Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

zeky
Star
Star

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa zeky »

Nechcem tu riešiť zase cigánov, na to je iná téma, ale: čomu inému to chceš pripísať? Máš ešte jednu možnosť potom, rôzne rasistické koncepcie. A triedny boj nepatrí do minulosti, je tu stále. To nie je nejaká abstrakcia, to je názov pre proces, ktorý funguje a prebieha v spoločnosti.
Svet je o trocha zložitejší, než aby sa dalo niečo hodiť ako celok pohodlne na "systém". Nadávať na systém, vie každý, málokto však vie ponúknuť aj reálne riešenia miesto abstraktných konceptov. Triedny boj ako to vy nazývate, je usporiadaním spoločnosti podľa istej hierarchie, čo tu bolo a bude v každom systéme, či už bude prudko vertikálne to rozdelenie, alebo sa to rozprestrie plošne, aby mali zdanlivo všetci rovnaké možnosti.
Áno, preto sa hovorí iba o systéme, ktorý sa snaží o čo najväčšiu mieru spravodlivosti. Dnes sa o čosi také reálne nesnaží, maximálne rečami v predvolebných kampaniach.
No mne tvrdenia anarchistov prídu, ako úplne rovnaká vec - reči v predvolebnej kampani. Nesie to rovnaké znaky, napr. neschopnosť namiesto všeobecnejších teórií, začať predkladať podrobné riešenia problémov, nech už by chcela byť myšlienka akokoľvek spravodlivá a dobrá. To je podobné ako keď sa povie, že chceme svetový mier.

K tým cigánom, len toľko, že k nim ľudia pristupujú na základe skúseností s drvivou väčšinou tohto etnika. Je zbytočné nad tým vyplakávať, štýlom, že existujú aj výnimky, úspechy. Tak isto by sa nazeralo na ktorékoľvek iné etnikum. Posudzuje sa podľa spoločných znakov, ktoré nesie u svojej väčšiny. To je ako keď vyhlásiš o Číňanoch, že sú všetci ryžožrúti, pričom tak urobíš na základe posúdenia väčšiny. Akokoľvek chybné to môže byť, je to proste tak. Tak isto, ľudia sa od tohto nevedia odosobniť nejakým teoretizovaním o právach, diskriminácii a podobne, ak s nimi zažívajú každodennú krutú realitu. Nemôžeš od nich čakať, že ak im budú 20 rokov škodiť, že tým ľuďom budú stačiť reči o integrácii, nediskriminácii a podobne. Ale tak to môžeme riešiť v príslušnej téme, aby tu nebol moc off topic.

Posledný odstavec o tej fabrike, nemal narážať na množstvo práce, ale skôr o schopnosti takej firmy sa dynamicky prispôsobovať rôznym zmenám, tak aby nedošlo k rozkladu takejto fabriky. Tých faktorov tam môže byť veľa. Čo sa týka množstva práce, tiež som za to, aby boli čím ďalej kratšie pracovné doby.

Celkovo v podstate si nemyslím, že systém, ktorý presadzujete by nebol fajn, ale nanešťastie naráža na problém, že by museli byť všetci ľudia takejto myšlienke naklonení a musel by poskytnúť schopné a fungujúce riešenia vo všetkých oblastiach života. Keď už sme pri tom, nevidel som ešte anarchistickú stranu, ktorá by sa pokúšala aspoň zatiaľ v rámci systému pretlačiť zmeny im blízke na súčasnom politickom poli. Povedzme zmeny v zákonníku práce, ktoré by viac chránili zamestnancov, prípadne iné zmeny znižujúce záťaž na pracujúcu triedu keď to tak už nazveme. Proste robiť niečo tam, kde by to malo zmysel.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa -AA- »

To je problem celej tejto politickej teorie, ze stoji v prvom rade na predpokladoch a v druhom na nutnosti ideologickeho konzensu spolocnosti, v ktorej chce byt aplikovana.

S tou druhou castou to ale mozno nebude uplne tak a anarchisti dnes odmietaju autoritativny system, hlavne preto, ze ten system nie je ich vlastny .. v opacnom pripade by autotirativne trvali na dodrziavani ich pravidiel.

Nepriatel su kapitalisti, 'burzoazia' a ich system, ktory drzi 'pracujucu triedu' v im podriadenom postaveni.

Co ale s 'pracujucou triedou', ktora odmieta anarchiu? Ti su manipulovani a oklamani nacionalizmom, nabozenstvom, systemom - treba ich z tohoto myslenia 'vyslobodit'.

