Zákon o cestnej premávke
Re: Zákon o cestnej premávke
Ak ide cyklista cez prechod, musí zosadnúť z bicykla, aby mal teda prednosť ako chodec. Ak je to ale cyklo-chodník s cyklo-prechodom, že pred zebrou je ešte prerušovaná čiara, tak nemusí zosadnúť ?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
presne tak
ahojte,neviem kam presne mam smerovat otazku tak pisem do tohto vlakna.Chcel by som sa opytat taku vec ze mam zaujem kupit nove svetla na auto,a svetla nemaju LED pasik ale trubicu a to sa zapina pri zapnuti parkovacich svetiel, a mna zaujima ci je to podla zakona povolene mat ako parkovacie svietenie ? Je homologizovane. Je to trochu problemova situacia pretoze od vyroby mam automaticke zapinanie svetiel a neda sa to zmenit. Dakujem
Vsimol si uz niekto prerobene pruhy na tomto useku (z galvaniho vjazd na D1 -> Brno)? Vie mi niekto logicky vysvetlit preco tak ucinili? Ako to zlepsi plynulost/bezpecnost ? Lebo ja z toho usudzujem len dalsiu zbytocnu buzeraciu.
Vcera som tadial isiel a na drzovku som cez to presiel (uz som o tom vedel skor). Samozrejme ze ludia tam uz kvoli tomu zmetkovali, ani sa necudujem.
Vcera som tadial isiel a na drzovku som cez to presiel (uz som o tom vedel skor). Samozrejme ze ludia tam uz kvoli tomu zmetkovali, ani sa necudujem.
Ak je to homologizovane, tak to podla mna nie je problem.chrobak napísal:ahojte,neviem kam presne mam smerovat otazku tak pisem do tohto vlakna.Chcel by som sa opytat taku vec ze mam zaujem kupit nove svetla na auto,a svetla nemaju LED pasik ale trubicu a to sa zapina pri zapnuti parkovacich svetiel, a mna zaujima ci je to podla zakona povolene mat ako parkovacie svietenie ? Je homologizovane. Je to trochu problemova situacia pretoze od vyroby mam automaticke zapinanie svetiel a neda sa to zmenit. Dakujem
Inak dnes boli schvalene celkom uzitocne zmeny cestneho zakona:
http://auto.sme.sk/c/6968298/pozrite-si ... dlach.html
- Povinne reflexne prvky pre chodcov za znizenej viditelnosti (sam som tak uz skoro par ludi trafil, nastastie sa nic nestalo, ale naposledy uz vela nechybalo)
- Taxikari budu moct jazdit v bus pruhoch
- Motorkari budu moct v platenej zone a v zone so zakazom zastavenia parkovat na chodniku (toto ako skutrista velmi vitam, zatial to vyzera tak, ze policajti v KE to toleruju, ale lepsie je mat to podchytene zakonom
Co vravite na toto?
http://auto.sme.sk/c/6987043/pokutu-60- ... -sude.html
Pozitivne je, ze dotycny pan vyhral, avsak, kym to nebude nejako zosobnene zamestnancom na DI a samozrejme aj panovi "sudcovi" ktory si vymysla zakony, tak to nebude mat velky vyznam... A samozrejme to zosobnene nebude..
http://auto.sme.sk/c/6987043/pokutu-60- ... -sude.html
Pozitivne je, ze dotycny pan vyhral, avsak, kym to nebude nejako zosobnene zamestnancom na DI a samozrejme aj panovi "sudcovi" ktory si vymysla zakony, tak to nebude mat velky vyznam... A samozrejme to zosobnene nebude..
Ďalší prípad diletantstva, arogancie a debilizmu. Čo na to povedať. V inej krajine by ho možno napomenuli a zapriali pekný deň, tu si budú radšej niečo dokazovať a svoju vlastnú sprostosť schovávať za zákony a moc. Výnimočne sa však pravda aj tak dostala na povrch.
Polícia v tejto republike u mňa vôbec nemá uznanie, obdiv ani rešpekt tak, ako by to malo v skutočnosti byť.
Polícia v tejto republike u mňa vôbec nemá uznanie, obdiv ani rešpekt tak, ako by to malo v skutočnosti byť.
