//autoeditácia príspevku (30 Mar 2011, 20:26)
len veriť alebo neveriť
...... podľa Teba? A čo tak podľa skutočnosti?
Nijako ste tu nedokázali žiadny opak, hlavne ty nepredostieraš žiadne argumenty, tehla aspoň niečo.povedal beardie, nie realita. Realita a história hovorí pravý opak, stačí si pozrieť jeho argumentáciu
Máš podobný názor ako Aristoteles, resp. Akvinský, ale nemáš to čím podložiť.Hughito: ja si ale myslím že tie javy niekto musel dať do pohybu...u mňa je to teda Boh
Pokiaľ hovoríme o vrcholnom stredoveku tak aspoň s polovicou súhlasím, ranný stredovek bol skôr návrat ku barbarstvu.tehla napísal:„Podľa E. R. Sandvossa Sila stredoveku tkvie jednoznačne v náboženskej oblasti a v jednotlivých oblastiach výtvarného umenia, predovšetkým v architektúre. Avšak aj k právu, politike, organizácii, obchodu a financiám stredovek prispel značným dielom. Vyviedol západné národy z barbarstva, podstatne prispel k tomu, že divočina a prales sa zmenili na kultúrnu krajinu, pribudlo období mieru, ľuďom sa v núdzi a pochybnostiach dostalo opory a nádeje, ako aj pocitu, že boli pozdvihnutí do bohom vyvoleného svetoporiadku.“
Akože sa to nestalo? Turecké vpády boli celkom úspešné a územia si držali aj 100 rokov.... Indiáni by proti nim šancu nemali, tak ako nemali proti španielom.tehla napísal:Velmi vela operuješ s pojmom keby. Možno by boli, možno by neboli, fakt je ten, že neboli a ak by boli vyspelejší, pravdepodobne by kolonizovali oni nás (čo sa nestalo). Alebo „keby nezakladala cirkev školy, tak by ich zakladal niekto iny“. Ale zakladala ich cirkev. Keby som nemal taku rodinu aku mam, tak by som mal inu rodinu. Proste odveci. Mimochodom prečo teda najvyznamnejšie svetove univerzity vznikali na kresťanskej pôde? Prečo vyznamne univerzity nezakladaju inde „tí druhí“, alebo ako to nazvať? Kto zakladal školy napr. v Afrike? Jaj zase to bola tá cirkev. Prečo ateisti nechodia na ostrovy starať sa o malomocnych? Ved ked to neurobi cirkev, tak by to mal urobiť niekto "iny"
co ocakavas ako tebou akceptovatelny priklad dobra ktore robila cirkev (okrem tych ktore si sam vymenoval a uznal)? mozes postnut ako priklad neaky necirkevny priklad? (btw. uz som sa ta to pytal sem http://www.hojko.com/post1611309.html#p1611309 - bez tvojej odpovede)hughito napísal:Nijako ste tu nedokázali žiadny opak
Aha, lebo vo vede vobec nemame viac nezlucitelnych teorii z ktorych kazda ma nieco co ju podporuje a neake muchy (IMHO aj m-teoria padne a bude nahradena dalsou a zacnu sa konecne poriadne skumat aj dalsie "teorie vsetkeho") a teorie ohladom vzniku vesmirov (ohdliadnuc od toho, ze su v plienkach) maju velmi obmedzene moznosti skumania (skumas system "zvnutra") a vobec - toto by bolo na debatu trosku inde.hughito napísal:Dokázať sa dá len nezmyselnosť rôznych dogiem, dá sa poukázať na rôzne paradoxy, takisto na to, že existovalo, existuje a bude existovať x rozdielnych náboženstiev...
Tebe matematika asi nikdy dobre nesla...hughito napísal:že sa nedá dokázať neexistencie niečoho čo neexistuje.
