Kedy sa osamostatnit - odstahovat od rodicov ?

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Kedy sa osamostatnit - odstahovat od rodicov ?

Príspevok od používateľa gogo956 »

v Ba velmi zavisi od toho kde je ten byt. Podunajske Biskupice a Vrakuna /da sa kupit byt aj za 30tis €/ su najlacnejsie. Vsetky osttane casti su drahsie, napr zaciatok Petrzalky je uz dost lukrativny. Ceny /ci uz prenajom alebo kupa/ su sialene, pritom skoro vsetko su to vecsinou iba stare panelaky niekde v druhej tretine svojej zivotnosti. Apropo byvat niekde na byte spolocne s dalsimi 4ludmi je mozno zo zaciatku zabavne, ale neskor clovek zisti ze je to trochu otrava- zazil som. A hypoteku na byt v Ba jeden clovek dostane iba tazko, takze si treba najst priatelku-neskor manzelku a splacat spolocne. Zit cely zivot po podnajmoch nie je nic moc predstava.
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

gogo.. pruer je v tom, ze kazde druhe manzelstvo sa konci rozvodom. Takze ak tato ruleta nevyjde, skoncis rozvedeny, s dlhmi (niekedy az v takej situacii, ze si nuteny predat byt samotny)... cize skoncis v podnajme so sekerou povedzme 10.000€
.
jooooo je radost tu zit :D
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

wladas ak je podla teba kupyschopny clovek ten, co da 3/4 svojho platu na podnajom, tak ano, kupyschopnost primerneho bratislavcana je naozaj vysoka :) ty mozno nemas problem prenajat si aj drahsi byt, ja tiez nemam taky problem, ale nemyslim si, ze my dvaja sme reprezentativna vzorka.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

@TommyHot
presne tak a problem je prave v tom ze clovek da tie 3/4 z platu a potom su ceny jake su...
cele to je o dopyte
IQpalenka
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa IQpalenka »

Precital som si tuto diskusiu, musim skonstatovat nasledovne:

hotel mama je dobra vec - mat feedback, kdyby ňeco... keby zivotny proces osamostatnenia nevysiel...
ale... rodicovsky byt je stale byt a dom je dom, kazdopadne fail ak to nevyjde, len s tym rozdielom ze v dome sa da celkom dobre zašiť (s aj bez partnera)
...opakovany pokus o osamostatnenie sa, nemusi prist vobec... zmenia sa zivotne priority... ved rodina nie je mementom spolocnosti uz davno...

kedze je majoritna cast obyvatelstva s prijmami nizkymi, je potrebne aby existovali sposoby ako postavit utulnz pribytok za polovicne peniaze ako doteraz, podporujem LOW COST projekty. nie je to totiz mozne aby mlady clovek splacal dom 30 rokov, absurdne.
wladas
Redeemer
Redeemer

A platit podnajom 30 rokov je normalne ?
Peter00
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Peter00 »

Ja som sa osamostatnil v 20 rokoch. Tiez asi preto ze doma mi vsetko liezlo na nervy. A nelutujem. Je to uplne iny zivot.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Tí, čo píšete, že ste sa osamostatnili, tak žijete úplne sami, prípadne s priateľkami v byte ? Alebo sharujete byt viacerí ? Zaujímalo by ma, či z priemerného platu dokáže jeden človek utiahnuť byt a žiť relatívne štandardný život. lebo ja si (neviem prečo) proste nedokážem predstaviť, že z mojich 500 € mesačne dokážem sám vyžiť.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja som chvilu zil s priatelkou potom sa to nejak rozpadlo a zase som doma :)
Poviem tak, ze mi tam je faj, doma sa zdrzujem minimum a platim par relativne par korun najomne sem-tam nakupim 5 kartonov mlieka a segre dam nejake vreckove a mam pokoj.
Samozrejme akonahle mi bude treba sukromie idem zase sam, lebo ked mas partnera zit u rodicov je blbost, imho zit sam vo vlastnom je asi tak rovnaka hlupost.
Co sa tyka nakladov, no, to je tak. Ak zarabas kolko pises tak to je este par stovak pod potencialnu hypoteku, cize bohuzial, budes si musiet 1. najst lepsie plateny job, 2. najst zahojenu priatelku, 3. ostat s mamkou, 4. byt homeless
Ak ta vsak nic netlaci od mamky ostan. Drb do ostatnych nech si ziju jak chcu ale ti garantujem ze najlepsie je ostat s mamkou kym to ine situacie nevylucuju. Pchaj peniaze do konickov, zabavy alebo si setri.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