Header - ona ani nespekt a podobne "blbosti" nepotrebuje, ma moc
nepripomina to niekomu feudalizmus?
nepripomina to niekomu feudalizmus?
wladas: myslím že v očiach verejnosti by práve tieto pojmy potrebovala. Ale máš pravdu, moc je proste pojem, ktorý im umožňuje sa na všetko ostatné vysrať.
Feudalizmus, možno novodobý.
Máme kvázi slobodu, ale keď sa nad tým človek hlbšie zamyslí, je otrokom. Celý život. Mňa na tom ale najviac serie to, že ľudia tak málo bojujú za svoje práva, za seba.
Ale to už som dosť OT
Feudalizmus, možno novodobý.
Máme kvázi slobodu, ale keď sa nad tým človek hlbšie zamyslí, je otrokom. Celý život. Mňa na tom ale najviac serie to, že ľudia tak málo bojujú za svoje práva, za seba.
Ale to už som dosť OT
-
martinez13
Light Professional
zdravím, dnes ma zastavili cajti, nechal som u nich 40e.. chcem sa spýtať ako to je s tými priestupkami a následným preskúšaním.
Ak za rok odo dneška spácham ešte 2x nejaký priestupok, idem na preskúšanie? Alebo je tam nejaká minimálna peňažná hranica pokuty od ktorej sa to bude rátať?
Hold zaspite do školy, ach... Vďaka.
Ak za rok odo dneška spácham ešte 2x nejaký priestupok, idem na preskúšanie? Alebo je tam nejaká minimálna peňažná hranica pokuty od ktorej sa to bude rátať?
Hold zaspite do školy, ach... Vďaka.
az po 3 priestupkoch nad 60 eur ta poslu na preskusanie
-
martinez13
Light Professional
tak potom čo mi vravel ten policajt že ešte dva priestupky a idem na preskúšanie?
čiže keby som platil 60€ tak by mi už ostávali už len 2 priestupky možné a potom preskúšanie, nie?
ale keďže som platil 40 tak sa to neráta, tak som pochopil..
čiže keby som platil 60€ tak by mi už ostávali už len 2 priestupky možné a potom preskúšanie, nie?
ale keďže som platil 40 tak sa to neráta, tak som pochopil..
-
RATZINGER666
Darca
ake preskusanie? v nejakej skusobnej dobe po autoskole?
To už dávno neplatí pokiaľ mi je známe.
-
martinez13
Light Professional
neviem, len mi oznámil že ešte 2x a idem na preskúšanie a zasmal sa, že no pokial je toto môj prvý priestupok.. tak som sa chcel ujistiť ako to je hm
-
audiotrack
VIP
http://www.pravnydom.sk/news/zmeny-v-do ... mbra-2013/
tu sú zmeny od 1.novembra 2013 takže by to malo byť najaktuálnejšie. A preskúšanie sa tam stále spomína, iba sa upravila pokuta zo 100 na 60 euro
a k tej pokute: je jedno že si platil 40 a nie 60. Ktoré priestupky sú vážne je priamo vypísané v zákone § 137. Ak si bol pokutovaný za vážny priestupok, tak už máš jeden čierny bodík a ostávajú ti dva. To koľko si platil je úplne nepodstatné
tu sú zmeny od 1.novembra 2013 takže by to malo byť najaktuálnejšie. A preskúšanie sa tam stále spomína, iba sa upravila pokuta zo 100 na 60 euro
a spomína sa to aj tu. Neviem z akého dátumu je ten článok, ale fotka čo tam je je z tohto roku. Nikde som však nenašiel, že by to bolo zrušené takže zrejme to funguje naďalej a ak 3x vážne poruší predpisy v posledných 12 mesiacoch, tak ho na preskúšanie môžu pozvaťPo novom vás bude môcť policajt poslať na preskúšanie napríklad len z predpisov alebo len z jázd. Najmä, ak ste neprospeli ani na opakovanej skúške na udelenie ďalšieho vodičského oprávnenia.
Zmena nastane aj v predpisoch o preskúšaní, ak v posledných 12 mesiacoch trikrát porušíte pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom. Dnes sa počíta len taký závažný priestupok, za ktorý vám dajú pokutu 100 a viac eur. Novela znižuje túto hranicu na 60 eur. Zároveň bude musieť vodič pred preskúšaním odbornej spôsobilosti a preskúmaní zdravotnej a psychickej spôsobilosti absolvovať aj doškoľovací kurz.
