Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Na mnozsvto kontextu a mnozstvo sposobov pochopenia Biblie
Pozri, ja na túto hru o kontexte a vykladaní Biblie nepristupujem, kľudne nech ma tu veriaci ukrižujú. Biblia je napísaná jednoducho, jasne. Sú tam úplne jasné odpovede na niektoré otázky. To, že pod vplyvom osvietenstva a ešte skôr vedy sa musel výklad začať transformovať, aby zostal zarovno dobou, je už vec iná.

Bibliu a hlavne starý zákon napísali primitívne kmene, ktoré to mysleli presne tak, ako to napísali. Je to úplne na úrovni tej danej doby, v pohode. Ale dnes to je neprijateľné, jednoducho, sú to nezmysly, tak sme začali strašne transformovať a meniť výklad. Tisíce teológov nerobí "nič iné", len vymýšľa, ako to upraviť - a samozrejme, aj medzi nimi vznikajú rozbroje - napr. čo sa týka homosexuality. Lebo ono to už tak upravujú a vykladajú podľa seba, že je to úplne smiešne.

A to ani nehovorím o tom, že Biblia je už dnes toľkokrát preložená (aj do "moderného" jazyka), že významy niektorých jej častí vyznievajú úplne inak - niekedy aj naschvál. Tomuto sa venoval Adam Roman, ktorý ovláda hebrejčinu a mal možnosť čítať nejakú "starú verziu."

K tomuto odporúčam aj jeho článok: Moderná interpretácia Biblie – cirkev v defenzíve? == vypichnem len krátky úryvok, ktorý však hovorí za všetko:

Kód: Vybrať všetko

A dostali sme sa k „revolučnému obratu“, ktorý nastal – či len vyvrcholil – až v roku 1993 (!), vydaním dokumentu Pápežskej biblickej komisie „Interpretácia Biblie v cirkvi“ (v ďalšom IBC), ktorý „kodifikuje“ dovtedy len sporadicky sa vyskytujúce poznámky o tom, že Biblia nie je zdrojom poznania o všetkom, že ju treba chápať v kontexte doby, zväčša obrazne, atď.
Na radu jedného z čitateľov som si tento dokument kúpil a úprimne som sa mu snažil porozumieť. Ale nedokázal som systematicky prečítať viac než pár prvých strán (a to som človek, pre ktorého nie je problémom pochopiť zložitý matematický aparát teoretickej fyziky). Preto som si ho iba zbežne poprezeral a odložil som ho nanajvýš znechutený. Nikomu mysliacemu ho neodporúčam: nie je to text určený ľuďom s kritickým rozumom, je to určené len teológom, ktorí sa vzrušujú nad tým, ako možno ničnehovoriace vety usporiadať tak, že vytvoria zdanie akéhosi obsahu. Tento dokument nemá obsah, je to obludný príklad toho, že je možná aj forma bez obsahu! Nemôžem si odpustiť derogatívnu poznámku, že mi to neodolateľne pripomína uznesenia tých nespočetných zjazdov KSS, KSČ, KSSS, KSSZ, s ostinátnymi zvratmi „viac rozvinúť“, „ešte viac prehĺbiť“. Aj to boli dokumenty bez akéhokoľvek obsahu, aj o nich sa veľa – ale neplodne – hovorilo.
K posmrtnému životu: aj keby niečo také jestvovalo, je to úplne nepredstaviteľné, proste, niečo také sa vôbec nedá predstaviť. Mne to príde absolútne nezmyselné. A čítal som na túto tému aj krátku esej od Schopenhauera, ktorý celkom pekne vyvracal zmysel a funkčnosť takéhoto života.

Tak, katechizmus ma nakoniec zachránil. :D

Iďte do celého sveta a ohlasujte Evanjelium všetkému stvoreniu ! Kto uverí...bude spasený, ale kto neuverí, bude odsúdený." (Mk 16, 16).
Ďalej v katechizme píšu: Pán Ježiš sa s nami rád stretne, ale chce, aby sme verili všetko, čo Boh zjavil. Musíme vedieť, komu veríme, čo veríme a prečo veríme.

Ešte som našiel aj toto: Otázka: Čo sa stane po smrti?

