Dovolenka 2010 až 2025

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Dovolenka 2010 až 2015

Príspevok od používateľa twardykamen »

chlapec10 napísal:mozem o.rat slovenske cestovky, a pri tom aj 90% package dovoleniek, treba si najst akciovu letenku, a potom uz k tomu hotel, skoro vzdy to vyjde lacnejsie....

PS: a aby som netliachal, tak tuto spravu prave pisem z Thajska, letenka stala 199 eur, a 5 noci v hoteloch cca 115 eur na osobu, toto je krasny pripad preco nie CK :)

ale este dodaj ze si letel cca 24 hodin a s minimalne 1 prestupom.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

chlapec10: Lenže ja sa nejako musím dostať do Linzu. Vlak z Viedne do Linzu spiatočka okolo 70 eur (pozeral som si to na portáli OBB), z BA do Viedne zasa spiatočná netuším koľko stojí, nech je to 15 eur, to je už 85 a ešte z Linzu na letisko ďalších 20 minút...To máme nejakú stovku naviac. Pozeral som sa na letenky Ryanair, 220 eur spiatočná. Plus tých 100 za vlak a podobne, to už je 320 a tentovať sa ešte do Linzu, pričom ja som z okresu Spišská Nová Ves...Nie veľmi ideálne. To si môžem rovno priplatiť o 50 viac a môžem ísť s Viedne, so skoro rovnakým časom aj napriek prestupu.

Dodatok: Samozrejme, nemienim letieť za čo najlacnejšie s X prestupmi a 20+ hodinami.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

To mozes ist potom aj z Prahy, odtial mas tiez letenky na Tenerife za 400 eur a cesta ta nejakym tym zltym vlakom vyjde lacnejsie ako do Viedne, casovo to bude podobne. Alebo nejaky ten Dubaj ;)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Budem nad tým meditovať, vďaka za všetky rady a odkazy...
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

seth82 napísal:chlapec10: Lenže ja sa nejako musím dostať do Linzu. Vlak z Viedne do Linzu spiatočka okolo 70 eur (pozeral som si to na portáli OBB), z BA do Viedne zasa spiatočná netuším koľko stojí, nech je to 15 eur, to je už 85 a ešte z Linzu na letisko ďalších 20 minút...To máme nejakú stovku naviac. Pozeral som sa na letenky Ryanair, 220 eur spiatočná. Plus tých 100 za vlak a podobne, to už je 320 a tentovať sa ešte do Linzu, pričom ja som z okresu Spišská Nová Ves...Nie veľmi ideálne. To si môžem rovno priplatiť o 50 viac a môžem ísť s Viedne, so skoro rovnakým časom aj napriek prestupu.

Dodatok: Samozrejme, nemienim letieť za čo najlacnejšie s X prestupmi a 20+ hodinami.
Do linzu chodi aj nejaky vlak za 20 eur spiatocny, len to treba bookovat skoro... raz som to pozeral ked z linzu bola nejaka ryanair akcia, ale ano, samozrejme neni to optimalne
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Co je pre tena uz dlhy let? Chces ist na dva tyzdne, nemas lepsie 2x dlhsie letiet, ale zazit teplo, mat lacne ubytovanie a lacne vsetko okolo?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Dlhý let pre mňa je, keď viem, že cestovky na Tenerife z Viedne lietajú priamo za asi 5 hodín, pričom dostupné lety z Viedne a z Prahy trvajú od 9 hodín až do 17 hodín kvôli hlúpym prestupom v Barcelone alebo v Madride. Viem, že nemôžem mať všetko ideálne, preto som sa spýtal priamo tu na fóre, kde je dosť skúsených ľudí s tunajším a okolitým trhom, pričom ja dovolenku zo Slovenska kupujem po prvýkrát v živote (Japonskon nepočítam, to bolo iné kafe).
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

boli ste niekto na Islande? potrebujem pomoct z itinerarom. Lonely Planet ma okruh po celom ostrove na 10 dni. "problem" je, ze ja by som mal 6 dni, lebo z Edinburghu sa priamo leta len v nedelu. aj to az neskoro vecer.

co sa naozaj oplati vidiet, a co je len "nafukovacka" pre turistov?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

jackb, kludne sa pytaj. Island sme zbehali 5ti v Auguste na aute a stravil som nad nim x dni co sa planovania tyka sam a vsetko nam dokonalo vyslo.
Vid cca 40% veci kade sme sa tulali:
Hlavne musis dat viac info co sa tyka datumu, kedy sa chystas, kam a o kolkej prilietas, ci si prenajimas auto (ak ano ci ma 4x4), kde planujes spat a pod..Co najviac info.
Hod mi do spravy tvoj mail a hodim ti cely nas plan a podla zaujimavosti si uz vies poplanovat a povyberat, co ta uz len podla foto zaujme.

