Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:cize nemoze hresit ,ked si zacina uvedomovat dobro a zlo mal by ist na sv prijimanie a prijat sviatost zmierenia aby mohol zlo prekonavat a rozhodovat sa pre dobro...
Možno tak u veriacich. Štatistický/priemerný človek
sa pre dobro rozhodne aj bez toho aby nad ním stál niekto s hrozbou pekla.
strapaty napísal:ked sa ti uzdravi dieta z rakoviny kde vedecia diagnoza bola uplne ina je to nahoda ? zazrak? schopnost organizmu ? vsetko moze byt pravda... a mame tu hned tri typy veriacich ... biologov veriacich v uzasne schopnosti organizmu ... ateistov veriacich v nahodu ... veriacich ze boli vypocute ich modlidby a preto clovek vyzdravel... ktory z nich ma pravdu ?
Nie je. znamená to, že lekári určili zlú diagnózu alebo nepoznáme správnu liečbu alebo nevieme, čo danú chorobu lieči. Nič z toho nie je zázrak. Biológovia veria v úžasné schopnosti organizmu a preto sa hneď po takomto prípade začnú zaujímať, čo spôsobilo vyliečenie aby mohli liečiť aj ostatných chorých. Ateisti si nemyslia, že to je náhoda. Nič nie je náhoda, niečo to vyliečenie muselo spôsobiť len nevieme čo. Veriaci tiež nevedia, čo spôsobilo vyliečenie ale hneď to začnú pripisovať modlitbám a právu príčinu vyliečenia, ktorá by mohla pomôcť ostatným už nehľadajú. Radšej sa prídu ku každému pomodliť.
strapaty napísal:myslis si ze modlidba nic nemoze zmenit ... ale pritom si sa mozno nikdy skutocne nemodlil...
Žiadna modlitba nič nezmenila. Zase to ale viažeš len na kresťanstvo. Potom všetky správne vykonané rituály vo všetkých náboženstvách by mali mať následok.
A to, že sa modlíš aby zajtra vyšlo Slnko(príklad) ešte neznamená, že za ten východ môže Boh, ktorý ho postrčil. Modliť sa za niečo, čo sa stane(pravdepodobne) aj bez toho nemá význam.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty
samozrejme ze na 9 rocne dieta budem vplyvat aby na priimanie isiel (to neznamena ze ho budem nutit alebo si ho kupovat darcekami )
A uvedomuješ si, že týmto vplývaním oberáš dieťa o vlastnú mienku? Ako keď by tvoje dieťa začalo chodiť do partie kamarátov, kde sa pije, fajčí a hulí a začalo by aj ono, prečo, lebo kamaráti. Tak isto by tvoje dieťa nikdy nemuselo veriť, keby si na neho ty nevplýval. Tak isto ako vplyv kamarátov a partie oberie dieťa o úsudok čo je pre neho dobré a čo zlé, tak isto aj rodičovský vplyv, napr. náboženstvom.
preco 9 rokov?? vtedy si uz clovek zacina uvedomovat dobro a zlo a moze sa slobodne rozhodnut... preto v tom veku prve sv, priimanie... lebo uz deti mozu hresit ... a sviatost prijimania a zmierenia im maju napomahat v zivote... pri krtste slubuju za dieta rodicia ... pri prijimani uz dieta same
v 9tich rokoch sa vie dieťa slobodne rozhodnúť, správne rozhodnúť, rozobrať si klady a zápory rozhodnutia, zvážiť ho a niesť za neho zodpovednosť? čoo? Ty sám si písal o tom, že svoje deti necháš rozhodovať samé za seba až keď si budú vedieť niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia, teraz tvrdíš, že to dokáže už 9 ročné dieťa, lebo sa môže samé rozhodnúť? 9 ročné dieťa koná ešte stále len pudovo a len vo veľmi malo merítku vie zvážiť čo je dobré a čo je zlé.
keby bola sviatost vynutena je neplatna.. ako kazda ina sviatost.. slobodnu volu respektuje boh musia aj veriaci ... ale ako boh nam dal sv pismo a prikazania tak rodicia indokrinuju svoje deti a vychovavaju ... birmovke sa hovori aj sviatost krestanskej dospelosti (neoficialne) tuto sviatost by uz mal krestan prijat samostatne (cize nie preto ze ho babka prihlasila) a slobodne .... s tym ze si plne uvedomuje co to byt krestanom znamena a co to viera je .... kazda nanutena sviatost je neplatna ... to by si mali vsetky babky a rodicia uvedomit ...
Hmm, toľká škoda, že toto je len teoria niekde na fóre, alebo len tvoj názor. Všetci vieme, že na Slovensku to takto nefunguje a ani nikdy fungovať nebude.
cize nemoze hresit ,ked si zacina uvedomovat dobro a zlo mal by isto na sv prijimanie a prijat sviatost zmierenia aby mohol zlo prekonavat a rozhodovat sa pre dobro...
Zadefinujme si čo je "dobro" a čo je "zlo".
az ked sa ludia zacnu navzajom respektovat mozu zacat spolu komunikovat a niekam sa pohnut... a az vtedy to moze byt prinosne pre vsetky strany....
Ako vravím, plná huba tolerancie a skutek utek.
Čiže až keď veriaci začnú rešpektovať, že isť na potrat je osobná vec každej ženy a nazývať ju za to vrahyňou nie je vhodné, až vtedy sa môžme niekam začať posúvať.
Až keď veriaci začnú rešpektovať, že aj napriek tomu, že je ich tu väčšina (váš obľúbený argument), existuje niečo ako právo na slobodu vierovyznania a nie každý má rovnaké názory ako oni, až potom sa môžme začať niekam posúvať.
...
Mám pokračovať?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

