strapaty
nemyslim si ze ho oberam o vlasnu mienku ... davam mu jednu z alternativ ak sa mu bude pacit tak si ju zvoli
A druhú, tretiu, xtú z alternatív mu dá kto? Ako sa má
9 ročné dieťa dostať k ostatným alternatívam? Ako sa môže
9 ročné dieťa správne rozhodnúť, keď nepozná všetky alternatívy. Keď by si mu aj povedal o ostatných, predpokladám, že by si ateizmus neopísal v moc dobrom svetle, určite by padali reči o pekle, čoho by sa
9 ročné dieťa zľaklo, pre
9 ročné dieťa je predstava neba a pekných ideálov prijateľnejšia. A samozrejme, že si ju zvolí, lebo o iných ani nevie.
rozhoduje sa v malom meritku preto ma malu zodpovednost aj malu slobodu ... preto musia rodicia na neho vplyvat -hlavne osobnym prikladom ... co uz pri sviatosti birmovania by mal byt rodic v ulohe patrner - poradca a nie ten co sa ho snazi este nejak ovplyvnit...
Podľa teba je rozhodnutie o príslušnosti k cirkvi/viere, resp. potvrdenie tohto rozhodnutia rodičov, teda prijatie boha malé merítko? Veď je to významné a podstatné rozhodnutie, VEĽKÉ, s ktorým prichádza aj VEĽKÁ zodpovednosť, voči cirkvi, bohu. Žiť tak aby som na každej spovedi nemusel sedieť 4 hodiny a spovedať sa zo všetkého čo som porušil. Takéto rozhodnutie má podľa teba robiť dieťa v
9 rokoch?
Prečo som dal vek hrubo? Aby si si uvedomil, že je to stále len dieťa, ktoré žije vo svojich predstavách, hrách a ideálnych myšlienkach, ktoré väčšinu informácii len preberá od okolia, nemá sa ako dostať k iným informáciám, alternatívam a podobne, ktoré sa nevie samovzdelávať, pátrať a vyhodnocovať.
Keď ja som bol malý, tak fičal v telke seriál Modrý Pacifik, všetci kamaráti z ulice sme ho sledovali poctivo každú časť a keď sme vyšli potom vonku na bicykle, tak sme sa hrali presne na tento seriál. Bicyklovali sme sa, naháňali, hľadali, proste bola zábava na celé poobede. Boli sme deti, teraz keď idem na bicykel, tak už sa nehrám ale idem na dlhé trate niekam.
A toto je podstatné, že dieťa ktoré sa jeden deň hrá na seriálovú či rozprávkovú postavu, žije rozprávkami, hrami a podobne, nie je schopné na druhý deň urobiť také veľké rozhodnutie ako je otázka viery/neviery, prijatia/neprijatia boha a podobne. To je ako keby si ty jeden deň nešiel do roboty, lebo by si sa hral na Pikachua, na druhý deň by si išiel do banky vybavovať si hypotéku a na tretí deň podal v robote výpoveď lebo by si bol zase Pikachu.
Podľa mňa ani 15 rokov pri birmovke nie je dosť, síce 15 ročný človek sa už vie rozhodnúť, vie si získať prístup aj k iným alternatívam, aj bez rodičov, no stále majú rodičia veľký vplyv na neho, vyhrážky o rodičovskej streche poznáme asi všetci, zákazy, hádky, strata dôvery a podobne, to všetko môže stále ovplyvniť rozhodnutie 15 ročného človeka či ísť na nejakú birmovku alebo neísť, či veriť alebo neveriť, či sa priznať alebo pretvarovať.
Celú otázku viery by si mal každý človek riešiť sám so sebou, vrátane všetkých sviatostí až v dospelosti, kedy zodpovedá sám za seba, kedy on vie čo je pre neho dobré a čo v živote potrebuje.
Tieto hranice, teda krst pri narodení, 1.svp, v 9 rokoch, a birmovka v 15 rokoch (podobne aj pri iných frakciách kresťanstva, či náboženstvách) sú len dobré prepracované "výchovné", teda manipulačné a indoktrinačné metódy na nové a nové ovečky.