My sme tam stravili 7dni a to sme fakt vyzmykali asi maximum z toho kazdy den, no stale je tam toho na x dalsich dni co vidiet.
Hlavne si bud vedomy, ze ako dovolenka je to pekne vycistenie penazenky ;)
jackb
Redeemer
Redeemer

partia s ktorou som mal ist, ide uz na zaciatku maja, ti maju spiatocne letenky za £120. lenze ja mam skusky az v polke juna, takze mozem ist az potom. na odlet 17.6. mi to zatial vychadza na +-£200
prilet s easyjetom do Rejkjaviku, alebo teda na letisko, ktore sa tak uvadza.
pevne dufam, ze zozeniem este dalsich troch, aby sme posladali auto, 4x4 najradsej. lebo Lonely Planet hovori o sume, ktora zacina na 96tisic miestnych penazi (cca. £400) na tych 6 dni. a to sam platit rozhodne nechcem. hlavne ked mam na leto v plane nakladne zivotne zmeny.

spanie. ja sa vyspim aj v aute. nie som si isty podnebim, ale tak aj stanovacka na noc by bola vitana. je to vobec legalne? lebo nie vsade v Europe to mimo kempov je.

o cene viem. bastlim vo volnom case web a plagaty cestovke. ti pytaju €1600 za 10 dni, s tym, ze z Viedne sa v topsezone uz teraz pod €600 nelieta.
preto sa spolieham na lacnejsie letenky tu z ostrovov.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No rataj s tym, ze v Juni nemas noc takmer ziadnu, takze co sa tyka priletu je jedno aj casovo, kedze priletis za dna aj o 23:00, tak mozes kludne uz hned po prilete zacat dany Island zdolavat. Sam si poziciavat auto je chore, ale rataj aj s tym, ze styria sa v nom nevyspite, takze niekto bude musiet inak spat. Co sa tyka 4x4, tak treba davat bacha na rozne pripoistenia. Neodporucam v tomto rozne spolocnosti ako su car rental a pod, ale priamo pozicovne ako geysir.is .

Stanovanie na islande je samozrejme legalne, len niekde je zakazane, ale patricne tak oznacene. Povacsine tam mas ale rozne camping sites, kde si mozes za cca 2-8eur na noc prenocovat so stanom (plati sa za stan, alebo osobu) a mas tam sprchy, kuchynku a podobne. Hotely idu veeeelmi vysoko.

Zajtra ti pocas dna poslem dany dokument, kedze tam musim mensie upravy spravit (nieco totiz zato nestalo odbocovat 60km mimo cestu).
jackb
Redeemer
Redeemer

jj, prave s tou ziadnou nocou pocitam. ist kolko s partiou budeme vladat, kedze zotmenie nebude hrozit.
cena za kemp je fajn. takze najvacsia palka bude okrem doletu prave auto.

ako su na tom ceny potravin v porovnani so Slovenskom?

mimo "okruh" chcem urcite vidiet Westfjords. podla fotiek, ktore mi presli pred ocami sa tam oplati ist. alebo je to ta 60km zachadzka? :)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

60km? Obijst cele Wesfjord ti zaberie jeden den minimalne (cca 400km) a aj to potrebujes samozrejme 4x4. Ja som sa snazil nam vopchat do planu Westfjords, ale nepodarilo sa to.
Nepomylil si si to s Snaefellsnes Peninsula? Ten uzky vycnelok na lavo Islandu. Ta sa oplati.
Kemp je fajn, len si treba popozerat, kde sa nachadzaju a rozratat si trasu, aby ti vysiel nejaky. Moze sa totiz stat, ze nebudes mat ziaden pobliz aj 100km+ :)