LuksKE napísal:strapaty

A uvedomuješ si, že týmto vplývaním oberáš dieťa o vlastnú mienku? Ako keď by tvoje dieťa začalo chodiť do partie kamarátov, kde sa pije, fajčí a hulí a začalo by aj ono, prečo, lebo kamaráti. Tak isto by tvoje dieťa nikdy nemuselo veriť, keby si na neho ty nevplýval. Tak isto ako vplyv kamarátov a partie oberie dieťa o úsudok čo je pre neho dobré a čo zlé, tak isto aj rodičovský vplyv, napr. náboženstvom.nemyslim si ze ho oberam o vlasnu mienku ... davam mu jednu z alternativ ak sa mu bude pacit tak si ju zvoli

v 9tich rokoch sa vie dieťa slobodne rozhodnúť, správne rozhodnúť, rozobrať si klady a zápory rozhodnutia, zvážiť ho a niesť za neho zodpovednosť? čoo? Ty sám si písal o tom, že svoje deti necháš rozhodovať samé za seba až keď si budú vedieť niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia, teraz tvrdíš, že to dokáže už 9 ročné dieťa, lebo sa môže samé rozhodnúť? 9 ročné dieťa koná ešte stále len pudovo a len vo veľmi malo merítku vie zvážiť čo je dobré a čo je zlé.rozhoduje sa v malom meritku preto ma malu zodpovednost aj malu slobodu ... preto musia rodicia na neho vplyvat -hlavne osobnym prikladom ... co uz pri sviatosti birmovania by mal byt rodic v ulohe patrner - poradca a nie ten co sa ho snazi este nejak ovplyvnit...

Hmm, toľká škoda, že toto je len teoria niekde na fóre, alebo len tvoj názor. Všetci vieme, že na Slovensku to takto nefunguje a ani nikdy fungovať nebude.Platne vysluhuje sviatosti ten, kto má aspoň úmysel konať, čo koná Cirkev(cize ak niekto vysluhuje sviatost s tym ze vie ze nebude zit v cirkvi... (v spolocenstve veriacich) vysluhuje neplatne sviatost...cize darmoho biskup pomaze ziadnu birmovku neprime... ) ... to ze ludia velakrat nevedia k comu sa hlasia co vlastneveria je velka skoda... nik by si neobtieral usta o katolikov keby vsetci zili co hlasaju ...

Zadefinujme si čo je "dobro" a čo je "zlo".
ja mam v tom jasno .... vsetko co je z boha, s bohom je dobro .... vsetko bez boha je zlo... cize zlo je absencia boha(dobra)...

Ako vravím, plná huba tolerancie a skutek utek.
Čiže až keď veriaci začnú rešpektovať, že isť na potrat je osobná vec každej ženy a nazývať ju za to vrahyňou nie je vhodné, až vtedy sa môžme niekam začať posúvať.
Až keď veriaci začnú rešpektovať, že aj napriek tomu, že je ich tu väčšina (váš obľúbený argument), existuje niečo ako právo na slobodu vierovyznania a nie každý má rovnaké názory ako oni, až potom sa môžme začať niekam posúvať.
...ale pri potratoch to nie je otazka zeny a jej prav.. zena ma pravo rozhodnut sa pred sexom...ak ma sex ako kazdy dospely jedinec musi niest nasledky svojho konania za vsetky skutky
tu ide skor o to
1. dieta ma pravo na zivot ... jeho pravo na zivot je vysie postavene ako pravo na slobodne rozhodnutie zeny
2.nikto nema pravo urcovat kedy je "zluk buniek"clovek a kedy nie ako ani nema pravo urcovat ci je niekto clovekom preto ze je zid .. ci je modrooky... ci slovan ci arijec....ci ma 1 rok alebo 100 ci je jeho IQ 30 alebo 130 ... hovori sa tomu ludskost... od potratov je blizko k eutanazii.. od nej k eugenike ... a tu uz je len kusok k nadrase... a sme zrazu naspat v roku 1929 kde jedna nadrasa je urcovana prislusnostou k strane a druha k rase... teraz to bude co ?? rod??
vsetci sme len zluk buniek, chemickych reakcii, elektro impulzov ..... a minimalne dvaja verime ze mame aj dusu ... jeden zluk buniek rozhoduje o druhom...

