Útok proti Libyi

Diskusie na politické témy...

Čo si myslíte o vojenskom zásahu?

Súhlasím
30
20%
Nesúhlasím
100
67%
Neviem
20
13%

Celkom hlasov: 150

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Útok proti Libyi

Príspevok od používateľa hughito »

Už prestaňte s tými prírodnými analógiami. Je to nezmyselné vo vzťahu k ľudskej spoločnosti.

Áno, máš pravdu, že ľudia chcú to aj to, aj istoty, aj slobodu. Otázne je, ako skĺbiť istotu aj slobody do jedného systému. Prečo by sa to nemalo dať ?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Nič nie je zadarmo. žiadna akcia nevznikne bez reakcie.

Ak sa ti nezdá tak vytvor plán takejto spoločnosti. (nebol tu už náhodou ?) Človek nežije vo vlastnom vesmíre a prírodne prirovnania preňho platia rovnako dobre ako na všetky iné tvory.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

S toho zas vzišla diskusia, prispejem aj ja daľším filozoficko-zbytočným príspevkom :D

V prírode to tak bolo vždy že ten silnejší akosi má vyššiu šancu na prežitie, avšak každý tam má akési miesto, aj slabý aj silný. U ľudí to je inak, silný často slabších utláčajú pre moc a nie pre prežitie a to už prírode blízke nieje.
Problém je v tomto prípade človek, mysliaca bytosť so stále pudovými sklonmi ešte s čias keď niektoré pudy nahrádzali práve myslenie. U ľudí je problém nie v "prírodnom princípe", v prírode existuje aj symbióza len tak na okraj.
Pozrime sa na históriu ľudstva, je rozhodne zaujímavá ale úprimne sa spýtam... chceli by ste stretnúť inú civilizáciu s takou históriou akú má ľudstvo? No ja veru nie lebo asi viem kde by to skončilo....

A dôsledkom je práve naša myseľ, vytvorenie ideológií a slepé lipnutie na nich, príchod cudzieho čo sa vylučuje s tým "našim" zvyčajne končí konflikom a nie diskusiou. Ideálny príklad sú zrovna náboženstvá....
Podľa mňa až sa ľudia oslobodia od ideológií a iných vymyslených konštruktov, ako je napríklad peniaze = štastie, tak až potom to tu bude vyzerať inak.

Zatiaľ bohužiaľ silnejší vyhráva aj keď ani nevie čo vlastne to vyhráva. A rozhodne si nemyslím že to je zlé prirovnanie pretože ľudská spoločnosť je len odrazom jej tvorcov a kým sa budú tvorcovia riadiť týmto "prírodným zákonom" tak aj spoločnosť taká bude.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Vy dvaja žijete v rovnakej krajine ako ja? Ja vám poviem čo ja vidím. Vidím chudobných ľudí ktorí majú každý deň čo do huby a večer si pozrú telku sú informovaný a ich práva je postarané. Nikdy v histórií ľudstva sa bežný človek nemal tak dobre ako teraz. Že v prírode má aj slabý svoje miesto ? Ja sa pýtam a tu nemá? Ubližujú snáď slabým nejako ? Veď demokracia je priamym príkladom kde vládnu slabí (široké vrstvy) namiesto silného jedinca / jedincov. Ja som veľký fanda aristokracie . Prekvapuje ma však že hughito ktorý vo vedľajšej téme o socializme proti nemu kruto stojí teraz tu zasa obhajuje nejaké sociálne istoty ktoré sú mu aj tak jasné celý čas ako výhody komunizmu. Vymáhateľnosť žiadostí slabých je priamo úmerná ich sile - tak ako aj v prírode - aj tú žijú s nami a nepadnú za obeť všetkým dravcom ale nikdy nebudú mať všetko. V tejto dobe však bez ohľadu na pôvod máme konečne možnosť uplatniť sa skrz svoje schopnosti a nie krv. Nemám v pláne ďalej obhajovať demokraciu ale kadáfiho farebné knižky si môže strčiť do hrobu. Jeho čas rovnako ako aj iného diktátora nadišiel No king rules forever only death is eternal
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

