2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: 2.svetová vojna - rozprávala stará mama...

Príspevok od používateľa hughito »

Nashorn: Občiansky odboj sa zaktivizoval trochu neskôr ako komunistický, ale to nič nemení na fakte, že jednali ako rovní s rovným = vznik SNR. Zober si, kto v roku 1936 vyhral voľby na SK = takže určite to neboli len (prípadne väčšina) komunisti.
Dobre, keď Nemecko zaútočilo na ZSSR, a potom ku konci vojny ZSSR postupovalo cez naše územia, ale aj cez nemecké, a páchalo tam tiež množstvo vojnových zločinov, tak to ZSSR ospravedlňuje? Nebuď smiešny, predsa keď na teba niekto zaútočí, tak mu to asi aj vrátiš a brániš sa, jasneže ich to neospravedlňuje, ale to je proste vojna, vodcovia SNP si najskôr mali rozmyslieť, čo urobia. Nakoniec na to doplatilo hlavne civilné obyvateľsto, na rozhodnutie nejakých rebelov.
Akých rebelov ? To píšeš, ako keby Povstanie vymysleli nejakí 4 partizáni v lese.
A neboj, viem čo je partizánsky boj, narážal som na tom že z množstva médii neraz počujem že hrdinovia SNP, a pod. ale podľa mňa partizánsky štýl boja nieje žiadnym hrdinským.
Za prvé - aj partizánsky boj môže byť hrdinný a to už len v tom, že obyčajný človek sa z vlastne vôle rozhodol za niečo bojovať, za nejakú ideu, riskovať život seba aj rodiny. To samotné je najväčšie hrdinstvo !

Za druhé, v SNP boli partizáni výrazne menšinovou zložkou, primárna bola armáda, takže tak.
Povstanie nekapitulovalo, ale v podstate všade bolo potlačené, potom už partizáni operovali len z hôr, a o nejakej republike sa nedá rozprávať, keď máš nepriateľa v každom väčšom meste. Republika to možno bola na papiery, ten znesie veľa.
Ja som narážal len na to, že Povstanie ako také nekapitulovala, Viest vydal rozkaz prejsť na partizánsky spôsob boja a ten sa držal až do konca. Samozrejme, že už sa to nedalo porovnávať s Povstaním v jeho plnej fáze.
Adry: súhlasím to je pravda, s tým Stalinom, o agentoch, čítal som to v nejakej publikácii.
Ja som kedysi pozeral dokument, kde hovorili, že Stalin vôbec neveril správam o tom, že sa niečo chystá a dokonca ani tomu, keď Nemci 22.6. 1641 zaútočili. Čiže svojou slabosťou v tej chvíli dosť narúšal prípadnú defenzívu.

Čo je však zaujímavé ej to, že dnes sa vyskytujú teórie o tom, ako chcel Stalin zaútočiť na Nemecko a veci s tým spojené. Realita však s tým akosi nekorešpondovala.
Nashorn
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Nashorn »

emphramko: Dobre, daj mi sem zdroj, ktorým máš doložené tieto informácie.

Presne som vedel, že to napíšeš, lebo je to len polopravda, preto som napísal aj predtým v tom príspevku nech dáš nejaké dôkazy. Tak začnem poporiadku. Áno, v Mein Kampf sa spomína Lebensraum, aj sa tam rozpráva o Slovanoch (pozor nie priamo Slovákoch), ale v trochu inom znení. Ale keď už berieš argumenty z Mein Kampf (v ktorom boli jedine tieto myšlienky), tak by si ho mohol mať aj prečítaný. Aby si netrepal len tak do vetra. Veci sú tam v trošku inom kontexte napísané. Navyše, Mein Kampf bol písaný ďaleko pred vojnou, sám Hitler neskôr povedal niečo také, že niektoré názory od vydania tej knihy zmenil. Nejdem teraz polemizovať čoho sa tie názory týkali. Ale, teraz k veci, vo vzťahu Hitlera k Slovákom sú historicky dôkazmi podložené len vyslovene pozitívne reakcie na náš národ Slovákov. Tak ako chválil našich vojakov na východnom fronte, tak sa pochvalne vyjadroval aj o Slovákoch. Ani jedno jediné písmeno, neni historicky doložené, že by sa nejako vyjadril, plánoval, alebo by dal nejaký príkaz, negatívny voči slovákom, v zmysle vyvraždenia, alebo zotročenia. To je holý fakt, narozdiel od vyslovených špekulácii ktoré prezentuješ ty. Keď mi sem uvedieš nejaký dôkaz (čo neuvedieš, lebo taký neexistuje), tak potom uznám, že máš pravdu.

