Zeitgeist:moving forward

Diskusie na politické témy...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Zeitgeist:moving forward

Príspevok od používateľa javatar »

:D pekne si mi dal
skor som myslel tu armadu v zmysle ze je to tych par vyvolenych co ich ma... ale ok - armada je trosku specificky pripad, ale mal som ju spomenut ako specificky uz predtym... bod pre teba
jeden moj vyucujuci na vyske tvrdil, ze armada ma (aspon co sa tyka IT hw) dost navrch oproti tomu co sa dostava na verejnost - neviem odkial to ma, ale myslim ze vie o com hovori

nik netvrdi ze vyvoj uviazol - len ide o to ze sa koli zisku nedavaju do obehu hned po ukonceni vyskumu - je to totiz menej ziskove ako keby tak ucinili hned
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Navyše nie všetky vývoje sú v rukách spoločností a keby sa niekde našiel trebárs nový zdroj energie ktorý by bol lepší tak nepochybujem že všetky automobilky sú schopné sa bleskovo rýchlo preorientovať na výrobu aút s elektropohonmi.
Čiže tvrdíš, že ak sa nájde liek, ktorý by vyliečil hociakú chorobu na svete, ale zároveň by bolo možné tento liek upraviť tak, aby liečil len povedzme 33% chorôb, tak farmaceutická spoločnosť začne predávať neupravený liek, ak som správne pochopil (?).
Prečo by automobilky nevyrobili elektromobil, ktorý by prevyšoval súčasné autá so spaľovacími motormi, kým by bol dostatok ropy? Lebo to netreba, a prišli by o zisky. Takisto tu môže byť aj lobby zo strany petrolejárov - treba si uvedomiť, akú moc tieto korporácie majú, vzhľadom na ich príjmy.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

slay: videl som to v TV, teraz sa mi nechce prehľadávať archívy TV staníc ale dám aspoň jeden link: http://www.vodikovypohon.sk/
existuje to, ale pokiaľ viem tak to neni legálna úprava.

kaptmichal: prrresne, to o tej kvalite je pravda. teraz sa veci robia tak aby vydržali maximálne tie dva roky čo platí záruka. keby teraz vyrobený elektrospotrebič vydržal povedzme 20 rokov namiesto dvoch tak by firma prišla do krachu lebo stále a stále chrlí nové a nové modely... ja som niekoľko rokov pracoval ako predajca elektroniky a x-krát som sa stretol s tým, že nám prišiel napríklad nový model TV ktorý bol takmer identický s tým predchádzajúcim, len mal inší dizajn case. úplná tragédia boli napríklad LG, kde boli telky z rôznych rád takmer to isté len mali cez firmware zablokované USB porty na prehrávanie multimédií prípadne nejaké softwarové vyhládzanie obrazu atď. proste niekedy sa o nejakom technologickom progrese nedá ani hovoriť.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

vodik je 3,14covina, uz to pochopte. Neexistuje, aby sa vyrobil s pozitivnou energetickou bilanciou.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

KaptMichal napísal: Čiže tvrdíš, že ak sa nájde liek, ktorý by vyliečil hociakú chorobu na svete, ale zároveň by bolo možné tento liek upraviť tak, aby liečil len povedzme 33% chorôb, tak farmaceutická spoločnosť začne predávať neupravený liek, ak som správne pochopil (?).
Prečo by automobilky nevyrobili elektromobil, ktorý by prevyšoval súčasné autá so spaľovacími motormi, kým by bol dostatok ropy? Lebo to netreba, a prišli by o zisky. Takisto tu môže byť aj lobby zo strany petrolejárov - treba si uvedomiť, akú moc tieto korporácie majú, vzhľadom na ich príjmy.
K tým liekom sa vyjadriť neviem. Ale k tej energii áno, ja mám na mysli zdroj niekoľkonásobne lepší ako terajšie a som si istý že keby taký bol tak do toho tie automobilky idú, lebo by vedeli že že by sa to predávalo ako teplé rožky. Nový zdroj energie myslím niekoľkonásobne lacnejší... napríklad studená fúzia... to je ako jazdiť zadarmo a stačí ti len kúpiť auto. O takomto pokroku hovorím. Samozrejme že keď elektromobily budú výkonovo a finančne pre výrobcu porovnateľné s klasickým riešením tak vyberú klasické lebo nemusia nič meniť a zisk bude rovnaký. Jednoducho ak zavedenie novej technológie bude hospodárne pre spoločnosť výhodné tak ju bude zavádzať, inak na to nemajú dôvod. Nikto sa nebude hnať za technológiou ak ho to bude stáť krach a nikto nebude naschvál držať starú technológiu lebo ho konkurencia prevalcuje.

Mne je jasné že spoločnosti chcú na všetkom vyťažiť čo sa dá a že kľudne budú 5 rokov predávať jeden procesor len každý rok ho vytaktujú na vyšší výkon... to ale neni pokrok. Ja sa snažím uviesť situáciu s obrovským pokrokovým riešením keď proste tie staré sú oproti tomu absolútne šmejdy.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

to grafenove CPU nie je pre teba dostatocny skok?
len zvlastne ze nepocut reci o tom kedy ho chcu vydavat...
schvalne si pockaj kedy zacnu vychadzat... ak grafen nenahradi molybdenit...
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

