2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: 2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

Príspevok od používateľa kathleen »

prispejem rodinnou bachorkou k vyssie spomenutemu mytu:

RUSKI vojaci sa vraj spravali nasilne (chceli znasilnit moju babku), ludom brali vo velkom (aj to, co nemuseli, resp. nepotrebovali) a poskodzovali ich.

NEMECKI vojaci vraj chodili popod okno po spickach, ked vedeli, ze v dome spi male decko; ked chceli jedlo, vodu, tak zaklopali ako ludia a poprosili.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

tak pridám niečo aj ja z rozprávania mojich starých rodičov.

Neviem aku mal dedo počas vojny hodnosť ale bol na stráži na hraniciach, vraj za hranicou už oblasť okupovali nemci , zaujmave je to ževraj na jednej strane hraníc stáli slováci a na druhej nemci, niekedy sa dali aj do reči alebo si spolu pripijali. Ked bol dedo na strazi a prechadzal sa popri hraničnom plote tak vraj aj pomahali utečeneckým rodinám aj napriek tomu že mali rozkaz ich nepustit alebo popripade zastrelit. Potom robil niekde na vojenskej správe kde bol učitel telovýchovy.

Stará mama mala dosť ťažký život kedže už od 5 rokoch bola s tromi sestrami zaradená do detského domovu. Je to taký zvlástny príbeh ich umrtia ale pravdivý.
Cela ich rodina pracovala v skolstve, jej otec bol riaditel školy , jej mama učitelka. Rusi obsadili cele mesto (tusim sturovo musim sa spitat nepamatam si) a znáslinovali ženy, raz vraj znásilnili aj jej mamu ale všetci sa to báli povedať lebo predsalen v tej dobe bola vražda bežná jak nikdy inokedy. Raz sa preriekla , povedala to svojmu mužovi. Kedze bol v meste vyssie postavený človek mal nejaký vpliv tak podal staznost. Rusi sa to nejako dozvedeli , a zbombardovali ich rodinný dom kde sa vsetci akurat nachadzali. Jej mama stihla všetky svoje 3 deti zaniest do krytu pod domom ale ked sa vracala pre zásoby vtedy ich dom zasiahla bomba.

mám ešte rozne pribehy len musim sa este rozpamatat :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Presnosť leteckých bômb počas druhej svetovej vojny bola 100-200 m aj to pri strmhlavovom bombardovaní. Skôr nešťastná náhoda.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tiež sa mi to akosi nechce zdať - bombardovať po oslobodení civilný objekt.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mne sa nechce verit, ze by kvoli tomu, ze vyzradila znasilnenie...tak Rusi poslali bombardery, aby zbombardovali civilny dom v nejakej dedine :D
takych zien bolo vela, hlavne v nemecku...a komunisti sa nepohodlnych osob v obyvatelstve (napr. kolaborantov s nacizmom) zbavovali inym sposobom ako bombardovanim rodinnych romov...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Všetko je možné. Aj náhoda, aj vycvičenosť, aj kamufláž, keď to stojí za to.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Len dve možnosti... buď fakt išlo o náhodu (ožratí Rusi mohli kľudne zle odhadnúť námer dela).... alebo vedomý akt pomsty (čo by ma tiež neprekvapilo) ale to museli strieľať z malej diaľky.... dajme tomu prišli s tankom k domu na 50 metrov a spustili to....
Ťažko povedať.... ale tiež mi tá prvá možnosť príde pravdepodobnejšia......
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

Tak mi bolo povedané, ja si to nevymýšlam :) možno že bombardovali nejaku vačšiu oblasť. Naozaj neviem musim sa spýtať.
Adry
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Adry »

ephramko napísal:o tych liehovaroch som tu pisal...ludia velmi dobre vedeli ze sem dojde vyhladovana vycerpana cudzia armada, ktora navyse velmi rada chlasce a potom robi neplechu...bol taky problem sa alkoholu zbavit alebo ho niekde zakopat ??? ...bola to len slovenska chamtivost alebo hlupost, ze si chlast nechali a potom to tak dopadlo, ked sa dostal ten chlast rusom do ruk...