energy00 - v Bratislave 100%, možno v okrajových častiach. Obvykle to chce "dvoch" na bývanie, alebo si len v podnájme a máš jednu izbu. Plnohodnotné bývanie je 350-400 eur podnájom garsónky/1 izbáku, nebodaj ak chceš 2 a 2 a pol izbový, či väčší, tak to ide tak že 700-1000 eur len podnájom. A potom klasika, potraviny [ak si low cost, tak 150-200 eur, ak chceš jesť zdravo, tak 400-500 eur, ak si zdrav postihnutý ako ja, tak 600-800]. No a samozrejme mobil [10-40/50eur] a nejaká tá káva, rande [200-300 eur/mesiac]. Ak chceš aj handry, prirátaj 150-200 eur na mesiac. A je to. Čiže ak chceš sólo bývať povedzme v garsónke a veľmi skromne, tak je to 510 eur mesačne, a to nesmieš chodiť do spoločnosti. Ak chceš aj chodiť von a kupovať si veci, 710 eur mesačne, ak chceš žiť ako človek a nie ako otrok, tak 910-1110 eur mesačne. Píšem o Bratislave, centrum a okolie, nie také že DNV, alebo Dúbravka a pod. Tam je to o kúsok lacnejšie.

Ku celkovému "osamostaneniu sa". Pokiaľ ste jedináčik [ako ja] a máte len mamu samu [rozídenú], je chrapúnstvo odísť z domu, nechať mamu trápiť sa samu a sám sa trápiť, len aby ste mohli trt*ať. To je môj osobný názor. Momentálne bývam oficiálne s mamou, avšak moc nie je doma a mám jeden voľný dva a pol izb. byt, avšak neplánujem sa doňho hrnúť nejako. Doma pomôžem mamine, so všetkým. Domáce práce, varenie, upratovanie, platenie, etc. v momente ako budem mať babu, čo bude stáť za to, tak môžem ísť do bytu po starých rodičoch. Avšak že by som sa iniciatívne hrnul do podnájmu, len aby som dokázal [neviem komu] že na to mám? Veru nie.

Iná situácia je keď ste z rodiny kde je Vás 5 súrodencov, je dobré keď najmladší ostane s rodičmi, ostatní nech idú do vlastného. A samozrejme keď máte babu a chcete bývať normálne, nie je vhodné bývať s/pri rodičoch, je to z morálneho hľadiska nevhodné. Tak isto nie je dobré brať si hypo za každú cenu, len ak Vás donúti situácia. Je lepšie aj keď to teraz vyznie hyenisticky, počkať kým sa niečo uvoľní v rodine. Lebo potom len prerobíte, a to tak že hypo je cca 200% pôvodnej ceny bytu, takže ak nepodedíte peniažky, musíte predať čo ste podedili, aby ste mohli zaplatiť hypo. Je to smutné.

Mám 29 rokov, bývam s mamou, ktorá nie je skoro vôbec doma, teraz keď mi umreli starí rodičia [ :( ] tak "mám"[e] ďalší byt. Nie som nejaký hyper starý cap, ale ani mladé ucho. Samostatný defacto som od 18tich, avšak nedemonštrujem to tým, že by som vrážal prachy do podnájmu, leasingu, alebo hypotéky. Užívam si život, investujem do kvalitnej stravy, vecí a iných, pokiaľ nie som dotlačený systémom, alebo okolnosťami mať hypo. Leasing na auto si nikdy nevezmem, buď zarobím tých 30-60k eur na šupu a kúpim si ho, aj keď jazdiť na ňom nebudem, budem potrebovať šoféra, alebo známeho čo ma bude voziť, alebo auto mať nebudem. Nikdy by som nechcel platiť žiadne splátky, za nič, len keby som vyslovene musel.

