Dal som si tu namahu a precital aspon par stranok o fruitarianizme a zistoval pre a proti. Nenasiel som jedinu vedecku studiu, ktora by poukazovala na to, ze je to zdraviu prospesne. Len hrstku ludi, ktora tvrdi, ze im to prospieva a podla toho, co opisuju spravilo z nich takmer nadludi (Vyssia sila, zlepsenie cuchu a chuti, menej unavy, rychlejsie hojenie ran atd.).
Keď je človek hlavne surovú stravu, dovoľuje to, aby sa telo mohlo detoxifikovať a tým sa vyčistia chute, zmysly atď.
existujú dva typy fruitariánov. tí, čo to robia z etických dôvodov a jedia len ovocie. a potom tí, ktorí jedia 80% ovocia a doplňujú to listami a orechmi.
Beriem, ze banany su zasadite, ale jeho vyzivna hodnota je takmer nulova a ak ich nezjes 30 denne, nema vyznam sa o nich ani bavit.
Ja netvrdim, ze banan nema ziviny, ale ze ich ma tak malo, ze sa neda vraviet o tom, ze by poskytol dlhodobejsie zasytenie.
na raňajky mávam okolo 800g banánov, má to okolo 712kcal a dosť živín
S tym jedenim ludi som to vazne nepochopil, to poprosim dovysvetlit. fakt to znie zaujimavo
vela stastia so syntezou kreatinu ktory sa z 2/3 sklada z esencialnych aminokyselin, ktorych obsahuju najviac vajcia, maso a mliecne vyrobky, ovocie a zelenina ich ma skutocne malo
angličtine ti očividne robí problém porozumieť, tak ti to dávam do prílohy ešte v čestine, tú dúfam zvládneš
vsetky hodnoty sa standardne uvadzaju na 100g, ako udavaju smernice EU cize ked tvoj banan nema cca pol kila tak si trepol uplnu blbost
moje hodnoty sú z USDA, tie tvoje nemajú uvedené ani zdroj
Ako tak citam, tak pri 80/10/10 je stale vysoky deficit proteinov, jodu a veci, co som spominal. Doplnas to roznymi riasami, alebo suplementami? Tiez som sa tam docital o castej anorexii a zavislosti na zdravom jedle (Health Food Junkie disorder). Nie je to az prilis velky risk/dan za tak radikalnu zmenu stravy? Mne osobne uz veganstvo pride prilis radikalne.
Ako som písal, podľa WHO je doporučená dávka proteínu okolo 60g pre 75KG muža, to sa rovná približne 10% z celkového prijímu potravy pri 8-1-1. Nič také, ako deficit bielkovín tuším v medicíne ani neexistuje. Suplementy žiadne neberiem, možno niekedy b12, ale telo si robí zásoby na 3-5 rokov. Na stránke cronometer.com si kontrolujem, či mám dostatok všetkých živín. Jód by mal byť aj v ovocí/zelenine, podľa toho, koľko ho obsahuje pôda, prinajhoršom riasy alebo jódidovaná soľ. Anorexia s týmto nema moc spoločného, kedže ňou väčšinou asi trpia ľudia, čo jedia klasickú stravu, hlavné je jesť dostatočné množstvo kalórií. Na vegánstve nie je nič radikálne, je to prirodzená strava človeka, znovu ťa odkazujem na Čínsku štúdiu. A aj surová strava je prirodzená, keďže sa človek nenarodil so sporákom pri páse

Varením sa ničia enzýmy a vačšina vitamínov.
http://i.imgur.com/aeMie.jpg
// Marek Carey: Mas k tomu aj nieco viac dodat, alebo to bol obycajny post-hunting? Zrieknut sa masa, mlieka, zivocisnych produktov mi pride way too much. Aj obycajny cukor sa tusim filtruje(filtroval, neviem najst k tomu nic slovensky, pripadne aktualne) cez uhlie z kosti zvierat. Kontrolovat, ci nie je glycerol (E422) v mydle, zubnej paste a tak dalej. Aby ste ma nepochopili zle. Proti takym ludom nemam vobec nic. Respektujem ich nazor a v niektorych veciach sa s nimi aj stotoznujem, no nedokazal by som asi zit takym stylom.
Vegáni by mali používať trstinový cukor, keďže rafinované potraviny sú pre telo jed. Kozmetiku používajú s certifikátom Vegan a nemajú problém so zložením. Ono to fakt nie je nič extrémne a zložité, len treba mať vôľu a chuť niečo zmeniť.