O grafenovych CPU som čítal minulý rok, niečo s dielne intelu to bolo a vraj to testujú momentálne, pohybovalo sa to v desiatkách GHz vtedy vraj.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

javatar napísal:to grafenove CPU nie je pre teba dostatocny skok?
super skok, skoda len ze ich vydaju az ked sa dostanu pod nejakych 8 nm, kedy sa uz nebudu dat vyrabat klasicke tranzistory

za 10 rokov mooooozno cosi bude ako prototyp
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

spravne beardie - budeme teraz minimalne 10 rokov pouzivat technologie ktore ako TOP oznaci tak marketingove oddelenie danej spolocnosti - a financovat tym vyskum dalsej technologie (dalsej generacie CPU)
precitaj toto
http://www.diit.cz/clanek/molybdenit-ko ... iku/37794/
hlavne toto
Výzkumníci ve Švýcarsku se pustili do výroby tranzistoru z molybdenitu o tloušťce pouze jedné molekuly. Výhodou molybdenitu oproti křemíku je přímé "zakázané pásmo" ("bandgap"), které jej činí vhodnějším pro zařízení pracující s fotony (tedy například snímací čipy). Řada vědců pak věří, že molybden se pro budoucí využití v elektronických čipech ukáže být ještě vhodnějším než grafen
takze za 2-3 roky tu mozme mat APU s vykonom dnesnej i7 990 + nVidia 580... lenze to sa k beznemu zakaznikovi dostane tak za 10 rokov...

kvoli zisku...
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Zase netreba robiť zo všetkého senzáciu, píše sa tam tiež...
Vědci ze švýcarského Lausanne jsou sice teprve na počátku cesty, ale jejich výzkum dává velký potenciál. Podaří se srazit výrobní náklady a dostat molybdenitovou technologii do stavu použitelného pro sériovou výrobu? Na to odpoví až nadcházející roky.

Andre Geim k tomu dodává, že tito Švýcaři dotáhli molybdenit do 100× vyšší kvality, než jaké dosahoval jeho tým v roce 2005. Věc je však zatím v laboratorním stádiu a přenos do běžných zařízení je vždy ošemetná věc. Pokud bude fungovat kombinace s Oxidem hafničitým, může se vše podařit a výzkum molybdenitu zažije explozivní růst. Švýcarští vědci doufají, že jejich práce bude dostatečnou motivací pro další vědce po celém světě, aby se do výzkumu molybdenitu jakožto polovodičového materiálu pustili také a tím přitáhli k tomuto prvku takovou pozornost a finance, jaké teď má grafen. Molybdenit lze velmi snadno a levně nakoupit a řada vybavení pro výrobu grafenu je použitelná i pro molybdenit.
A to sú len dôkazy toho že vývoj ide vpred, vývoj neznamená automaticky že všetko hneď bude každý vyrábať a každý vlastniť. Však existujú vôbec architektúry počítačov s týmito novými druhmi CPU? Alebo to zatiaľ je všetko len v laboratórnych podmienkach? Jediné negatívum vidím v tom že ak budú uvoľnenie odkladať dlho tak sa zbrzdí vývoj aplikácií na takého mašinky.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

ja z toho senzaciu nerobim - ja sa len na tie vykony tesim - este si asi neprogramoval simulaciu ktora ti bezala 4 dni aby dala relevantne vysledky (nakoniec aj tak boli nanic :D )
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Okej. Snažte sa reagovať čo najstručnejšie lebo keď to každý začne "Slay čo ty na to.. " a napíše A4 tak by moja reakcia na všetkých a všetko bola nečitateľná ako napastované články od Kaliho (bez urážky).

KaptMichal
Nabudúce ma cituj prosím, lebo ku kvalite, koženým sedadlám a elektrickým oknám som sa nikdy nevyjadroval. Pokiaľ ale ide o tú kvalitu komunizmus vs kapitalizmus. To chceš porovnávať motor pravekej babety s motorom dnešného volkswagena? V tom je podstatný rozdiel. Zatiaľ čo prvé dokážeš opraviť aj ty, to druhé chce dobrého mechanika a počítač a niekedy nestačí ani to. Rozdiel je v zložitosti. Čo je zložitejšie pokazí sa skôr. Uhlík z lipy sa ti nepokazí nikdy a funguje aj vo vesmíre, o ostatných perách sa to nedá povedať. To je jedna stránka veci.

Druhá, súhlasím s tým, že sa vyrábajú výrobky, ktoré nie sú stavané na 25 rokov. A vieš prečo? Lebo vývoj ide tak rýchlo vďaka ZISKU dopredu, že dva roky po tom čo kúpiš nejakú vec, máš na trhu cenovo dostupný dokonalejší variant. Podporuje sa tak dopyt. Kúpiš si nový vysávač s nižšou spotrebou energie a vodným filtrom, tým podporíš obchodníka, výrobcu a ľudí vo fabrike čo ho vyrábajú. Na tom je v súčasnosti len jeden háčik. Dostatočne dobrá recyklácia odpadu. Inak by to bolo všetko fajn. Ale aj to príde časom. Súčasný stav je taký lebo sme si ho zatiaľ mohli dovoliť.