Hitlerove vyjadrenia na adresu Slovákov:
20. marca 1939 na rokovaniach o Ochrannej zmluve (Schutzvertrag) medzi Nemeckom a Slovenskom Hitler vyhlásil:
„Zo Slovenska nechcem ani piaď zeme. Tu sa musia Slováci uplatňovať a rozvíjať po svojom: národne, kultúrne a hospodársky. Ručím za plnú samostatnosť a garantujem hranice Slovenska. Historické hranice Slovenska sú a zostanú navždy nezmeniteľné. Nad Slovenskom držím ochrannú ruku a nikto na svete nesmie kradmou rukou siahnuť na územie Slovenska, na Slovenský štát, kde Slováci budú žiť plným svojským životom.“

28. júla 1941 boli Hitlera na Berghofe navštíviť slovenskí predstavitelia: Jozef Tiso, Vojtech Tuka a Alexander Mach. Na tejto schôdzke Hitler zdôraznil, že Ochranná zmluva samozrejme stále platí a „slobodu a nezávislosť Slovenska ochraňuje sila 200 nemeckých divízií.“ Na tom istom stretnutí sa vyjadril, že: „Naším jediným cieľom je vidieť túto krajinu (Slovensko) a jej národ zdravý a silný a dať mu nezávislosť, autonómiu a štátnu suverenitu.“

Stretnutie Hitlera so slovenskými politikmi 23. apríla 1943 v Salzburgu opísal osobný tajomník prezidenta Tisu Karol Murín takto:[12]
„Na stanici v Salzburgu čakali Hitler, Ribbentrop a iní nemeckí hodnostári. Cestou zo stanice do zámku povedal Hitler prezidentovi: ,U Vás je všetko v poriadku; robíte správne. Pozval som Vás preto, aby som aj navonok ukázal a dokumentoval, že to mienim so slovenskou otázkou úprimne a vážne.‘ Nálada bola počas celej návštevy srdečná. Hitler sa dobre cítil. Vyjadril to tak, že spomedzi ostatných návštev slovenská návšteva je pre neho osviežením (Erholung).“

"V Slovákoch sme sa nesklamali. Naopak, každý deň od všetkých veliteľstiev dostávame len samé chvály o nich."
Október 1941, Hitlerove vyjadrenie na adresu slovenských vojakov

No čo, tak kde sú tie úmysly nemcov zotročiť nás, vyzabíjať nás, a podobne? Toto je len obyčajná propaganda ktorá sa tu usídlila počas povojnového režimu, aby si ľudia mysleli, že nemci boli tí, čo nás chceli zotročiť a ja neviem čo ešte.

Odporúčam preštudovať aspoň toto http://sk.metapedia.org/wiki/Adolf_Hitl ... Slov.C3.A1 sú odtiaľ skopírované aj tie citáty, ale čítal som ich už aj z viacerých zdrojov, takže sú 100% autentické.
Adry
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Adry »

hughito napísal:
Ja som kedysi pozeral dokument, kde hovorili, že Stalin vôbec neveril správam o tom, že sa niečo chystá a dokonca ani tomu, keď Nemci 22.6. 1641 zaútočili. Čiže svojou slabosťou v tej chvíli dosť narúšal prípadnú defenzívu.

Čo je však zaujímavé ej to, že dnes sa vyskytujú teórie o tom, ako chcel Stalin zaútočiť na Nemecko a veci s tým spojené. Realita však s tým akosi nekorešpondovala.
áno, je to pravda, Stalin mal Hitlera zidealizovaného, dokonca sa vravelo ze to bol jeho vzor... ktovie, keby tym spravam veril, mozno by sa vojna skoncila omnoho skor, alebo ak by zakrocili tak ani nezacala...
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Nashorn: Ohľadom SS to je fakt kadejaké, aj ako píšeš. Proste diametrálne rozdiely. Osobne keby mám na výber tak si ako armádu držím radšej spoľahlivejší wermacht ako SS kde človek fakt nevedel čo od nich čakať.
Hughito napísal:Čo je však zaujímavé ej to, že dnes sa vyskytujú teórie o tom, ako chcel Stalin zaútočiť na Nemecko a veci s tým spojené. Realita však s tým akosi nekorešpondovala.
Ono na to aj existoval plán vypracovaný Žukovom. Však Stalin bol rovnaké hovädo ako Hitler len nebol tak rasovo vymetený. Podľa mňa keby nemci neútočili tak by sa po roku možno dvoch ZSSR pustilo do ofenzívy.
Nashorn napísal:Hitlerove vyjadrenia na adresu Slovákov:.....
Hitler bol v prvom rade prefíkaný magor, na jednej strane niečo vravel a za chrbtom už myslel ako to porušiť. Však o ZSSR by si tiež našiel pekné rečičky zo strany Hitlera....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

