Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa hughito »

Jednoducho nie a nie, ľudia potrebujú štát, šéfov, vládcov, kráľov.

javatar:
Zarobit, sebarealizovat sa, produkovat hodnoty? To nie su rovnake zaujmy? Forma sa samozrejme uz lisi.
No presne! Sú, ale idú logicky proti sebe. :lol: Čím viac zarobím ja ako zamestnanec, tým ma menej šéf a naopak. Vcelku jednoduché.

Dajme tomu, že nepracujú naozaj len tie špičky (či aj tie vstávajú do roboty ráno o 6 a makajú celý deň)? Mne príde zbytočné sa naťahovať o tom, kto pracuje či nepracuje - ide o to, že 1% ľudí (a aj z toho je ešte top menšina) vlastní 99% bohatstva sveta. Vysvetli mi toto, javatar. Ako to je možné? To boli takí geniálni, tak makali, asi 28 hodín denne (min.!), ešte mali aj šťastie a preto to tak je a je to spravodlivé. Nevraviac o tom, že neoliberalizmus tieto rozdiely neustále prehlbuje.

Je to nespravodlivé, ľudia s mocou a majetkom vykorisťujú, zneužívajú (aj cez rôzne organizácie) - všetko pre ekonomické nenasýtené záujmy. Akurát som bol včera na dokumente o Zapatistoch, ktorí sa vzbúrili voči neoliberálnemu modelu, ktorý sa začal zavádzať do ich sveta. Reakcia? Skús si čosi načítať, zistiť. Mne príde, že žijete vo vzdušných zámkoch, že to, čo sa tu deje, je dobré a spravodlivé a správne, pričom DENNODENNE človek vidí opak, zažíva opak, počuje opak, dozvedá sa od známych opak, vidí na internete opak. Je to výsmech.

Tvoj príklad je absurdný, nechápem, čo si tým chcel povedať. Stále sa mi zdá, že zamieňate si rovnakosť s rovnosťou.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Jednoducho nie a nie, ľudia potrebujú štát, šéfov, vládcov, kráľov.
na tom sa zhodneme :)
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Vy ste uplne ovecky, nehovorim ze som priamo za anarchiu, no aktualna situacia je tak biedna a nevyrovnana, ze sa cudujem ze to tu este nespadlo, no davam tomu par rokov potom tu nieco prepukne. Na dnesnom systeme je tolko chyb, nedostatkov, pretvarok, ze z toho mozu profitovat tak maximalne 5% a aj z toho je len zlomok tych elit, co to tu ovladaju. Vy co suhlasite s tymto dnesnim bordelom, ste bud ludia za zenitom, ktori sa nedokazu odosobnit od kazdodenneho zauzivaneho stereotypu a len ste sa zmierili s tym ze to tu proste tak je, druha skupina je na tom este horsie, ani nevedia ze tu vladne novodoby fasizmus a beru dnesnu dobu ako vykupenie za to co sa dialo v minulosti. Ved vravim, napr. taky Seth argumentuje tym citujem
seth82 napísal:Mne sa aspoň niečo zdá, v iných režimoch sa nikomu nezdá nič.
Takze staci aby sa nam nieco zdalo, niekto utvoril v nasich hlavach iluziu, ze nieco ovplivnime a tym to hasne? Akurat zabudol zmienit, ze take priepastne rozdiely medzi spolocenskymi vrstvami neboli nikdy v ziadnej dobe, ani za feadalizmu, ani za otrokarstva, takze ak tu niekto arguementuje tym ze by napr ta anrchia nefungovala v nasej spolocnosti, tak sa pozrite na dnesny korporatny fasizmus ako vam tu funguje, nic viac len zasterky, klamstva pred tym co sa tu naozaj deje.
hughito
Redeemer
Redeemer

No?
Prílohy
unpaid.jpg
unpaid.jpg (27.9 KiB) 999 zobrazení
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito
Redeemer
Redeemer