Javatar

Na teba je ťažko reagovať, lebo z vecného hľadiska tvoj príspevok bola skôr tvoja myšlienková úvaha, postavená na tvojich axiómoch. Ale skúsim.
1.Stavba LHC je potenciálne profitabilná v dlhodobom merítku, ale je finančne neúnosná iným spôsobom ako spoluprácou štátov, čiže zlý príklad.
2.Slepé iterácie a skutočnosť, že len veľkí si môžu dovoliť vývoj, je dôsledok toho čo som písal michalovi. Je rozdiel vyvíjať lepšiu techniku stružlíkania hrablí a rozdiel hadrónový urýchľovač. Čiže tento argument je bezpredmetný. Je zrejmé, že s vyššou vyspelosťou stúpajú marginálne náklady na nové technológie. Tu je v princípe ešte dôležitejší faktor pridanej hodnoty a zisku ako kedykoľvek pred tým.
3. Farmaceutické spoločnosti. To by mala byť samostatná téma. To čo vravíš je síce logická, ale stále len špekulácia. Bez urážky podľa mňa dosť v reále aj hlúposť. Ak založíš samostatnú tému prídem tam. Teraz v skratke ti poviem len toľko, že je to skôr o prenášaní zodpovednosti za svoje zdravie na farmaceutické spoločnosti. Snáď neveríš tomu, že jestvuje liek na liečbu vysokého krvného tlaku? Nejestvuje. Prečo? Lebo je to dôsledok dlhodobého životného štýlu a len jeho zmenou sa dá vyliečiť. Žiadna chémia nevylieči príčinu choroby. To je na zodpovednosti človeka aby zdravo žil. Farmácia poskytuje len prostriedok ona ťa neprinúti prestať sa prejedať, mať zdravú stravu, športovať, nesedieť za počítačom, nestresovať. Neviem či si ma pochopil. Asi nie. Nevadí. Pointa, opäť zlý príklad a špekulácia.
javatar napísal:Tvrdit, ze ak by tu uz technologia bola vyvinuta a odladena tak by sme ju uz mali je nezmysel. V pripade aut na ine paliva ako ropu uz podla mna vyvinute su - prave spolocnostami profitujucej na rope - aj pekne s patentmi.
Podla teba možno, podľa mňa zase nie. Keď bude táto technológia v profitabilnej verzii, zavedie sa. Zisky to neohrozí, ba naopak. Uvažuješ veľmi krátkozrako. Áno je pravda, že prebudovanie celej siete nato aby mohla byť nová tech v praxi je náročné. Ale. Uvedom si, že všetko vždy platí spotrebiteľ. V tom je rentabilita investície. Teda. Celá reštrukturalizácia by neprebiehala skokovo, ale roky. Nie jednou firmou ale všetkými. Určite aj spodporou vlád, eko lobby atď za peniaze daňovníkov. Ďalej. Budovanie všetkého potrebného to sú opäť zákazky plodiace zákazky plodiace zákazky v tom sa točia peniaze, ktoré skončia zase len tam kde majú. Nepredstavuj si preto budovanie novej siete napr. čerpacích staníc ako rozbitie pokladničky automobiliek a rafinerií. Kdeže. V dobe keď majú žraloci vlastné banky si peňazí spravia koľko chcú a z každej aktivity majú profit. Toľko na stranu budovania. Ešte k tej profitabilite ropy. No neviem, ale mne sa zdá oveľa náročnejšie udržiavanie území na blízkom východe, obrovsky náročná ťažba či už na mori alebo na súši, následné náročné prevážanie na tankeroch, následné náročné spracovanie a ďalšia distribúcia ropy. Vieš koľko zamestnáva ľudí vyťaženie, transport, spracovanie a distribúcia ropy? Veľmi veľa. Veľmi veľa starostí. Nevymenil by si to za výrobu vodíkového paliva hocikde na zemi kde si zmyslíš, bez ťažby a transportu? Oveľa čistejšie a jednoduchšie. Pričom podotýkam o ropu bude stále záujem a zisky, lebo prechod na iné palivo by trvalo roky a po druhé ropa nie je benzín a využiva sa na miliardu iných vecí, čiže ak by dnes všetky autá jazdili na vodu, tak ropa by sa ťažila v rovnakom tempe ďalej naboostovaná novou priemyselnou revolúciou.

Ešte tie tvoje 4 pravidlá. Nevidím problém v nijakom odvetví.

Na záver, otázka pre všetkých oponentov, povedzte mi jednou vetou čo iné je motorom vývoja ak nie ZISK.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

tak sa posnazim byt strucny:
slay napísal:1.Stavba LHC je potenciálne profitabilná v dlhodobom merítku, ale je finančne neúnosná iným spôsobom ako spoluprácou štátov, čiže zlý príklad.
To bol prave priklad toho, ze z coho nebude profit (pripadne bude mozno a ovela neskor) tam sukromnici neinvestuju. Su spolocnosti ktore by to utiahli. Je to vsak prilis rizikove. Tak sa tento typ vyskumu financuje inak.
slay napísal:Farmácia poskytuje len prostriedok ona ťa neprinúti prestať sa prejedať, mať zdravú stravu, športovať, nesedieť za počítačom, nestresovať. Neviem či si ma pochopil. Asi nie. Nevadí. Pointa, opäť zlý príklad a špekulácia.
Pochopil, ale tvoj priklad je prilis specificky. Je to vsak na samostatnu temu. S tym suhlasim. S tym ze by to bol zly priklad nie. Ale nechajme to tak.
slay napísal:Podla teba možno, podľa mňa zase nie. Keď bude táto technológia v profitabilnej verzii, zavedie sa.
To ci nieco je alebo nie je o tom si mozme len mysliet. Na to ti odporovat nebudem. Ale ta cast o profitabilnej verzii sa nebije s tym co tvrdim.
slay napísal:Ešte k tej profitabilite ropy. ... Oveľa čistejšie a jednoduchšie. Pričom podotýkam o ropu bude stále záujem a zisky, lebo prechod na iné palivo by trvalo roky a po druhé ropa nie je benzín a využiva sa na miliardu iných vecí...
Nuz efektivne ziskavanie vodiku tiez nie je take lahke. A ano o ropu bude zaujem stale, no pozadovane mnozstva by klesli o pekne percenta -> klesne dopyt, klesne cena, klesnu zisky. S tym nic nenarobis.
slay napísal:Ešte tie tvoje 4 pravidlá. Nevidím problém v nijakom odvetví.
Tak navrhni neake nech sa nebavime vseobecne. Podmienku len mam ze sa to musi tykat verejnosti ako spotrebitela.
slay napísal: Na záver, otázka pre všetkých oponentov, povedzte mi jednou vetou čo iné je motorom vývoja ak nie ZISK.
1. ja nehovorim ze zisk nie je motorom vyvoja, len ze nie je jedinym a casto nie je efektivny
2. hlavnym motorom vyvoja je riesenie problemov ktory vysledny produkt riesi
3. dalej je to tuzba a potreba spoznavat
4. sebarealizacia ludi s tymto nadanim

