hughito napísal:Ja to nevidím ako príčinu všetkého, ja to vidím ako jeden z primárnych faktorov a to teda hlavne v tom 19. st., o ktorom sme sa pôvodne bavili - lebo v tej dobe to bolo vedomé a na organizovanej úrovni. Zatiaľ čo v nejakom staroveku to mohli byť skôr živelné reakcie.
Ale ty začínaš rozprávať rozprávku v jej strede. Veď predsa tomu proletariátu môže byť dané z toho koláča až keď je upečený. Bohatstvo a pokrok musí prv vzniknúť aby sa mohli distribuovať. Ty chceš tvrdiť, že primárnym faktorom toho, že proletariát dostal viac koláča bolo to, že sa zorganizovalo krájanie, ale to je len dôsledok toho, že ten koláč sa väčší upiekol, čo je zase dôsledok niečoho iného. Pokrok ani bohatstvo nevznikajú predsa v spoločnosti rovnomerne, tak sa ani rovnomerne nedistribuujú.
Ty máš dnes ten pocit, že tá nerovnomernosť distribúcie rastie? Veď presný opak je pravdou. Ľudia dostávajú najviac ako kedy dostávali. Ak je niekde chudoba, tak v minulosti bola väčšia. Povedz mi kto je v dnešnej dobe ten chamtivec? Nie je to nositeľ pokroku, naopak dnes je to ten pasívny prvok, práve ten proletariát, ktorý má jednoducho zálusk na to čo nie je jeho. Všetko sa socializuje tak v Eu, ako aj v USA. Odkedy ľudia dostali prístup k internetu, začalo im všetko vadiť, začali závidieť a mať zálusk aj na to čo im nepatrí. Spravili si modly z bohatých a úspešných, položili svoje sny na tom, že každý z nich má právo taký byť. A ak taký náhodou nie je, tak je to vina tých čo im to ukradli. Prečo má on viac ako ja? Okráda ma. Ja mám na to nárok. Treba zmeniť systém tak aby jeho bolo moje, lebo ja si to zaslúžim.
Áno, korupcia, tá prekliata korupcia môže vytvoriť zbohatlíkov, ktorí skutočne okradli a patria za mreže. Ale to je pre živého boha vec morálky spoločnosti, súdnictva, občianskej aktivity a podobne a nie zmeny systému a podobne. Na Slovensku sa nekradne preto, že je tu rádoby kapitalizmus, ale preto, že je tu korupčné prostredie a debilný národ, ktorý nevie používať demokraciu lebo ho 40 rokov dusili komanči a pred tým maďari.. Ten istý systém funguje v iných krajinách oveľa lepšie.
Čo chceš vlastne dnes za zmenu?