mohli to urobit tak ako v tom liehovare, co mi rozpravala prababka, ze pred tym ako prisli rusi tak vsetka vyroba isla rovno do potoka a niektori chamtivci chodili s flasami k potoku a naberali stale koncentrovany lieh...
v dedine kde bola moja prababka ludia nielenze nenaberali lieh z potoka, ale dokonca aj svoje vlastne zasoby isli pozakopavat do hory...a ked prisli rusi, tak ako prve pytali chlast...povedali im ze nemaju...tak rusi zase isli dalej...nikomu sa nic nestalo...
aha takze za sovietske zverstva si mozu sami civilisti, ano?
chcel by som vidiet teba co by si robil v tej situacii...

aby som nebol OT
mojho pradeda (alebo prapra?) uvaznili, po nejakom case ho mali popravit... v ten den zobrali jeho a dalsich a sli ich zastrelit ked v tom do dediny padli oslobodzovacie vojska... vraj ak by prisli o hodinu neskor, neprezil by... je to dost okresana historka, musel by som zobrat kroniku kde to bolo dopodrobna rozpisane
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

mat doma zasoby chlastu a este sa ulakomit a ist naberat zasoby chlastu do potoka, ked cely liehovar zasoby vylieva do potoka pred prichodom Rusov...hlavne ked vsetci vedeli, ze Rusi robia bordel ked sa ozeru...takze ano, isty podiel viny maju aj ti civilisti, ktori chlastacku Rusom dali...

vies to je asi take ako keby som isiel do nejakeho cernosskeho gheta s napisom "skapte negri"...tiez by som mal znacny podiel viny na tom, ze ma v tom ghete napadli a zabili...

samozrejme tym neschvalujem, ze si Rusi alebo ktokolvek mohol robit co chcel...chcel som tym len povedat, ze mudry clovek vie problemom predchadzat, ked moze...a civilisti jasne vedeli, ze Rusi radi chlascu a potom sa deju zle veci...ked liehovar rychlo vypustal lieh do potoka a ked ludia chlast vylievali tiez alebo zakopavali a schovavali, preco tak nemohli urobit aj ostatni??? no pretoze asi velmi mudri neboli...tym nechcem povedat, ze si zasluzia smrt alebo znasilnenie, nech sa ale necuduju, ze sa im stalo nieco zle, ked tomu mohli predchadzat a zabranit...a vdaka svojej hluposti alebo sebectve a lakomosti tomu nezabranili...
Adry
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Adry »

Nemozes to takto sudit lebo nevies ako to vtedy bolo. Ludia si nenechavali vodku a iny alkohol len z chamtivosti, ale pouzivali ho ako tzv "vykupne", rozpravali mi to starsie generacie rodiny, ze kolkokrat im liter domacej dokazal zachranit zahradu, dom ci dokonca aj zivot...
jukel
Professional
Professional

2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

Príspevok od používateľa jukel »

Moj dedko bol uveznený v Nemecku odkial sa mu mu podarilo s jeho bratom ujist a pešo, neskor na ukradnutom bicykli sa vratili naspat na Slovensko, cestou vraj jedli to čo priroda dala. Čo je na tom pravda neviem tak mi to bolo prerozpravane.
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

...tym nechcem povedat, ze si zasluzia smrt alebo znasilnenie, nech sa ale necuduju, ze sa im stalo nieco zle, ked tomu mohli predchadzat a zabranit...a vdaka svojej hluposti alebo sebectve a lakomosti tomu nezabranili...
.
takze podla tvojej logiky.. keby staty nemecku vyhoveli v ich poziadavke "lebensraumu" a hned na zaciatku im vydali polsko, cesko-slovensko, francuzsko, anglicko, rusko atd. mohli vlastne vojne zabranit?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

to je blbost...prave presny opak, proti Hitlerovi mali zasiahnut hned a nie mu vydavat Ceskoslovensko...vedeli, ze porusuje Versaillsku zmluvu, buduje armadu a napriek tomu sa spojenci hrali na mrtveho chrobaka, miesto toho aby ho zastavili...no a potom to aj tak dopadlo...
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

tomu sa uz v 38om nedalo zabranit...

ako anglicko tak aj francuzsko si davno uvedomovalo ze ich vojenska sila na nemecku nestaci... to mali urobit v case ked zacal zbrojit a nic s tym nerobili... dokonca robil vojenske a polovojenske prehliadky po nemecku, kde daval jasny signal a najavo ze on zbroji a nikdo si ho nedovoli zastavit....