A ked si vymyslam axiomi tak mi ich zrus a vyvrat. Budem vdacny ak odidem po tejto debate mudrejsi.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Na záver, otázka pre všetkých oponentov, povedzte mi jednou vetou čo iné je motorom vývoja ak nie ZISK.
Zisk. V momentálnej situácii a systéme je hnacím motorom peňažný zisk. Ale ak by aj peniaze neboli, vývoj by nestagnoval ale práve naopak - nastal by aj tam, kde nebol lebo by nepodliehal tomu, či z produktu bude zisk alebo nie.
Zisk, ktorý som spomenul v prvej vete nieje v podobe financií ale v podobe samotného produktu, motorom vývoja je teda samotná ľudská povaha, ktorá nás odlišuje od zvierat.

Rozdiel je v zložitosti. Čo je zložitejšie pokazí sa skôr.
Súhlasím, ale otázka je či treba túto zložitosť. Príklad - američania na blízkom východe často používajú ruskú techniku lebo nezlyháva - a hádam sa zhodneme, že na ruskú techniku idú oveľa menšie čiastky ako na sofistikovanú americkú - aj keď by sme to merali pomerovo. Načo nám je prešpekulovaný motor, keď sa určite dá vyrobiť jednoduchšie s tým, že bude spoľahlivejší? Tu je myslím vinníkom súťaž medzi automobilkami - tie sa predbiehajú, ktorej auto bude mať hento tamto ale na primárny účel auta sa akosi zabudlo.
Lebo vývoj ide tak rýchlo vďaka ZISKU dopredu, že dva roky po tom čo kúpiš nejakú vec, máš na trhu cenovo dostupný dokonalejší variant.
Nevidím zmysel v tom, aby si niekto kúpil ajfon 4 rok a pol po tom ako si kúpil ajfon 3G - je to čisto o pózerstve, o konzume a reklame.
ktoré nie sú stavané na 25 rokov. A vieš prečo?.
Lebo by spoločnosti si kopali vlastný hrob.

Slay, takže hypotetická otázka so všeliekom (Ako reakcia na tvoj príspevok ohladne farmácií) : ak sa nájde liek, ktorý by vyliečil hociakú chorobu na svete, ale zároveň by bolo možné tento liek upraviť tak, aby liečil len povedzme 33% chorôb, tak farmaceutická spoločnosť začne predávať neupravený liek? Veríš, že začne? To bude posledný produkt, ktorý bdue predávať.
slay
Addict
Addict

Javatar
javatar napísal: Su spolocnosti ktore by to utiahli.
V ríši snov možno. Zisti si aké náklady boli na LHC a udaj mi spoločnosť, ktorá by toto mohla prefinancovať. Samozrejme len hypoteticky, lebo prakticky aj keby to prefinancovať nejaká spoločnosť mohla tak by to nespravila, lebo návratnosť takej investície je tak v nedohľadne, že až, navyše z hľadiska diverzifikácie by to jedna spoločnosť ani nikdy v praktickom svete nerobila, ak tak nejaké konzorcium. Ale tak či tak nezmysel, lebo majú k dispozícii oveľa lepšie investície. Takže sme tam kde sme boli, gigantická veľkosť investície spôsobuje nedohľadnú návratnosť a nutnosť diverzifikácie rizika, je tutové že niečo také pôjde z verejných zdrojov.
javatar napísal:Nuz efektivne ziskavanie vodiku tiez nie je take lahke.
LoL ale veď vy tu všetci do mňa hustíte o technológiách a nie ja do vás, tak? Efektívne získavanie vodíka je len o technológii či? A potom odpadá všetko to čo som spomínal pri rope. Čiže tvoj argument mojími slovami, dnes to je možno ťažké ale raz to bude efektívne a bude sa to vtedy robiť, či už tu nejaký pripečený movement bude alebo nie.
javatar napísal:Tak navrhni neake nech sa nebavime vseobecne.
Farmacia, IT, automobilový, možno strojársky všeobecne..
javatar napísal:1. ja nehovorim ze zisk nie je motorom vyvoja, len ze nie je jedinym a casto nie je efektivny
2. hlavnym motorom vyvoja je riesenie problemov ktory vysledny produkt riesi
3. dalej je to tuzba a potreba spoznavat
4. sebarealizacia ludi s tymto nadanim

Vieš ono technologický vývoj nie je jediný vývoj, zisk je motorom vývoja všeobecne v ponímaní maximalizovania efektivity akejkoľvek činnosti a je už jedno či to bude zisk na menšej strate materiálu, alebo lepšom čase.. stále sa to premietne v konečnom dôsledku do peňazí, lebo tie reprezentujú hodnotu. Sebarealizácia ľudí, lol no fajn, ale načo by komu bol vynález ktorý by nezlepšil efektivitu, alebo nepredlžil či neuľachčil život? Vynálezca môže vynájsť zbytočný vynález, a sebarealizovať sa ale to nie je vývoj o ktorom tu hovoríme. Práve naopak, či už za tým vidíš realizáciu človeka alebo nie v konečnom dôsledku je motív vždy zvýšenie efektivity ktoré sa premietne do zvýšenia hodnoty, čo peňažne vyjadríš ako zisk. Alebo predlžením či zľahčením života čo má tiež svoju hodnotu ktorá sa nutne premietne do ocenenia. Tu sa prosím riaďme modelovo, nieže niekto začne filozofovať o hodnotách. Chápeš čo chcem povedať? Vždy je za tým ten istý motív. A vždy tento motív dosiahne maximálnu hodnotu v spoločnosti, ktorá ho dokáže oceniť. Človek vždy hľadal cestu k lepšiemu životu. To sa deje cez zisk. Ktorý treba chápať v jeho pravej podstate a nie ako číslo. Simple.