Nepopiera sa tu revolucia, co sa da slovami Ruda Vaskeho vyjadrit aj ako "krv, stanka, sracka v uliciach" .. o tomto by sa malo hovorit v suvislosti s anarchizmom - ziadny idealisticky 'prerod' mas, ziadna utopia s dobrovolnym vstupom..

Logika kultu a presvedcenia o svojej ideologickej 'vyvolenosti' ..
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

AA:
To je problem celej tejto politickej teorie, ze stoji v prvom rade na predpokladoch a v druhom na nutnosti ideologickeho konzensu spolocnosti, v ktorej chce byt aplikovana.
To som tu viackrát rozoberal. Na to, aby existovala nejaká forma spoločnosti, netreba úplný konsenzus. Treba však určite významné množstvo aktívnych ľudí, ktorí by daní ľudia podporovali a presadzovali. Dá sa však povedať, že politicky aktívnych je pomerne menej ľudí - tým je to proste jedno, budú žiť v nacizme, demokracii aj anarchii - prispôsobia sa. Navyše, anarchizmus je systém, ktorý predstavuje reálnu slobodu a spravodlivosť, možnosť participácie na veciach, ktoré sa okolo človeka dejú. Vyslovene nespokojné by boli len minulé elity, ktoré si osvojili luxus a to, že profitujú z práce iných.

Ďalej - áno, revolúcia môže priniesť a zrejme by priniesla aj boj, keďže staré triedy sa budú brániť - ono sa to deje aj dnes. Ak dnes zomierajú ľudia, alebo sú bití na uliciach do bezvedomia pri proteste, tak to prejav toho, že elity, vládnuce triedy sa bránia.
Co ale s 'pracujucou triedou', ktora odmieta anarchiu? Ti su manipulovani a oklamani nacionalizmom, nabozenstvom, systemom - treba ich z tohoto myslenia 'vyslobodit'.
Áno, to je napr. dnešný stav. Preto sa dnes žiadna anarchistická revolúcia nekoná. Anarchistom nejde o to, aby v menšine nejakým záhadným spôsobom zvrhli túto spoločnosť a začali ju násilne obrodzovať na svoj obraz. To je z podstaty anarchizmu nemožné, lebo to popiera jeho základné piliere. Ale čosi pod. robili boľševici. Lebo tí vôbec neboli v procese revolúcie jasne dominantným prúdom, ktorý by mal všetko pod kontrolou a za sebou obrovskú podporu. Preto využili otrasné násilie na to, aby sa dostali k moci.
autotirativne trvali na dodrziavani ich pravidiel.
To je nezmysel - anarchisti by neboli pri moci, nebola by to nejaká skupinka revolucionárov, ktorí by vytvorili akési pravidlá. Pravidlá by museli vytvoriť ľudia.

zeky:
Svet je o trocha zložitejší, než aby sa dalo niečo hodiť ako celok pohodlne na "systém". Nadávať na systém, vie každý, málokto však vie ponúknuť aj reálne riešenia miesto abstraktných konceptov. Triedny boj ako to vy nazývate, je usporiadaním spoločnosti podľa istej hierarchie, čo tu bolo a bude v každom systéme, či už bude prudko vertikálne to rozdelenie, alebo sa to rozprestrie plošne, aby mali zdanlivo všetci rovnaké možnosti.
Anarchisti majú konkrétne predstavy stratégie, metód a cieľov + plno skúseností z praxe, či zo súčasnosti alebo aj histórie. Viď napr. Stanovy Priamej akcie.

