Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Ak ide cyklista cez prechod, musí zosadnúť z bicykla, aby mal teda prednosť ako chodec. Ak je to ale cyklo-chodník s cyklo-prechodom, že pred zebrou je ešte prerušovaná čiara, tak nemusí zosadnúť ?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

presne tak
chrobak
Star
Star

Príspevok od používateľa chrobak »

ahojte,neviem kam presne mam smerovat otazku tak pisem do tohto vlakna.Chcel by som sa opytat taku vec ze mam zaujem kupit nove svetla na auto,a svetla nemaju LED pasik ale trubicu a to sa zapina pri zapnuti parkovacich svetiel, a mna zaujima ci je to podla zakona povolene mat ako parkovacie svietenie ? Je homologizovane. Je to trochu problemova situacia pretoze od vyroby mam automaticke zapinanie svetiel a neda sa to zmenit. Dakujem
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Vsimol si uz niekto prerobene pruhy na tomto useku (z galvaniho vjazd na D1 -> Brno)? Vie mi niekto logicky vysvetlit preco tak ucinili? Ako to zlepsi plynulost/bezpecnost ? Lebo ja z toho usudzujem len dalsiu zbytocnu buzeraciu.
Vcera som tadial isiel a na drzovku som cez to presiel (uz som o tom vedel skor). Samozrejme ze ludia tam uz kvoli tomu zmetkovali, ani sa necudujem.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

chrobak napísal:ahojte,neviem kam presne mam smerovat otazku tak pisem do tohto vlakna.Chcel by som sa opytat taku vec ze mam zaujem kupit nove svetla na auto,a svetla nemaju LED pasik ale trubicu a to sa zapina pri zapnuti parkovacich svetiel, a mna zaujima ci je to podla zakona povolene mat ako parkovacie svietenie ? Je homologizovane. Je to trochu problemova situacia pretoze od vyroby mam automaticke zapinanie svetiel a neda sa to zmenit. Dakujem
Ak je to homologizovane, tak to podla mna nie je problem.
Inak dnes boli schvalene celkom uzitocne zmeny cestneho zakona:
http://auto.sme.sk/c/6968298/pozrite-si ... dlach.html
- Povinne reflexne prvky pre chodcov za znizenej viditelnosti (sam som tak uz skoro par ludi trafil, nastastie sa nic nestalo, ale naposledy uz vela nechybalo)
- Taxikari budu moct jazdit v bus pruhoch
- Motorkari budu moct v platenej zone a v zone so zakazom zastavenia parkovat na chodniku (toto ako skutrista velmi vitam, zatial to vyzera tak, ze policajti v KE to toleruju, ale lepsie je mat to podchytene zakonom :) )
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Co vravite na toto?
http://auto.sme.sk/c/6987043/pokutu-60- ... -sude.html
Pozitivne je, ze dotycny pan vyhral, avsak, kym to nebude nejako zosobnene zamestnancom na DI a samozrejme aj panovi "sudcovi" ktory si vymysla zakony, tak to nebude mat velky vyznam... A samozrejme to zosobnene nebude.. :?
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Ďalší prípad diletantstva, arogancie a debilizmu. Čo na to povedať. V inej krajine by ho možno napomenuli a zapriali pekný deň, tu si budú radšej niečo dokazovať a svoju vlastnú sprostosť schovávať za zákony a moc. Výnimočne sa však pravda aj tak dostala na povrch.

Polícia v tejto republike u mňa vôbec nemá uznanie, obdiv ani rešpekt tak, ako by to malo v skutočnosti byť.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Header - ona ani nespekt a podobne "blbosti" nepotrebuje, ma moc
nepripomina to niekomu feudalizmus?
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

wladas: myslím že v očiach verejnosti by práve tieto pojmy potrebovala. Ale máš pravdu, moc je proste pojem, ktorý im umožňuje sa na všetko ostatné vysrať.
Feudalizmus, možno novodobý.
Máme kvázi slobodu, ale keď sa nad tým človek hlbšie zamyslí, je otrokom. Celý život. Mňa na tom ale najviac serie to, že ľudia tak málo bojujú za svoje práva, za seba.

Ale to už som dosť OT :P
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

zdravím, dnes ma zastavili cajti, nechal som u nich 40e.. chcem sa spýtať ako to je s tými priestupkami a následným preskúšaním.
Ak za rok odo dneška spácham ešte 2x nejaký priestupok, idem na preskúšanie? Alebo je tam nejaká minimálna peňažná hranica pokuty od ktorej sa to bude rátať?
Hold zaspite do školy, ach... Vďaka.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

az po 3 priestupkoch nad 60 eur ta poslu na preskusanie
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

tak potom čo mi vravel ten policajt že ešte dva priestupky a idem na preskúšanie?
čiže keby som platil 60€ tak by mi už ostávali už len 2 priestupky možné a potom preskúšanie, nie?
ale keďže som platil 40 tak sa to neráta, tak som pochopil..
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ake preskusanie? v nejakej skusobnej dobe po autoskole?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