KMichal
KaptMichal napísal:Zisk. V momentálnej situácii a systéme je hnacím motorom peňažný zisk. Ale ak by aj peniaze neboli, vývoj by nestagnoval ale práve naopak - nastal by aj tam, kde nebol lebo by nepodliehal tomu, či z produktu bude zisk alebo nie.
Tu ťa odkážem na to čo som písal vyššie, peňažný zisk je len kvantitatívne vyjadrenie inej veličiny. Takže cháp to v širších súvislostiach.
Ak by peniaze neboli? Ale veď to je úplne jedno. Peniaze ako také sú nepodstatné, tak pre zisk ako aj spoločnosť. Je to len transformácia hodnôt aby sa mohli vymieňať. A toto musí byť nutne v každej spoločnosti a je fakt jedno akú to bude mať formu, či to bude súčasná, alebo iná. Peniaze vždy boli, aj keď si ľudia menili soľ za čaj, tak boli peniazmi soľ a čaj. Aj v tom najtvrdšom komunizme bude prebiehať výmena hodnôt lebo inakší variant nejestvuje ani nikdy nebude. Všetko ostatné sú len čachry machry, ktoré na to dávajú makeup a snažia sa zakryť tú primitívnu podstatu iným prerozdeľovaním hodnôt.
KaptMichal napísal:motorom vývoja je teda samotná ľudská povaha, ktorá nás odlišuje od zvierat.
Presne tak a demonštráciou tejto ľudskej povahy je zisk. To je jediné čo platí od praveku po dnešok.
KaptMichal napísal:Slay, takže hypotetická otázka so všeliekom (Ako reakcia na tvoj príspevok ohladne farmácií) : ak sa nájde liek, ktorý by vyliečil hociakú chorobu na svete, ale zároveň by bolo možné tento liek upraviť tak, aby liečil len povedzme 33% chorôb, tak farmaceutická spoločnosť začne predávať neupravený liek? Veríš, že začne? To bude posledný produkt, ktorý bdue predávať.
To isté som vyčítal Javatarovi a vytknem to aj tebe a síce vlastné axiómy, špekulácie a hypotetické otázky. To je najväčšia skaza pre zmýšľanie lebo človek ošáli sám seba, pre vlastné dobro si na to daj v živote pozor. Ale k odpovedi.

Nie, myslím že by ho predavali aj upravený aj neupravený. Neupravený by mal cenu, ktorú by si mohlo dovoliť 2,5% ľudí. A mal by 100% tnú účinnosť. Potom by s cenou klesala aj účinnosť lieku. To by bolo optimálne riešenie.

Ale. Ty sa snažíš tou hypotetickou otázkou poukázať na niečo čo je však hlúposť. Neber to ako urážku. Rozdeľme choroby na kategórie, ktoré sú liečiteľné a neliečiteľné. Liečiteľné choroby sa aj dnes liečia úplne. Ak máš chrípku, nádchu, deravý zub, slepé črevo, málo nejakej živiny v dôsledku čoho máš narušené nejaké funkcie, pleseň na nohách, nechronický zápal hociakej časti tela, skoliozy, a tisíc iných blbostí plus aj milión zákrokov od rážtepov, plastík, operácií vrodených chýb atď atď. Tieto sa liečia a vyliečia už dnes a dokonale.

Potom máme kategóriu nevyliečiteľných a tie rozdeľme na také ktoré sú smrteľné a také ktoré nie. Ty sa snažíš tvrdiť, že farmácia má liek ale nechce ho dať lebo na tom zarába. No tak pouvažujme. Príklad z mosta do prosta AIDS, tu by sa to dalo povedať, áno je fatálny a medicíne len predlži život, človek s tým nič nenarobí. Príklad rakovina, a už je to blbosť. Dnes sa lieči a dokonale vylieči už veľa druhov rakoviny v závislosti aj od druhu aj od včasnosti diagnostikácie. Vyliečia sa dokonalo a bez následkov. Samozrejme nie vždy sa to podarí. Potom tu máme rýchle alebo ťažké typy, a tie buď medicína nevie liečiť lebo je tým zasraté a zametastázované celé telo alebo to ani nestihne lebo za tri mesiace si pod zemou. Ďalej najväčší zabijak srdcovo cievne choroby. Tu tá tvoja logika už neplatí absolutne a pri tom je to najčastejší prípad. Za prvé príčina srdcovo cievnych je čisto na človeku a jeho životnom štýle, s tým nemá farmácia nič. Za druhé neexistuje žiaden a ani len hypoteticky, liek ktorý by toto dokázal efektívne vyliečiť, lebo sa to nedá pokiaľ sa neostráni príčina. Za predpokladu že včasne sú ti poskytnuté lieky a nemáš trvalé poškodenia, a zmeníš životný štýl, budeš vyliečený dokonale a úplne. Za predpokladu že buď si už došiel do fázy kde máš trvalo poškodené telo, alebo žiješ ďalej rovnako, tak môžeš jesť lieky aké chceš a nevyliečiš sa nikdy, a nikdy na to ani liek nebude. Neviem či sa chytáš pointy alebo nie. Ale nechcem sa viac rozpisovať. Skrátka a dobre, nie je pravda čo chceš naznačiť. Nie všetko sa dá vyliečiť. A zodpovednosť je na ľuďoch nie na farmacií. Stým čo tvrdíš Nebudem s tým súhlasiť ani zo srandy, a to ja nie som fanúšik farmaceutického priemyslu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