Co sa cien tyka, tak najlepsie je tam nakupovat v potravinach zvanych Bonus (prasa). Ceny porovnatelne so SVK. V ostatnych je to o kusok drahsie, ale nieje to take zavratne.
Benzin/nafta tam stoji tiez priblizne tolko ako na SVK, cize pravdu mas s tym, ze najvacsia palka je auto.
jackb
Redeemer
Redeemer

fu... no prave, ja som myslel "to" vlavo hore :D na severozapade co je este severnejsie od Snaefellsnes
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Soviet a nechces tu o tom Islande nieco napisat, mozno aj ten pladn dat? Ocenilo by to viac ludi.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Podarilo sa mi najst rozpis jednotlivych dni co sme my sli aj tu v pc.
Povacsine sme sli od skoreho rana do neskoreho vecera. Necakane zastavky pri dakych veciach okolo cesty (lavove kamene, ladovec atd) tam niesu pisane. Niektore boli iba pre 4x4. To clovek ako soferuje a zbada nieco, tak mu to neda tam neist. Taktiez ked prides niekam a zbadas, ze tam hore sa da vyliezt a ide tam daky chodnik, tak sa vies zdrzat omnoho dlhsie. A to nevravim, ak si chce clovek uzit tu krasu prirody a len tak sa sediet, cumet a nikam neponahlat.
Odporucam viacero navigacii so sebou, hlavne niektore veci niesu na znackach (ktore som si ja povyberal) aj ked su velmi dobre oznacene jednotlive smery.
Co sa tyka vseobecneho infa, tak ono je tazko to len tak spisat. Nam napriklad prsalo, aj to len mrholenie posledne dva dni, co nebyva az take bezne a zvykne za den sprchnut viac krat. Ostatne dni sme mali krasne slnecno. Ubytovanie je tam velmi drahe (cca 200-300eur/noc hostel pre 5ludi), takze vsetko sme si poziciavali priamo na Islande co sa campingu tyka http://www.iceland-camping-equipment.com . Vyslo nas to lacnejsie na osobu, ako priplacat si za batozinu do lietadla. Oplati sa inaksie privstat si a skorej vyrazit na cestu, lebo je mozne, ze pri najznamejsich destinaciach bude uz plno turistov, ked tam pridete (Geysir a pod). V hlavnej sezone som tam nebol, ale myslim, ze to bude asi vsade plne aj rano.

Ohladne auta: tak treba davat bacha na tie poistky a poriadne si precitat zmluvne podmienky u jednotlivych pozicovien. Veci ako SAAP, Gravel ...A nezabudnut, ze maximalna povolena rychlost na dialnici je 90km/hod. Treba si davat nato bacha. Sice sme tam stretli len raz policajne auto v dedine, ale poskryvane kamery a radary tam maju kadetade a mastne pokuty by som nechcel platit.
Restauracie su dost drahe a obchody s alkoholom len v specialne hodiny otvorene na specialnych miestach. Nealko pivo tam nepoznaju a na pumpe vam predaju cca 2,5% pivo ako nealko.

Harmonogram nasich dni + prikladam orientacnu mapu celej nasej tour:
Den 0 - Prilet Keflavik, Vyzdvihnutie auta, Vyzdvihnutie camping veci, Thingvellir park
Den 1 - Geysir, Gullfoss, Urriðafoss, Seljalandfoss, Skogafoss , Lietadlo , Dyrhoalaey, Camp Vik
Den 2 - Fjadrargljurfur canyon , Foss a Sidu (pri ceste) , Svartifoss , Hofskirkja , Jokulsarlon , Camp Faskrudsfjordur
Den 3 - Hengifoss, Detifoss, Selfoss, Namafjall, Hverfjall, Camp Myvatn
Den 4 - Husavik (velryby) , Godafoss, Glaumbaer farm, Camp Skagastrond
Den 5 - Hvitserkur arch, Glanni waterfall, Vrak lode, Grundarfoss, Kirkjufellsfoss, Skardsvik, Ubytko Rik
Den 6 - Dritvik , Gatklettur, Arnarstapi, Budakirkja, Glymur, Thingvellir, Reykjavik hostel
Den 7 - Reykjavik, Seltun, Blue Lagoon, odlet

Co bolo premna must see a fakt odporucam: Geysir, Gullfoss, Seljalandfoss, Skogafoss, Svartifoss, Jokulsarlon, Hengifoss, Detifoss, Selfoss, Hverfjall, Namafjall, Husavik - velryby, Skardsvik, Glymur
Co som nestihol: Landmannalaugar (farebne hory), Westfjords, Vnutrozemie, Aurora borealis, stredozemie, Slovenski mnisy, Askja a mnoho mnoho dalsieho