tak jasne, ze ked sa Hitler stretaval s predstavitelmi vtedajsieho slovenskeho fasistickeho statu, tak asi na tych stretnutiach nebude hovorit, ze aj tak potom Slovakov da vyvrazdit alebo zotrocit... :D ...proste im musel pekne pomastit brucha, potreboval mat na Slovensku klud, pretoze sme boli taka dialnica, cez ktoru isli na vychodny front tony nakladu...a tak isto potreboval, aby ten klud zabezpecili miestny ludia a nie divizie nemeckej armady, ktore by tu boli zbytocne putane a nemohli byt nasadene na fronte...

zober si ako otrasne sa nemci spravali k Slovanom na ukrajine a v bielorusku...vtedy na viacerych miestach vitali nemcov ako osloboditelov od komunizmu, za kratko si ale nemci svojim spravanim vypestovali este horsiu povest ako komunisticki komisari, ktori ludom brali podu a majetky...to jasne doklada, ako sa nemci spravali k slovanom, ze sme pre nich v ziadnom pripade neboli rovnocenni partneri... (toto priznavaju aj vyjadrenia niektorych vysokych predstavitelov tretej rise)

a to este naratam ako sa spravali v polsku...a kolko Slovanov bolo "totalne nasadenych" - cize deportovanych na otrocku pracu...boli to miliony Slovanov uz pocas vojny...
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Či ľuďom niečo chýbalo je dosť relatívne. Ľudia na dedine nepociťovali, že je vôbec vojna. Maximálne museli ubytovať nejakého Nemeckého dôstojníka a podobne. Situácia sa ale po vypuknutí SNP zmenila a zmenila sa aj keď ustupovali Nemci z nášho územia a snažili si zo sebou zobrať "otrokov", pravdepodobne na vykopávanie zákopov a podobne (o tomto mi rozprávala babka). Boli sme ukážkový satelit Nemecka. A ty si tu spomínal záväzky s Treťou Ríšou tak ja tu spomínam záväzky s VB a FR. Ďalej sme mali spojenecké zmluvy s Ruskom a takisto aj Rumunskom ak by nás napadlo Maďarsko. Takže nemôžeš napísať žeby nám nepomohli, na toto nikto nevie odpovedať. Akonáhle zaútočila TR na Poľsko tak FR a VB vyhlásili vojnu Nemecku. Tu to vidím dosť pravdepodobné žeby takto postupovali aj v našom prípade. Mali sme neporovnateľne silnejšiu armádu ako Poliaci. Tak ľahko by Nemci neprešli. Myslím žeby sme ich dokázali odraziť kým by sa VB a FR spamätali a možno by nám aj Rusi pomohli materiálne poprípade vojenskou silou.
Adry
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Adry »

2skuki: ouha, tú vojnu síce vyhlásili, ale pozri si kedy vkročili do priamych bojov... v našom prípade by sme už boli možno zrovnaní so zemou ;) [tzv. Čudná vojna]
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Neboli by sme zrovnaní so zemou. Nemecko do roku 1940 nebolo na tom o veľa lepšie s vojenskou technikou ako ČSR. Po obsadení Česka a Slovenska nám zobrali všetku vojenskú techniku s ktorou útočili na Poľsko, Francúzsko a bojovali s ňou ešte aj v prvých fázach boja v Rusku. Museli by útočiť cez obranný val ktorý bol na celom území ČSR a niekde aj viac radový. A samozrejme že najskôr treba zhromaždiť vojsko a potom bojovať. Ale bol by to veľmi pozitívny psychologický podnet pre našich vojakov a obyvateľstvo.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Nehovoriac o tom že ukoristené zbrane väčšinou putovali do SS ktorá mala problém s výzbrojou kôli vtedajšej dominantnej pozícii wermachtu. Niektoré SS divízie boli komplet vybavené ukoristenou technikou z ČSR a neskôr aj francúzka.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nashorn: Každému triezvo uvažujúcemu človeku musí byť jasné, že tie rečičky Hitlera ("pozitívne") na našu adresu, bola len hra.