A čo to robí v tejto téme? :)
beardie
Redeemer
Redeemer

hodi sa to podla zaradenia :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Podľa mňa nie, lebo v tých príkladoch nevidím nič anarchistického, len akési čudesné alebo prehistorické, prípadne subkultúrne experimenty.
beardie
Redeemer
Redeemer

Pre mna su aj tebou vyzdvihovane experimenty iba nieco z podobneho sudka, nevidim v tom rozdiel. Tiez vzdy skrachovali na tom istom = cloveku
hughito
Redeemer
Redeemer

To treba dokázať najprv, nie si to len zbožne priať. :) Táto téma je o tom plná. Ale určite sa tu o tom nemám náladu doťahovať. Len toľko, že anarchizmus tak, ako ho vnímam ja, nie je každá hipisácka kktina a na to som narážal. :wink:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ja v tom tiez vidim pokus o realizaciu tebou propagovanych myslienok do praxe. Najma myslienky o rovnosti, schopnosti sebaprevadzky, zrusenia osobneho vyrobneho vlastnictva, priama demokracia, priamo volene zastupitelstvo. Ale mozno ta len zle chapeme. Bolo by dobre keby si to vysvetlil konkretnejsie, nie to len oznacil za hipisacku kktinu.

Zaroven vsak clanok uspesne vyvracia to co tvrdis pomerne casto a sice, ze kapitalista kasle na ludi. Spominany Owen (rovnako aj Bata) sa o svojich zamestnacov starali nad ramec zakona, odborov a podobne - podotykam "v mene zisku", nie v mene ludi ako to presadzuju odbory.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ludia si musia byt rovni v zakladnych pravach, ale vo vsetkom ostatnom uz mozu byt rozdiely.
Existuju ludia ktori su boháči a cely den nic nerobia, iba si uzivaju luxusneho zivota. Ale vecsina ostatnych chodi do prace a musia pracovat aby aspon ako-tak uzivili seba a svoje rodiny.
Je to nespravodlive? ano i nie, zalezi od uhla pohladu. System by mal byt tak nastaveni, aby sa stredna trieda dlhodobo neprepadala do socialnych sieti ale aby bola stabilnou vrstvou spolocnosti. Na druhej strane otazka nema nic spolocne s hornou vrstvou, za predpokladu ze k svojmu majetku prisli v sulade zo zakonmi statu. Zoberme si ako priklad akterov ktori naozaj existuju a poznam ich: Jožka ktori skoncil ucnovku, v skole mu to velmi neslo. To radsej pravidelne s kamosmi na pivko. Robotu ma samozrejme slabu, pretoze nema ziadnu motivaciu sa niekde profesionalne posuvat. Nema zaujem ani dochadzat do okresneho mesta kde by mozno dostal viac-vsak on je spokojni, ved rodicia sa postaraju o synceka. Ma sestru Alenku. Po Vs odisla do mesta ucit na skolu, platovo slabe. Ale sa nevzdala, hladala si inu pracu, bola ochotna sa ucit nove veci, bola ochotna odist aj inde. A tak si aj nasla pracu ktora je uz slusne uzivi, moze spolu s manzelom splacat byt v novostavbe a casom planuju sa prestahovat do vlastneho domu.
Toto by si mali vsetcia zastancovia anarchizmu precitat a nie poukazovat, ze Jožko chudak cely den robi a ako malo zarobi, ze sa ani od rodicov osamostatnit nemoze, zatial co jeho sestra zaraba niekolko nasobne viacej aj dom si budu kupovat. A o tomto rozdiele to je! Niekto sa snazi, maka na sebe a niekto nie, a preto ani sa nikdy nebudu mat z hladiska zivotnej urovne rovnako. Treba si uvedomit, ze ludia nemaju rovnake povahove danosti. Niekto je ambiciozny a sikovny, a niekto ani jedno z toho. Ale to neznamena ze teraz by mal prist nejaky dedo mraz a povedat- nevadi, dostanete darceky obidvaja rovnako! Naopak, trh sam urci nakolko si ceni kodenie v PHP a nakolko predavanie v Lidli.
Zivot spolocnosti je prilis dynamicky proces aby sa dal zaskatulkovat do predstav anarchizmu. To je aj dovod, preco anarchia ako system dlhodobo nikdy nefungovala /vsetko zname z historie boli iba kratkodobe experimenty/. Chcem tym celym povedat iba tolko, ze ludia ktori sa snazia presadzovat anarchisticke principy do praxe, iba zbytocne zabijaju cas- svoj cas. Jednak ludia anarchizmus nechcu a jednak to mocni tohto sveta ani nedovolia.
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar napísal:Ja v tom tiez vidim pokus o realizaciu tebou propagovanych myslienok do praxe. Najma myslienky o rovnosti, schopnosti sebaprevadzky, zrusenia osobneho vyrobneho vlastnictva, priama demokracia, priamo volene zastupitelstvo. Ale mozno ta len zle chapeme. Bolo by dobre keby si to vysvetlil konkretnejsie, nie to len oznacil za hipisacku kktinu.

