Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
MeiDy_
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Pre tých, ktorí potrebujú radu so zostavou!

Príspevok od používateľa MeiDy_ »

dobre a keby som bral neaku 670 tak ktoru by som mal zobrat ?
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

prečo je phantom pred gigabytom? Gigabyte má kvalitnejšie PCB a lepší chladič..
Outsider
Star
Star

Príspevok od používateľa Outsider »

ASUS GTX670-DC2-2GD5 DirectCU II je v alze predrazena inde okolo 385. Staci len pohladat urcite by som zobral prave tuto kartu. Kedze ta od gigabyte ma v akcii + diablo a celkovo je to za rozumnu cenu tak je to taktiez dobra volba.
MeiDy_
Light Expert
Light Expert

asi zoberem tu asus pretoze ma podla mna dobru recenziu a da sa zohnat aj za 380€ :D takze pojdem do nej a neviete ci by som s nou rozbehol hru Watch Dogs ? a je ta asus lepsia ako ati sapphire 7950HD OC ?
Outsider
Star
Star

Príspevok od používateľa Outsider »

MeiDy_ napísal:asi zoberem tu asus pretoze ma podla mna dobru recenziu a da sa zohnat aj za 380€ :D takze pojdem do nej a neviete ci by som s nou rozbehol hru Watch Dogs ?
Tuto otazku smeruj na tu pani co ma krystalovu gulu ok ? Pytat sa na hru, ktorej je zname tak jedno video, ci ti pojde na tom a tom je detinske ale utiahne to urcite ci na max je otazne. Aby si nebol prekvapeny, ked ta hra bude tak prepadak roku nie hra roku.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

MichalkoOo napísal:prečo je phantom pred gigabytom? Gigabyte má kvalitnejšie PCB a lepší chladič..
na kvalitnejšie PCB si došiel ako presne? A definuj lepší chladič. Lepší môže znamenať: a) vyšší výkon b) nižší hluk c) väčšia výdrž c) nižší profil

Btw. mal si aspoň jednu z nich v rukách? Ja obe. Len sa pýtam pre istotu, aby sme sa zase nebavili na úrovni osobná skúsenosť vs. recenzia, alebo "môj kamarát má". Pokiaľ nebežia aspoň dva kusy z každej v nejakom Tvojom PC, buď vlastnom, alebo ktorý "obrábaš" tak je sú otázky ohľadom PCB aj chladenia úplne irelevantné.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

phantom som nemal, to je pravda ale videl som recenziu. Gigabyte 670 som skladal do PC a menil som na nej chladič za arctic.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ja oboje, Phantom nie je taký silný ako GA, ale je tichučký, extrémne.
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

A má slabé chladenie, ktoré pri OC je nepoužiteľné. (áno, aj tých pár FPS veľakrát stačí).

*MichalkoOo nie Phenom ale Phantom, oprav si to, lebo niekoho s tým môžeš dopliesť.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

tak tak, síce je to phenom druhej generácie ale na windforce 3X nemá. Na arctic už vôbec nie
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

MichalkoOo - to nie je Phenom [ATi/AMD procáky], ale Phantom [názov technológie GAiNWARD-u na chladenie grafických kariet]
Thommas napísal:A má slabé chladenie, ktoré pri OC je nepoužiteľné. (áno, aj tých pár FPS veľakrát stačí).
taktovať 670tku, you do that :| budeš mať pri Crysise namiesto 60 fps 70 a možno dosiahneš skôr vrchol. Ako som napísal, taktovanie v tých hraniciach "kde na tom záleží" sa nedeje. Nikdy som v praxi nezažil že by zostava ťahala hru povedzme 5-10fps [proste nestíhala], potom som ju pretaktoval a zrazu dával zázračných 60 fps. Tak isto sa mi nestalo aby hra šla 30 fps a po OC zázračne 60. Dostal som ju na 32-37 fps. WOW, to sa fakt oplatí. Proste nikdy to neposunie hru z nehrateľného na super hrateľné. Musíš vymýšľať s detailami a iné sprostosti. Keby dokázalo OC spraviť taký zázrak, že na mojom PC, keby som 580tku hodil povedzme o 20% vyššie a CPU na 4 GHz stabilne, čo nie je problém a next-genové hry by mi aj naďalej išli 60fps ako mi idú tohotogeneračné, tak ani nepípnem. Problém je že realita je taká, že celý OC mi pri tohtogeneračných tituloch dá len lepší pocit z trochu vyššieho frameratu a pri next-genových hrách ma zachráni len 680-780tka a nový procák. Lebo oproti 580tke bude 780tka minimálne 2x taká výkonná a 200% nárast pri klasickom OC nedosiahneš na pribalených chladičoch, ani keby si sa pokakal. A keď zainvestuješ do špeciálneho chladenia 100-200 eur, tak wtf? Radšej predám starý CPU a kúpim nový, resp. predám starú grafiku a kúpim novú.

