Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Lubenečko »

veď nakoniec som bol nútený ho vytiahnuť. Stále mi hrozili že ma predvedú na políciu za účelom identifikovania. Keby to bolo v meste, tak s nimi aj idem mám to u prdele, ale neviem ako by som sa naspať potom trepal po auto :/ .. núkal som im aj zdravotný preukaz kde mám rodné číslo napísané, taktiež som im ústne hneď vysypal všetky údaje ktoré by mohli potrebovať ...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

a preco si im ho nechcel davat ked si ho mal u seba?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

To je jeho súkromná vec a do toho ťa nič. Čo ak občiansky ani nevlastní ?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Potom sa čudujte, že sa policajti správajú ako ...... (namiesto bodiek si domyslite čo chcete). Pokiaľ ma zastavia a vypýtajú si doklady, tak ich bez zbytočného frflania predložím. A možno aj práve vďaka takémuto prístupu som nikdy nemal s akýmkoľvek policajtom problém. Čo si tým chcel dosiahnúť, že im nedáš s ostatnými dokladmi aj OP? To, že v zákone nie je jasne definované, že musíš mať OP pri sebe ešte neznamená, že im ho na ich výzvu z nejakého trucu alebo hrdosti nemusíš predložiť.

//autoeditácia príspevku (15 Máj 2015, 14:00)
Andi_Cibula napísal:To je jeho súkromná vec a do toho ťa nič. Čo ak občiansky ani nevlastní ?
§2 ods.2 zákona č. 224/2006 Z.z. - Občiansky preukaz je povinný mať každý občan, ktorý dovŕšil pätnásty rok veku a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, ak tento zákon neustanovuje inak.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Andi_Cibula napísal:To je jeho súkromná vec a do toho ťa nič. Čo ak občiansky ani nevlastní ?
lebo z jeho prispevkov inde mi je jasne, ze nie je taky trafeny ako ty a Noobz to presne vystihol.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

reagoval som možno prehnane, to uznávam. Mal som fakt, že blbý deň bez cukru :D

keby ho teda nemám pri sebe tak čo ? To, že ľudia niečo nosia pri sebe už zo zvyku z toho nerobí predsa povinnosť. legitimoval som sa mu jasne, zreteľne ... Tie údaje čo by našiel na občianskom byaj tak dali len do databázy na preverenie.

Naviac som im ušetril prácu ... Nemuseli to robiťdvaja...stačil by len ten čo vedel písať :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

keby ho nemas pri sebe tak som napisal co by mohli spravit vyssie
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

ja mam obciansky zlomeny na dve polky, takze ho nikde nevytahujem :D dokonca ma uz 2x zastavili fizli pri cestnej kontrole, fukanie atd.. ked povedal, ze chce doklady potrebne k vedeniu mot. vozidla dal som mu vsetko okrem OP a bolo to obidva razy ok, nepytali ho.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Ale na políciu vezmú za účelom identifikácie niekoho, kto sa nechce žiadnym iným dokladom alebo ústne legitimovať. A mne "ponúkli" hneď túto možnosť. To čo som im vravel akoby prepočuli.

A čítanie je pre nich ... No ... Keď vám skontrolujú techničák od dodávky v osobnom aute a ani si to nevšimnú a povedia, že všetko je v poriadku ? :D ...a to za bieleho dňa :D
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

toš očividne ste mali zly den obaja :D
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Noobsz DJ napísal:§2 ods.2 zákona č. 224/2006 Z.z. - Občiansky preukaz je povinný mať každý občan, ktorý dovŕšil pätnásty rok veku a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, ak tento zákon neustanovuje inak.
Toto si predstav, čo ak nemám trvalý ? Teda som ho odovzdal.
(ďalší príklad .. čo ako som občanom napr. Veľkej Británie ? Tam občianske nemajú. Z fóra je k tomu pokiaľ viem blízko seth82, ktorý, ako sa zdá, občas na SK cestuje)
Noobsz DJ napísal:Potom sa čudujte, že sa policajti správajú ako ...... (namiesto bodiek si domyslite čo chcete). Pokiaľ ma zastavia a vypýtajú si doklady, tak ich bez zbytočného frflania predložím. A možno aj práve vďaka takémuto prístupu som nikdy nemal s akýmkoľvek policajtom problém. Čo si tým chcel dosiahnúť, že im nedáš s ostatnými dokladmi aj OP? To, že v zákone nie je jasne definované, že musíš mať OP pri sebe ešte neznamená, že im ho na ich výzvu z nejakého trucu alebo hrdosti nemusíš predložiť.
guess.whoo napísal:lebo z jeho prispevkov inde mi je jasne, ze nie je taky trafeny ako ty a Noobz to presne vystihol.
Vaše súkromné názory o mojej hrdosti či trafenosti sú v súvislosti s výkonom služby policajta irelevantné. Keď si policajt vypýta doklad, dám mu ho aj ja, to je prejav slušnosti z mojej strany. Prejav slušnosti z policajtovej strany je ten, že sa nebude vypytovať idiotiny, že prečo ho nemám, alebo prečo ho nechcem dať. Ale vy určite nemáte problém policajtovi odpovedať na otázku napr. kam idete, odkiaľ idete a pod. V rámci dobrých vzťahov mu dokonca poviete kde ste boli včera. Alebo kam pôjdete zajtra. Alebo sa ho spýtate ako sa má, či sa cíti dobre.
Tak nejak základy demokratickej spoločnosti, konať podľa svojej vôle s vedomím si následkov. Či sa niekde mýlim ?