Mám pokračovať?
kludne mozes ale toto uz nie je o bohu a nabozenstve ... alebo viere a filozofii ale o tej najhrubsej ludskosti... dakujem len bohu ze nasi zmagoreny komunisti sa zastavili na 12 tyzdni a nesli ako nasi sudruhovia z USA kde v niektorych statoch je potrat povoleny do okamziku porodu.... lebo vtedy by to bol asi pre mnohych len zluk buniek az do porodu...
mLuks
Addict
Addict

strapaty
nemyslim si ze ho oberam o vlasnu mienku ... davam mu jednu z alternativ ak sa mu bude pacit tak si ju zvoli
A druhú, tretiu, xtú z alternatív mu dá kto? Ako sa má 9 ročné dieťa dostať k ostatným alternatívam? Ako sa môže 9 ročné dieťa správne rozhodnúť, keď nepozná všetky alternatívy. Keď by si mu aj povedal o ostatných, predpokladám, že by si ateizmus neopísal v moc dobrom svetle, určite by padali reči o pekle, čoho by sa 9 ročné dieťa zľaklo, pre 9 ročné dieťa je predstava neba a pekných ideálov prijateľnejšia. A samozrejme, že si ju zvolí, lebo o iných ani nevie.
rozhoduje sa v malom meritku preto ma malu zodpovednost aj malu slobodu ... preto musia rodicia na neho vplyvat -hlavne osobnym prikladom ... co uz pri sviatosti birmovania by mal byt rodic v ulohe patrner - poradca a nie ten co sa ho snazi este nejak ovplyvnit...
Podľa teba je rozhodnutie o príslušnosti k cirkvi/viere, resp. potvrdenie tohto rozhodnutia rodičov, teda prijatie boha malé merítko? Veď je to významné a podstatné rozhodnutie, VEĽKÉ, s ktorým prichádza aj VEĽKÁ zodpovednosť, voči cirkvi, bohu. Žiť tak aby som na každej spovedi nemusel sedieť 4 hodiny a spovedať sa zo všetkého čo som porušil. Takéto rozhodnutie má podľa teba robiť dieťa v 9 rokoch?