chamberlein uz len z naivity anglicanom vlastnej si myslel ze ked obetuje prenho bezvyznamny stat, zatrie tym hitlerovi oci a oni sa vyhnu vojne... ich kratkozrakost sa im vsad vypomstila, a jediny kto ako tak vedel o co hitlerovi ide bol stalin... ktory ako jediny mal moznost konkurovat nemecku... ved sam hitler pri utoku na rusko, kde zlyhala jeho rozviedka na celej ciare a nedostal jedinu informaciu o stave armady v rusku vyhlasi " keby som vedel ze maju 11 tisic tankov, dobre si utok na rusko rozmyslim"

mna este napadlo ze v petrzalke zije clovek, co bol sucast posadky na schnellbotoch, male rychle nemecke lode a on konkretne bojoval v normandii... neviem presne vsetky jeho zazitky ale par chalanov to spisuje... to je vam citanie... skusim zohnat info ci nema knihu, ale kedze bol na nemeckej strane dost o tom pochybujem, kedze tu sa po vojne zaujimali len o partizanov :?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

V 1938 by Nemecko ešte zastavilo aj Českoskolovensko so svojou "najlepšou malou armádou" na svete alebo minimálne by Nemci viedli dlhotrvajúcu vyčerpávajúcu vojnu.
Však tie opevnenia na hranici a Škodove závody, Brnianska zbrojovka... elitný armádny priemysel.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Toto sme už riešili v inej téme a sami Nemci sa báli toho, že by sme kládli odpor. Ťažko to už teraz hodnotiť, ale ktohovie - možno by sa vojna vyvinula úplne inak a nie tak katastrofálne (aj keď zrejme pre nás oveľa ničivejšie).
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Anglicko, Francúzsko vojnu nechcelo preto Nemcom zo začiatku vyhovelo, aby z toho nebola vojna... A zdá sa mi to blud, pretože hitler zbrojil a myslím si, že ostatné Európske štáty na Nemecko nemalo... Veď Anglicko skoro vôbec nemalo pechotu ani v polke vojny, nie to ešte na začiatku, aby sa vyrovnalo Nemecku...
begbee ? To bol vtip ?

// A k tým, aký boli nemci "super" v druhej svetovej vojne hádam všetci vieme ;) (koncentráky a rôzne, kde si nemci vystrieľali dedinu len kvôli tomu, ako sa im chcelo) A nikto s tým nič nerobil amíci dávno vedeli čo sa deje v Osvienčime a spravili niečo ? Nie
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Janio - je to krute od témy, no prispejem aj ja. (čo keby túto debatu modi hodili do témy Československo, kde sme už potenciálnu obranu rozoberali. )
To, čo begbee napísal vôbec nie je vtip - mali sme na to, aby na nás Hitlerov vojnový stroj vykrvácal. Jeho armáda nemala zásoby na viac ako cca 2 týždne súvislých bojov, luftwaffe by dokázala bojovať len týždeň, pričom vtedajšie nemecké stroje boli na nižšej úrovni, ako vtedajšie československé. O porovnaní tankov je aj škoda hovoriť - nemecké tanky z tej doby boli oproti našim úbohé hračky do pieskoviska. Stačí si pozrieť zopár informácií o vybavení a stave vtedajšej československej armády, vybavení nemeckej armády, pozri si mapy kde všade bolo dokončené opevnenie (v jednej línii všade, druhá línia prakticky všade a tretia línia v smere očakávaných útokov) a pozri si nejaké informácie o tých bunkroch. Nemecké stroje z konca vojny ich mali veľký problém zničiť. V 38 boli tie bunkre vtedajšou technikou nedobyté. Doslova. Tie objekty boli plne sebestačné, pechota sa ku nim nemala šancu dostať skrze guľometnú paľbu, nemecké tanky proti tomu železobetónu a delám nemali ani najmenšiu šancu na prerazenie. Fakt si pozri nejaké údaje a až potom si rob posmech z iných userov fóra :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

a tiez ma zaraza to, co mali podla teba janio urobit americania s koncentracnymi tabormi, ked boli hlboko na uzemi nepriatela ? mali plan, ze budu bombardovat pece a komory, ale od toho upustili, pretoze bolo vysoko pravdepodobne, ze zasiahnu aj baraky a rusi postupovali rychlejsie nez sa predpokladalo....
Napísať odpoveď