Odpoveď: Otázka ohľadom toho, čo bude po smrti môže byť mätúca. Biblia neobjasňuje presne kedy človek dosiahne svoj večný cieľ. Biblia hovorí, že vo chvíli smrti človek prechádza do neba alebo do pekla podľa toho či prijal Krista ako svojho Spasiteľa. Pre veriacich smrť znamená odchod z tela a príchod do prítomnosti Pána (2 Korintským 5:6-8; Filipským 1:23). Pre neveriacich po smrti začína večný trest v pekle (Lukáš 16:22-23).
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito - ak to porovnám s ateistami: dnešní ateisti tvrdia, že náš vesmír je založený na princípe 21 rozmerného priestoru, pričom tie rozmery sú do seba zvinuté. Samozrejme, teraz to tak musia tvrdiť, lebo názor, "žijeme v euklidovskom priestore" by už dnes neprechádzal. Chápeš tomu? Aj kresťanstvo sa vyvíja (zjavne na tvoje počudovanie) - už netvrdíme, že svet bol stvorený za 7 24hodinových dní. Tak ani ty už netvrdíš, že číslo nula nesmie existovať. Proste sme pochopili ako kresťania nové veci a naše učenie sa vyvinulo. Ak sa ti to nepáči, je to tvoj slobodný názor, neberiem ti ho. No trochu ma mrzí, že človek ako ty si robí z diskusie posmech výrokom "...zaobaľuje do rečičiek" :(

k Biblii a poslednému súdu - no schválne sem niečo daj. No vopred upozorňujem že nemám chuť sa dať zatiahnuť do vojny citovania veršíkov a ich vytrhávania z kontextu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito:
Zvlastne, ide to dost proti principom krestanskej lasky. Vidim to tak, ze odpoved sa dozvieme (alebo uz nedozvieme) po smrti. Osobne mi to pride ako pozostatok z dob kedy byt v cirkvy znamenalo mat moc (podla mna asi najvacsi fail pre cirkev).

Nemas niekde tu esej? Znie to ako zaujmave citanie...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a nedá mi: ak odmietaš prijať Bibliu nebrať doslovne a chápať ju v kontexte, tak potom akákoľvek debata nemá zmysel - sám sa staviaš do pozície že len ty máš pravdu a každý iný je debil. :) Takže ti potom odporúčam ísť si masírovať ego "ako si to veriacim natrel" do najbližšieho kostola alebo mládež.

Ohľadom posledného súdu a ateistov - stále si mi neukázal Z BLIBLIE kde sa píše JASNE o tom, že ateista skončí v pekle a nie inak. Ten príbeh z lukáša je podobenstvo, ktoré má úplne inú pointu než zaoberať sa ateistami a miestom ich pobytu po súde. Ale to ty vidieť nemôžeš, keďže teba výklad Bibie nezaujíma - ty ju berieš doslovne (v tom prípade ale chápem tvoj výsmech kresťanstvu, pretože ak ju berieme doslovne, tak je naozaj v mnohých miestach dosť uletená :) ).

...kto neuverí, bude odsúdený - je tam azda napísané, čo bude rozsudok? Proste bude odsúdený - nevieme aký bude verdikt. Môže sa ti to nepáčiť, môžeš Bibliu chápať doslovne (čomu rozumiem keďže sa tu prezentuješ ako historicky vzdelaný človek, ktorý berie VŠETKY písomné pramene doslovne), no to nič nemení na fakte, že sa môžem mýliť ja aj ty. A pravdu sa dozvieme aj tak "až po."
hughito
Redeemer
Redeemer

Toto všetko je len hrajkanie sa, lebo ja na žiadne nebo ani peklo neverím, ale ide mi o to, ako sa dnešní moderní veriaci snažia prekrútiť význam Biblie tak, aby vyznela "lepšie."

Proste, je to úplne logické. Pozri si Desatoro, prvé tri prikázania. Potom + tie citáty, čo som sem narýchlo z Biblie dal. Ďalej sa pozri na to ako sa cirkev takmer 2000 rokov správala k "nevercom" a čo im odkazovala. A potom príde moderná doba a ty tu budeš tvrdiť, že ateista kľudne môže skončiť v nebi. :lol:

Za prvé, ateista na žiadne nebo neverí, za druhé, keby aj bolo, tak už principiálne tam skončiť nemôže, lebo odmietol všetko (vedome), čo je s týmto nebom spojené - celá kresťanská viera.

javatar: Takto konkrétne ťa nedokážem, je to v tejto knihe: Šokující myšlenky slavných
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Stoporko napísal:Aj kresťanstvo sa vyvíja (zjavne na tvoje počudovanie)
nesmeruje ale ten vyvoj potom k tomu, ze budu "platne" len nadcasove principy a krestanska moralka a cela Biblia pojde s dolezitostou dole?