Prečo som dal vek hrubo? Aby si si uvedomil, že je to stále len dieťa, ktoré žije vo svojich predstavách, hrách a ideálnych myšlienkach, ktoré väčšinu informácii len preberá od okolia, nemá sa ako dostať k iným informáciám, alternatívam a podobne, ktoré sa nevie samovzdelávať, pátrať a vyhodnocovať.
Keď ja som bol malý, tak fičal v telke seriál Modrý Pacifik, všetci kamaráti z ulice sme ho sledovali poctivo každú časť a keď sme vyšli potom vonku na bicykle, tak sme sa hrali presne na tento seriál. Bicyklovali sme sa, naháňali, hľadali, proste bola zábava na celé poobede. Boli sme deti, teraz keď idem na bicykel, tak už sa nehrám ale idem na dlhé trate niekam.
A toto je podstatné, že dieťa ktoré sa jeden deň hrá na seriálovú či rozprávkovú postavu, žije rozprávkami, hrami a podobne, nie je schopné na druhý deň urobiť také veľké rozhodnutie ako je otázka viery/neviery, prijatia/neprijatia boha a podobne. To je ako keby si ty jeden deň nešiel do roboty, lebo by si sa hral na Pikachua, na druhý deň by si išiel do banky vybavovať si hypotéku a na tretí deň podal v robote výpoveď lebo by si bol zase Pikachu.
Podľa mňa ani 15 rokov pri birmovke nie je dosť, síce 15 ročný človek sa už vie rozhodnúť, vie si získať prístup aj k iným alternatívam, aj bez rodičov, no stále majú rodičia veľký vplyv na neho, vyhrážky o rodičovskej streche poznáme asi všetci, zákazy, hádky, strata dôvery a podobne, to všetko môže stále ovplyvniť rozhodnutie 15 ročného človeka či ísť na nejakú birmovku alebo neísť, či veriť alebo neveriť, či sa priznať alebo pretvarovať.
Celú otázku viery by si mal každý človek riešiť sám so sebou, vrátane všetkých sviatostí až v dospelosti, kedy zodpovedá sám za seba, kedy on vie čo je pre neho dobré a čo v živote potrebuje.
Tieto hranice, teda krst pri narodení, 1.svp, v 9 rokoch, a birmovka v 15 rokoch (podobne aj pri iných frakciách kresťanstva, či náboženstvách) sú len dobré prepracované "výchovné", teda manipulačné a indoktrinačné metódy na nové a nové ovečky.
Platne vysluhuje sviatosti ten, kto má aspoň úmysel konať, čo koná Cirkev(cize ak niekto vysluhuje sviatost s tym ze vie ze nebude zit v cirkvi... (v spolocenstve veriacich) vysluhuje neplatne sviatost...cize darmoho biskup pomaze ziadnu birmovku neprime... ) ... to ze ludia velakrat nevedia k comu sa hlasia co vlastneveria je velka skoda... nik by si neobtieral usta o katolikov keby vsetci zili co hlasaju ...
Opäť, je pekné, že si to sem napísal. Ale všetci vieme aká je skutočnosť a že sa to nikdy nezmení k tomu čo tu píšeš. Teraz vravíš, že je škoda, že veriaci veľa krát nevedia v čo veria, že nekonajú tak, ako by mali. No ešte nedávno si tu používal argument, že je vás 80% a viac ako miliarda. Vtedy ti nevadilo do týchto cifier započítavať aj tých, ktorí nevedia v čo veria a nekonajú tak ako by mali?
ja mam v tom jasno .... vsetko co je z boha, s bohom je dobro .... vsetko bez boha je zlo... cize zlo je absencia boha(dobra)...
Teda som podľa teba zlý, lebo u mňa absentuje boh?
Túto definíciu si používaj na zraze katolíckych rodičov na podporu indoktrinácie a neslobody detí. Vo všeobecnej diskusii je táto definícia neplatná a nepoužiteľná. Keďže boh nie je všeobecne zadefinovaný a už vôbec je nie zrejmé či vôbec existuje, teda ak boh neexistuje a dobro je boh, tak tým pádom je dobro nič, teda neexistuje ani dobro.

Poprosím ťa aby si si pri obhajovaní svojich názorov nevymýšľal vlastné definície zákonov či práv. Či nebodaj máš nové vydanie deklarácie ľudských práv?

"...ale pri potratoch to nie je otazka zeny a jej prav.. zena ma pravo rozhodnut sa pred sexom...ak ma sex ako kazdy dospely jedinec musi niest nasledky svojho konania za vsetky skutky"
Ako že nie je? Kde sa píše, že žena ma právo rozhodnúť sa len pred sexom? Poprosím o presnú citáciu aj s odkazom na ten dokument, deklaráciu či čo to je. V opačnom prípade je to len tvoj konštrukt, výmysel, vycucaný z malíčka.
"1. dieta ma pravo na zivot ... jeho pravo na zivot je vysie postavene ako pravo na slobodne rozhodnutie zeny"
Taktiež poprosím o presnú citáciu dokumentu, kde je to formulované presne tak, ako si to napísal. Inak je o len opäť tvoj subjektívny postoj. A každý človek má právo na vlastný subjektívny postoj.
"2.nikto nema pravo urcovat kedy je "zluk buniek"clovek a kedy nie"
Ďakujem, presne tak. Nikto, ani ty, ani Figeľ, ani pápež, ani žiadny iný veriaci, nemá právo určovať, že dieťa je dieťaťom hneď po splynutí, vajíčka a spermie.

Momentálne je to tak, ako to je a je to všeobecná dohoda/kompromis, no v každej krajine zvlášť ošetrená zákonom. V niektorých tak či onak a to je tiež dôkaz toho, že morálka závisí od spoločnosti a nie je všeobecne platná, patentovaná kresťanstvom a od boha.
Zvyšok sú len tvoje fantazmagorie.
kludne mozes ale toto uz nie je o bohu a nabozenstve ... alebo viere a filozofii ale o tej najhrubsej ludskosti... dakujem len bohu ze nasi zmagoreny komunisti sa zastavili na 12 tyzdni a nesli ako nasi sudruhovia z USA kde v niektorych statoch je potrat povoleny do okamziku porodu.... lebo vtedy by to bol asi pre mnohych len zluk buniek az do porodu...
Tieto tvoje emocionálne výbuchy, z ktorých ide zlosť a nevraživosť sú len a len dôkazom toho, že náboženstvo nikdy nespraví z človeka lepšieho človeka.
A poprosím ťa o dôveryhodný zdroj tvojho tvrdenia, ktoré som hrubo vyznačil. Ja o takom neviem, rád sa priučím.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