//autoeditácia príspevku (15 Máj 2015, 16:04)
Dovolím si pokračovať, ja mám taký dojem, že situáciu u mňa si predstavujete v duchu príkladu 1.

Príklad 1 (OP mám pri sebe a chcem robiť strašného machra):
PZ: Dobrý deň, cestná kontrola, predložte prosím doklady k vedeniu motorového vozidla.
JA: Tu máte. (otrávene)
PZ: Môžte prosím predložiť aj OP ?
JA: Nie som povinný nosiť pri sebe OP, naštudujte si zákon. Volám sa bla bla, bývam na bla bla, pátrajte po vysielačke. (arogantne)
PZ: Vystúpte si prosím z vozidla...... ďalej domysleť.

Za obojstranne slušnejší považujem príklad 2:

Príklad 2 (nemám trvalý, nemám OP):
PZ: Dobrý deň, cestná kontrola, predložte prosím doklady k vedeniu motorového vozidla.
JA: Dobrý deň, nech sa páči.
JA: Prepáčte, ale nemôžem, nemám trvalý pobyt, chcete vidieť pas ?
PZ: V poriadku.
---kec u kolegu v aute---
PZ: Nech sa páči, môžte ísť, pekný deň.
JA: Aj vám, pekný deň, dovidenia.

No a do tretice ešte môže nastať príklad 3, ktorý ja nepovažujem za správny zo strany polície.

Príklad 3 (OP nemám pri sebe, na dôvode nezáleží, dajme tomu, že idem na fesťák a chcem eliminovať možnosť krádeže):
JA: Dobrý deň, nech sa páči.
JA: Prepáčte, ale nemôžem, nemám ho pri sebe, keďže sa snažím o elimináciu možnosti jeho straty s inými dokladmi. Môžem vám nadiktovať údaje pre overenie vysielačkou.
PZ: A to prečo ho nemáte pri sebe ?
JA: Ako vravím, keďže ho podľa zákona pri sebe mať nemusím, jeho nechaním doma znižujem pravdepodobnosť straty. Dal som vám ostatné doklady a informácie nadiktoval pre overenie....môžem vám byť ešte nejak nápomocný ? (nesnažím sa byť arogantný, chcem aby to prebiehalo hladko a slušne)

Robím v tejto demokratickej spoločnosti v príklade 3 chybu ?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Andi, lenze ty nerobis priklad 3, ty robis priklad 4.

-Nedam obcanak a kludne sa aj poserte, pangle sproste.

