?
-na tu limitu ma napada pouzit l'hospitalovo pravidlo (teda derivovat ale az 4 krat kym nebudes mat dole konstantu a potom len dosadis nulu za x do citatela a mas)
//odpovedal som pre uzivatela Sorta15, len pre poriadok
Skutočne by ma zaujímalo ČO na mojej otázke vyzerá ako "pridávanie školskej domácej úlohy bez pokusu o riešenie", že sa ocitla práve v tomto threade. Príklad je vyriešený, jedná sa o otázku na logiku, a mimochodom nemá nijaký suvis s domácou úlohou.
-
Sorta15
Light Star
Prosím Vás vypočíta mi niekto túto maticu neviem sa v nej pohnúť kedže by mal vypadnúť jeden riadok ale neviem ako. Ďakujem
- Prílohy
-
- Matica - Systém lineárnych rovníc
- DSC01766.JPG (16.02 KiB) 1215 zobrazení
x1=3.0000
x2=0.0000
x3=-5.0000
x4=11.0000
x2=0.0000
x3=-5.0000
x4=11.0000
-
Sorta15
Light Star
Vďaka za výsledky pomohli ale vieš mi povedať ako sa zbavim toho piateho riadka ? 
-
audiotrack
VIP
a podľa čoho si si vybral že sa chceš zbaviť práve piateho?
-
Sorta15
Light Star
Tak sa opravujem najlepšie keby som videl postup
ako sa zbaviť toho jedného riadka ostatok už je lahké potom.
-
audiotrack
VIP
z drhého si vyjadríš x1 = -2 + x2 - x3 a dosadíš do štvrtého. Dostaneš tam rovnicu -2 + x2 - x3 - 3x2 + 2x3 = -7. To isté spravíš aj opačne, teda zo štvrtej vyjadríš x1 a dosadíš do druhej. Výjdu ti dve rovnice o dvoch neznámich. To už musíš vedieť vypočítať. Keď budeš mať x2 a x3, dosadíš do ostatných a máš 3 rovnice o dvoch neznámich
... alebo tu si vytvor maticu 5x5, natlac tam koeficienty a ukaze ti postup GEM