//autoeditácia príspevku (31 Jan 2011, 11:56)
hughito napísal:keby aj bolo, tak už principiálne tam skončiť nemôže, lebo odmietol všetko (vedome), čo je s týmto nebom spojené - celá kresťanská viera.
Hladat univerzalny princip pri poslednom sude?! :shock: Ved tam nebude sudit ziaden cirkevny predstavitel, ale Boh (stoporko sa ti to snazi vysvetlit v par poslednych postoch - vid "s urcitostou nevieme kto tam nebude"). Ako no offense ale v zivote by som si nedovolil tvrdit ako dopadne clovek na poslednom sude. Ja po smrti sudit nebudem (to mozem povedat s istotou, ci uz maju pravdu ateisti alebo krestania), tak netvrdim kto ako dopadne. A osobne nechapem ludi ktori si to dovolia. Na druhej strane ja silne nesuhlasim s tvrdenim, ze biblia je napisana jednoducho a zretelne. Na druhej strane ak by som to tvrdil tak plne chapem tvoj postoj.
hughito
Redeemer
Redeemer

Mne v prom rade príde absolútne nezmyselné sa tu baviť o nejakom poslednom súde, keďže je to výmysel a blbosť na entú.

Takže tvoje neuveriteľné počudovanie nad tým nechápem - ja som takisto oprávnený hovoriť o poslednom súde ako Stoporko či pápež. V takejto "veci" je každý fundovaný odborník - je úplne jedno či si ateista alebo teológ.

Metastázy klerikalizmu, alebo kam až siahajú chápadla cirkvi.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Mne v prom rade príde absolútne nezmyselné sa tu baviť o nejakom poslednom súde, keďže je to výmysel a blbosť na entú.
Myslim, ze na to bola vytvorena tato tema, ludia sa na tomto fore bavia aj o vacsich kravinach. Pokial sa ti to zda nezmyselne tak nereaguj. Pokial na to neveris a chces reagovat tak sa odosobni a skus reagovat na styl "keby-bolo-keby".
Ohladom mojho pocudovania - post som doplnil, len si medzitym stihol reagovat.
hughito
Redeemer
Redeemer

A dostali sme sa k „revolučnému obratu“, ktorý nastal – či len vyvrcholil – až v roku 1993 (!), vydaním dokumentu Pápežskej biblickej komisie „Interpretácia Biblie v cirkvi“ (v ďalšom IBC), ktorý „kodifikuje“ dovtedy len sporadicky sa vyskytujúce poznámky o tom, že Biblia nie je zdrojom poznania o všetkom, že ju treba chápať v kontexte doby, zväčša obrazne, atď.
a

Leží tu pred nami prastarý text a vedľa neho stojí cirkev, ktorá tisícročia považovala tento text za doslovne pravdivý. Ľudí, ktorí sa odvážili pochybovať o doslovnej pravdivosti Biblie, cirkev aj upaľovala a naraz je to ona, ktorá nás so zdvihnutým prstom poučuje, že Bibliu netreba chápať doslova. Ako na to cirkev prišla? Keď sa toľko oháňa tradíciou, ako druhým zdrojom pravdy, tu sa jej akosi nápadne vzdáva, lebo tisícročia trvajúca tradícia o doslovnej pravdivosti je dosť silná. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Cirkev bola racionalistami a vedcami zahnaná do kúta a snaží sa z toho nejak vybŕdnuť. Obetuje aj názory, ktoré tisícročia krvavo hájila. Prečo to naraz robí? Lebo chce prežiť! Na ideológii až tak zasa veľmi nezáleží. Do čerta aj so stvorením sveta za šesť dní, veď to mohli byť aj miliardy rokov, čo na tom záleží dnes, keď ide o počty veriacich, o politickú moc? Cirkev sa vzdá aj Kristovho zmŕtvychvstania (označí ho za symbolické), veď čo na tom záleží, či akýsi Kristus vstal, či nevstal z hrobu? Dôležitý je tento pozemský život a blahobyt kléru, nie akési fikcie – tie sú iba nástrojom moci.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