FWIW seth je obcan SR, s TP na uzemi a dlhodobo sa zdrziava na uzemi republiky.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Andi_Cibula napísal:Toto si predstav, čo ak nemám trvalý ? Teda som ho odovzdal.
(ďalší príklad .. čo ako som občanom napr. Veľkej Británie ? Tam občianske nemajú. Z fóra je k tomu pokiaľ viem blízko seth82, ktorý, ako sa zdá, občas na SK cestuje)
Ak nie si občanom SR, máš mať iný doklad totožnosti, napríklad aj ten pas, čo si spomínal.
Vaše súkromné názory o mojej hrdosti či trafenosti sú v súvislosti s výkonom služby policajta irelevantné. Keď si policajt vypýta doklad, dám mu ho aj ja, to je prejav slušnosti z mojej strany. Prejav slušnosti z policajtovej strany je ten, že sa nebude vypytovať idiotiny, že prečo ho nemám, alebo prečo ho nechcem dať. Ale vy určite nemáte problém policajtovi odpovedať na otázku napr. kam idete, odkiaľ idete a pod. V rámci dobrých vzťahov mu dokonca poviete kde ste boli včera. Alebo kam pôjdete zajtra. Alebo sa ho spýtate ako sa má, či sa cíti dobre.
Tak nejak základy demokratickej spoločnosti, konať podľa svojej vôle s vedomím si následkov. Či sa niekde mýlim ?
V prvom rade, nereagoval som na teba. Reagoval som na Lubenečka, či im ten OP nechcel vydať z trucu alebo hrdosti. Na teba som reagoval v editovanej časti. A k tejto tvojej časti len toľko: policajtom odpovedám iba na otázky typu "pili ste pred jazdou", "ste pod vplyvom návykovej jazdy" atď... A mimochodom otázky typu, kam idem, odkiaľ idem, kde som bol... som nikdy nedostal.

A ešte k tým OP. Daj mi odkaz na zákon, ktorý píše o tom, že ten OP nemusíš mať pri sebe, a že ho na vyžiadanie policajta nemusíš predložiť k legitimácií. Ja byť tým policajtom a niekto by začal robiť machra, že OP mi jednoducho nepredloží lebo nie je v zákone jasne definované, že ten OP musí mať pri sebe, tak ho zbalím a predvediem na policajnú stanicu.

Ale tak veľmi rýchlo by ti spadol hrebienok, keby si ťa vytipovali policajti z kriminálky a zahlásil by si im, že OP im nepredložíš, lebo zákon ti neprikazuje ho mať pri sebe. Si myslím, že ten "zážitok" na kriminálke by ti do budúcnosti stačil.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Noobsz DJ napísal:V prvom rade, nereagoval som na teba. Reagoval som na Lubenečka, či im ten OP nechcel vydať z trucu alebo hrdosti. Na teba som reagoval v editovanej časti. A k tejto tvojej časti len toľko: policajtom odpovedám iba na otázky typu "pili ste pred jazdou", "ste pod vplyvom návykovej jazdy" atď... A mimochodom otázky typu, kam idem, odkiaľ idem, kde som bol... som nikdy nedostal.
Za nepozornosť sa ospravedlňujem.
Noobsz DJ napísal:A ešte k tým OP. Daj mi odkaz na zákon, ktorý píše o tom, že ten OP nemusíš mať pri sebe, a že ho na vyžiadanie policajta nemusíš predložiť k legitimácií. Ja byť tým policajtom a niekto by začal robiť machra, že OP mi jednoducho nepredloží lebo nie je v zákone jasne definované, že ten OP musí mať pri sebe, tak ho zbalím a predvediem na policajnú stanicu.
Taký odkaz ti nedám, keďže sa dokazuje existencia a nie neexistencia. Ale nech sa páči:
http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rad ... stuje.html
http://blog.judikaty.info/skutocne-mame ... y-preukaz/
http://www.noviny.sk/c/krimi/ako-to-nes ... y-preukaz-
https://www.google.cz/?gfe_rd=cr&ei=SmB ... y+pri+sebe

Vidím ešte problém s pochopením písaného textu, keďže nedeklarujem macherské správanie (príklad1), ale zastávam sa príkladu 2 a 3. Takže za machrovanie ma predvolávať nemusíš. Ak to ale urobíš bezdôvodne, tak počítaj s oznámením za zneužitie právomoci verejného činiteľa a nedôstojné zaobchádzanie + hulvátske(moje) vyzjapovanie na kameru v mojej paprči + mediálny pretras. Tie boľševicko-fašistické maniere s občianskými preukazmi treba z ľudí a najmä z policajtov konečne raz a navždy vytrieskať.
Noobsz DJ napísal:Ale tak veľmi rýchlo by ti spadol hrebienok, keby si ťa vytipovali policajti z kriminálky a zahlásil by si im, že OP im nepredložíš, lebo zákon ti neprikazuje ho mať pri sebe. Si myslím, že ten "zážitok" na kriminálke by ti do budúcnosti stačil.
:hehe:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Noobsz DJ napísal:Daj mi odkaz na zákon, ktorý píše o tom, že ten OP nemusíš mať pri sebe, a že ho na vyžiadanie policajta nemusíš predložiť k legitimácií.
Skor opacne. Ktory zakon prikazuje drzat pri sebe OP? Policajtovy si povinny sa legitimovat. Za legitimaciu sa povazuje aj ustna forma. Ak by ta zobral na stanicu s tym, ze si sa riadne ustne predtym legitimoval, mohol by mat z toho pruser pri pripadnej staznosti.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Prípadná sťažnosť ... kdesi dávnejšie bola štatistika, že bolo podaných dajme tomu 1000 sťažností, z toho 999 zamietnutých ... a z toho tá jedna bola medializovaná, .. takže asi takýmto spôsobom funguje väčšina sťažností :)

