Pozri, ja na túto hru o kontexte a vykladaní Biblie nepristupujem, kľudne nech ma tu veriaci ukrižujú. Biblia je napísaná jednoducho, jasne. Sú tam úplne jasné odpovede na niektoré otázky. To, že pod vplyvom osvietenstva a ešte skôr vedy sa musel výklad začať transformovať, aby zostal zarovno dobou, je už vec iná.Na mnozsvto kontextu a mnozstvo sposobov pochopenia Biblie
Bibliu a hlavne starý zákon napísali primitívne kmene, ktoré to mysleli presne tak, ako to napísali. Je to úplne na úrovni tej danej doby, v pohode. Ale dnes to je neprijateľné, jednoducho, sú to nezmysly, tak sme začali strašne transformovať a meniť výklad. Tisíce teológov nerobí "nič iné", len vymýšľa, ako to upraviť - a samozrejme, aj medzi nimi vznikajú rozbroje - napr. čo sa týka homosexuality. Lebo ono to už tak upravujú a vykladajú podľa seba, že je to úplne smiešne.
A to ani nehovorím o tom, že Biblia je už dnes toľkokrát preložená (aj do "moderného" jazyka), že významy niektorých jej častí vyznievajú úplne inak - niekedy aj naschvál. Tomuto sa venoval Adam Roman, ktorý ovláda hebrejčinu a mal možnosť čítať nejakú "starú verziu."
K tomuto odporúčam aj jeho článok: Moderná interpretácia Biblie – cirkev v defenzíve? == vypichnem len krátky úryvok, ktorý však hovorí za všetko:
Kód: Vybrať všetko
A dostali sme sa k „revolučnému obratu“, ktorý nastal – či len vyvrcholil – až v roku 1993 (!), vydaním dokumentu Pápežskej biblickej komisie „Interpretácia Biblie v cirkvi“ (v ďalšom IBC), ktorý „kodifikuje“ dovtedy len sporadicky sa vyskytujúce poznámky o tom, že Biblia nie je zdrojom poznania o všetkom, že ju treba chápať v kontexte doby, zväčša obrazne, atď.
Na radu jedného z čitateľov som si tento dokument kúpil a úprimne som sa mu snažil porozumieť. Ale nedokázal som systematicky prečítať viac než pár prvých strán (a to som človek, pre ktorého nie je problémom pochopiť zložitý matematický aparát teoretickej fyziky). Preto som si ho iba zbežne poprezeral a odložil som ho nanajvýš znechutený. Nikomu mysliacemu ho neodporúčam: nie je to text určený ľuďom s kritickým rozumom, je to určené len teológom, ktorí sa vzrušujú nad tým, ako možno ničnehovoriace vety usporiadať tak, že vytvoria zdanie akéhosi obsahu. Tento dokument nemá obsah, je to obludný príklad toho, že je možná aj forma bez obsahu! Nemôžem si odpustiť derogatívnu poznámku, že mi to neodolateľne pripomína uznesenia tých nespočetných zjazdov KSS, KSČ, KSSS, KSSZ, s ostinátnymi zvratmi „viac rozvinúť“, „ešte viac prehĺbiť“. Aj to boli dokumenty bez akéhokoľvek obsahu, aj o nich sa veľa – ale neplodne – hovorilo.___________
Tak, katechizmus ma nakoniec zachránil.
Iďte do celého sveta a ohlasujte Evanjelium všetkému stvoreniu ! Kto uverí...bude spasený, ale kto neuverí, bude odsúdený." (Mk 16, 16).
Ďalej v katechizme píšu: Pán Ježiš sa s nami rád stretne, ale chce, aby sme verili všetko, čo Boh zjavil. Musíme vedieť, komu veríme, čo veríme a prečo veríme.
Ešte som našiel aj toto: Otázka: Čo sa stane po smrti?
Odpoveď: Otázka ohľadom toho, čo bude po smrti môže byť mätúca. Biblia neobjasňuje presne kedy človek dosiahne svoj večný cieľ. Biblia hovorí, že vo chvíli smrti človek prechádza do neba alebo do pekla podľa toho či prijal Krista ako svojho Spasiteľa. Pre veriacich smrť znamená odchod z tela a príchod do prítomnosti Pána (2 Korintským 5:6-8; Filipským 1:23). Pre neveriacich po smrti začína večný trest v pekle (Lukáš 16:22-23).