OMG, S.T.E.A.L.T.H tu mal otazku na veriacich a opat sa to zvrhlo na kopanie do cirkvi. Asi som mlady na to aby som niekde pocul, ze Bibliu netreba brat s ohladom na dobu vtedajsiu mentalitu (ako KAZDE historicke dielo). Co zijem tak prave z krestanskych zdrojov pocuvam o obraznosti Biblie. Asi by som ju mal zacat seriozne studovat ak sa k nej chcem detailnejsie vyjadrit.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak nemôžeš sa čudovať - všetko čo sa týka kresťanskej viery je spojené a prepletené s cirkvou - či sa to už niekomu páči alebo nie. Nebyť cirkvi a jej pôsobenia, Stoporko by nikdy nebol kresťanom.

A aj keď majú veriaci nejaký názor na túto problematiku, čerpať môžu len z cirkevných výkladov - či už tých pôvodných, fundamentálnych, alebo moderných-reformovaných. Alebo, samozrejme, možno čerpať aj z toho, čo vraví Biblia.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - ohľadom toho, či by som bol bez cirkvi kresťanom: prečo sa stali "kresťanmi" prví učeníci? Prečo sa stali veriacimi prvotní kresťania? Tvoja veta, že bez cirkvi by som nebol kresťan - ok, je to tvoj názor, prosím si nejaký logický argument.

Mňa opakovane zaráža, že človek, ktorý na posledný súd ani v Boha neverí, tu kritizuje cirkev a kresťanstvo za náš výklad Biblie. Skús nás proste akceptovať - veríme čomu veríme. Ak sa ti to nepáči, vyjadri svoj názor, no nemoralizuj aký si ty geroj a my tupci, ok? Lebo to nie je znakom diskusie. To robili barbari v červenom a čiernom rúchu (a.k.a. stredoveká cirkev) pred cca 800 rokmi. Myslím, že my ako ľudstvo sme sa odvtedy už niekam pohli. Nie?

javatar - holt, keď je tu príležitosť si kopnúť, je ľahké jej podľahnúť :)
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:Bibliu a hlavne starý zákon napísali primitívne kmene
Aj Ježiš Kristus bol oproti tebe primitív asi?
hughito napísal:Takže tvoje neuveriteľné počudovanie nad tým nechápem - ja som takisto oprávnený hovoriť o poslednom súde ako Stoporko či pápež. V takejto "veci" je každý fundovaný odborník.
súdiť asi nebude už Boh ani Kristus, ale možno ty sám. Hughito, hughito, tvoja pýcha je obrovská, dávaj pozor, aby po nej nenastal pád, čo sa v takychto pripadoch zvykne stávať...
hughito napísal: Ale dnes to je neprijateľné, jednoducho, sú to nezmysly
Nazval by som to skôr tak, že ty si zatiaľ duchovne nedorástol, aby si v Biblii odhalil veľke, neustále platné pravdy.
hughito napísal:Tisíce teológov nerobí "nič iné", len vymýšľa, ako to upraviť - a samozrejme, aj medzi nimi vznikajú rozbroje - napr. čo sa týka homosexuality. Lebo ono to už tak upravujú a vykladajú podľa seba, že je to úplne smiešne
To je pravda – nielen teologov, ale x siekt, naboženstiev – aj to bolo predpovedané „mnohí prídu v mojom mene a budú hovoriť – ja som Kristus, a mnohých zvedú“
hughito napísal:A to ani nehovorím o tom, že Biblia je už dnes toľkokrát preložená.
Prekladala sa takmer vždy z originálu, a preklady sa zhoduju, cirkev striktne strážila, aby sa Biblia neprepisovala – vid tebou toľko krát pertraktovaná inkvizícia a sudy pre tych, čo chceli Bibliu po svojom prepisovať – ako napr. Galileo Galilei (ktory dostal domáce väzenie)
hughito napísal:K posmrtnému životu: aj keby niečo také jestvovalo, je to úplne nepredstaviteľné, proste, niečo také sa vôbec nedá predstaviť.
:)
stoporko napísal:stále si mi neukázal Z BLIBLIE kde sa píše JASNE o tom, že ateista skončí v pekle a nie inak
Stoporko – on chce proste počuť, že skončí v pekle, aby mohol dalej zurivo utočiť na kresťanov. nechape, že nam neni určene to posudzovať – „nesúď a nebudeš súdený“. Sám nech robí podla svojho svedomia a nevypytuje sa, každy ma svoj život a rozhoduje sa za seba.

