javatar napísal:Mimochodom mame este rozdebatovanu diskusiu - nereagoval si na tento post. A vazne by ma tvoja reakcia zaujmala.
Neragoval som, lebo sa tocime v kruhu co podla mna prameni z tvojho nedostatocneho chapania trhu
V anarchokapitalizme by totiz nemohol z definicie existovat monetarizmus prava. Tzn. kazda firma by sudila podla vlastnych standardov.
V anarchokapitalizme by mohol a pravdepodobne by aj fungoval "monetarizmus" prava (neviem ako si sa dopracoval k tomuto slovnemu spojeniu) a to z jedneho jednoducheho dovodu. Pre co najnizsie naklady firiem a co najvacsie pohodlie pre zakaznika (nezabudajme, ze v anarchokapitalizme neexistuje stat a teda ti nema kto umelo vytvorit monopolne postavenie a ty musis bojovat o zakaznika kvalitou sluzieb a/alebo cenou) by velmi pravdepodobne vznikol nejaky spolocny system, ktory by +- vacsina firiem dodrziavala. Tak ako vsetky banky na svete pouzivaju jeden uverovy register (na efektivne odhalovanie uverovych podvodov), ci mobilny operatori zacinaju pouzivat QR kody na fakturach, alebo eshopy umoznuju platit v zasade rovnakymi platobnymi metodami atd, tak je rovnaky predpoklad, ze by vacsina sudcov sudila v principe podla jedneho spolocneho vykladu prava - toho co by vyhovoval vacsine zakaznikov. Viac na temu sudnictvo v novom clanku
http://www.mises.cz/clanky/anarchokapit ... -1136.aspx
Vramci osobneho rozpoctu je efektivnejsie planovanie. Vramci rodinneho rozpoctu je efektivnejsie planovanie. V ramci komunitneho rozpoctu je efektivnejsie planovanie. Vramci mensieho podniku je efektivnejsie planovanie. V ramci akehokolvek podniku pri uvedeni noveho produktu na trh (alebo ziskavanie noveho zakaznika) je efektivnejsie planovanie. V ramci akehokolvek podniku je na riesenie post-sale services efektivnejsi volny trh (nie vzdy ale prevazne). V ramci budovania malej infrastruktury je efektivnejsi volny trh. V ramci budovania velkej infrastruktury je efektivnejsie planovanie. V ramci riesenia sales-marketingu volny trh. V ramci ponuky sluzieb je efektivnejsi volny trh. Atd.
Ak hovoris o centralnom planovani, tak nemas vobec pravdu. Centralne planovanie nema nastroje na ekonomicku kalkulaciu (kedze ponuka sluzby na zaklade svojvolneho politickeho rozhodnutia, nie poziadavky trhu) a teda ak by sa rodinny rozpocet, ci firma, ci cokolvek ine riadilo podla centralneho planovania, tak by zomreli od hladu, lebo by mali mozno vela toaletaku, ale ziaden chleba. Volny trh vsak nevylucuje planovanie v zmysle SWOT, ci ineho druhu analyzy, ale to s pojmom centralne planovanie (ktore je len politicka teoria riadenia ekonomiky) nema absolutne nic spolocne.
To je ako tvrdit, ze individualne prostitutky ci pasaci majuci pod kontrolou len par ulic, ci poulicny podvodnici s kartami a pod. v podstate neexistovali/vzdy boli organizovani ako mafia.
To si odkial vycital? Existovat existovali, ale ked kopal kazdy sam za seba, tak tieto jednotlive "negativne" cinnosti nemohli sposobit ziadnu vacsiu skodu, kdezto koncentrovana moc (mafia, stat, atd) taku skodu moze sposobit a nebude zanedbatelna.
Tvorit neschopnych ludi dotaciami statu ide velmi dobre. Egocentrizmus, egoizmus, nizka miera sebareflexia a sebakritiky su veci na ktorych sa v sukromnom sektore velmi dobre zaroba. A s tym stat nic nema.
Aj si si precital ten clanok co som ti dal?
A mozem tie cisla rastu v tejto krajine porovnat s cislami rasu v USA potom co tam STAT pochopil (aj ked mu to trvalo fakt dlho), ze ma vybudovat medzistatnu siet dialnic? Zaroven mi mozes povedat preco to neurobil v USA sukromny sektor, ved tato potreba tam zjavne bola.
Bolo by dobre, keby ostaneme pri faktoch
http://eh.net/encyclopedia/article/klei ... .turnpikes
// edit nejako som to dosulozil s citaciami, tak este raz.