Zaroven vsak clanok uspesne vyvracia to co tvrdis pomerne casto a sice, ze kapitalista kasle na ludi. Spominany Owen (rovnako aj Bata) sa o svojich zamestnacov starali nad ramec zakona, odborov a podobne - podotykam "v mene zisku", nie v mene ludi ako to presadzuju odbory.
To presadzuje hockto a vôbec nemusí ísť o anarchizmus.

Batizmus je mýtus.

Samozrejme, že isté "staranie" musí byť, keďže kapitalista nutne potrebuje, aby sa pracovná sila reprodukovala. Pokiaľ ide o nejaké malé prípady "štedrosti kapitalistu," zhodnotil by som to ako slabé triedne uvedomenie danej osoby. :wink:

Anarchizmus nie je žiadne umelé škatuľkovanie, kde by bola snaha čosi nasilu natlačiť. Naopak, v podstate ide o isté jasné princípy, ale veľký priestor sa necháva samotným ľuďom v priebehu vytvárania novej spoločnosti. Sociálny inžinierizmus od stola nie je dobrý, to už história ukázala.

A anarchiu v praxi, resp. iné čiastkové záležitosti sa nekončili preto, lebo by sa rozpadli ako nefunkčné (teraz fakt neberiem do úvahy tie blbosti v článku v SME), ale boli potlačené brutálnou silou. Napr. taká Parížska komúna bola zaujímavá a pozrite sa, ako dopadla. :sly:
beardie
Redeemer
Redeemer

Ak by to bolo take uzasne, ludia by to vytvorili opat :)
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

Co vlastne znamenaju v dnesnej dobe ludia? Mozno v minulosti ciastocne mohli zmenit chod a fungovanie spolocnosti, no teraz aj ked ludia masivne demonstruju alebo sa zoskupuju do vacsich skupin bud to media uplne zamlcia, popripade z nich spravia vytrznikov a vandalov, len aby sa ich napady nedali nijak zrealizovat a keby ani to nestacilo, policajti pouziju vodne dela, zbiju par ludi, dav sa rozprchne a o chvilu ani nikto nevie, ze nejake povstanie vobec bolo.
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:Ak by to bolo take uzasne, ludia by to vytvorili opat :)
Nebuď taký ignorantný a vôbec, toto sa tu už riešilo.
beardie
Redeemer
Redeemer

ved prave
a ani vtedy si nebol schopny poskytnut vhodny argument preco sa to znova neuskutocnilo
hughito
Redeemer
Redeemer

:lol: Áno? Tak to je o osobnom vnímaní, podľa mňa som poskytol argumentov dosť a každý, kto nie je ignorant, tak už len na najjasnejšom príklade Španielska veľmi rýchlo pochopí.
beardie
Redeemer
Redeemer

spravime anketu? :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Treba si to nájsť a pozrieť si moje argumenty a vaše argumenty. Ono je to v podstate veľmi jednoduché a dosť jasné, keby si, ak sa teda bavíme o Španielsku, vedel aspoň čosi o historickom vývoji v tejto krajine po víťazstve Franca.

http://anarchism.pageabode.com/afaq/secI8.html#seci89
Napísať odpoveď