Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa STomko »

Hojko: zda sa mi ze ty dookola hovoris o parkovisku ako o "ploche" oznacenej znackou parkoviska. To ale nikto nespochybnuje. Otazka znie ako je to s prednostou v ramci parkoviska. Zdravy rozum je jedna vec, no ako je to s oporou v zakone. V ramci parkoviska nemas urcenu hlavnu cestu a parkovaci box kolmo (sikmo) na nu. Vacsinou na vacsich parkoviskach byva len znacka ktora oznacuje hlavnu a vedlajsiu cestu pri vacsich ulickach.
Numline1
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Numline1 »

Ahojte, nedavno som uvazoval (po zhliadnuti nehody na youtube), ako by ste riesili nasledujucu (teoreticku) situaciu?

Krizovatka v tvare T. Nase auto prichadza zdola (krizovatka nema oznacene hlavne a vedlajsie cesty). Nase auto odbocuje vpravo, defakto teda nedava nikomu prednost. Avsak oproti sa v hornej casti v pravom pruhu predbieha auto cez lavy pruh (pre nas pravy do ktoreho smerujeme). Nastane zrazka. Kto je vinnik? Auto v hornej casti krizovatky nemalo predbiehat v krizovatke, nase auto do nej nemalo ist, kedze sa blizilo vozidlo, avsak casto ludia nekontroluju situaciu za krizovatkou.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

IMHO ten druhy, jednoznacne porusil zakaz predbiehania, vy ste mali pritom pri odbocovani vpravo prednost vcelku jednoznacne.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Zalezi aj od casovej naslednosti, ale vo vseobecnosti plati, ze nemozes predpokladat porusenie pravidiel ostatnymi ucastnikmi premavky. Ak zrazka nastane v krizovatke, tak je vinnikom ten predbiehajuci, pretoze predbiehanie ma ukoncit pred krizovatkou. Ak uz ty vyjdes z krizovatky, tak je to dost "osemetne", ale pred takymito krizovatkami zvyknu byt plne ciary, aby sa zabranilo podobnym situaciam.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

ale vedel by som povedat o krizovatkach, kde nieje ani plna ciara a ani ziadna tabula upozornujuca na bliziacu sa krizovatku, ide obvykle o bezvyznamne krizovatky a kadejake vyjazdy ale dala by sa uplatnit modelova situacia... Ja si ale naopak myslim, ze ked mas dat raz prednost v jazde vozidlam iducim po hlavnej ceste, tak je jedno ci to vozidlo je v lavom alebo pravom pruhu, jednoducho - nedal si prednost v jazde vozidlu na hlavnej ceste (ktore porusovalo dopravny predpis a priklad predbiehalo na plnej ciare, ale prednost malo ajtak - IMHO)
Numline1
Light Professional
Light Professional

Hegy: Ano, v podstate mas pravdu, to je v pripade, ze ta cesta, ktorej davas prednost je hlavna. Co ak ale nie je prednost urcena (predpokladajme, ze vsade je, ale bavime sa na teoretickej rovine) a davas iba prednost zprava? V takom pripade to vozdilo ma teoreticky prednost, ale stale porusuje predpisy.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Hej hej je to take ze zalezi od uhlu pohladu, pre mna je to osobne ale take nadradenejsie hlavna / vedlajsia (stale davas predost z prava hoci niesu urcene cesty a to auto ide zprava - ano, porusuje predpis ak predbieha na plnej) a myslim si ze aj policajt by skor riesil to, ze vozidla prichadzajuce z prava mali prednost v jazde.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Neriešil sa tu už niekde náhodou takýto prípad?
Podľa mňa by vinní mali byť obaja.

Veď aj v autoškole učia(teda aspoň mňa), že sa nemáš spoliehať na to, že tam podľa predpisov nič nemá byť.
Keby ten sprava obiehal prekážku, čo môže, tak si na vine ty, pretože si mu nedal prednosť.

//edit: Tuto, aj keď tam išlo o vychádzanie z parkoviska, no prednosť sprava platí. http://www.hojko.com/kto-by-bol-na-vine ... 87810.html
Numline1
Light Professional
Light Professional

ano, ale parkovisko sa povazuje za vedlajsiu cestu, tym padom je to opat iba ciastocne spomenuta situacia
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Áno, c prípade toho parkoviska dávaš prednosť aj zľava aj sprava. Pokiaľ je to neoznačená križovatka, tak platí pravidlo pravej ruky a teda dávaš prednosť len sprava.