Ešte by ma zaujimalo, čo vlastne čaká, keď Boha odmietne? Že sa mu Boh bude nasilu vtierať? Alebo ho nutiť? Ak odmietne Boha, tak podla normalnej logiky pôjde na miesto kde Boh nie je – človek bol stvoreny slobodny a slobodne sa rozhoduje. To plati pre ľudi, ktorí VEDOME a DOBROVOLNE odmietnu Boha, nie pre všetkych, ktori sa napr. s Bibliou nikdy nestretli. Boh je spravodlivy.
javatar napísal:Na druhej strane ja silne nesuhlasim s tvrdenim, ze biblia je napisana jednoducho a zretelne. Na druhej strane ak by som to tvrdil tak plne chapem tvoj postoj.
Podla mňa je napísaná dosť jasne. Nikto nebude mať výhovorku. Hughito ale ešte doteraz nepochopil, že Biblia neni nejaka vedecka kniha, ktorá sa zaoberá presným popisom sveta a udalostí, ale duchovnou spásou a zásadami správneho života podla stvoriteľa tohto sveta
hughito napísal:Myslite na PROMETHEUS s 2 % zo svojich daní
Poniektorí sa sťažujú, že farár chce za omšu do kasičky pár centov, a títo bojovníci za vraždenie nevinných nenarodených detí chcú rovno 2% z daní. Napľul by som im do xichtu . Z tych stranok je citiť smrť a za tu smrť aj všade bojujú
javatar napísal:opat sa to zvrhlo na kopanie do cirkvi
on už iny asi nebude, stane sa to zmyslom jeho života (už sa zrejme aj stalo – to je to, čo robi cely boži deň za tym kompom), bude čim ďalej tym viac kopať do kresťanov, a potom už večne...
srneC napísal:hughito to bolo dost lacne s tym psom...
diskusia sa zasekla pred pol rokom IMHO
suhlas – diskusia v poslednych mesiacoch veľmi stratila na urovni, preto som sa už radšej zapajal len sporadicky
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tehla - pekne si to zhrnul.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

kto je pre a kto je proti? .... lebo nejako sa mi to tu nechce cele citat, ....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

wtf? pre a proti čomu? :) Kukni aspoň posledných pár strán, lebo nepochopíš.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

tak jedni tu vieru akukolvek brania a druhi sa do toho opieraju ale je to chaoticke lebo tu je toho strasne vela.
hughito
Redeemer
Redeemer

qwerty: Ja som proti. :lol:

Stoporko: Tu sa nebavíme o prvých učeníkov, ale o tebe. Nebyť toho, že sa s cirkvi stala taká obrovská inštitúcia, ktorá rozprestrela svoje chápadla takmer po celom svete, by si bol dnes ťažko kresťanom - aj keď, cirkev už viac-menej zavrhuješ.

A čo keď neverím ? To akože nemám právo na výklad ? To je nejaké podmienené medzi sebou ? Ja mám tu po ruke Bibliu, tak otvorím a čítam. Ďalej vidím ten historický vývoj názorov a na to stačí elementárna logika, aby si človek (hoc neveriaci) spravil názor na to, ako sa dnes Biblia reinterpretuje. Proste, ateista do neba nepáche, lebo je ateista a cielene a vedome Boha zavrhol. To by potom peklo nemalo žiadny zmysel, keby po smrti ateista pred Bohom povedal: Áá, sekol som sa, ľutujem...", a všetko by bolo ok. Celkovo, Stoporko, táto tvoja dobromyseľná interpretácia moc peklu nenahráva - to tam potom nikto ani skončiť nemôže. Masový vrah sa proste ospravedlní, prijme boha a všetko je v poriadku (ale na toto je aspoň doklad v Biblii viď Ježišovi parťáci na krížoch), ateista či akýkoľvek iný -ista oľutuje tiež a všetci sa môžu radovať v nebi.