slay napísal:Ale tak či tak nezmysel, lebo majú k dispozícii oveľa lepšie investície. Takže sme tam kde sme boli, gigantická veľkosť investície spôsobuje nedohľadnú návratnosť a nutnosť diverzifikácie rizika, je tutové že niečo také pôjde z verejných zdrojov.
Cize technologicky pokrok a vyvoj nie koli zisku. Alebo som zase pochopil zle?
slay napísal:Efektívne získavanie vodíka je len o technológii či?
Tym som chcel povedat ze ziskavanie vodika je na porovnatelnej urovni ako ziskavanie a spracovanie ropy, akurat zasoby su o dost vacsie (o k*rva dost).
slay napísal:Farmacia, IT, automobilový, možno strojársky všeobecne...
Takze tvrdis, ze svetovy dopyt po automobiloch dokaze utiahnut jedna spolocnost? Ktora? Ze po svetovy dopyt po IT vyrobkoch utiahne jedna firma? Tak podme na trh s CPU (mne asi najblizsie). Momentalne Intel investuje 5 miliard dolarov do novej fabriky (a to este AMD ma 20% z CPU trhu) tak preco ju stavaju? Nie je lacnejsie prerobit staru ako postavit od zakladov novu? A farmaceuticka firma je tiez jedna schopna pokryt svetovy dopyt po liekoch? Ktora?
slay napísal:Sebarealizácia ľudí, lol no fajn, ale načo by komu bol vynález ktorý by nezlepšil efektivitu, alebo nepredlžil či neuľachčil život?
Bod 2. - hlavny motor pokroku
slay napísal:Práve naopak, či už za tým vidíš realizáciu človeka alebo nie v konečnom dôsledku je motív vždy zvýšenie efektivity ktoré sa premietne do zvýšenia hodnoty, čo peňažne vyjadríš ako zisk.
Vyvoj Open-Source je kvoli zisku? Teraz nemyslim linux, lebo na nom sa zarabat da. Najdes velmi vela veci zadarmo na ktorych nik nezarobil ani cent. Vela z nich nema ani Donate button na stranke svojho softveru. Alebo aky zisk maju skupiny tvoriace cracky na hry a iny software. Najskor si ho musia kupit aby ho mohli cracknut a aby ho iny mohli mat zadarmo.
slay napísal:Alebo predlžením či zľahčením života čo má tiež svoju hodnotu ktorá sa nutne premietne do ocenenia. Tu sa prosím riaďme modelovo, nieže niekto začne filozofovať o hodnotách.
Aproximaciou ludskeho spravania do modelu ti vznikne ista nepresnost. Jej relevantnost zavisi od konkretneho modelu.
slay napísal:Človek vždy hľadal cestu k lepšiemu životu. To sa deje cez zisk. Ktorý treba chápať v jeho pravej podstate a nie ako číslo. Simple.
Ak to slovicko zisk neobmedzime len na peniaze tak suhlasim. Ak berieme zisk ako len penazny tak hovorime o starom a nepresnom modeli. Ja som hovoril o zisku ako o strikne penaznom. Ak zisk zoberieme sirsie -> vsetko z coho mam uzitok alebo pozitok tak s tebou vo vsetkom suhlasim.

A rubiki - sorry toto som si vsimol az teraz:
Rubiki napísal:Ak som schopný predávať všetky vyrobené kusy za vyššie zisky ako predchádzajúci produkt tak som jednoznačne a bez debaty spravil len dobrý krok.
Nuz ani nie lebo:
1. vyvoj predoslej technologie este nebol splateny -> mam stratovu technologiu ktorej vyrazne obmezim profit
2. zisky z tejto technologie mi neujdu - len sa posunu
3. musim okamzite investovat do dalsej technologie lebo tuto nebudem predavat vecne, ak ju pozdrzim mam rezervu
4. pustenim technologie okamzite motivujem konkurenciu ku vyvoju niecoho co bude konkurencie schopne -> nemam eso v rukave ak ma predbehnu
5. dopustam sa tym rizika, ze konkurencia pride so svojou novinkou - no rovnako ako ja ani ona si nedovoli stratovu predoslu technologiu a ja pripadnu konkurencieschopnu odpoved uz mam - mam vacsiu mieru istoty

osobne si myslim ze pustenie technologie musis mat velmi dobre nacasovane
1. ak si vyrazne mensi nez konkurencia (sucet vsetkych konkurencnych firiem) tak sa skutocne cakat neoplati - aj par mesacny technologicky monopol dokaze ziskat dost vacsie percento trhu
2. ak si najvacsi na trhu tak sa ti rohodne oplaca byt len o krocik pred konkurenciou - na kazdej technologii vyryzujes brutalne viac ako keby si ju pustil hned
3. ak technologia predbieha potreby trhu si v dost patovej situacii, proste si investoval do zlej technologie
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

1, Len v prípade že vyvíjam ja osobne, technológie nevyvíjajú len korporácie. A ak už mám technológiu o niekoľko rádov lepšiu tak zvyčajne tá stará už svoje splatila.

2, Posunú sa len ak naozaj bude za ten čas tento pokrok predateľný a nepredbehne ma niekto.

4, To je zlé? A čo ak ma nepredbehnú? Alebo čo ak ma predbehnú počas čakania?

5, Ak prídem s niečím prevratným tak s tým buď prídu aj oni alebo sa budú pozerať ako im berem zákazníkov.