Tak či tak by si sa ale mal pozrieť aj doprava, či môžeš za križovatkou pokračovať(čo je tiež v zákone). To, že to mnohí nerobia je už ich chyba.
Ako som už písal, keby idúci sprava nepredbiehal ale obiehal prekážku, tak môže byť aj v protismere a keby si mu tam vbehol ty, tak si vinný ty.
Pri predbiehaní by sa to podľa mňa riešilo formou spoluviny. Alebo teda skôr podľa nálady policajta.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Numline1: Ja si myslim, ze vinnikom by si bol ty, nakolko v tvojom pripade by platila prednost sprava a aj to, ze si sa nepresvedcil o moznosti vojst bezpecne do krizovatky. Nepises, ze ci tam bola plna ciara, zakaz predbiehania..., ale ten vodic by mohol argumentovat, ze isiel predbiehat, lebo tam napr. nebola tabula o tom, ze bude krizovatka alebo ze predbiehal davno, ale druhy vodic zacal zrychlovat a tak sa nestihol zaradit pred krizovatkou. Pripadne by to mozno vyriesili tak, ze ten co predbiehal by dostal nejaku tu pokutu za predbiehanie podla sadzobnika pokut, ty by si dostal za vinu celu nehodu.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Hojko, predbiehat v krizovatke je zakazane, za vinnika by oznacili toho, co bol v protismere, nemal tam co robit.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Ved ale pisal, ze neni spspomenute, ze ci tam bola plna ciara a zakaz. Niekedy nevies, ze pride krizovatka.

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2014, 18:35)
Ved ale pisal, ze neni spspomenute, ze ci tam bola plna ciara a zakaz. Niekedy nevies, ze pride krizovatka.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Takze, ked nie je plna ciara a zakaz, tak sa smie predbiehat v krizovatke?
Zákon o cestnej premávke 8/2009, §15, 5g napísal:5)Vodič nesmie predchádzať: g)pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla
Jedine keby sa pripajal z miesta mimo cesty (napr. polna, lesna cesta, atd.) tieto sa nepovazuju za krizovatky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nikto tu predsa netvrdil, ze sa smie predbiehat. Ale pokial zacnes predbiehat a nemas tabulu o krizovatke a plnu ciaru, tak v predstihu nezistis, ze ides do krizovatky. Zial asi nechapes, skus si to este cele precitat.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tak ako uviedol heker, pisal som o tom, ze ci tam bola tabula, oznacenie krizovatky, plna ciara..., za predpokladu, ze to tam nebolo sa da uplne inak argumentovat.
Milsa
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Milsa »

Hegy napísal:ale vedel by som povedat o krizovatkach, kde nieje ani plna ciara a ani ziadna tabula upozornujuca na bliziacu sa krizovatku, ide obvykle o bezvyznamne krizovatky a kadejake vyjazdy ale dala by sa uplatnit modelova situacia... Ja si ale naopak myslim, ze ked mas dat raz prednost v jazde vozidlam iducim po hlavnej ceste, tak je jedno ci to vozidlo je v lavom alebo pravom pruhu, jednoducho - nedal si prednost v jazde vozidlu na hlavnej ceste (ktore porusovalo dopravny predpis a priklad predbiehalo na plnej ciare, ale prednost malo ajtak - IMHO)
A dotyčný, ktorý v danej križovatke bol v ľavom pruhu porušil predpis tiež, takže spoluvina. Ak predchádzal, tak porušil predpis o tom, že v križovatke a v tesnej blízkosti nej sa predchádzať nesmie. Ak nepredchádzal, len svojvoľne prešiel do ľavého pruhu, tak porušil predpis o tom, že sa treba držať vo svojom pruhu. Presné znenie neviem, ale dohľadať sa to dá.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...koho chyba?...a ako bonus idiot skoro zrazí svojho rovnako drbnutého kamoša...

https://www.dropbox.com/s/jt0b7r7bzkwam ... m.mp4?dl=0
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ehm, o ktorej casti videa sa chceme bavit?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...o prvej...pochopiteľne...
Napísať odpoveď