Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: Zákon o cestnej premávke

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Keby neexistovali telefóny, vysielačky, počítače, internet ... a naozaj si nemali ako overiť moju totožnosť tak nepoviem. Budem hrať aj naďalej detinského rebelantského hrdinu a OP nebudem dávať. Za čo by mi mohli dať pokutu, keď auto je v 100% stave, výbava taktiež 100% kompletná, nenájdu mi v krvi žiadne látky, nie je po mne vyhlásené pátranie :) A spolupracujem ! neodmietol som fúkať, legitimovať sa :)

Včera som mal skoro policajtov v kufri. Lepili sa za mnou v 90ke, nulový odstup. Zrazu tabula dediny, tak hádam ich nebudem rozčuľovať, nepôjdem nad limit, 8) .. noha na brzdu, pekne na 50. A potom už ale išli pekne :)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ak si si 100%-ne istý tým, že máš auto a výbavu v poriadku, nevidím dôvod, prečo by policajti niekomu chceli dať pokutu, ak pri sebe náhodou nemá OP a jedná s nimi slušne.

Ak by sa mi stal podobný prípad, kedy by som pri sebe nemal OP, ale všetky zvyšné doklady by som mal pri sebe a aj napriek mojej ústnej legitimácii by si policajti odmietali overiť tieto údaje cez vysielačku a namiesto toho ma chceli ťahať na útvar PZ, tak by som na nich určite následne podal sťažnosť. To by však museli byť nejakí idioti a nie normálni policajti...

Inak tu je (síce trochu nepriamo) napísané, že v prípade ústnej legitimácie nie je dôvod na to, aby policajti trvali na odvoze na útvar PZ - http://matepravo.sk/clanok/kontrola-ces ... -vo-vlaku/
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Lenže osobne údaje si mohol od niekoho získať a zapamät si ich a sfalšovať si vodičský preukaz. Preto je v zákone o PZ to, že hodnovernosť preukázania posudzuje policajt podľa dôvodu preukazovania totožnosti. 99% policajtov ak nepredloží niekto OP s tým problém nebude mat, ale určite spozornejú lebo take správanie nie je obvykle.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

skuki napísal:Lenže osobne údaje si mohol od niekoho získať a zapamät si ich a sfalšovať si vodičský preukaz. Preto je v zákone o PZ to, že hodnovernosť preukázania posudzuje policajt podľa dôvodu preukazovania totožnosti. 99% policajtov ak nepredloží niekto OP s tým problém nebude mat, ale určite spozornejú lebo take správanie nie je obvykle.
Ak si mozes sfalsovat VP, co ti brani v sfalsovani OP? Oba maju ochrannych prvkov az az, oba maju foto a oba by sedeli so zvyskom dokladov (poistka, TP a podobne). Ak mas pri kontrole dokladov v aute vsetky ostatne doklady, OP je uplne redundantny.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Ak vieš sfalšovať vodičský natoľko, že to nezistí ani cez vysielačku podľa čísla VP, tak to asi vieš spraviť aj s občianskym, takže tam nie je žiadna záruka pravosti.

Pri obyčajnej cestnej kontrole totiž nepotrebuje poznať tvoju totožnosť, tak ako to nepotrebuje poznať, keď ťa len tak zastaví na ulici.
Kontroluje doklady k autu, teda či je platná STK/EK, poistka a potom to, či môžeš viesť vozidlo a na to ťa oprávňuje VP.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Ahojte, mne chceli dnes pani policajti zobrat papiere od auta kvoli tomu, ze nemam lekarnicku. Ked som sa spytal podla akeho zakona, zmenili svoje rozhodnute na pokutu 40 eur. Zda sa mi to uplna blbost, ale predsa sa chcem len opytat existuje nieco take? Co som nasiel zakony, kedy moze byt odobraty TP, tak nic o povinnej vybave tam nepisu. Dakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Za lekarnicku je len pokuta, max. do vysky 50 eur: http://www.e-mag.sk/za-autolekarnicku-pokuta-50-eur/ Mozes podat staznost na Inspekciu ministerstva vnutra.
skuki
Light Professional
Light Professional

Lubenečko napísal:Budem hrať aj naďalej detinského rebelantského hrdinu a OP nebudem dávať. Za čo by mi mohli dať pokutu, keď auto je v 100% stave, výbava taktiež 100% kompletná, nenájdu mi v krvi žiadne látky, nie je po mne vyhlásené pátranie :) A spolupracujem ! neodmietol som fúkať, legitimovať sa :)
Teraz ma napadlo, že ti môžu dať pokutu za priestupok proti verejnému poriadku, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci podľa § 47 ods. 1 písm. a) z.č. 372/1990 Zb. o priestupkoch do výšky 33€.
skuki
Light Professional
Light Professional

Tu nejde o to, že pri sebe nemá doklad totožnosti ale o to, že ho má a odmietne ho predložiť na výzvu policajta pri výkonne jeho právomocí. Ak by ho pri sebe nemal tak by mu tú pokutu nemohol dať.
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