S časovaním uvoľnenia súhlasím, a ako som už písal vyššie pokrok neznamená že to hneď ide do sériovky. Taktiež ale firmy nečakajú vždy keď im staré splatí staré aby nové mohlo splácať nové.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

detaily vsetkych bodo by sme uz museli preberat vzhladom na jednotlive odvetvia (napr. bod 4 - mapovanie vyvoja konkurencie a odhady ako na tom je, bod 5 si povedal presne co ja v bode 3 len inak atd.)
podstatu si ale vystihol - nie vzdy to ide do serie hned, na druhej strane nie vzdy sa caka na to stare (vid priklad vyssie kedy sa napr. naozaj neoplati zdrziavat) - univerzalne pravidla tu neplatia, ku vsetkemu treba pozerat na konkretne podmienky
zhodli sme sa v podstate, rozdielnost detailov riesit nepotrebujem, dakujem za diskusiu :)
slay
Addict
Addict

javatar napísal:Cize technologicky pokrok a vyvoj nie koli zisku. Alebo som zase pochopil zle?
Pochopil si zle. Už som ti upresňoval ponímanie zisku. A ak by LHC žiaden zisk nepriniesol, nestaval by sa. Jednotlivá súkromná firma do toho nejde pre veľkosť, rizikovosť a návratnosť investície. Žiadnu firmu, ktorá by to bola samostatne schopná utiahnuť si neuviedol. Lebo nie je. A aj keby bola, má lepšie možnosti. Ale stále platí, že LHC jestvuje lebo sa od neho čaká prínos. Bodka. Motív zisku je tam stále.
javatar napísal:Tym som chcel povedat ze ziskavanie vodika je na porovnatelnej urovni ako ziskavanie a spracovanie ropy.
To je tvoj nepodložený názor. Povedať by sme to mohli až po analýze nákladov na nejakú rovnako energeticky výnosnú jednotku toho paliva. Dovtedy dohady, ktoré vynášaš neustále. Ja si myslím, že vodík je v súčasnosti nákladnejší, inak by sa už produkoval. A keď jedného dňa bude jeho produkcia efektívnejšia bude sa produkovať. To bola pointa celej debaty.
javatar napísal:akze tvrdis, ze svetovy dopyt po automobiloch dokaze utiahnut jedna spolocnost? Ktora? Ze po svetovy dopyt po IT vyrobkoch utiahne jedna firma? Tak podme na trh s CPU (mne asi najblizsie). Momentalne Intel investuje 5 miliard dolarov do novej fabriky (a to este AMD ma 20% z CPU trhu) tak preco ju stavaju? Nie je lacnejsie prerobit staru ako postavit od zakladov novu? A farmaceuticka firma je tiez jedna schopna pokryt svetovy dopyt po liekoch? Ktora?
Svetový dopyt po patentovanom komponente do automobilu, ktorý by napríklad znižoval spotrebu, určite hociktorá. Svetový dopyt po nejakom novom druhu čipu, tak isto. A o dopyte po software, ani nehovorím, tam sám uznáš, že kopírovať môžeš do nekonečna. Farmaceutická firma určite dokáže, rozmýšľaj koľko miliónov vakcín sa dokáže na rýchlo vývíjať, zdôrazňujem vyvíjať a potom dodávať, u bežných tabletôčiek je to fakt no problemo. Samozrejme závisí aj na type choroby, či ju má na svete milión ľudí alebo sto miliónov. Samozrejme, je to na aj na tebe do akej miery to postavíš do špekulácie. Aj keď ten celosvetový dopyt je len tvoja podmienka, tvoj axióm, nejakého tvojho pomyselného modelu.
javatar napísal:Vyvoj Open-Source je kvoli zisku? Teraz nemyslim linux, lebo na nom sa zarabat da. Najdes velmi vela veci zadarmo na ktorych nik nezarobil ani cent. Vela z nich nema ani Donate button na stranke svojho softveru. Alebo aky zisk maju skupiny tvoriace cracky na hry a iny software. Najskor si ho musia kupit aby ho mohli cracknut a aby ho iny mohli mat zadarmo.
Open-source je dobrý príklad. Ale budeš sa diviť áno aj to je kvôli zisku a ničomu inému. :) No veď sám si odpovedz? Načo sa robia také programy? Každý program má predsa nejakú užitočnosť a slúži na niečo ľuďom. Čiže ním získavajú nejakú pridanú hodnotu oproti práci bez programu PLUS ušetria peniaze, ktoré by zaplatili za kúpenie iného softweru. Čiže dokonca double zisk. Navyše pre programátora je tu pridaná hodnota toho, že môže sám zasahovať do kódu a upravovať si ho, čo normálne nemôže. Triple. Ľudia na open source získavajú. A je to open len preto aby bol vývoj toho zadarmo, pre nič iné, aby ľudia pomáhali to v podstate sami vylepšovať. Ale práca na vývoji musí byť ľuďmi odvedená. Určite tu hrá rolu aj niečia vôľa a obetavosť, ale preňho je zase ziskom jeho uspokojenie a sebarealizácia. Musí mu ten pocit dávať niečo čo uspokojuje jeho potrebu. Ale je to stále zisk inak povedané pridaná hodnota a hodnota sa vo väčšine prípadov dá oceniť. Ak by si ten človek mohol ten pocit kúpiť, mal by svoju kvantitatívne vyjadrenú cenu. Je to simple kur*a fix a opakujem to tu ako papagáj furt dookola.