Čo je to triedny boj su prečítaj napr. tu alebo tu, aby si mal predstavu, o čom hovorím, keď tento termín používam.
No mne tvrdenia anarchistov prídu, ako úplne rovnaká vec - reči v predvolebnej kampani. Nesie to rovnaké znaky, napr. neschopnosť namiesto všeobecnejších teórií, začať predkladať podrobné riešenia problémov, nech už by chcela byť myšlienka akokoľvek spravodlivá a dobrá
. Opäť: nechcem tu riešiť "cigánsky problém," ale mnoho anarchistov sa angažuje aj v tejto sfére, alebo proste čerpajú informácie od iných ľudí, ktorí nemusia byť anarchisti, ale venujú sa tejto problematike a majú svoje výsledky. Veď si pozri danú tému a príspevky od Waagbistritz69, ktorí tam dával viaceré informácie z tejto oblasti. Čiže je to o konkrétnych prístupoch.
Tak isto by sa nazeralo na ktorékoľvek iné etnikum. Posudzuje sa podľa spoločných znakov, ktoré nesie u svojej väčšiny. To je ako keď vyhlásiš o Číňanoch, že sú všetci ryžožrúti, pričom tak urobíš na základe posúdenia väčšiny. Akokoľvek chybné to môže byť, je to proste tak.
No však ale ja nerobím ani toto, vieš. Proste generalizácia je chybná a ak by som ju použil, tak len v rámci nejakého vtipu, nie v rámci serióznej debaty.
Celkovo v podstate si nemyslím, že systém, ktorý presadzujete by nebol fajn, ale nanešťastie naráža na problém, že by museli byť všetci ľudia takejto myšlienke naklonení a musel by poskytnúť schopné a fungujúce riešenia vo všetkých oblastiach života.
Tá prvá časť vety - odpoveď si nájdeš v reakcii na AA, a k tej druhej časti - tu si to podľa mňa pekne vystihol. Teda - určite nie všetci ľudia by museli byť anarchisti na to, aby sa mohla zaviesť anarchia. Vyslovene proti by však boli bývalé privilegované vrstvy a možno ľudia s ideologickým zázemím ako AA, teda neonacisti a pod. Ale väčšina ľudí by sa do toho dostala a presne - životaschopnosť takého zriadenia by sa ukázala v tom, ako dokázalo poskytovať schopné a fungujúce riešenia vo všetkých oblastiach života - čiže tu vidíme aj veľkú dávku pragmatickosti, nielen abstraktnú formu ideológie, ktorá v praxi veľa ľudí vôbec nezaujíma. Ešte ten dodatok, že na tomto systéme by sa však tí ľudia mali priamo podieľať, lebo by to nebolo tak, že no dobre, tak teraz vládneme my anarchisti a budeme sa snažiť robiť dobrý a fungujúci systém tu pre vás "dole."

Pozri si posledné články na http://www.priamaakcia.sk/, kde sa informuje o akciách zo zahraničia - tam sa ukazuje presne to, aké schopné a fungujúce riešenia vo praktických oblastiach života ponúka napr. anarchosyndikalistický prístup k riešeniu problémov človeka - pomocou solidarity a priamej akcie - a to sú princípy, na ktorých by mala stáť aj budúca anarchistická spoločnosť. Rád by som z poslednej doby vypichol napr. spor v nemocnici Belchatow v Poľsku, ktorý nakoniec po boji (triednom) dopadol úspešne a rezultát bude aj v tom zmysle, že do poľskej organizácie ZSP vstúpia desiatky pracovníčok zapojených v tomto spore - a to boli ženy, ktoré dovtedy zrejme o nejakom anarchizme nechyrovali - stačilo však pomerne málo času, ale cez PRAX sa ich životy a náhľad na tieto veci sa úplne zmenili. To píšem aj vzhľadom na tu, že tu podaktorí písali, že ja sa tu snažím niekoho o niečom presviedčať - to nie, viem, že cez internet sotva z niekoho "urobím anarchistu." V prvom rade je to o rozhodnutí daného jedinca a v druhom rade, treba praktickú skúsenosť, nie virtuálne teoretizovanie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

hughito napísal:Treba však určite významné množstvo aktívnych ľudí, ktorí by daní ľudia podporovali a presadzovali.
ved prave, ide o to vyznamne mnozstvo
hughito napísal:Vyslovene nespokojné by boli len minulé elity, ktoré si osvojili luxus a to, že profitujú z práce iných.
cele ludstvo si uziva luxus, ktory nikdy predtym nemalo, nevidim dovod, preco by sa ho malo vzdat
anarchizmus by nevedel po ekonomickej stranke zabezpecit ani polovicu toho, co mame teraz, nehovoriac o dalsom rozvoji
hughito napísal:Ak dnes zomierajú ľudia, alebo sú bití na uliciach do bezvedomia pri proteste, tak to prejav toho, že elity, vládnuce triedy sa bránia.
nevhodny primer, snad nemaju nechat nackov behat po uliciach a hajlovat...
hughito napísal:Anarchistom nejde o to, aby v menšine nejakým záhadným spôsobom zvrhli túto spoločnosť a začali ju násilne obrodzovať na svoj obraz.
v tom pripade nemozes ocakavat, ze sa nieco zmeni (za predpokladu, ze sa nestane nejaka vyznamna globalna katastrofa)
hughito napísal:To je nezmysel - anarchisti by neboli pri moci, nebola by to nejaká skupinka revolucionárov, ktorí by vytvorili akési pravidlá. Pravidlá by museli vytvoriť ľudia.
ved aj anarchisti su ludia...
hughito napísal:Vyslovene proti (anarchii, pozn. beardie) by však boli bývalé privilegované vrstvy a možno ľudia s ideologickým zázemím ako AA, teda neonacisti a pod.
vyslovene proti som aj ja, budes ma povazovat za neonacistu?
hughito
Redeemer
Redeemer