No však to je dobre že majú čo do huby, to je taký základ pre život aj pre bohatých aj pre chudobných. :D
Demokracia je dobrá práve v tom že si predstaviteľov volí ľud, to že ľud je často oblbnutí princípom "chlieb a hry" ako si už spomínal je problém nevzdelanosti ľudu a toho o čom som hovoril vyššie. To že si ľudia vytvárajú analógiu medzi majetkom a štastím. Aj preto si myslím že ľudstvo proste musí myšlienkovo dospieť aby si nevolilo dementov ako zástupcov. A s tou možnosťou uplatniť sa skrz schopnosti to je pravda ale aj tam človek zvykne naraziť na silnejšieho, bohužiaľ nie schopnosťami ale peňaženkou.

Inak aristokracia podľa mňa rozhodne nie, členstvo v aristokracii neznamená že ten človek je schopnejší, ako história ukazuje väčšinou to bolo iba o získavaní ešte väčšej moci a označil by som ju ako koruptokracia.

//edit>

inak pôvodne som sa na konflikt medzi silnejším a slabším skôr odkazoval na problém spolužitia kultúr a nie bežných ľudí.
hughito
Redeemer
Redeemer

P3Bo: Ja vidím chudobných ľudí, ktorí prežívajú zo dňa na deň, majú ledva čo do huby, večer sú pozrú kvalitného vymývača mozgov a šíriteľa dezinformácií/demagógií a na ich práva sa v podstate každý zvysoka vyserie (ak nezaplatia).

Ide o uhoľ pohľadu. To, či je dnes lepšie ako minule - o tom sa dá polemizovať, ale pravdepodobne je, to je pravda (s porovnaním s nejakým stredovekom určite), ale nastúpený trend krvilačného kapitalizmu vôbec nie je dobrou cestou do budúcnosti, o tom som presvedčený. Je to skôr cesta do záhuby.

V inej téme som voči socializmu stál ako proti jeho istým politickým prejavom, inak aj s nejakými parciálnymi javmi, ktoré tu boli, či s ideovou myšlienkou sa nedá nesúhlasiť (podľa mňa).
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

P3Bo a pocul si niekedy o termine osobny zaujem (self interest)? kazdy clovek na tejto zemi ho ma, kazdeho uspokojuje nieco ine, ale robi preto nieco, casto vsetko, aby to dosiahol. niektori to mylne nazyvaju chamtivost, nenasytnost. na zemi nie je jediny laviciar, ani komunisti neboli laviciari. laviciarstvo je vymyslena propaganda na rozdelovanie ludi, na ich nalepkovanie. a rozdeluj a panuj urcite poznas.

PS a ty mi chces tvrdit, ze pravica nepouziva model chlieb a hry?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

krija napísal:
PS a ty mi chces tvrdit, ze pravica nepouziva model chlieb a hry?
chcem tvrdiť krija že odvtedy čo je parlament volený širokými masami všetci ho musia používať :) To je nám snáď všetkým jasné. Pozri ja mám nejaký svoj svetonázor ktorý zatiaľ neviem príliš slovne obsiahnuť a preto plátam deravý príspevok deravým príspevkom až celok môže vyzerať ako ementál. Pravda je však taká že kto chce ten pochopí čo chcem povedať.

A mimochodom rubiki ja aristokraciu chápem ako vládu najlepších nie najzazobanejších : )
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Jasné tak v tom prípade som za to aj ja :), len ešte zistiť ktorí sú to tí najlepší.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

P3Bo, kaddafi 40 rokov buduje tu svoju dzamahiriju. spytam sa ta skrachovala? asi nie. ale bude znicena. vieme obaja, ze nic nie je zadarmo, ale ani nie je nic zle na tom, ze kaddafi dotuje skolstvo, infrastukturu, zdravotnictvo, dovoz potravin z predaja ropy a zemneho plynu. z nerastneho bohatstva svojej krajiny tak maju nieco aj ti najchudobnejsi a o spravodlivom prerozdelovani tam tiez nemoze byt ani reci. ale kaddafi vytiahol libyu z najzaostalejsich krajin afriky, medzi tie najvyspelejsie, a ta ako taka atakuje zivotnu uroven europskych krajin (nemam namysli sedlakov z kosova).