Takže ešte raz, ako to pomôže?

P.S.: v benchmarkoch/reviews im OC ako tak "šlape" z už mnou spomínaných dôvodov. Namakané disky, úplne čisté inštalácie systémov, perfektné pamäte, super dosky. Realita je vždy krutá a smutná. Tí čo si kúpia kvalitné a drahé veci OC nepotrebujú a potrebovať nebudú a keď prejdú dve generácie, tak si kúpia nový HW. Tí čo si kúpia slabé veci už teraz, prípadne nekvalitné, tak tých ani overclocking nezachráni. Toľko sklamaných mailov z OC čo som dostal od klientov je to až na smiech. Vždy sa mi sťažujú že ich synovi nejdú tie a tie hry, ktoré ich spolužiakovi a že to má aj "nadtaktované" ako to zvyknú pomenovávať. To že má chalanisko ATi/AMD 2 generácie starú zo strednej triedy, pretaktovanú úplne za hranice možnosti a to že má jeho spolužiak 580/680 to už nikto nevidí. Komu niet rady...

P.S.II.: Čas strávený s ladením, chladením, hľadaním vhodných chladičov a komponentov pre OC strednej triedy s prehľadom prenesený do finančnej sféry pokryje tie lepšie výrobky. Ako seriózne, človek ide vy*ebať za PC 1000 eur, tak už je jedno či dá 1000, alebo 1200. A keď si človek kúpi herné PC za 500 eur, tak zázraky čakať nemôže a potom "časom" dokúpiť chladenie za 100 eur [50 cpu/50 vga minimálne]. We do that :)
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Ibaže niekto si kúpi povedzme raz za 4 roky zostavu za 1000-1200€ a potom nechce pridať ani halier. Kúpi si CPU s otvoreným násobičom a highend grafiku. A keď o dva roky mu nebude stíhať karta, tak ako má, čo spraví? Vymaže hru? Nie, pretaktuje CPU (s chladičom, čo si pri základnej zostave kúpi [a väčšinou je to Noctua]) a pretaktuje grafiku, nech zruší aj prípadné malé trhania v hre. Oplatí sa to, ale aj taktovať treba vedieť. A ver tomu, ak si tu niekto nechá poskladať zostavu, tak si ju dá neskôr aj niekomu pretaktovať. Týždenne mám zopár prípadov, keď musím taktovať a rozdiel sa dá cítiť. Takže zmysel to má, len to treba aj vedieť robiť.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

stále sa mi to mýli.. :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Thommas - absolútne si neprečítal čo som napísal. Z 5-10 fps ŽIADNE oc na svete nedostane hrateľných 50-60 fps. Keď Ti hra beží 20-30 fps, tak Ti OC pomôže maximálne tak ku 30-40 fps, tiež nič moc výhra. A keď Ti beží hra aj po dvoch rokoch stabilne 60 fps, tak Ti je jedno či máš 60, alebo 70. Pointa je v tom, že taktovanie ako také je moc málo efektívne na to, aby dokázalo vyžmýkať z HW niečo "užitočné".

Samozrejme, ak sa človek uspokojí s tým že mu hra nebude "trhať", ale pôjde len "pomalšie" budiš. Avšak problém to nijako závažne nerieši. A tak isto to nemení nič na fakte že ak zoberie dnes človek hocičo od 2500K vyššie a ktomu dá GTX 560Ti, tak z nej nikdy nebude mať 580 plnohodnotnú, jedine s HC overclockingom, s vodou, kde sa už oplatí kúpiť radšej 580/670, nie? A keď bude mať 2500K a 570/670, tak nemusí najbližší rok, dva overclockovať. A keď výjdú s príchodom next-genových konzol aj nové tituly, tak Ti už ani OC nepomôže.