Mozes pripadne popozerat aj nieco stadialto: http://www.airpano.ru/files/Iceland-Grand-Virtual-Tour a naplanovat. Taktiez som ja kupoval mapu odtialto: http://international-photographer.com/maps/iceland , kde su zaznamenane (nielen) top miesta na Islande a taktiez odkial ich je naj fotit a kolko priblizne trva cesta k danemu miestu peso/autom, takze mi to ulahsilo o dost vela casu co sa planovania casoveho tyka, kedze sedenie v aute bez turistiky by ma nebavilo. Bezne som vsak tu mapu vyuzil aj na Islande na pribliznu orientaciu.
Takto narychlo ma uz vela toho ale nenapada co napisat :)
Prílohy
7trip.jpg
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Perfekt, diky moc!
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Este dodam to, ze (aspon v Auguste) obchody su otvorene az od 9-10tej rana, takze skoro rano nemas kde jedlo nakupit. A maju tam fakt chutne masove (ale drahe) vyrobky. Pripadne ak si gurman, tak mozes zajst za obchod a pohrabat sa v smetiakoch/kontajneri a najdes cerstve bezchybne vyrobky zdarma - toto som sa tiez dozvedel az po navrate.
Co sa tyka Islandskeho oblecenia z ich vlny, tak najvacsi vyber aj cenovo odporucam nakupit priamo v mestecku Vik, v obchode pri ceste takom velkom. Myslel som, ze v Rejkjaviku to bude naj, ale mylil som sa a clovek potom lutoval. Vsade sa da platit kreditkou/debetkou, cize zamenit peniaze nieje potrebne vobec, len dobre mat aktualny kurz so sebou pri tankovani benzinu na samoobsluznej stanici.

Inak co sa tyka turistickych veci, ktore sa daju v pohode obijst a usetrit su napriklad: Plavba na lodi v Jukulsarlone (radsej zobrat dalekohlad); Blue Lagoon - je to sranda, ale az moc draha, to iste cca mas v Myvatne, pripadne niekde pobliz cesty su prirodne male jazierka.
Ak by si potreboval prespat, tak mozes skusit sa zastavit u Kapucinov co su na Islande. Bezne nechaju slovakov zdarma prespat http://www.kapucini.sk/island

A uz som cca vycerpal take hlavne info vsetko, hlavne si to tam uzit treba, bo je to zazitok na cely zivot vidiet matku prirodu v plnej krase :)
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

nechcem byt zly, ale co mas z takeho vyletu kde si vacsinu v aute?kde ides niekam len aby si si to odskrtol.nemozes si nic vychutnat.len pozriet a nasadat.2500/7=360km na den.to vazne je toto dovolenka?
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

twardykamen: Nie kazdeho bavi vylehovat na plazi cely den pri mori. To by som si rovno dal gulku do hlavy pri takej dovolenke.
A vacsinu v aute? Den ma 24hod, takze ziadna vacsina v aute to nieje. Rano vklude vstanes, najes sa, pobalis, nasadnes do auta a ked mas prepracovany plan, tak za chvilu stojis na nejakej tej "atrakcii", kde je uz len na tebe ci stravis 5min, alebo 1hod ci viac. Ked som nasu planoval, tak kazdy den mal v sebe jednak turistiku, chillout, ked bola moznost, tak kupalisko/bazen, obedovanie na dakom speci mieste a samozrejme vecerna pohoda s ludmi pri nejakej tej flasi, kartach a pod :) Ziadna nahanacka za odskrtavanim si na papieri. Ked sme mali chut nieco vyhodit z planov, tak vzdy nebol problem.
Dokopy sme mali ale 8dni (ratajuc nulty, kde sme sa presuvali tiez x km) co vychadza na den 300km (2470km nakoniec), ktore da clovek za 3-5hod. A to nevravim o tom, ze na Islande ked clovek zide z dialnice, tak si tu 4x4 cestu dost uziva nielen za volantom a aj ten pozitok z jazdy teda je v tom.
Dokazes si kludne pri jednom vodopade posediet kolko chces, vsetko je len a len na tebe, ako si vies veci naplanovat.
Ked prerusis soferovanie za den 6x a viac a pomedzi to mas turistiku, obed, lenosenie a spol, tak ani nevies ako ti ujde tych 300km/den ..
Samozrejme som si sam po nasom vylete povedal, ze by som tam vedel stravit ovela viac dni ako sme planovali, no to bude snad v blizkej buducnosti, ked sa tam vratim "na stopara" :)
Napísať odpoveď