cele ludstvo si uziva luxus, ktory nikdy predtym nemalo, nevidim dovod, preco by sa ho malo vzdat
anarchizmus by nevedel po ekonomickej stranke zabezpecit ani polovicu toho, co mame teraz, nehovoriac o dalsom rozvoji
99% ľudí vlastní všetko bohatstvo, zbytok 1%. Ľudia denne umierajú v tisícoch, existuje obrovská chudoba, nedostatok jedla, vody. A ty si dovolíš tvrdiť tento nezmysel? To je už riadny cynizmus. Nevraviac o tom, že keby sa zrušil dnešný systém privilegujúci to 1%, tak tvrdiť, že ľudia by mali menej? To sú zaujímavé myšlienkové pochody. Menej by mala elita, ale tak vidieť, za koho záujmy kopeš.
vyslovene proti som aj ja, budes ma povazovat za neonacistu?
Nie, ty si manažér, teda už je celkom jasné, aké je tvoje triedne povedomie. ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Ľudia denne umierajú v tisícoch, existuje obrovská chudoba, nedostatok jedla, vody.
to je sposobene len 1 vecou - nepomerom medzi poctom ludi a zdrojmi
preco zacala Arabska jar?
Nie, ty si manažér, teda už je celkom jasné, aké je tvoje triedne povedomie. ;)
mozem ti zarucit, ze nikto z mojho okolia by anarchizmus nechcel :)
hughito
Redeemer
Redeemer

to je sposobene len 1 vecou - nepomerom medzi poctom ludi a zdrojmi preco zacala Arabska jar?
Nepomer nie je v zdrojoch, nepomer je v prerozdelení bohatstva. Netrep nezmysly.
mozem ti zarucit, ze nikto z mojho okolia by anarchizmus nechcel
Okolie manažérov a šéfov? Jasné, že nie. Druhý variant: tvoje okolie netuší, o čom anarchizmus je.

Ale ako všetci vieme, že ty si apologét kapitalizmu, manažér a pravicový cynik, nemusíš to tu opakovať, nebuď ako verklík. Svoje si si povedal, dokonca viackrát a opakovanie, neviem, čo v tejto téme vlastne robíš. Dôležité je, že drvivá väčšina ľudí dnes nie je v privilegovanom postavení, zažíva nespravodlivosti a biedu - tam je ten potenciál anarchizmu, nie u teba.
beardie
Redeemer
Redeemer

jasne, prerozdelenie bohatstva, stale ta ista lavicova mantra :)
nastuduj si pre zaciatok rast populacie v arabskych krajinach a vplyv na potrebu zdrojov...

moje okolie, cize kamarati, znamy, rodina
btw, v nazve funkcie mam sice "manager", ale ludi neriadim, na schvalovanie dovoleniek a hadanie sa o vyske mzdy su tam ini :)

http://www.aktuality.sk/clanok/199740/s ... -na-svete/
pochop, ze v porovnani s okolitym svetom sa tu mame ako v bavlnke, ak chces niekde rozvijat anarchizmus, tak urcite nie v Europe
hughito
Redeemer
Redeemer