Nie je to žiadne hrdinstvo mať na krku ženu, dieťa, hypo, leasing a žiť v strachu a neistote, pokiaľ nie ste donútení okolnosťami. Je to skôr hlúposť a obmedzenosť jedinca, ak má kde bývať a všetko si vezme na krk "len aby bol samostatný". Samozrejme, je to len môj názor.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ak vies v LM najst byvanie za 1/3 platu, tak by sa to malo dat. Ale neviem to posudit, pretoze neviem nic o tamojsich cenach. V BA s 500 eurami vyzijes len velmi tazko, ak vobec.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

uplink v dubravke uz tiez moc nie a v DNV by som si vedel predstavit zase taky baracik :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

energy00 napísal:Tí, čo píšete, že ste sa osamostatnili, tak žijete úplne sami, prípadne s priateľkami v byte ? Alebo sharujete byt viacerí ? Zaujímalo by ma, či z priemerného platu dokáže jeden človek utiahnuť byt a žiť relatívne štandardný život. lebo ja si (neviem prečo) proste nedokážem predstaviť, že z mojich 500 € mesačne dokážem sám vyžiť.
Zabudni. Prirátaj si príjem domácnosti s priateľkou cca 1000 z toho (skoro) jeden plat pôjde čisto na náklady bytu, stravu... ak náhodou nie je už váš, tak ešte prihoď 300 na hypo a zostane ti holý prd, nebodaj do toho auto zhltne aj posledné..a bez auta sa nedá.
wladas
Redeemer
Redeemer

uplink napísal:či väčší, tak to ide tak že 700-1000 eur len podnájom.
to uz si troska prestrelil
samozrejme tie luxusnejsie kusky kludne hej ale napr ja som bol v 3-izbaku pri Kosickej (prakticky uz centrum) a energiami a blbostami cakumprask 640€
uplink napísal:hypo je cca 200% pôvodnej ceny bytu
170% (tiez ziadna byhra samozrejme) ale az so 100% financovanim.
S financovanim aspon 10% to bude menej nez 160%
begbeee napísal:.a bez auta sa nedá.
ja som zastanca ze auto ma sluzit majitelovy a nie majitel sluzit autu (splacanie leasingu)
radsej si sem tam zoberem taxi ale je pravda ze mne sa to lahko povie ked mam kazdy druhy tyzden firemne auto bez monitoringu
kafiatko
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kafiatko »

Ja to mám tak, že sme dve sestry. Segra sa vydala, odsťahovala sa preč.Teraz býva v 2izb. byte s manželom, ale stavajú domček.
Ja bývam s mamou a otcom v rodinom dome. Väčšinou som tu len cez leto a v zime, keďže som ešte na VŠ a cez semester som na intráku.
Tu kde bývam je 3 izbový veľký byt, pod ním je 2 izbový byt so samostaným vchodom. (proste dvojgeneračný rodinný dom s dvorom, záhradou. atď )
Keby som v budúcnosti našla niekoho kto by chcel so mnou spoločnú budúcnosť, môžem bývať buď dole v 2izb. alebo tu hore v 3 izbáku, len otázka je že kto by chcel žiť s " budúcimi svokrovcami" alebo ako to napísať..
Dolný byt je totálne nevyužitý, preto som už rozmýšlala, či by som tam nezačala bývať sama, ale zasa ďalšie investície naviac, potom či by som si tam neotvorila štúdio.. neviem no :(
čas ukáže...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Pokiaľ ide o dvojgeneračný dom, tak osamostatnenie sa IMHO preceňuje. Ak sú vzťahy OK, tak takéto bývanie nie je žiadna tragédia.
energy00
King
King

No teraz sem davateriadne sumy. Aby som to priblizil : byt si kupovat neplanujem. Skor dom. A tiez pre mna nieje podstatne byvat v meste, pripadne v centre. Teraz dochadzam 18 km do mesta a robotu mam od domu 25 km. Cize nejaka okrajova mestska cast, pripadne dedina v okruhu 5-10 km od mesta je moj ideal :) Ale dakujem za info.
wladas
Redeemer
Redeemer

Kazdy tu spomina osamostatnenie ako ukazanie ze "mam gule". Podla mna mizive % ludi ide prec prave kvoli tomuto. Tych dovodov moze byt na mraky.

energy00 - ceny nehnutelnosti (od toho sa odvyjajuci podnajom) v tvojej lokalite si asi tazko niekto vycucia z prsta...treba spravit prieskum
energy00
King
King

Ale ja tu nikoho neziadam o prieskum trhu, pozor na to.
wladas
Redeemer
Redeemer

No za mna hovorim, ze ist byvat sam je hovadina. A nielen z pohladu financii. Treba mat na to polovicku alebo spolubyvajuceho.
Napísať odpoveď