tehla: Hm, opäť spŕška vysoko inteligentných a kvalitných argumentov.
Aj Ježiš Kristus bol oproti tebe primitív asi?
:roll:
súdiť asi nebude už Boh ani Kristus, ale možno ty sám. Hughito, hughito, tvoja pýcha je obrovská, dávaj pozor, aby po nej nenastal pád, čo sa v takychto pripadoch zvykne stávať...
Ďakujem za upozornenie, i keď ja pýchu nikde nevidím.
Nazval by som to skôr tak, že ty si zatiaľ duchovne nedorástol, aby si v Biblii odhalil veľke, neustále platné pravdy.
Určite budeš dobrý a aspoň jednu takú pravdu z Biblie odhalíš.
To je pravda – nielen teologov, ale x siekt, naboženstiev – aj to bolo predpovedané „mnohí prídu v mojom mene a budú hovoriť – ja som Kristus, a mnohých zvedú“
No vidíš, ako sme sa zhodli. Ale teraz, kto stojí na správnej strane ? Napr. taký Stoporko svojimi názormi už tiež spĺňa definíciu nejakej "sekty" (názorovo).
Prekladala sa takmer vždy z originálu, a preklady sa zhoduju, cirkev striktne strážila, aby sa Biblia neprepisovala – vid tebou toľko krát pertraktovaná inkvizícia a sudy pre tych, čo chceli Bibliu po svojom prepisovať – ako napr. Galileo Galilei (ktory dostal domáce väzenie)
A z akého originálu ? Veď ani originály evanjelií neexistujú. LOL.
Poniektorí sa sťažujú, že farár chce za omšu do kasičky pár centov, a títo bojovníci za vraždenie nevinných nenarodených detí chcú rovno 2% z daní. Napľul by som im do xichtu . Z tych stranok je citiť smrť a za tu smrť aj všade bojujú
Do kasičky pár centov. :lol: Bojovníci sa smrť.. :oops:

on už iny asi nebude, stane sa to zmyslom jeho života (už sa zrejme aj stalo – to je to, čo robi cely boži deň za tym kompom), bude čim ďalej tym viac kopať do kresťanov, a potom už večne...
Ešte, že ma tak dôverne poznáš tehla.
tehla - pekne si to zhrnul.
No to je teda ohromné zhrnutie. Ale tak, tehlov štandard.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - či by som sa kresťanom stal alebo nie nemáš ani ty ani ja šancu s istotou povedať. Keby nebola cirkev v podobe akú poznáme, vznikla by v podobe inej. Takže baviť sa o tom, čo by bolo keby cirkev nebola nemá význam = cirkev by vznikla tak či tak.

jasne že máš právo na svoj vlastný výklad Biblie - a kľudne si ju aj cháp doslovne. Len si od teba ako rozumného diskutujúceho vyprosím, aby si odsudzoval na základe vlastného názoru a pohľadu na vec názory ostatných diskutujúcich. To, že ty ju berieš doslovne ešte neznamená, že sa tak aj má brať!

Už som písal a píšem znova - ak ty osobne veríš, že ty ako ateista do neba nepôjdeš, je to tvoj boj a prajem ti veľa šťastia do života. No v Biblii NIE JE exaktne písané, že ateista do neba nepôjde! Otázka neveriacich je ponechaná na vôli Božej - na Jeho rozhodnutí. Ak si o svojom osude rozhodol za Boha a dobrovoľne do neba ísť odmietaš, je to tvoja voľba. No nerozhoduj za všetkých ostatných neveriacich - nemáš na to ani kompetencie a ani morálne právo :) Ty nie si ten, kto bude rozhodovať o tom, či k sebe do večnosti pustí dobre žijúcich neveriacich alebo nie. Lebo ty nie si "pán domu." Ty by si tam mohol byť ako hosť. A ako hosť máš právo odmietnuť návštevu. No o tom, kto bude pozvaný ty nerozhoduješ.

A áno, ak vrah pred smrťou stihne skutočne uveriť, tak bude v nebi. Čo ti na tom vadí? Že nedostal podľa teba zaslúženú "odmenu?" Že s ním bude Boh zaobchádzať rovnako ako s veriacim, ktorý sa dlhé roky snažil žiť slušne?

