Podarilo sa mi najst rozpis jednotlivych dni co sme my sli aj tu v pc.
Povacsine sme sli od skoreho rana do neskoreho vecera. Necakane zastavky pri dakych veciach okolo cesty (lavove kamene, ladovec atd) tam niesu pisane. Niektore boli iba pre 4x4. To clovek ako soferuje a zbada nieco, tak mu to neda tam neist. Taktiez ked prides niekam a zbadas, ze tam hore sa da vyliezt a ide tam daky chodnik, tak sa vies zdrzat omnoho dlhsie. A to nevravim, ak si chce clovek uzit tu krasu prirody a len tak sa sediet, cumet a nikam neponahlat.
Odporucam viacero navigacii so sebou, hlavne niektore veci niesu na znackach (ktore som si ja povyberal) aj ked su velmi dobre oznacene jednotlive smery.
Co sa tyka vseobecneho infa, tak ono je tazko to len tak spisat. Nam napriklad prsalo, aj to len mrholenie posledne dva dni, co nebyva az take bezne a zvykne za den sprchnut viac krat. Ostatne dni sme mali krasne slnecno. Ubytovanie je tam velmi drahe (cca 200-300eur/noc hostel pre 5ludi), takze vsetko sme si poziciavali priamo na Islande co sa campingu tyka
http://www.iceland-camping-equipment.com . Vyslo nas to lacnejsie na osobu, ako priplacat si za batozinu do lietadla. Oplati sa inaksie privstat si a skorej vyrazit na cestu, lebo je mozne, ze pri najznamejsich destinaciach bude uz plno turistov, ked tam pridete (Geysir a pod). V hlavnej sezone som tam nebol, ale myslim, ze to bude asi vsade plne aj rano.
Ohladne auta: tak treba davat bacha na tie poistky a poriadne si precitat zmluvne podmienky u jednotlivych pozicovien. Veci ako SAAP, Gravel ...A nezabudnut, ze maximalna povolena rychlost na dialnici je 90km/hod. Treba si davat nato bacha. Sice sme tam stretli len raz policajne auto v dedine, ale poskryvane kamery a radary tam maju kadetade a mastne pokuty by som nechcel platit.
Restauracie su dost drahe a obchody s alkoholom len v specialne hodiny otvorene na specialnych miestach. Nealko pivo tam nepoznaju a na pumpe vam predaju cca 2,5% pivo ako nealko.
Harmonogram nasich dni + prikladam orientacnu mapu celej nasej tour:
Den 0 - Prilet Keflavik, Vyzdvihnutie auta, Vyzdvihnutie camping veci, Thingvellir park
Den 1 - Geysir, Gullfoss, Urriðafoss, Seljalandfoss, Skogafoss ,
Lietadlo , Dyrhoalaey, Camp Vik
Den 2 - Fjadrargljurfur canyon , Foss a Sidu (pri ceste) , Svartifoss , Hofskirkja , Jokulsarlon , Camp Faskrudsfjordur
Den 3 - Hengifoss, Detifoss, Selfoss, Namafjall, Hverfjall, Camp Myvatn
Den 4 - Husavik (velryby) , Godafoss, Glaumbaer farm, Camp Skagastrond
Den 5 - Hvitserkur arch, Glanni waterfall, Vrak lode, Grundarfoss, Kirkjufellsfoss, Skardsvik, Ubytko Rik
Den 6 - Dritvik , Gatklettur, Arnarstapi, Budakirkja, Glymur, Thingvellir, Reykjavik hostel
Den 7 - Reykjavik, Seltun, Blue Lagoon, odlet
Co bolo premna must see a fakt odporucam: Geysir, Gullfoss, Seljalandfoss, Skogafoss, Svartifoss, Jokulsarlon, Hengifoss, Detifoss, Selfoss, Hverfjall, Namafjall, Husavik - velryby, Skardsvik, Glymur
Co som nestihol: Landmannalaugar (farebne hory), Westfjords, Vnutrozemie, Aurora borealis, stredozemie, Slovenski mnisy, Askja a mnoho mnoho dalsieho
Mozes pripadne popozerat aj nieco stadialto:
http://www.airpano.ru/files/Iceland-Grand-Virtual-Tour a naplanovat. Taktiez som ja kupoval mapu odtialto:
http://international-photographer.com/maps/iceland , kde su zaznamenane (nielen) top miesta na Islande a taktiez odkial ich je naj fotit a kolko priblizne trva cesta k danemu miestu peso/autom, takze mi to ulahsilo o dost vela casu co sa planovania casoveho tyka, kedze sedenie v aute bez turistiky by ma nebavilo. Bezne som vsak tu mapu vyuzil aj na Islande na pribliznu orientaciu.
Takto narychlo ma uz vela toho ale nenapada co napisat