ked sa ti uzdravi dieta z rakoviny kde vedecia diagnoza bola uplne ina je to nahoda ? zazrak? schopnost organizmu ?
Toto prosím ťa nepripisuj žiadnému božiemu zázraku. Proste z miliard ľudí sa môže kľudne stať, že sa jednému alebo viacerým zachová organizmus tak ako sa zachová. Ak veríš že je to božia sila tak si u mňa zas klesol. Už som sa ťa minule pýtal na ten kríž čo zabil mladého kresťana a nič si mi na to nenapísal.
Alebo na to nevieš nájsť odpoveď? Ja ti pomôžem. Bola to nešťastná náhoda.

//autoeditácia príspevku (12 Máj 2014, 7:13)
nemyslim si ze ho oberam o vlasnu mienku ... davam mu jednu z alternativ ak sa mu bude pacit tak si ju zvoli
Ale áno oberáš ho. Ak mu od mala budeš trúbiť do hlavy len o tom že je boh a všetko okolo kresťanstva a budeš ho brávať do kostola, tak ho to v podstate naučíš. Tak prosím ťa nehovor že je to jeho vôľa. Je to tvoja vôľa.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

LuksKE
-myslim ze alternativ mu svet poskytne mnoho... ja mu ukazujem tu ktoru povazujem za spravnu ...
-dostava boha uz pri krste ... ale rozhoduje sa pre vieru az v dospelosti ... cize cas mezdi tym musim riesit vychovou... co si myslim ze indokrinacia deti je sprvna vec aj logicka ... (deti nie dospelych )
-nie je cielom aby sedel na spovedi 4 hodiny ale aby pochopil preco su tie hriechy zle ... niektore sa chapu lahsie niektore tazsie...
-vek pri birmovke je celkovo blbost .. ja by som osobne sprisnil podavanie tejto sviatosti .. clovek by musel dokazat svojim zivotom aspon ochotu zit co hlasa cirkev...
-aj ked si ludia velekrat nevedia uplne co veria ale zklady moralky su do nich vstepovane ... cize aj ti papierovy krestania su krestania ... niekedy to chce len cas aby sa u nich prebudil zaujem o ich vlastny duchovny zivot...
-nebavili sme sa o tom kto je zly ale co je zlo a dobro.... to ze v boha neveris neznamena ze nezijes podla jeho zakonov (su vpisane v kazdom cloveku - na bozi obraz ho stvoril) clovek je v podstate neutralny -...neexistuje zly clovek ... existuje len clovek ktory robi zlo (cize proti bozim prikazaniam)... ani noz nie je dobry ci zly ... moze clovek s nim zabit ale aj odkrojit chleba ... moc je v jeho slobodnej voli....
-ty poznas nejake ludske pravo ktore hovori ze zena moze ukoncit tehotenstvo... ? ja poznam ludske pravo na zivot... a myslim ze ludske prava su najvysie v pravnom systeme...
-potrat nie je ani dohoda ani kompromis bol to komunisticky diktat..... suhlasim ze momentalne je pravny stav takyto ..... ludia ako ja s nim nesuhlasia a preto sa ho snazia legitimnym sposobom zmenit... mam na to pravo ako aj figel ako aj ostatny ... ako aj ty nesuhlasit s tym a volit ludi ktory preferuju potrat ... ja osobne preferujem zodpovedny pristup k zivotu a prijatie dietata ako daru nie ako zataze v nasom pohodli....
-nebol to ziaden emocionalny vybuch ... je to len priklad toho kam ta ignoracia a ohybanie moralky moze dospiet... to ze v niektorych statoch USA su potraty povolene do dna porodu je fakt...

http://blog.tyzden.sk/tomas-hupka/2010/ ... ku-zivota/
mLuks
Addict
Addict

strapaty
-myslim ze alternativ mu svet poskytne mnoho... ja mu ukazujem tu ktoru povazujem za spravnu ...
A nemal by si im ju ukazovať, mal by si počkať kým im ju ukáže svet, kým im svet ukáže všetky alternatívy a oni sa rozhodnú pre tú, ktorú budú považovať za správnu. A ty im nič neukazuješ, ty ich vyslovene učíš tej alternatíve.

