Programátor

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
slipknot1506
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Programátor

Príspevok od používateľa slipknot1506 »

Chcem sa stat programátorom - po precitani prvych štyroch slov si urcite pomyslite .....a dalsei decko ktore sniva ze bude programovat nevem co ,hackovat, crack atd...ja sa chcem len spytat ako by som mal zacat ...literatura..co ste citali vy najlepsia kniha podla vas na jednotllive jazyky...tak mi skuste poradit...nechystám sa zatial programovat stránky ,hry a take haluze ....ale take male uzitocne programky ..ako napr. konventor formatov,uprava obrazkov,nejaky player....pravdaze mi napisete ze tak lahko a rychlo sa to neda....ale ja to ani hned nechcem ....hovorim ze sa chcem zamerat skor na programy ....tak prosim vynechajte tie arogantne trapnosti ktore sa zvyknu písat zacinajucim "lamerom" a normalne vas zaidam len o radu v akom jazyku zacat + konkretnu knihu napr. z http://www.martinus.sk/knihy/pocitace-internet popr.rady...PS(nevymazavajte ma hned na druhy den) dik
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Programátor

Príspevok od používateľa audiotrack »

tém ako začať je tu už kopec, skús si niektorú z nich prečítať
slipknot1506
Light Star
Light Star

hej no na taketo tipy odpovedi som necakal .....ak mas nejaku temu (konkretne moj pripad) linkni mi ho ...lebo pozrel som posledne strany a vacsinou su tu len rady pre pokročilych ...prosby na domace ulohy ...atd.
slipknot1506
Light Star
Light Star

hej je pekne ze v kazdej takejto teme odkazujete na starsie prispevky...ale s takou to námahou by si mi uz mohol napísat to o co ziadam .. :?
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

slipknot1506: Načo písať 2x to isté, keď to mám niekde ako "balíček" a len to použijem? To je aj jeden zo základov "programovania".
slipknot1506
Light Star
Light Star

ha-ha dik moc vsimol so si ze tie odkazy su vsade a písal som ak mas nejaku temu (konkretne moj pripad) linkni mi ho ne jednej sa zacnete bavit o uplne inom na druhom webprograming ...ste velmi ochotny vsetci ....fakt :plus:
Thek_SVK
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Thek_SVK »

Ked sa zacnes ucit C++ nic nepokazis (podla toho co si pisal to znie ze mas v plane sa orientovat na programovanie spustitelny suborov, nie webu). C++ je myslim dobry zaklad nech uz sa potom neskor rozhodnes pre akykolvek iny jazyk (java, #C,...). Niektori ludia (hlavne teda na skolach sa to presadzuje) si myslia ze najlepsi jazyk pre zaciatocnikov je pascal - mozno aj ciastocne pravda, pretoze vdaka tymto nazorom je na nete dost vela tutorialov aj v slovencine pre uplnych zaciatocnikov. Samozrejme tutorialy, aj pre uplnych zaciatocnikov najdes aj pre cecko. Ja ti vsak doporucim Mistrovstvi v C++ http://www.pricemania.sk/katalog/progra ... -c-111089/ , ide uplne od zakladov, ma asi 1200 stran. Kazda kapitola obsahuje teoriu, ktora je potom nazorne aplikovana v nejakych zdrojovych kodoch, ktore su potom este dalej vysvetlene a opisane. Za tych 35 eur, aj ked pre studenta mozno dost sa to ale oplati. Kym ju celu precitas tak pretecie este vela vody :D

//a ano, ako pisu chalani, nauc sa pouzivat google a vyhladavanie na fore pretoze bez tychto navykov nic nenaprogramujes :)
meteor123
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa meteor123 »

Treba pozorne precitat tie temy a dozvies sa vsetko co potrebujes vediet,nikto ti neda perfektny navod "Ako sa stat programatorom" a hlavne treba preto aj nieco robit...
slipknot1506
Light Star
Light Star

no chvala bohu dvaja laskavy a rozumny ludia....konecne :)
Mmartin
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Mmartin »

1) Preco sa v prvom prispevku tak neuveritelne ponizujes... To si predpovedal, ze si o tebe ludia budu mysliet, ze si na tom tak zle na zaklade toho, ze sa chces naucit programovanie?

2) Ak chces zacat teda programovanim a nie skriptovanim webov, nezacinaj ako niekto spominal s C++. Ak chces ist uplne po porade, teda najskor sa naucit hruby zaklad programovania, a potom az nieco zlozitejsie - zacni Pascalom, a ked budes ovladat ten na dajme tomu takej urovni, ze by si z toho dokazal spravit plnohodnotny program, presun sa na C. V C ale nastane necakana zmena - mierne odlisna syntax. Pascal je taky, ako by som to nazval ... Pascalu zadavas syntax "slovami", ako by si sa s nim rozpraval. Uvediem priklad na jednom cykle...

Kód: Vybrať všetko

while premenna=true do begin
//kod
end;
Ked si to volne prelozis, tak vidis, ze je to nieco ako by si mu zadaval vacsinu prikazov slovami v anglictine. Avsak, ked by sme spomenuli spominane C, bol by kod o nieco jednoduchsi, ale za to menej pochopitelny pre absolutneho novacika, ktory este neprogramoval.