Platne vysluhuje sviatosti ten, kto má aspoň úmysel konať, čo koná Cirkev(cize ak niekto vysluhuje sviatost s tym ze vie ze nebude zit v cirkvi... (v spolocenstve veriacich) vysluhuje neplatne sviatost...cize darmoho biskup pomaze ziadnu birmovku neprime... ) ... to ze ludia velakrat nevedia k comu sa hlasia co vlastneveria je velka skoda... nik by si neobtieral usta o katolikov keby vsetci zili co hlasaju ...
Opäť, je pekné, že si to sem napísal. Ale všetci vieme aká je skutočnosť a že sa to nikdy nezmení k tomu čo tu píšeš. Teraz vravíš, že je škoda, že veriaci veľa krát nevedia v čo veria, že nekonajú tak, ako by mali. No ešte nedávno si tu používal argument, že je vás 80% a viac ako miliarda. Vtedy ti nevadilo do týchto cifier započítavať aj tých, ktorí nevedia v čo veria a nekonajú tak ako by mali?
ja mam v tom jasno .... vsetko co je z boha, s bohom je dobro .... vsetko bez boha je zlo... cize zlo je absencia boha(dobra)...
Teda som podľa teba zlý, lebo u mňa absentuje boh?
Túto definíciu si používaj na zraze katolíckych rodičov na podporu indoktrinácie a neslobody detí. Vo všeobecnej diskusii je táto definícia neplatná a nepoužiteľná. Keďže boh nie je všeobecne zadefinovaný a už vôbec je nie zrejmé či vôbec existuje, teda ak boh neexistuje a dobro je boh, tak tým pádom je dobro nič, teda neexistuje ani dobro.
Poprosím ťa aby si si pri obhajovaní svojich názorov nevymýšľal vlastné definície zákonov či práv. Či nebodaj máš nové vydanie deklarácie ľudských práv?
"...ale pri potratoch to nie je otazka zeny a jej prav.. zena ma pravo rozhodnut sa pred sexom...ak ma sex ako kazdy dospely jedinec musi niest nasledky svojho konania za vsetky skutky"
Ako že nie je? Kde sa píše, že žena ma právo rozhodnúť sa len pred sexom? Poprosím o presnú citáciu aj s odkazom na ten dokument, deklaráciu či čo to je. V opačnom prípade je to len tvoj konštrukt, výmysel, vycucaný z malíčka.
"1. dieta ma pravo na zivot ... jeho pravo na zivot je vysie postavene ako pravo na slobodne rozhodnutie zeny"
Taktiež poprosím o presnú citáciu dokumentu, kde je to formulované presne tak, ako si to napísal. Inak je o len opäť tvoj subjektívny postoj. A každý človek má právo na vlastný subjektívny postoj.
"2.nikto nema pravo urcovat kedy je "zluk buniek"clovek a kedy nie"
Ďakujem, presne tak. Nikto, ani ty, ani Figeľ, ani pápež, ani žiadny iný veriaci, nemá právo určovať, že dieťa je dieťaťom hneď po splynutí, vajíčka a spermie.
Momentálne je to tak, ako to je a je to všeobecná dohoda/kompromis, no v každej krajine zvlášť ošetrená zákonom. V niektorých tak či onak a to je tiež dôkaz toho, že morálka závisí od spoločnosti a nie je všeobecne platná, patentovaná kresťanstvom a od boha.
Zvyšok sú len tvoje fantazmagorie.
kludne mozes ale toto uz nie je o bohu a nabozenstve ... alebo viere a filozofii ale o tej najhrubsej ludskosti... dakujem len bohu ze nasi zmagoreny komunisti sa zastavili na 12 tyzdni a nesli ako nasi sudruhovia z USA kde v niektorych statoch je potrat povoleny do okamziku porodu.... lebo vtedy by to bol asi pre mnohych len zluk buniek az do porodu...
Tieto tvoje emocionálne výbuchy, z ktorých ide zlosť a nevraživosť sú len a len dôkazom toho, že náboženstvo nikdy nespraví z človeka lepšieho človeka.
A poprosím ťa o dôveryhodný zdroj tvojho tvrdenia, ktoré som hrubo vyznačil. Ja o takom neviem, rád sa priučím.