Toť sjo. Jednoduchá matematika. Kade chodím po klientoch a chcú, tade im to pretočím o nejaký ten MHz hore, jediný výsledok je že im to obvykle viac hreje a po čase im to švacnem späť na defaultný tak.

Ergo, ak taktovať, tak jedine s high-endom, alebo s TOP/GOLD/[golden sample] kúskami. A tie stoja nejaké to evri navrch. A tam treba ako nabúšenú dosku, tak nabúšený procák a pamäte, a samozrejme rýchly SSDčkový disk, najlepšie niečo čo dá 550/500. Potom má OC ako taký zmysel, ale nikdy nie pri tom, čo tu skladajú chalani. Tam je to fakt len o pocite.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

chlapče mám phenom 2 965 BE ktorý som pretaktoval na 4,1GHz. Výkon išiel hore dosť brutálne a teploty sa mi zvýšili minimálne. Potom mám referenčnú GTS450 ktorú som pretaktoval na 950MHz a výkon išiel hore tiež brutálne a teploty sa mi zvýšili o 5 stupňov. Grafika referenčná, doska mid-end a pamete mid-end.. Záležitosť 15 sekúnd v biose..
Billy
Star
Star

Príspevok od používateľa Billy »

Vsak hovoril som, Black Edition je Blac Edition. Aj ja mam v plane kupit si Phenom II 965 BE. Inac uplink, co by to bolo to vlastne za logiku, keby cele pretaktovanie procesorov bol iba marketingovy tah? Pre vyrobcu je to praveze strata, ked si moze clovek zadarmo zvysit vykon procesora bez toho aby kupoval novy. Za marketingovy tah pokladam skor to co si ty tvrdil - presviedcanie ludi o tom, ze taktovanie je nezmysel a ze radsej nech si kupia novy procesor za neviem kolko stoviek eur... A tiez tie zamknute nasobice u mnohych CPU...
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

billy to sa volá uplinkova logika. Ram bez heat-spreaderu odchádzajú, msi chodím každý deň reklamovať, taktovanie je úplne na nič, kto chce byť kľudný a pokojný musí mať nvidiu, asus je najlepšia značka na svete...
Mimochodom K procesory intel sa taktujú lepšie ako black edition. Black edition - odomknutý násobič. Nič iné
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

MichalkoOo - definuj nejako reálne "brutálny" výkon a nárast výkonu? Akože Ti zrazu ide Crysis na ultra detailoch 60fps stabilne?

A otvorené násobiče zaviedli z jednoduchého dôvodu. Zistili že sa tým aj tak reálne neprináša žiadny viditeľný výkon. Si zoberte aký boom je okolo Kčkových a Blackových procákov, tak isto dosiek so "super" podporou OC a kopec OC profilmi. A máme tu rýchle nadupané pamäte, ktorých takty presahujú kľudne aj 2-3násobne takt FSB.

Keby ste mali pravdu a bolo by OC až tak "super", tak by dávno všetky násobiče uzamkli a dosky by odstavili úplne. Však oni chcú aby si ľudia kupovali nové dosky.

Darmo no, ešte mi aj sami napíšete rozumný argument o tom že OC je blbosť a sami si ho vyvrátite, darmo, keď sa niekomu darí, tak sa niekomu darí.

Ale tak deckám nevysvetlím sa mi marí, kľudne si "taktujte" aj procáky, aj grafiky, aj čo len chcete, keď Vás to baví.
MeiDy_
Light Expert
Light Expert

ja ked si kupim vlastne tu 3570K a tu 670 asus tak aspon rok nemusim overclockovat nie ? jasne ze neskorsie budem ale teraz hned nie btw kolko vytaktujem i5 3570K s boxovim chladicom ? viem ze boxovy je skoro najhorsi len teraz nemam peniaze na noctuu
Napísať odpoveď