PS ja som uz davnejsie prisiel na to, ze nie je dolezity druh a sposob vlastnictva, ale jeho spravovanie a riadenie. bata sam povedal, ze kazdy majitel firmy sa musi pokusit vyvolat v ludoch pocit, ze pracuju na svojom vlastnom policku, na svojej vlastnej zahrade. tuneluje sa aj sukromne vlastnictvo a to takym sposobom, ze majitel o tom nema ani paru a casto sa nechytaju ani taki borci ako dzurinda, miklos, fico...

PSS
ako vnimas fakt, ze kapitalizmus krachuje len v usa v priemere kazdych 5-6 rokov od ich vzniku?
ako vnimas fakt, ze zapad je tak zadlzeny, ze prezral svoju buducnost na 2-3 generacie dopredu?
ako vnimas fakt, ze dnes chudobni (chodobne staty) zachranuju tych bohatych?

pomocka. J A Schumpeter pred desiatkami rokov povedal:

„Kapitalismus je natolik výkonný, že nakonec zničí sociální systém, který jej chrání.“

a na jednu otazku odpovedal:

„Môže kapitalizmus prežiť? Nie, nemyslím, že môže.“

a co je paradox, ze pri zivote ho v tejto podobe drzia politici.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ako píšem kapitalizmus a liberálna teória v plnej miere hlavne kvôli sociálnym istotám nefunguje.

Ako vnímaš fakt že kapitalizmus kvôli ekonomickým cyklom krachuje všade ?
Ako vnímaš fakt že západ ktorý je zadĺžený na 2-3 generácie dopredu je najvyspelejším kútom tejto planéty ?
Ako vnímaš fakt že chudobní nikdy bohatých nezachránia lebo ani všetky krajiny afriky dohromady by nevedeli splatiť dlh USA ?

A nakoniec mám tu niekde v domácej knižnici publikáciu kde sa tvrdí že socializmus porazí kapitalizmus približne v roku 1973 : )

Nebudem a nechcem byť obhajcom demokracie a liberalizmu.(hlavne keď nie som) Vravím však že mu nikto nikdy nedal plnú mieru uplatniť sa.(hlavne kvôli politike)

p.s: ohľadom tej hospodárskej recesie ...dúfam že si si našiel čas si pozrieť ten dokument na youtube ktorý som ti už niekde odporúčal
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

P3Bo, ani nemoze fungovat, ked jedinou socialnou istotou je praca a tej je coraz menej (technologicky pokrok, produktivita prace...).

problem je v tom, ze takmer nikto na svete nechape, ze preco sa tie ekonomicke cykly stale vyskytuju a to aj napriek tomu, ze niekolko ekonomov uz jasne problem pomenovalo (hayek, gesell, dokonca aj hitlerov bankar hjalmar schacht).

najvyspelejsim? a v com? a vsimol si si, ze mu zvoni hrana?

cina je chudobnejsia ako USA a kto nakupuje americky dlh? FED, ktory si natlaci penazi kolko chce a potom cina, japonsko, rusko... inak dost banalna otazka z tvojej strany. snad nebudu veritelia splacat dlhy dlznikov? (edit: k tomuto dochadza ak je veritel zaroven danovym poplatnikom v zadlzenom state, zvysia aj jemu dane, aby splatil dlh. teda, veritel je zaroven dlznikom.)