Tehla mal v mnohých veciach pravdu, aj v tvojej pyšnosti. Hlavne v posledných príspevkoch vystupuješ ako človek, ktorého pravda je tá jediná správna. Možno by nezaškodilo prehodnotiť čo znamená slovo pokora. Lebo pokora nie je o tom nechať sa biť životom a ľuďmi (o tom sme už so Silmarillom debatovali, ak si pamätám).
hughito
Redeemer
Redeemer

či by som sa kresťanom stal alebo nie nemáš ani ty ani ja šancu s istotou povedať. Keby nebola cirkev v podobe akú poznáme, vznikla by v podobe inej. Takže baviť sa o tom, čo by bolo keby cirkev nebola nemá význam = cirkev by vznikla tak či tak.
Dobre, toto nechajme tak, aj keď si stále myslím, že za to, že dnes je tak veľa veriacich kresťanov môže inštitucionalizovaná cirkev a jej vplyv po stovky rokov.
jasne že máš právo na svoj vlastný výklad Biblie - a kľudne si ju aj cháp doslovne. Len si od teba ako rozumného diskutujúceho vyprosím, aby si odsudzoval na základe vlastného názoru a pohľadu na vec názory ostatných diskutujúcich. To, že ty ju berieš doslovne ešte neznamená, že sa tak aj má brať!
Ja tu ani netvrdím, že sa tak má brať. Mne je to jedno, lebo ja tomu aj tak neverím. Ja stále poukazujem len na to, ako sa brala kedysi, ako sa berie dnes a hľadám príčiny zmeny toho pohľadu - podľa mňa sú jasné a ako celok to poukazuje na iracionalitu celej Biblie.
No v Biblii NIE JE exaktne písané, že ateista do neba nepôjde!
Tak takto presne to tam sformulované samozrejme nie je, v tej dobe niečo ako ateizmus ani neexistovalo, i keď poznáme tento verš z Biblie: Blázon hovorí vo svojom srdci: Niet Boha.

Je tam ale jasne napísané, že kto neuverí, bude odsúdený. A neviem ako tebe, ale mne sa slovko odsúdený v tejto oblasti spája s peklom, resp., určite nie s nebom. A žiadny stred nie je (že by očistec :D ?)
A áno, ak vrah pred smrťou stihne skutočne uveriť, tak bude v nebi. Čo ti na tom vadí? Že nedostal podľa teba zaslúženú "odmenu?" Že s ním bude Boh zaobchádzať rovnako ako s veriacim, ktorý sa dlhé roky snažil žiť slušne?
V podstate áno, je to veľmi zvrátené a úchylné. Ak vrah prijme boha ale oľutuje, bude v nebi, ak ateista nerobí nič zlé a neuverí, bude odsúdený.

Tehla má pravdu vo veľmi málo veciach, čo tu predkladá - v drvivej väčšine ide o vykonštruované nezmysly a argumenty ad hominem - neustále útočí na moju osobu a moje domnelé vlastnosti či zmýšľanie. To isté robí v iných témach voči iným užívateľom.

A podľa mňa vôbec nie je pýcha si myslieť, že môj názor je pravdivý. Ja nemám byť prečo pokorný v týchto otázkach a celkovo voči náboženstvu. Pre mňa je náboženské vyznanie iného človeka úplne to isté, ako jeho politické či iné názorové presvedčenie. Nemám dôvod byť pokorný voči jeho náboženskému mysleniu - takéto časy sa už skončili.

ešte Stoporko: Samozrejme, že aj ten kresťanský pohľad a chápanie Biblie sa vyvíja. To som nikde nepopieral. Ja stále poukazujem len na to, prečo a pod akým tlakom sa vyvíjal, resp. sa vôbec začal vyvíjať. Áno, dnešná pozícia/stav je už iná/ý, dnes sú skôr tendencie spojiť vedu s vierou ako subjekty, ktoré sa vzájomne dopĺňajú a môžu spolu bez problému koexistovať (toto ja napr. odmietam lebo podľa môjho skromného názoru viera nemá čo vede poskytnúť). Ten vývoj je takýto, ja ho však len kriticky hodnotím cez vlastný priezor.
Napísať odpoveď