zdravá, vyvážená strava

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: zdravá, vyvážená strava

Príspevok od používateľa hughito »

To sa pýta ten, čo do seba tlačí grahamové rohlíky (cháp, takmer skoro to isté, ako biele rožky).?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Až dva za deň :lol: . Myslím, že graham je lepší než celozrný - takáto "akademická" debata je bohužiaľ problematická s ohľadom na príbehy ( "povedala kamarátka mojej kamarátky" ), že je úplne jedno aké pečivo kúpiš, pretože do všetkého sypú aj bielu múku.

Otázku som ale myslel seriózne - je nejaký dôvod prečo jesť pečivo = nevynechať ho úplne ?
marek carey
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa marek carey »

A preco by mali? Kazdy si dava, co mu chuti.
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

P3Bo napísal: Myslím, že graham je lepší než celozrný - takáto "akademická" debata je bohužiaľ problematická s ohľadom na príbehy ( "povedala kamarátka mojej kamarátky" ), že je úplne jedno aké pečivo kúpiš, pretože do všetkého sypú aj bielu múku.
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky- ... ecept.html
Čo sa týka konzumácie celozrnného pečiva, tiež vás musíme sklamať. Okrem žitného celozrnného chleba z prírodného kvasu, nemá konzumácia celozrnných výrobkov na vaše zdravia pozitívny vplyv ako ste si mysleli doteraz, práve naopak.

Vysoká konzumácia najmä celozrnnej pšenice podporuje tvorbu plesne v črevách, pretože obranné látky zŕn pšenice zabraňujú rozkladu škrobu. Škrob je v koncovej časti čreva črevnou flórou premenený na cukor, ktorým je krmivom pre kvasinky (Candida)....
Ja sa držím ich rád. Pečivo momentálne vôbec nejem (v podstate ani žiadne iné sacharidy) a viem bez toho žiť v pohode. Je to o tom, aby si človek našiel niečo, čomu bude veriť a toho sa bude držať. Ak si niekto myslí že grahamové/celozrné pečivo je lepšie, je to jeho názor a ja mu ho neberiem. Je to podobné ako pri dietach. Nieto uznáva dukanovu dietu, niekto sacharidové vlny, niekto delenú stravu, niekto makrobiotickú stravu... Je to len o tom niečo si vybrať a držať sa toho.
hughito
Redeemer
Redeemer

P3Bo: Neviem čo tu spletáš - grahamový rožok je biely rožok, toho grahamu tam máš tuším 15%, čiže to je na smiech. Celozrnný chlieb čo kupujem je 100% celozrnný, žiadna biela múka sa tam nesype.
Čo sa týka konzumácie celozrnného pečiva, tiež vás musíme sklamať. Okrem žitného celozrnného chleba z prírodného kvasu, nemá konzumácia celozrnných výrobkov na vaše zdravia pozitívny vplyv ako ste si mysleli doteraz, práve naopak.

Vysoká konzumácia najmä celozrnnej pšenice podporuje tvorbu plesne v črevách, pretože obranné látky zŕn pšenice zabraňujú rozkladu škrobu. Škrob je v koncovej časti čreva črevnou flórou premenený na cukor, ktorým je krmivom pre kvasinky (Candida)....
Toto zas aký odborník napísal? :roll:
v podstate ani žiadne iné sacharidy) a viem bez toho žiť v pohode
LOL. :roll: Tvoje telo sa ti odvďačí.
etc.
Professional
Professional

hughito napísal:Toto zas aký odborník napísal? :roll:
PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD. - odborný profil a vzdelanie

- absolvent Českej Akadémie Wellness, zameranej na prípravu lektorov a wellness poradcov zdravého a aktívneho životného štýlu
- doktorandský titul PhD. zo štúdia na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre (SPU), katedra výživy ľudí so zameraním dizertačnej práce: "VPLYV BCAA AMINOKYSELÍN S ROZVETVENÝM REŤAZCOM NA NIEKTORÉ ANTROPOMETRICKÉ A BIOCHEMICKÉ PARAMETRE U VYBRANÝCH SKUPÍN VRCHOLOVÝCH ŠPORTOVCOV"
- doktorandský titul z pedagogiky (PaedDr.) za rigoróznu prácu s témou „Energetické systémy v TV a športe“
- osvedčenie o absolvovaní akreditovaného kurzu „Bezpečnosť a hodnotenie potravín“, na STU Bratislava
- certifikát „Poradcu pre výživu“ od Pražskej spoločnosti Nutris, akreditovaný MŠTV (Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy) v ČR
- absolvent Pedagogickej fakulty UKF v Nitre (Mgr.), na Katedre telesnej výchovy a športu a Katedre technickej výchovy a informačných technológií, diplomová práca na tému „Regenerácia a výživa v športe“
- tréner III. triedy Športová gymnastika muži
- tréner III. triedy Fitness inštruktor
- trénerský preukaz Bedminton
- masérska licencia pre športovú a klasickú masáž
- american red Cross /CPR, First Aid/, americké certifikáty prvej pomoci
hughito
Redeemer
Redeemer