jasne, prerozdelenie bohatstva, stale ta ista lavicova mantra
Aká mantra? Popieraš tento fakt? Kapitalizmus produkuje a udržuje tento stav a ty ho s pokojným svedomím obhajuješ.
nastuduj si pre zaciatok rast populacie v arabskych krajinach a vplyv na potrebu zdrojov...
Ty si naštuduj, čo je to kapitalizmus - a sme doma. Rast populácie je problém, ak všetko bohatstvo drží pár sociopatov + samozrejme ešte potom širšia skupina, ktorá nevlastní miliardy, ale stále pomerne veľký majetok vzhľadom na zbytok.
moje okolie, cize kamarati, znamy, rodina
A všetci títo ľudia majú znalosť o problematike anarchizmu ako politickej teórie, áno? Alebo len chaos a zapaľovanie smetiakov, prípadne pankáči s čučom?
pochop, ze v porovnani s okolitym svetom sa tu mame ako v bavlnke, ak chces niekde rozvijat anarchizmus, tak urcite nie v Europe
Však ale ja nepíšem len o Európe. A áno, v porovnaní s inými časťami sveta sme na tom veľmi dobre - ale celé toto sme tu už riešili.
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:Kapitalizmus produkuje a udržuje tento stav a ty ho s pokojným svedomím obhajuješ.
ano, som si vedomych vsetkych jeho chyb, ale nic lepsie sa este nenaslo
hughito napísal:Rast populácie je problém
ano, prvotny problem, pochopili to v Cine, vedia o tom v Afrike, rozdiel je v tom, ze kym jedni s tym nieco robia, druhi sa len necinne pozeraju (pripadne to krestanska cirkev este aj podporuje)

ludi je skratka ako sraciek a este vacsi problem je, ze nie su rozptyleni
predikcia poctu obyvatelstva v Egypte/Etiopii jasne ukazuje, ze sa mame na co tesit
http://www.euronews.com/2013/07/12/egyp ... ime-bomb-/
hughito napísal:A všetci títo ľudia majú znalosť o problematike anarchizmu ako politickej teórie, áno?
vsetci tito ludia vedia, ze hierarchiu treba
hughito
Redeemer
Redeemer

ano, som si vedomych vsetkych jeho chyb, ale nic lepsie sa este nenaslo
Tak toto je zase pravicová mantra. Ešte pridaj okrem Churchilla aj Thatcherovú a sme doma. To je proste impotentný, úplne nezmyselný postoj, ktorý vyhovuje akurát vládnucej triede. Čudujem sa, že ho tak zastávaš. ;)
ano, prvotny problem, pochopili to v Cine, vedia o tom v Afrike, rozdiel je v tom, ze kym jedni s tym nieco robia, druhi sa len necinne pozeraju (pripadne to krestanska cirkev este aj podporuje)

ludi je skratka ako sraciek a este vacsi problem je, ze nie su rozptyleni
predikcia poctu obyvatelstva v Egypte/Etiopii jasne ukazuje, ze sa mame na co tesit
Za súčasného stavu to problém môže byť, ale ako o tomto sa môžeme baviť aj detailnejšie, ale v inej téme.
vsetci tito ludia vedia, ze hierarchiu treba
Amen!
beardie
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:To je proste impotentný, úplne nezmyselný postoj, ktorý vyhovuje akurát vládnucej triede.
toto je doslova sprostost, nehnevaj sa
vyhovuje velmi velkemu mnozstvu ludi, keby im nevyhovoval, tak by proti nemu nieco robili
hughito
Redeemer
Redeemer

nie nie, vyhovuje velmi velkemu mnozstvu ludi, keby im nevyhovoval, tak by proti nemu nieco robili
Ono "robiť niečo" nie je také jednoduché. Proste nevyjdeš na ulicu a nezačneš čosi robiť len tak. Čiže zďaleka by som to nevidel s takým pozitívnym nádychom, že by boli ľudia spokojní. Nevravím, že sa tu teraz napr. búria masy a revolúcia je za dverami, ale sotva sú ľudia spokojní s dnešným stavom.
beardie
Redeemer
Redeemer

tak ich dokop k tomu, nech ho zlepsia :)
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Anarchisti majú konkrétne predstavy stratégie, metód a cieľov + plno skúseností z praxe, či zo súčasnosti alebo aj histórie. Viď napr. Stanovy Priamej akcie.

Čo je to triedny boj su prečítaj napr. tu alebo tu, aby si mal predstavu, o čom hovorím, keď tento termín používam.
Ja som mal na mysli riešenia na oveľa nižšej úrovni. Riešenia konkrétnych ekonomických otázok, usporiadania, riadenia atď. Stanovy a ciele mi prídu príliš všeobecné na to, aby sa na nich dali stavať fungujúce riešenia problémov, aj keď je kladený dôraz na diskusiu. Nemôžeš len tak postaviť pred ľudí nový systém s tým, že no a teraz poďme v rámci myšlienok anarchizmu o nich diskutovať. Viem samozrejme, čo sa myslí pod "triednym bojom". Napísal som to takou formou ako som napísal, lebo nerád tento výraz používam. Určite vieš, ako a na čo sa tieto slová už v minulosti používali. Táto mantra už bola použitá na zmanipulovanie más, vyvolanie nenávisti proti "vládnucej" triede a vieme čo z toho vzišlo.
No však ale ja nerobím ani toto, vieš. Proste generalizácia je chybná a ak by som ju použil, tak len v rámci nejakého vtipu, nie v rámci serióznej debaty.
To vychádza z individualistického prístupu, čo sa už viackrát písalo. Ten sa nedá uplatniť na všetko a ani sa v súčasnosti neuplatňuje.