-dostava boha uz pri krste ... ale rozhoduje sa pre vieru az v dospelosti ... cize cas mezdi tym musim riesit vychovou... co si myslim ze indokrinacia deti je sprvna vec aj logicka ... (deti nie dospelych )
Čo je už na indoktrinácii logické, prosím ťa? A a čo tak ich vychovávať v zmysle kresťanstva, ale bez toho aby si ich naučil chodiť do kostola, aby si ich naučil boha a podobne. Bojíš sa, že by neverili v boha? Sám si písal, viera je dar od boha. Ak tvoje deti boh neobdaroval, ani všetky sviatosti ani výchova im nepomôže k tomu aby úprimne verili.

-nie je cielom aby sedel na spovedi 4 hodiny ale aby pochopil preco su tie hriechy zle ... niektore sa chapu lahsie niektore tazsie...
A to dokáže 9 ročné dieťa? Pochopiť hlbší význam, prečo je to zlé a nie len z povrchu, že je to zlé lebo budem za to potrestaný.

-vek pri birmovke je celkovo blbost .. ja by som osobne sprisnil podavanie tejto sviatosti .. clovek by musel dokazat svojim zivotom aspon ochotu zit co hlasa cirkev...
Všetky sviatosti až v dospelosti, žiadna indoktrinácia, žiadne ovplyvňovanie rodinou, rodičmi...cestu si musí každý nájsť sám, nie sa ju naučiť.

-aj ked si ludia velekrat nevedia uplne co veria ale zklady moralky su do nich vstepovane ... cize aj ti papierovy krestania su krestania ... niekedy to chce len cas aby sa u nich prebudil zaujem o ich vlastny duchovny zivot...
10 strán dozadu boli kresťania len tí, čo žijú podľa kresťanstva, teraz sú už kresťania všetci ...na to som si už zvykol, ale keď chceš aj ti od odcitujem kde si to písal.

-nebavili sme sa o tom kto je zly ale co je zlo a dobro.... to ze v boha neveris neznamena ze nezijes podla jeho zakonov (su vpisane v kazdom cloveku - na bozi obraz ho stvoril) clovek je v podstate neutralny -...neexistuje zly clovek ... existuje len clovek ktory robi zlo (cize proti bozim prikazaniam)... ani noz nie je dobry ci zly ... moze clovek s nim zabit ale aj odkrojit chleba ... moc je v jeho slobodnej voli....
a nebavili sme sa o noži ani človeku, ale to tvojej vágnej definícii dobra a zla, kde si zadefinoval dobro ako boha a ten nie je dokazaný, teda z tvojej definície ani dobro nie je

-ty poznas nejake ludske pravo ktore hovori ze zena moze ukoncit tehotenstvo... ? ja poznam ludske pravo na zivot... a myslim ze ludske prava su najvysie v pravnom systeme...
a právo na život je vykonávané zákonom o interupciách a tam je napísané dokedy môže žena ukončiť tehotenstvo, teda je to definované zákonom, ktorý rešpektuje právo na život. ale o tom sa už nebudem baviť, rozoberalo sa to už...

-potrat nie je ani dohoda ani kompromis bol to komunisticky diktat..... suhlasim ze momentalne je pravny stav takyto ..... ludia ako ja s nim nesuhlasia a preto sa ho snazia legitimnym sposobom zmenit... mam na to pravo ako aj figel ako aj ostatny ... ako aj ty nesuhlasit s tym a volit ludi ktory preferuju potrat ... ja osobne preferujem zodpovedny pristup k zivotu a prijatie dietata ako daru nie ako zataze v nasom pohodli....
aj v krajinách západnej európy a usa, kde sú potraty povolené tiež do nejakého obdobia a pri nejakých podmienkach to bol komunistický diktát? Hmmm, tí komunisti boli ale mocní...

-nebol to ziaden emocionalny vybuch ... je to len priklad toho kam ta ignoracia a ohybanie moralky moze dospiet... to ze v niektorych statoch USA su potraty povolene do dna porodu je fakt...
Opäť si tieto príklady nechaj na zraz katolíckych rodičov na podporu indoktrinácie a neslobody detí. Aký fakt? V ktorých štátoch? Uveď príklady. Citujem z článku.
Táto koncepcia bola donedávna (do kedy? čo je to donedávana? aké časové obdobie? a vidíš tam slovíčko bola?) využívaná v USA (USA má okolo 50 štátov, ja sa pýtam v ktorých?) pri praktizovaní potratu čiastočným pôrodom
čakal som, že tvoj link bude buď na kresťanskú stránku, alebo z kresťanského blogu, nesklamal si.