Pri bežnej kontrole sa ma dávnejšie keď som bol s holkou v aute, (v noci), že odkiaľ ideme, čo sme tam robili ... čo mu odpovieš ? Zo slušnosti mu odpovieš... Viete pán policajt, mali sme sex. A vy ste kedy mali naposledy? nechcete sa nabudúce pridať ? vidím, že ste taký nedotieravý sympaťák. A policajt by sa nám hodil ... chceme predsa bezpečný sex....
bindo011
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa bindo011 »

Nie je jednoduchšie, ako sa zbytočne nasierať, proste ten OP flojdovi dať? :) Neviem, príde mi to také detinské, že nedám mu ho... chlapci jedna vec je písaný zákon a druhá vec je realita. Navyše je tvoja identita nejaké tajomstvo alebo čo? :D Neviem, fakt neviem, čo je také hrozné na tom bez pindania dať policajtovi potrebné doklady hneď... Budeš vybavený skôr a nebudeš si robiť zbytočné nervy. Navyše OP považujem sa základný doklad, ktorý by si mal mať pri sebe. Nikdy nevieš, či sa ti nestane nehoda alebo podobne. Tak nebuďte jak malý, veď o nič nejde predsa... (pokiaľ nie si vrah na úteku :P )

Btw keď sa ťa pýtajú, kde si bol, čo si robil, atď... To si nevieš voľačo vymyslieť? :roll: Občianske nenosiť to hej, ale dobrú výhovorku si vymyslieť to nie :D.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Takže ukázať čo nemusím - musím, povedať čo musím - nemusím.
Veď predsa klamať policajtovi ...

Jedna vec je, že áno, nechať na hlavu si srať môžem, budem pekne poslušný ... a tak to aj potom bude vyzerať. Treba si stáť niekedy za svojim :) Pokiaľ som nič zlé nespavil, nevidím problém :) ale chápem, že každý má na to iný názor. nechcel som tu vyvolávať žiadny flame ani takéto rozsiahle debaty :)
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

wladas - nie, ústne sa nedá "legitimovať". Preukázať totožnosť sa dá len dokladom totožnosti. Čiže by nemal prúser.

Lubenečko - tých sťažností je cca niečo cez 1000 a opodstatnených bolo cca 150.

Zákon o občianskych preukazoch neustanovuje povinnosť ho mať pri sebe. Na druhú stranu je tu oprávnenie policajta podľa § 18 zákon o PZ:
§ 18 Oprávnenie požadovať preukázanie totožnosti
(1) Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti9).
(2) Namiesto dokladu totožnosti podľa odseku 1 môže osoba predložiť
a)preukaz poslanca Národnej rady Slovenskej republiky,
b)preukaz člena vlády,
c)služobný preukaz sudcu,
d)služobný preukaz prokurátora,
e)služobný preukaz príslušníka ozbrojeného zboru,
f)služobný preukaz príslušníka Národného bezpečnostného úradu,
g)potvrdenie o odovzdaní, strate alebo odcudzení občianskeho preukazu.
(3) Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2, policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar Policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti.
(4) Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2 a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska, policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 3. Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby.
Pokiaľ slušné jedná policajt, nechápem prečo nepredložiť OP. Potom keď budete zo seba robiť hrdinu, bude sa súčasné pátrať po osobách a skončíte na útvare PZ tak sa nečudujte ;)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak tak, zacnes robit hrdinu a skontroluje ti aj povinnu vybavu ak bude chciet a bude sparat dovtedy, kym nieco nenajde a da ti pokutu. stoji ti to za nevydanie obcianskeho?
takato detinska rebelia je uplne trapna a smiesna.
keby bol obcanom inej republiky alebo by mal odovzdane obcianstvo staci odpovedat. nenapadlo vas, ze ho pytaju aj preto, aby si skontrolovali ci nie si prave cudzinec?
Napísať odpoveď