Proste = boli sme spojenci, hrala sa hra. Ak by sa vojna vyhrala, hra by sa dohrala. Myslieť si, že Slováci, resp. Slovenská republika by bola slovanským ostrovčekom lásky v strede Tretej ríše je ani už nie naivné, ale..
mayo1992
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa mayo1992 »

no z rozpravanie starej mamy som pocul ako boli vsetky zenske v dedine mimo z nemeckych oficierov, jak snimi tancovali na zabavach... na rusov nadavala ze ked sli cez dedinu musela ich ubytovat, doniesli jej vsi do domu :D kazali jej spravit kurca najprv nechcela no potom jej ukazali samopaly tak nakonec sla zarezat kuru :D, susedovi chceli rusi predat tank za stotisic :D , prastarky vraj ked boli u nich nemci na obede si z nich chcel spravit srandu, pytali sa na partizanov a mali na vesiakov zavesene samopaly, v tu chvilu vraj prastarky vzal samopal namieril na nich a skrical - Ich Partizan! :D :D , vsetci onemely, napatie sa dalo krajat, ale nemci si uvedomili ze je to vtip... este ze tak :D

stary otec vraj kdesi na lipt. luznej zakopal nemecky gulomet, otec vie vraj kde je, mal by som zajst na obhliadku... :D
ex_pirit
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ex_pirit »

ďalší madar ktorý má problémy s vyjadrovaním,
a ty máš koľko? a tvoja starká musí mat aspoň 150 rokov , božemôj čo ty tu natáraš nezmyslov, neber ostatných za blbcov prosím ta
Einar
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Einar »

Starkej pradedo nosieval nejake nemecke modne casopisy. Ked prisli nemci robili dake obhliadky,kontroly po domoch asi hladali partizanov nepamätam si presne. Vošli do domu a tam zbadali plno tych časopisov ani nevosli poriadne dnu hned odisli starkej iba dali cukriky ani sa už viac nevrátili starka tvrdi ze si asi mysleli ze boli daky sympatizanti alebo niečo take :D
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Pre tých, ktorí sa zaujímajú o naše prvorepublikové opevnenie alebo pre tých, ktorí by radi vedeli, či by ho dokázali Nemci vtedy prelomiť:
http://rok-1938.mypage.cz/thema/ceskosl ... a-opevneni (článok bol prednedávnom aktualizovaný)
http://rok-1938.mypage.cz/thema/dulezit ... ve-zkratce

suma sumárum - vykrvácali by na nás, aj samotní nemeckí velitelia to priznávajú. Tož o to viac ma to utvrdzuje v názore, že Beneš bol obyčajný zradca národa, ktorý okrem iného zavinil aj to, že veľa obyvateľov našich dvoch krajín radšej bude búchať päsťou pri pive a nevyjde do ulíc. Hovorí sa tomu "stratená národná hrdosť."

Len tak mimochodom, prebehli oslavy SNP a dostal som sa k jednému veľmi zaujímavému filmu o mužovi menom Pavel Haruštiak, previedol 18 US pilotov do bezpečia, bol partizánska spojka a až komunisti ho vďaka zrade zabili. Je to záverečná práca jedného absolventa FAMU v Brne. Ak by mal niekto záujem, môžem to skúsiť upnúť niekam na net, film má cca 20min, no 1.7GB :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ja si skor myslim, ze to, ze Slovaci sa zmozu maximalne na nadavanie pri pive je nasledok budovania ideologia, kde existovali "rovnejsi nad rovnymi", kde na jednej strane existovali privilegovane skupiny a na druhej strane sa velmi tvrdo trestalo akekolvek vycnievanie z davu = budovanie socializmu...a poslednou bodkou bol prichod nasich bratov sudruhov s tankami a nasledna normalizacia, vtedy si uz aj ti zaryti komunisti museli uvedomit, ze toto fungovat nikdy nebude...co zase podnietilo druhy velmi silne negativny jav nasej spolocnosti = rodinkarstvo, korupciu a to, ze vsetci chcu zbohatnut co najrychlejsie a je im jedno, co to bude necestne alebo na ukor inych...
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

neda sa presne dnes povedat ako by to dopadlo ale je jasne ze plan bol taky aby csr dostali bez boja...