V prvom rade je to o rozhodnutí daného jedinca a v druhom rade, treba praktickú skúsenosť, nie virtuálne teoretizovanie.
S týmto len súhlasím, preto ak ľudia nebudú mať praktické skúsenosti, tak dobrovoľne nový systém neprijmú a môžu sa im teórie predostierať donekonečna.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Teoretizovanie nie je vobec nutne. Pokial maju anarchisti pocit ze ich system je jediny ten spravny tak nech sa o zmenu pomerov kludne snazia. Ludia sami si vyberaju comu veria a co sa im paci. Anarchisti v skutocnosti nemaju ziadnu moc-politicku,ludovu,ani vojensku. Su to len idey a myslienky bez vecsej spolocenskej podpory.
hughito
Redeemer
Redeemer

zeky:
Ja som mal na mysli riešenia na oveľa nižšej úrovni. Riešenia konkrétnych ekonomických otázok, usporiadania, riadenia atď.
Ale čo konkrétne? Anarchizmus ale nie je o návode, ako žiť - je to politická teória, ktorá vyznáva isté idey a princípy - pod., ako iné politické teórie či ideológie. Ak riešiť konkrétne problémy - to je na ľuďoch, na ich skúsenostiach, na ich dohovore. Rozdiel medzi anarchizmom a súčasným systémom je ten, že dnes sa tieto problémy riešia spravidla na hierarchickej a zastupiteľskej báze - rozhodujú elity, či už volené alebo nevolené. Ľudia nemajú prakticky žiadny dosah na veci, ktoré sa okolo nich dejú. Anarchizmus predstavuje presný opak. Anarchizmus neuznáva hierarchické usporiadanie, ktoré je podľa neho škodlivé a ktoré produkuje veľa problémov a zla, naprieč celou históriu. Anarchizmus akceptuje iba istú, dočasnú a racionálnu autoritu, ktorá je evidentne prospešná a nespochybniteľný. Tu je ten rozdiel.
Nemôžeš len tak postaviť pred ľudí nový systém s tým, že no a teraz poďme v rámci myšlienok anarchizmu o nich diskutovať.
Však samozrejme - anarchizmus má veľa predstáv o rôznych aspektoch života - konkrétnych. Ale napr. príklad z praxe - počas španielskej revolúcie sa v istých detailoch, väčších či menších, rôzne komúny a mestá/dediny/oblasti od seba odlišovali, vyvinuli si vlastný spôsob organizácie života. Dovolím si predpokladať, že ak by bol porazený fašizmus a nastalo by isté upokojenie situácie, došlo by k výmene skúseností a aplikovaní tých najlepších metód/postupov/pravidiel/tipov. Samozrejme, isté oblasti by mohli akceptovať nejaké svoje špecifické podmienky - jediné, čo by muselo byť v rámci anarchizmu splnené rovnako, sú jeho základné princípy nehierarchie, slobody jednotlivca, zrušenie súkromného vlastníctva, spravodlivosti atď. Ale v rámci týchto ideí existuje celá potenciálna škála možných odlišných fungovaní. Ani dnešné anarchistické organizácie napr. nefungujú všetky rovnako ako cez kopírku (detto napr. samosprávne továrne v Argentíne). Je to všetko o výmene skúseností a aplikovaní toho, čo sa osvedčilo a ukázalo sa, ako prospešné a fungujúce.

________

Majiteľ sex-shopu začal vyplácať dlžné mzdy

Pracovníčky varšavského sex-shopu sa v máji tohto roku obrátili na zväz ZSP (MAP Poľsko) s tým, že im šéf nevyplatil mzdu . Avšak po tlaku ZSP bol nakoniec donútený časť dlžných miezd vyplatiť.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

Co je vlastne zle na sukromnom vlastnictve ?
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie
Redeemer
Redeemer

hughito, ak vlastnictvo je kradez, ako si predstavujes svoje buduce obydlie? lebo ani vlastnenie ani prenajom mi nepride ako vhodne vzhladom na tvoje anarchisticke smerovanie
Napísať odpoveď