To už dávno neplatí pokiaľ mi je známe.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

neviem, len mi oznámil že ešte 2x a idem na preskúšanie a zasmal sa, že no pokial je toto môj prvý priestupok.. tak som sa chcel ujistiť ako to je hm
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

http://www.pravnydom.sk/news/zmeny-v-do ... mbra-2013/
tu sú zmeny od 1.novembra 2013 takže by to malo byť najaktuálnejšie. A preskúšanie sa tam stále spomína, iba sa upravila pokuta zo 100 na 60 euro
Po novom vás bude môcť policajt poslať na preskúšanie napríklad len z predpisov alebo len z jázd. Najmä, ak ste neprospeli ani na opakovanej skúške na udelenie ďalšieho vodičského oprávnenia.
Zmena nastane aj v predpisoch o preskúšaní, ak v posledných 12 mesiacoch trikrát porušíte pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom. Dnes sa počíta len taký závažný priestupok, za ktorý vám dajú pokutu 100 a viac eur. Novela znižuje túto hranicu na 60 eur. Zároveň bude musieť vodič pred preskúšaním odbornej spôsobilosti a preskúmaní zdravotnej a psychickej spôsobilosti absolvovať aj doškoľovací kurz.
Všetko je to samozrejme na náklady vodiča. A ak sa doškoľovacieho kurzu nezúčastníte, odoberú vám vodičské oprávnenie.
a spomína sa to aj tu. Neviem z akého dátumu je ten článok, ale fotka čo tam je je z tohto roku. Nikde som však nenašiel, že by to bolo zrušené takže zrejme to funguje naďalej a ak 3x vážne poruší predpisy v posledných 12 mesiacoch, tak ho na preskúšanie môžu pozvať

a k tej pokute: je jedno že si platil 40 a nie 60. Ktoré priestupky sú vážne je priamo vypísané v zákone § 137. Ak si bol pokutovaný za vážny priestupok, tak už máš jeden čierny bodík a ostávajú ti dva. To koľko si platil je úplne nepodstatné
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

rieši sa to aj tu:
http://auto.sme.sk/c/6377892/tri-zavazn ... sanie.html
je tam napísané
Ak vodič motorového vozidla trikrát za 12 mesiacov závažným spôsobom poruší dopravné pravidlá a v každom z týchto prípadov mu uložia pokutu 60 eur alebo viac, policajt ho pošle na...
čiže až nad 60€ sa to ráta aby si dostal ten ''čierny bod''
sám aj ty si citoval
Dnes sa počíta len taký závažný priestupok, za ktorý vám dajú pokutu 100 a viac eur. Novela znižuje túto hranicu na 60 eur.
čiže ak som platil 40 nemalo by sa to rátať podľa mňa, nie som nejaký expert na zákon ale mne to z toho jasne vyplýva..
a za ďalšie, medzi závažné porušenia sa berie
d) prekročenie rýchlosti jazdy vozidiel ustanovenej týmto zákonom alebo vyplývajúcej z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia v obci o 20 km.h-1 a viac alebo mimo obce o 30 km.h-1 a viac,
ja som prekročil o 16km rýchlosť v obci čiže, tiež to nechytá tú hranicu 20, jedine že by lubili zaokruhlovať

tak teda asi ma len chcel postrašiť, aby som už tak nejazdil..
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tak potom máš ešte tri životy :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Iba podotknem, že nieje podmienka 3x = preskúšanie, ale cajt ma v ten moment ak su okolnosti naplnene moznost ta takto zaopatrit.
Priklad ja mam tento rok vazne priestupky 4 a bol som na to upozorneny, avsak dalej sa to nedramatizovalo...
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

vie mi niekto povedat, ako je to presne so STOP-kou ? lebo pokial mi je zname, tak podla 8/2009 § 20 "Prechadzanie cez krizovatku" 4. odsek "Na prikaz dopravnej znacky, Stoj...bla bla, na mieste odkial ma nalezity rozhlad" a teda nieje tam spominana, ani, ze na hranici krizovatky ani podobne a teda ked ako aj napr 2. auto mam dostatocny rozhlad pre jazdu mojim smerom, staci ak zastavim ako druhy...lenze teraz ma policajt presviedcal o tom, ze to tak nieje a, ze musim zastavit na hranici krizovatky

ina vec by bola ak by stopka bola v kombinacii s vodorovnym znacenim "priecna suvisla biela ciara s napisom STOP" a teda je presne vymedzene miesto na zastavenie

takze som dospel k zaveru, ze ten policajt zrejme v tom nemal jasno, alebo je potom este nejaky dalsi dodatok k tomu zakonu, kde sa toto upresnuje a mne to uslo ?
Napísať odpoveď