Všetko je to samozrejme na náklady vodiča. A ak sa doškoľovacieho kurzu nezúčastníte, odoberú vám vodičské oprávnenie.
a k tej pokute: je jedno že si platil 40 a nie 60. Ktoré priestupky sú vážne je priamo vypísané v zákone § 137. Ak si bol pokutovaný za vážny priestupok, tak už máš jeden čierny bodík a ostávajú ti dva. To koľko si platil je úplne nepodstatné
-
martinez13
Light Professional
rieši sa to aj tu:
http://auto.sme.sk/c/6377892/tri-zavazn ... sanie.html
je tam napísané
sám aj ty si citoval
a za ďalšie, medzi závažné porušenia sa berie
tak teda asi ma len chcel postrašiť, aby som už tak nejazdil..
http://auto.sme.sk/c/6377892/tri-zavazn ... sanie.html
je tam napísané
čiže až nad 60€ sa to ráta aby si dostal ten ''čierny bod''Ak vodič motorového vozidla trikrát za 12 mesiacov závažným spôsobom poruší dopravné pravidlá a v každom z týchto prípadov mu uložia pokutu 60 eur alebo viac, policajt ho pošle na...
sám aj ty si citoval
čiže ak som platil 40 nemalo by sa to rátať podľa mňa, nie som nejaký expert na zákon ale mne to z toho jasne vyplýva..Dnes sa počíta len taký závažný priestupok, za ktorý vám dajú pokutu 100 a viac eur. Novela znižuje túto hranicu na 60 eur.
a za ďalšie, medzi závažné porušenia sa berie
ja som prekročil o 16km rýchlosť v obci čiže, tiež to nechytá tú hranicu 20, jedine že by lubili zaokruhlovaťd) prekročenie rýchlosti jazdy vozidiel ustanovenej týmto zákonom alebo vyplývajúcej z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia v obci o 20 km.h-1 a viac alebo mimo obce o 30 km.h-1 a viac,
tak teda asi ma len chcel postrašiť, aby som už tak nejazdil..
-
audiotrack
VIP
tak potom máš ešte tri životy 
Iba podotknem, že nieje podmienka 3x = preskúšanie, ale cajt ma v ten moment ak su okolnosti naplnene moznost ta takto zaopatrit.
Priklad ja mam tento rok vazne priestupky 4 a bol som na to upozorneny, avsak dalej sa to nedramatizovalo...
Priklad ja mam tento rok vazne priestupky 4 a bol som na to upozorneny, avsak dalej sa to nedramatizovalo...
-
Mrk
Professional
vie mi niekto povedat, ako je to presne so STOP-kou ? lebo pokial mi je zname, tak podla 8/2009 § 20 "Prechadzanie cez krizovatku" 4. odsek "Na prikaz dopravnej znacky, Stoj...bla bla, na mieste odkial ma nalezity rozhlad" a teda nieje tam spominana, ani, ze na hranici krizovatky ani podobne a teda ked ako aj napr 2. auto mam dostatocny rozhlad pre jazdu mojim smerom, staci ak zastavim ako druhy...lenze teraz ma policajt presviedcal o tom, ze to tak nieje a, ze musim zastavit na hranici krizovatky
ina vec by bola ak by stopka bola v kombinacii s vodorovnym znacenim "priecna suvisla biela ciara s napisom STOP" a teda je presne vymedzene miesto na zastavenie
takze som dospel k zaveru, ze ten policajt zrejme v tom nemal jasno, alebo je potom este nejaky dalsi dodatok k tomu zakonu, kde sa toto upresnuje a mne to uslo ?
ina vec by bola ak by stopka bola v kombinacii s vodorovnym znacenim "priecna suvisla biela ciara s napisom STOP" a teda je presne vymedzene miesto na zastavenie
takze som dospel k zaveru, ze ten policajt zrejme v tom nemal jasno, alebo je potom este nejaky dalsi dodatok k tomu zakonu, kde sa toto upresnuje a mne to uslo ?