A teraz ja. Fakt to nie je.
štáty kde je interupcia
Zatiaľ čo u nás sa za genézu ľudského života považuje koniec prvého trimestra, v Holandsku a USA do príchodu G. Busha bola hranica odsunutá až na okamih pôrodu
link
Ja všade vidím minulý čas, aj v tom tvojom linku, kde článok bol písaní v 2010. Bola, už nie je, tak aký fakt, aké "je"?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

krestan je kazdy kto sa snazi zit podla ucenia krista ... do akej miery je uz od schoponosti a vedomosti jednotlivca...
ale darmo bude niekto o sebe tvrdit ze je krestan ked napriklad kradne a mysli si ze ked sa vyspoveda je to OK ... to je len dokaz ze nepozna ake su podmienky sv. zmierenia... pokial to nevrati spoved ma neplatnu a ak pristupuje k sviatosti pristupuje svatokradezne...

cize pokial o tom nevie je niekde chyba vo vychove ... indokrinacii... rodicia ktory ho mali vychovavat tiez asi tuto vedomost nemali ... alebo ju ignorovali ... je taky clovek krestan??? ked sa snazi zit a nasledovat krista ... je

prestava nim bit v momente ked zisti ze to musi vratit a odmietne to ... potom je jeho viera len mlatenie prazdnej slami ...

cize je tazke jednoznacne definovat kto je a kto nie je krestan lebo zaklad je umysel... ci clovek chce nasledovat krista...

a presne toto vsetko sa deti musia ucit od malicka ...no darmo by som ich to ucil keby som kradol... keby som sa zo zenou hneval... keby som bol na nich zly...
a neucit ich to co mna k tomu priviedlo by bola totalna blbost (cize viera v boha)... nikdy som sa detom pekom nevyhrazal... laska je lepsia motivacia ako strach ... a osobny priklad ako poucovanie...
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

Nie, deti sa nemusia naučiť ako byť dobrý kresťan, ale ako byť dobrý človek.

Ak dieťa naučíš ako byť dobrým človekom, tak si neskor samo vyberie či potrebuje vieru alebo nie.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

sorry za odbočenie, ale asi to patrí tiež do tejto témy, keďže stvorenie života tu bolo často prezentované ako zámer boha a nie náhoda. Taktiež to vyvracia tie tvrdenia, že len boh je stvoriteľom života. Vedcom sa podarilo stvoriť jedinečnú DNA ktorá sa v prírode nevyskytuje a dokáže sa množiť
„Ľudia si dlho mysleli, že DNA je vyskladaná, ako je, z nevyhnutnosti, že je to svojim spôsobom dokonalá molekula,“ dodáva biológ. Nový výskum ukazuje, že základné stavebné prvky DNA, ktoré využíva život na zemi, nemusia byť ničím výnimočné.
http://tech.sme.sk/c/7198364/vytvorili- ... nozit.html
mLuks
Addict
Addict

zopár zápiskov zo strapateho cestovateľského denníka

4.2.2014 21:07
"dolezitejsie je asi co ta viera robi z clovekom dnes ... ked skutocne nasleduje krista ... a nie je to len papierovy krestan ktory pozna ledva desatoro .... a kedysi mu babka ako decku nieco hovorila o bohu ..."

5.2.2014 10:50
"krestania su vsetci len nie vsetci tak ziju"

5.2.2014 15:01
"krestan je ten ktory svojim zivotom nasleduje krista...ale ku krestanstvu ako nabozenstvu sa moze prihlasit kazdy(pri scitani, alebo na verejnosti napr. fico :D)... to este neznamena ze je krestan ..."

5.2.2014 19:06
"definicia krestan= clovek ktory nasleduje kristove ucenie."

20.3.2014 10:20
"to nemyslis vazne ze hitler bol krestan.... neviem ako ty definujes krestana ale podla mna je to clovek ktory nasleduje krista .... co sa o hitlerovi neda povedat... to ze sa niekto hlasi k krestanskej cirkvi neznamena ze je krestan"

12.5.2014 8:56
"aj ked si ludia velekrat nevedia uplne co veria ale zklady moralky su do nich vstepovane...cize aj ti papierovy krestania su krestania ... niekedy to chce len cas aby sa u nich prebudil zaujem o ich vlastny duchovny zivot... "

12.5.2014 11:04
"krestan je kazdy kto sa snazi zit podla ucenia krista" a
"cize je tazke jednoznacne definovat kto je a kto nie je krestan lebo zaklad je umysel... ci clovek chce nasledovat krista..."

Keď to tak teraz čítam, asi som aj mal dávať linky k tomu, lebo ľudia asi neuveria že toto písala jedna osoba, len som už pozatváral karty. Ale..diskutujúci ťa poznajú.
Z toho mi vychádza, že to či je niekto kresťan alebo nie je závisí od toho, ako sa strapaty vyspí. Alebo cirkev myslela na všetko a slovu kresťan dala hneď niekoľko rôznych definícií, aby tým zabezpečila nepriestrelný argument.

