Akých rebelov ? To píšeš, ako keby Povstanie vymysleli nejakí 4 partizáni v lese.Dobre, keď Nemecko zaútočilo na ZSSR, a potom ku konci vojny ZSSR postupovalo cez naše územia, ale aj cez nemecké, a páchalo tam tiež množstvo vojnových zločinov, tak to ZSSR ospravedlňuje? Nebuď smiešny, predsa keď na teba niekto zaútočí, tak mu to asi aj vrátiš a brániš sa, jasneže ich to neospravedlňuje, ale to je proste vojna, vodcovia SNP si najskôr mali rozmyslieť, čo urobia. Nakoniec na to doplatilo hlavne civilné obyvateľsto, na rozhodnutie nejakých rebelov.
Za prvé - aj partizánsky boj môže byť hrdinný a to už len v tom, že obyčajný človek sa z vlastne vôle rozhodol za niečo bojovať, za nejakú ideu, riskovať život seba aj rodiny. To samotné je najväčšie hrdinstvo !A neboj, viem čo je partizánsky boj, narážal som na tom že z množstva médii neraz počujem že hrdinovia SNP, a pod. ale podľa mňa partizánsky štýl boja nieje žiadnym hrdinským.
Za druhé, v SNP boli partizáni výrazne menšinovou zložkou, primárna bola armáda, takže tak.
Ja som narážal len na to, že Povstanie ako také nekapitulovala, Viest vydal rozkaz prejsť na partizánsky spôsob boja a ten sa držal až do konca. Samozrejme, že už sa to nedalo porovnávať s Povstaním v jeho plnej fáze.Povstanie nekapitulovalo, ale v podstate všade bolo potlačené, potom už partizáni operovali len z hôr, a o nejakej republike sa nedá rozprávať, keď máš nepriateľa v každom väčšom meste. Republika to možno bola na papiery, ten znesie veľa.
Ja som kedysi pozeral dokument, kde hovorili, že Stalin vôbec neveril správam o tom, že sa niečo chystá a dokonca ani tomu, keď Nemci 22.6. 1641 zaútočili. Čiže svojou slabosťou v tej chvíli dosť narúšal prípadnú defenzívu.Adry: súhlasím to je pravda, s tým Stalinom, o agentoch, čítal som to v nejakej publikácii.
Čo je však zaujímavé ej to, že dnes sa vyskytujú teórie o tom, ako chcel Stalin zaútočiť na Nemecko a veci s tým spojené. Realita však s tým akosi nekorešpondovala.