Čo je to vysoký príjem? Čo x iných preukázateľne pozitívnych vplyvov celozrnných výrobkov? Je riešením žrať biele pečivo? Či riešením mal byť ten nezmysel neprijímania žiadnych sacharidov?
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

etc. napísal:Pečivo momentálne vôbec nejem (v podstate ani žiadne iné sacharidy) a viem bez toho žiť v pohode. Je to o tom, aby si človek našiel niečo, čomu bude veriť a toho sa bude držať.
Zemiaky, ryžu, ovocie atď. nič? A ty z čoho berieš prosím ťa energiu? Z tej viery?
marek carey
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa marek carey »

To neni viera, ale klasicky oje*.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Zemiaky su sacharidova bomba, v ryzi (v zavislosti od typu) je ich tiez pozehnane. A aj z toho jablka sa da ziskat aka taka energia.

Inak bratislavcania, vo freshmarkete otvorili pekaren a predavaju tam paradny spaldovy chleba (aj s kuskami mrkvy). Ten ma z pomedzi vsetkych najmensie mnozstvo sacharidov. Ja ho jedavam uz treti tyzden a nepriberam, co sa o predchadzajucich chleboch z retazcov nedalo povedat. A navyse je fakt chutny...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ono vás chápem, ale ja ako človek, čo aktívne posilňuje, sacharidy potrebuje a potrebuje ich veľa. Čiže sacharidy z chleba, ryže, cestovín a pod. ani neriešim, čím viac, tým lepšie. :D
eTh
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa eTh »

Anem napísal: Zemiaky, ryžu, ovocie atď. nič? A ty z čoho berieš prosím ťa energiu? Z tej viery?
Energia sa dá brať aj z tukov. Ja som už niekoľkokrát frčal CKD a je to celkom pohoda, človek ani nie je hladný, akurát, že tá dieta má aj svoje nevýhody zo zdravotného hľadiska. Pokiaľ ide o energiu, tak som možno kapek slabší v posilke pri niektorých cvikoch, ináč zvyšok rovnako ako keď jem normálne. Na myslenie to tiež nemá na mňa vplyv.
etc.
Professional
Professional

Nepociťujem žiadny úbytok energie. A každý deň je samozrejme dosť veľa zeleniny.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

A co hlava ? Mysli vam to normalne cez tak nizke mnozstvo sacharidy?
etc.
Professional
Professional

Nemal som žiadny problém cez skúškove.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

etc. napíš tak zbežne aké sú tvoje hlavné jedlá. Zaujímalo by ma čo reálne jedávaš. Ja síce nerobím taký extrém že žiadne sacharidy ale v dnoch keď viem že budem mať "malú spotrebu" ich jedávam aj ja veľmi málo.
etc.
Professional
Professional

Mäso, zelenina, vajcia, tvaroh, mlieko, oriešky, syry.. neviem ešte čo.. samozrejme veľa vody.. ale sem tam keď viem že mám dlhý deň tak si dám ráno ovsené vločky s mliekom. Možno raz týždenne. No musím podotknúť že neplánujem sa tak stravovať stále. Ešte dám dole cca 8-10 kg a potom nebudem mať problém si dať k mäsu ryžu, alebo na olovrant doma urobenú bagetu. Potom to bude trochu iné, ale určite si budem dávať pozor na sacharidy. Tým som len chcel podotknúť že sa dá žiť aj bez sacharidov bez väčších obmedzení.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tvoj prístup je rozumný v tom, že áno, ak chce človek schudnúť, musí začať pracovať so sacharidmi. Na nejaké tuky serie pes.

Ale zase sacharid nie je démonické zlo, ide o to, o akých sacharidoch sa bavíme. A jednoznačne telo sacharidy potrebuje. Dlhodobý nízky príjem sachrov by určite nebol zdraviu prospešný.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Chlieb sa jedava len zo zvyku a z pohodlnosti.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja spotrebujem týždenne cca ten jeden Slatinský 400g chleba, teda žiadne kvantá. Netvorí to základ stravy.
Napísať odpoveď