Ak z tvojej výchovy vynechám slova boh, kresťanstvo, viera, kresťan, a podobne, tak dostanem úplne rovnakú výchovu, len s tým, že dieťa nebude indoktrínované náboženstvom, ale bude "čisté" a v neskoršom veku sa samo rozhodne čo vlastne chce.

Nie, indoktrinácia náboženstvom skutočne nie je potrebná k dobrej výchove detí a naviac ak aj deti indoktrínuješ a boh ich vierou neobdaroval, tak úprimne veriť nebudú, teda budú "kresťania".
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:-myslim ze alternativ mu svet poskytne mnoho... ja mu ukazujem tu ktoru povazujem za spravnu ...
Dúfam, že pri každom spomenutí Boha, viery nezabudneš dodať, že existujú aj iné alternatívy. čČi nato vždy už akosi zabudneš a z alternatívy sa stáva jediná voľba?
strapaty napísal:-potrat nie je ani dohoda ani kompromis bol to komunisticky diktat..... suhlasim ze momentalne je pravny stav takyto ..... ludia ako ja s nim nesuhlasia a preto sa ho snazia legitimnym sposobom zmenit... mam na to pravo ako aj figel ako aj ostatny ... ako aj ty nesuhlasit s tym a volit ludi ktory preferuju potrat ... ja osobne preferujem zodpovedny pristup k zivotu a prijatie dietata ako daru nie ako zataze v nasom pohodli....
Stále však nevidím dôvod aby sme tu mali cirkevný diktát.
A znova nechápem odkiaľ si vydedukoval, že my tu neveriaci uznávame všetky potraty.

Jednoducho veriacich do toho nič. Keď matka chce, môže si to ísť nechať vyhovoriť od farára. Inak je to jej voľba. Dohoda je 12. týždeň, tak platí 12. týždeň.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

audiotrack napísal:sorry za odbočenie, ale asi to patrí tiež do tejto témy, keďže stvorenie života tu bolo často prezentované ako zámer boha a nie náhoda. Taktiež to vyvracia tie tvrdenia, že len boh je stvoriteľom života. Vedcom sa podarilo stvoriť jedinečnú DNA ktorá sa v prírode nevyskytuje a dokáže sa množiť
Toto nie je ziadne prekvapenie, donutit bakteriu vyrabat nejaky protein sme vedeli aj skor, aj ako sa koduju, len doteraz sa tam vkladali DNA kody z inych organizmov.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

veď práve. Doteraz to bola iba akási transplantácia. Zobralo sa časť niečoho čo je v prírode a vložilo do niečoho iného čo je v prírode. Teraz sa vytvorila úplne nová DNA, s úplne novými prvkami. A takto sa môžu vyrábať proteiny, aké sa v prírode nenachádzajú. Teraz je to už plnohodnotne vytvorený nový život. Ehm, teda o 12 týždňov bude, aby sa tu zase kresťania neozvali že si protirečíme
kookie
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa kookie »

Btw, prečo je toľko silno veriacich na lekárskych fakultách, keď aj tak všetko stvoril boh, a ten všetko vylieči?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

audiotrack napísal:sorry za odbočenie, ale asi to patrí tiež do tejto témy, keďže stvorenie života tu bolo často prezentované ako zámer boha a nie náhoda. Taktiež to vyvracia tie tvrdenia, že len boh je stvoriteľom života. Vedcom sa podarilo stvoriť jedinečnú DNA ktorá sa v prírode nevyskytuje a dokáže sa množiť
To Satan zariadil aby sme taku DNA stvorili a pokusal nasu vieru v Boha :smt033 (univerzalny fanaticky argument)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

A prečo vôbec chodia k doktorom, keď ich vylieči boh ? :hehe:
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

kookie napísal:Btw, prečo je toľko silno veriacich na lekárskych fakultách, keď aj tak všetko stvoril boh, a ten všetko vylieči?
Ako ktorí....
Prílohy
med.jpg
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Jeden aktuálny.
Prílohy
blogger-image-1781239815.jpg
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

LuksKE
nechapem co sa ti na tych mojich "definiciach " nepaci ... vzajomne sa nevylucuju ...

//autoeditácia príspevku (13 Máj 2014, 8:51)
harrison314 napísal: Ako ktorí....
ked sa ten tumor vrati mal by vratit diplom ... ked je taky genialny doktor...

prave doktory mozno vidia ze aj ked spravia velakrat vsetko dokonale aj tak je vysledok odlisny ...
Napísať odpoveď