beardie: Tak celkovo sú to vetičky povytŕhané z kontextu, ale tak zareagujem.
1. tu na zapade nic ako ciganska problematika nie je
Častom som tu proklamoval svoje osobné a každodenné skúsenosti s cigánmi. Použil som aj porovnanie západu a východu v tom zmysle, že aj keď tu na západe sa vyskytnú podobné prípady, na východe je to v oveľa väčšej miere a v na horšom stupni. Nadhodil som do pléna aj názor, či to nie je spôsobené aj celkovou ekonomickou nevyváženosťou regiónov (to preto, lebo tu v mojom okolí cigáni bežne pracujú), na to sa však nikto nechytil.
2. treba chranit vsetkych obyvatelov zakonnymi prostriedkami
K tomuto je mi ťažko sa vyjadriť, lebo naozaj neviem v akom kontexte som to použil. Skús viac.
Ide o to, že ak zákonné prostriedky zlyhajú (čo sa deje v tejto oblasti celkom často), tak treba prevziať veci do svojich rúk (to neviem či je nejaký nový názor odo mňa, lebo toto konkrétne vychádza z môjho ideologického presvedčenia). Treba podotknúť aj to, že prevziať veci do svojich rúk nemusí znamenať zobrať pištol a zabiť 10 ľudí.
Čo sa týka pseudohumanizmu, s ničím takým sa nestotožňujem. Za humanistu sa pokojne označím. Tento pojem, tak, ako ho chápem
ja, sa nijako nezlučuje s tým, že treba pokojne sledovať to, keď jedna skupina osôb tyranizuje inú.