Ja neočakávam nič, od toho tu nie som. Vyznávači cirkvi by sa mali činiť a nemali by mať problém ma tu zasypať príkladmi toho dobra. Ale to sa stále akosi nestalo.co ocakavas ako tebou akceptovatelny priklad dobra ktore robila cirkev (okrem tych ktore si sam vymenoval a uznal)? mozes postnut ako priklad neaky necirkevny priklad? (btw. uz som sa ta to pytal sem post1611309.html#p1611309 - bez tvojej odpovede)
To s tým nemá nič spoločné. Vo vede ide o názory, ktoré sú sčasti niečim podložené, diskutuje sa, vec sa vyvíja, zlé hypotézy sa zavrhujú. V náboženstve sa toto nedeje, náboženstvo stojí na vode = na dogmách.Aha, lebo vo vede vobec nemame viac nezlucitelnych teorii z ktorych kazda ma nieco co ju podporuje a neake muchy (IMHO aj m-teoria padne a bude nahradena dalsou a zacnu sa konecne poriadne skumat aj dalsie "teorie vsetkeho") a teorie ohladom vzniku vesmirov (ohdliadnuc od toho, ze su v plienkach) maju velmi obmedzene moznosti skumania (skumas system "zvnutra") a vobec - toto by bolo na debatu trosku inde.
Dokáž mi neexistenciu baby Jagy.Tebe matematika asi nikdy dobre nesla...
Uz sa stalo (a nie raz) - starostlivost o chorych, nudznych, misie, vyucovanie, zaujmove kruzky, sportove aktivity. Prve 4 veci aj pocas stredoveku. V poste som ti dal aj konkretny priklad. To ze sa nezaznamenaval kazdy jeden cin tak ako ciny inkvizicie neznamena ze sa toho zla dialo ovela viac ako tvrdis.hughito napísal:Ja neočakávam nič, od toho tu nie som. Vyznávači cirkvi by sa mali činiť a nemali by mať problém ma tu zasypať príkladmi toho dobra. Ale to sa stále akosi nestalo.
Predstav si, ze aj nabozenstvo sa vyvija. Alebo ma sucasna RKC cirkev postoj napr. ku kondomom z biblie? Asi nie. Aj nove a presnejsie vyklady sa hladaju a riesia aj prakticke veci.hughito napísal:To s tým nemá nič spoločné. Vo vede ide o názory, ktoré sú sčasti niečim podložené, diskutuje sa, vec sa vyvíja, zlé hypotézy sa zavrhujú. V náboženstve sa toto nedeje, náboženstvo stojí na vode = na dogmách.
Zadefinuj babu jaguhughito napísal:Dokáž mi neexistenciu baby Jagy.
Ja som to pisal vyssie (sice to bolo priamo na tehlu), ale ked sa k tomu tak vyjadrujes, nikto to neche vidiet a furt mlati svojeRubiki napísal:uplink: neviem aký názor majú iný, ale podľa mňa neni problém v tom že má niekto problém uznať dobré činy cirkvi ale skôr to že niektorí jej tu pripisujú veci úplne šialeného charakteru.
Napríklad že bez nej by tu nebolo vzdelanie, veda a že by sme stále cválali na koňoch ako si myslí tehla trebárs.
Jednoducho každý tu nehorázne generalizuje, to že spravila X vecí dobrých neznamená že tých Y zlých to niak odčiní. Keď niekto zachráni trebárs 100ľudí tak to neznamená že keď daľších 50 zabije že to je zatiaľ ešte v poriadku a ešte má aj 50 rezervu...... Proste takto mi pripadá tá debata čo sa tu v 3 témach riešila.
Taktiež to že existovala inkvizícia a že cirkev dlho prenasledovala židov neznamená že teraz a v budúcnosti bude robiť podobné veci.
Ste tu s toho spravili váhu s tým že na jednej kôpke je dobro a na druhej zlo.... a teraz čo preváži bude výsledok či je cirkev zlá alebo dobrá? Ja tomu nechápem niak kde tá debata speje.