Kód: Vybrať všetko

while(premenna)
{
 //kod
}
Na obhajobu C, je pravda, ze napisat tento kod je jednak casovo menej narocne - v Pascale sa vacsinou veci rozpisuju, neviem, ci sa daju v pascale napisat nejake makra na urychlenie, to by som klamal keby som tvrdil.

Keby si C ovladal na takej ... nazvime to mierne pokrocilej urovni, prejdi na C++. C++ je C s tym, ze ma odlisne kniznice a ma nadstavbu o OOP(Objektovo-orientovane programovanie), ktore ti bude urcite prinosom. Rozdiely medzi tymito dvoma jazykmi mierne pocitis, ale urcite to nebude taky drsny prechod ako Pascal-C

Dufam, ze si to pochopil aspon ako tak. Prajem Ti vela stastia pri uceni ;)
yankee
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa yankee »

nie som ziadny expert programator ani zdaleka, mam zaklady.... ale myslim, ze pascalom vobec netreba zacinat, vsak zaklady C-cka na zaciatok vobec nie su zlozite, horsie by uz bolo asi zacinat s C++

// ale tym netvrdim, ze nemas pravdu Mmartin, zalezi od dotycneho, ci by zakladne veci rychlo pochopil
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Pascal učiť sa samostatne je troška nuda, nedostaneš od toho to čo by si možno čakal. Skús ale delphi, je to vlastne pascal s GUI. Výzor programu si naklikáš. Možno to bude pre teba zajímavejšie a hneď sa ti bude lepšie učiť.

Ak sa ti to bude zdať príliž tažké, pozri sa na PHP. PHP jazyk ti odpúšta veľa vecí, nemusíš deklarovať premenné a podobne...

Okrem toho, mne príjdu knihy o programovaní zbytočné, všeko na internete. Ale ak sa ti ľahšie učí z kníh, tak je to samozrejme lepšie... Ale pametaj si, že ak nebudeš skúšať skúšať skúšať tak teória ti bude naprd.
Mmartin
Guru
Guru

Mas pravdu - kludne sa da zacat rovno s C.
Ale ako som napisal hore, "Keby si chcel ist uplne poporade"...

//autoeditácia príspevku (20.05.11, 9:54)
Nadeo napísal:Pascal učiť sa samostatne je troška nuda, nedostaneš od toho to čo by si možno čakal. Skús ale delphi, je to vlastne pascal s GUI. Výzor programu si naklikáš. Možno to bude pre teba zajímavejšie a hneď sa ti bude lepšie učiť.

Ak sa ti to bude zdať príliž tažké, pozri sa na PHP. PHP jazyk ti odpúšta veľa vecí, nemusíš deklarovať premenné a podobne...
Podla toho, co pisal ze chce programovat by som sa programovanim webov urcite nezaoberal...
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Nemusí sa stým zaoberať, ale PHP je na učenie syntaxe a základných pravidiel vhodné. (imho)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

na uvod jednoznacne pascal - ziadna smernikova logika (ked ju nechces), silna typovost, lahko pochopitelna (aj ked tazkopadna syntax), delphi hned na zaciatku nie
ked budes vediet ten tak potom si najdi temu co dalej ked vies pascal....
Mmartin
Guru
Guru

No tak imho ani nie.
Uz len ako si pisal, nemusi deklarovat premenne - potom by ho to zbytocne plietlo.

A celkovo, ked chce robit desktopove programy, zacinat PHPckom je hlupost.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Nadeo, ani nie!
php je hrozný jazyk, čo sa učenia týka. Teda naučíš sa ho určite ľahko, ale to len preto, že ti stačí vedieť syntax a mať po ruke zoznam funkcií s popisom. Tak naprogramuješ ozaj hocičo. Php je lenivý, alebo skôr rozmaznaný jazyk, ktorý dovoľuje programátorovi zabudnúť na veľa problémov a to je jeho najväčšie mínus (stále hovorím o začiatočníkovi, ktorý ním má začať)
Mám známeho, ktorý prebehol pascal (maturoval z neho), no hneď sa vrhol na php, lebo chcel robiť weby. To je pekné, php ovláda celkom dobre. Potom ale na VŠ prišlo C a bol z toho nešťastný. Deklarovanie premenných? Dobre, to viem ešte z pascala, i keď v C je to trocha iné. Ale pointrová aritmetika? Pamäť? Čo to je?
To sú ale veci, ktoré musí programátor ovládať či chce, alebo nechce. A aj ak chce plnohodnotne využívať napríklad php (nie len lepiť funkcie dokopy) A teda by tým mal aj začať.
php by som teda fakt nevidel ako "vhodný" na začiatok.

Ja som stále zástanca starého dobrého pascalu, príp. C
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

BX ako si to tak napísal tak je to aj celkom pravda :D. Ja som na PHP myslel iba preto, že môže dosiahnuť výsledky celkom rýchlo. Lenže, ak sa bude trápiť zozačiatku v pascale alebo Ccčku tak ho to môže rýchlo prejsť, a vysere sa na to. Delphi som odporučil preto, lebo je to pre začiatočníka určite zábavnejší ako samotný pascal. Ale samozrejme to je môj názor...
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Ak ho to prejde, tak ho to prejde a programátorom sa nikdy nestane :)
Napísať odpoveď