A cracky, ježišku.. ukáž mi stránku s crackmi, kde by neboli reklamy prosím ťa. Nesranduj fakt. Navyše pochybujem, že by tie programy kupovali. Teda tie menšie sa im podľa mňa vrátia finančne a tie väčšie ako napr microsofťácke, určite nekupujú. K tomu sa dá dostať aj bez toho. A keby aj je to rovnaké ako keď niekto kúpi knihu, naskenuje a dá na rapid aby zbierala body. Tak čaká zisk z toho aby sa mu tak splatila nejaká hodnota knihy a ziskal ju v podobe premium účtu.
javatar napísal:Ak to slovicko zisk neobmedzime len na peniaze tak suhlasim. Ak berieme zisk ako len penazny tak hovorime o starom a nepresnom modeli. Ja som hovoril o zisku ako o strikne penaznom. Ak zisk zoberieme sirsie -> vsetko z coho mam uzitok alebo pozitok tak s tebou vo vsetkom suhlasim.
OPAKUJEM ZISK JE ZISK. PENIAZE SÚ LEN KVANTITATÍVNE VYJADRENIE. NEBAVÍME SA TU O ÚČTOVNíCTVE. JE TO OCENENIE NOVO ZÍSKANEJ HODNOTY. ANO VO VACšINE PRíPADOV SA Dá PREVIESť NA PENIAZE. A TO JE PLUS. VDAKA TRHU A MOZNOSTI VYMENY SA TEN ZISK NASOBI A JE TO ESTE VACSI MOTIVACNY FAKTOR KTORY LUDSTVO POHANA.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak si si nestihol vsimnut tak kym ja som hovoril o zisku cisto penaznom ty si ho zobral sirsie. V tom sirsom slova zmysle som uz s tebou suhlasil (dokonca si tu cast odcitoval).
Ale par veci pre upresnenie:
slay napísal:Pochopil si zle. Už som ti upresňoval ponímanie zisku. A ak by LHC žiaden zisk nepriniesol, nestaval by sa. Jednotlivá súkromná firma do toho nejde pre veľkosť, rizikovosť a návratnosť investície. Žiadnu firmu, ktorá by to bola samostatne schopná utiahnuť si neuviedol. Lebo nie je.
Je to sice irelevantne lebo sme si uz objasnili ze zisk definujes sirsie ako na peniaze ale len aby som ti vyhovel:
LHC cost: 9 billion US dollars (approx. €7.5bn or £6.19bn as of Jun 2010)
Exxon Mobil 2009 profit: $19.3 billion
Microsoft 2009 profit: $14.6 billion
Wal-Mart Stores 2009 profit: $14.3 billion
Procter & Gamble 2009 profit: $13.4 billion
International Business Machines 2009 profit: $13.4 billion
Goldman Sachs Group 2009 profit: $13.4 billion
Merck 2009 profit: $12.9 billion
AT&T 2009 profit: $12.5 billion
a ked pokracujem v liste najziskovejsich spolocnosti tak ich je podla CNN 14 takych ktore by boli z profitu z roka najviac poznaceneho hospodarskou krizou utiahnut cele LHC
ale ako si spravne poznamenal - maju lepsie moznosti investicie svojich penazi.
slay napísal:Svetový dopyt po nejakom novom druhu čipu, tak isto.
Tak najskor ma dodrbes za to napisem nieco co povazujes za moj nepodlozeny nazor a potom to bez okolkov spravis ty. V roku 2010 bolo skoro 7,9 milionov PC a 3,4 mil. kusov Mac. Co znamena 11 milionov CPU, MB, RAM, HDD, PSU a bla bla bla. Toto cislo nezahnra servre, mobilne zariadenia, sietove zariadenia atd. Pozri si ako vznikaju kremikove cipy (premena kremikovej dosticky na konkretny cip trva v pripade CPU cca tyzden - samozrejme z jednej dosticky sa tych CPU vyrobi viac (tusim 500) a v jednej tovarni sa naraz nespracovava len jedna dosticka). Tak ci onak ak by jedna firma vyrabajuca napr. RAM alebo VGA (aj ked v pripade VGA hlavne cipy naozaj vyraba len jedna firma), pokryt trh museli by 5-6x znasobit produkciu (co nie je zalezitost blizkej buducnosti).
slay napísal:A cracky, ježišku.. ukáž mi stránku s crackmi, kde by neboli reklamy prosím ťa. Nesranduj fakt. Navyše pochybujem, že by tie programy kupovali. Teda tie menšie sa im podľa mňa vrátia finančne a tie väčšie ako napr microsofťácke, určite nekupujú. K tomu sa dá dostať aj bez toho.
Za 1. ukaz mi stranku s crackmi kde su cracky vyhradne od jednej skupiny co ich vydava (lebo to by bolo potrebne aby crackeri tak zarabali na tebou spominanych reklamach)
Za 2. neviem ci si nieco niekedy crackoval (stavim 10€ ze nie, ja som len siel okolo) ale na vytvorenie cracku potrebujes original
Za 3. ked tieto skupiny robia nabor (vies ja tie subory s navodmi pouzitia cracku citam cele) tak pisu ci momentalne hladaju novych ludi, sponzorov a podobne - a neraz tam spomenuli ze si tie hry/sw kupuju
Za 4. pri drahsich veciach byva vacsninou plne funcky trial - crackuje sa ten, kde mas ale len obmedzene demo tam nemas na vyber - potrebujes original

Cast o open-source ignorujem. Vidim, ze o programovani nemas ani paru a kedze sa zameriavame na zisk (v definicii akej ho chapes ty) tak ti nemozem nic vytknut.

Takze aby som to cele zhrnul.
1. Ano mas pravdu, motorom vyvoja je zisk v jeho danej konkretnej podobe, plynucej z uspesneho vyvoja.
2. To nebol dovod preco som sa pridal k diskusii - dovod bol tvoje tvrdenie ze ak by uz neaka technologia bola vyvinuta a uzitocna - bola by pristupna (pre tych co si ju mozu dovolit). S tym nadalej nesuhlasim - ak je pre danu financnu spolocnost financne nevyhodne ho uviest tak sa o tej technologii ani nedozvies.
Napísať odpoveď