treba si uvedomit silu nemeckej armady v stave 8 milionov muzov v zbrani a nasu liniu by urcite prelomili... je vsak viac ako jasne ze by to nebolo ako polsko, benelux alebo francuzsko, taktiez sme mali zbrojovky ktore potrebovali dostat na svoju stranu...

co sa tyka benesa a tisa... tieto rozhodnutia sa tazko posudzuju a kazde z nich ma pre a proti, treba sa vsad uvedomit ako sme dopadli voci ostatnym krajinam, aj ked sam neviem na ktoru stranu sa priklonit...

a nie vsetky opevnenia su prvorepublikove ale poprvorepublikove kedze boli stavane 36-38-40

ephramko a to ze sa slovaci zmosu akurat na nadavanie pri pive neplati tak uplne na roky 39-45 ale dnes takze s tebou nesuhlasim...

okrem toho korupciu a rodinkarstvo nevymysleli komunisti ale demokracia davno starsia ako komunisticky system...

p.s. stoporko o ten film ma velmi velky zaujem... diky

a aby som nebol offtopic, pred nedavnom som cital vybornu knizku mosquito nad piestanmi o kanadskej posadke ktora sa zrutila pri pn a nasledne sa dostala tusim az do zvolena k partizanom... pribeh je samozrejme dlhsi ale podstata je ze obaja piloti prezili aj vdaka obyvatelom v okoli... ked som sa bol pozriet na mieste havarie, nenasiel som tam ziadnu zmienku a tak rozmyslam ze dam aspon nieco vyrobyt na pripomenitie si tejto udalosti...
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

Stoporko napísal:Pre tých, ktorí sa zaujímajú o naše prvorepublikové opevnenie alebo pre tých, ktorí by radi vedeli, či by ho dokázali Nemci vtedy prelomiť:
http://rok-1938.mypage.cz/thema/ceskosl ... a-opevneni (článok bol prednedávnom aktualizovaný)
http://rok-1938.mypage.cz/thema/dulezit ... ve-zkratce

suma sumárum - vykrvácali by na nás, aj samotní nemeckí velitelia to priznávajú. Tož o to viac ma to utvrdzuje v názore, že Beneš bol obyčajný zradca národa, ktorý okrem iného zavinil aj to, že veľa obyvateľov našich dvoch krajín radšej bude búchať päsťou pri pive a nevyjde do ulíc. Hovorí sa tomu "stratená národná hrdosť."
nechcem sirit OT, ale, to ze by na nas nemci vykrvacali je hlupost, ano cez hlavnu liniu by nepresli v 38, aspon nie bez ohromnych strat, lenze na byvale ceskoslovensko sa predsa neslo len jednou cestou, nas priemysel bol dobry ale ani zdaleka nie taky dobry ako nemecky, v 38 sme mohli mat lepsie tanky, (aj ked tamtie lahke tanky sa nikdy na pevnosti nepouzivali, nechapem preco ich tam v suvislosti s pevnostami aj uvadzali) ale keby sa nemci rozhodli nas napadnut neskor s ich technikou tak sme davno dole, nehovoriac o tom ze keby z nejakeho dovodu nemohli prejst priamo na nase uzemie tak by nam vybombardovali kazde vacsie mesto, a skor ci neskor by sme kapitulovali aj bez toho aby sa tych pevnosti vobec dotkli
hughito
Redeemer
Redeemer

Faktom zostáva to, že samotní nemeckí generáli sa obávali toho, že by sme kládli odpor. Sami vedeli, že ich straty by bolo obrovské a z nášho obranného systému mali rešpekt, aj keď si myslím, že ako poraziť by nás časom porazili.

Pridám jednu zaujímavosť. Šéf štábu Ludwig Beck povedal politikovi Ewaldovi von Kleist-Schwenzinovi, ktorý odchádzal do Británie toto: "Prineste mi spoľahlivý dôkaz, že Anglicko bude bojovať, ak bude Československo napadnuté a ja s týmto režimom skoncujem."

Ide o to, že Nemci si uvedomovali aj to, že v 1938 ich sila ešte nebola taká, aby mohli zvíťaziť nad západnými mocnosťami (na čom sa zhodli generáli aj na porade).
melin
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa melin »

ktovie či si aj v škole bol taký šikula tieto články
skopíruješ a pomixuješ a je takýto šalát z toho
prepánajána zobudsa
hughito
Redeemer
Redeemer

Nič nekopírujem, isté presné pasáže čerpám z kníh. Zobuď sa ty a prispievaj vecne.
Napísať odpoveď