mojou otazkou som mal namysli viac menej toto, napr.:

http://nazory.pravda.sk/eurozona-sa-nez ... k-nana_p09

k tvojej knizke. to je (bol) iba niekoho subjektivny nazor. mat vyssiu mieru slobody pocas onych 40 rokov, umoznit ludom pretavit ich potencial v produkty a kapitalizmus by nam dnes lezal pri nohach. staci sa iba trocha zamysliet a ludia by prisli na to, ze konecnym stadiom kapitalizmu (ak by mu ako aj ty pises bolo umoznene sa plnohodnotne presadit) je socializmus.

k tvojmu filmu. ak sa dobre pamatam, tak som si pozrel 1. cast. zhodnotenie jednou vetou: vsetko zle je na nieco dobre. ako nedavno nejaka skupina pavedcov zistila, ze genocida indianov prispela ku globalnemu ochladeniu planety.

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Ar ... cidou.aspx
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Bol tu už systém, ktorý sa nezničil? Neviem o takom. Spoločnosť sa vyvíja. To, že kapitalizmus má chyby je predsa jasné. Ani to čo raz príde po kapitalizme tu nebude večne. Tak o čom je táto vaša debata. Chcete polemizovať o sociálnych istotách a slobode? O tom či Kaddáfi je lepší? :lol: Alebo, že je kapitalizmus nespravodlivý a proletariát trpí? Kedy netrpel za socíku? Somarina. A ešte dôjde jeden z našich židov zapotiť, že jedno aj druhé je židovský výmysel na ovládnutie sveta a sme doma. :)

Zadĺžený na 2-3 generácie haha. Ty vôbec nemáš predstavu o tom ako ten dlh funguje pravda. Dlh ako dlh však :). Ja ti garantujem, že tvoji vnuci už budú splácať dlhy tvojich detí, ale tvoje nie :wink:.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:Bol tu už systém, ktorý sa nezničil? Neviem o takom. Spoločnosť sa vyvíja. To, že kapitalizmus má chyby je predsa jasné. Ani to čo raz príde po kapitalizme tu nebude večne. Tak o čom je táto vaša debata. Chcete polemizovať o sociálnych istotách a slobode? O tom či Kaddáfi je lepší? :lol: Alebo, že je kapitalizmus nespravodlivý a proletariát trpí? Kedy netrpel za socíku? Somarina. A ešte dôjde jeden z našich židov zapotiť, že jedno aj druhé je židovský výmysel na ovládnutie sveta a sme doma. :)

Zadĺžený na 2-3 generácie haha. Ty vôbec nemáš predstavu o tom ako ten dlh funguje pravda. Dlh ako dlh však :). Ja ti garantujem, že tvoji vnuci už budú splácať dlhy tvojich detí, ale tvoje nie :wink:.
moc kecas a malo pises domov. no si to ty kto vie ako ten dlh funguje? dovol mi aby som sa zasmial.
slay
Addict
Addict

Aj keby mi dnes lekári vyoperovali 3/4 mozgu a tú zvyšnú stratili, tak viac než ty. :lol:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

"Mozog je orgán, pomocou ktorého si myslíme, že myslíme."

"myslenie je matkou omylu"

a ty si v permanentnom omyle, s mozgom alebo bez neho

"americke komponjenty, ruske komponjenty, vsechno z thajvanu"
hughito
Redeemer
Redeemer

"Mozog je orgán, pomocou ktorého si myslíme, že myslíme."
Ja by som skôr povedal, že niektorí si myslia, že myslia mozgom, ale v skutočnosti to je časť tela trocha nižšie položená..
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Ja by som skôr povedal, že niektorí si myslia, že myslia mozgom, ale v skutočnosti to je časť tela trocha nižšie položená..
Neuraz sa ale..
Hughito, cítim že z teba hovoria bohaté /vlastné?!/ skúsenosti :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Ďakujem za kompliment. :wink:
slay
Addict
Addict

IvanSk napísal:Hughito, cítim že z teba hovoria bohaté /vlastné?!/ skúsenosti :lol:
Áno Ivan, preto píšeš radšej pre istotu "cítim" namiesto "myslím". :wink: Veď máme už s tebou skúsenosti..
Napísať odpoveď