A ako mi ten policajt dokáže, že ho mám pri sebe???
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pani, zhrniem to, kedze niektori pisete blbosti
OP musis mat (fyzicky), ale nemusis ho mat pri sebe, to hovori zakon
OP nie je doklad na vedenie vozidla, to su len VP, TP, biela karta, karticky od EK, TK a potvrdenie o zaplateni poistky
ak bude policajt pytat OP a nechces mu ho dat, odsek 4 zakona (§ 18 zákona 171/1993 o PZ) hovori, ze policajt musi byt sucinny, takze v ziadnom pripade ta nemoze odviezt do CPZ, a teda si ma overit udaje cez vysielacku
to, ze je zakon nedokonaly, este neznamena, ze ho oni mozu prekracovat

az ked si nesucinny, az vtedy maju moznost odviezt ta na stanicu a tam ta zadrzat na 24 hodin maximalne, ak chce byt niekto vzdorovity, toto je maximalna doba v pripade potreby

v modernej dobe: pyta si OP, poviem mu, ze OP pri sebe nemam, ale som ochotny preukazat svoju totoznost aj inak, akonahle s tym zacne mat problem, vytahujem mobil a zacnem natacat (mozem spomenut, ze som na internete, takze sa video priamo nahrava do cloudu, ak by to chcel byt nahodou nejaky Tiefenbach a mobil mi rozbit...), cislo na policajnu inspekciu mam v mobile a len take prehodenie medzi recou, ze mozes zavolat inu hliadku, kedze sa ti zda, ze pan kapitan je pod vplyvom omamnych a psychotropnych latok, nemusi byt uplne na skodu

ak by boli problemy, odporucam pamatat si este 1 veticku: Trestny cin podla Trestneho zakona § 350 Marenie výkonu rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky

netreba byt ovca a mat nastudovane aspon tieto zakladne zakony

http://tv.sme.sk/v/31876/ludia-platia-z ... musia.html
http://www.sme.sk/c/7832802/kto-nema-ob ... vanie.html
https://dennikn.sk/blog/mozu-policajti- ... y-preukaz/
+ diskusie k danym clankom

najviac ma sere nasledovne:
"Policajt je oprávnený zadržať vodičský preukaz

okrem už uvedených dôvodov aj vtedy, ak vodič motorového vozidla, ktorému je v blokovom konaní (...) uložená pokuta, je ochotný ju zaplatiť, ale nemôže tak urobiť na mieste."

ak nemaju terminal a vodic dostatocnu hotovost, tak je to pekne blbe, sice vodic musi dostat nahradny papier na dobu 15 dni, lenze ten plati len na uzemi SR...
mali by davat standardnu zlozenku, alebo variabilny symbol, alebo nieco podobne, aby sa to dalo zaplatit neskor, ked to mozu davat za neplatnu preukazku na MHD, neviem, preco by to nemohli rovnako riesit aj fizli...

//opraveny paragraf zakona
skuki
Light Professional
Light Professional

Beardi, nemyslím si, že som písal blbosti. Nie OP nemusíš mať pri sebe. Ale je tu § 18 zákona 171/1993 o PZ.
(1)Policajt je oprávnený vyzvať osobu, ak je to potrebné na plnenie úloh podľa tohto zákona, aby preukázala svoju totožnosť dokladom totožnosti9).
(2)Namiesto dokladu totožnosti podľa odseku 1 môže osoba predložiť
a)preukaz poslanca Národnej rady Slovenskej republiky,
b)preukaz člena vlády,
c)služobný preukaz sudcu,
d)služobný preukaz prokurátora,
e)služobný preukaz príslušníka ozbrojeného zboru,
f)služobný preukaz príslušníka Národného bezpečnostného úradu,
g)potvrdenie o odovzdaní, strate alebo odcudzení občianskeho preukazu.
(3)Ak vyzvaná osoba odmietne preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2, policajt je oprávnený takúto osobu predviesť na útvar Policajného zboru za účelom zistenia jej totožnosti.
(4)Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať svoju totožnosť podľa odseku 1 alebo 2 a ani po predchádzajúcom poskytnutí potrebnej súčinnosti nemôže hodnoverne preukázať svoje meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska, policajt je oprávnený postupovať podľa odseku 3. Hodnovernosť preukázania mena a priezviska, dátumu narodenia a adresy bydliska posudzuje policajt podľa dôvodu zisťovania totožnosti osoby.

Čiže ak podľa odseku 3 odmietne ho predložiť a má ho pri sebe tak ho policajt môže predviesť. Nemusí sa s kontrolovanou osobou baviť a ani si overovať jej totožnosť iným spôsobom. Súčasne by to bol aj priestupok neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Samozrejme musí byť zrejmé, že osoba ho má pri sebe a odmietla ho predložiť, čiže ak by klamala a povedala, že ho nemá tak by policajt postupoval podľa nasledujúcej vety.
Ak by ho ale nemal pri sebe, čím sa myslí odsek 4 predmetného zákona, tak po poskytnutí údajov si to policajt overí a všetko je v poriadku.

https://dennikn.sk/blog/mozu-policajti- ... y-preukaz/ s týmto článkom nesúhlasím a s jeho závermi, vytvára si tam vlastné konštrukty a akože dôvody prečo si policajti pýtajú doklad totožnosti. Doklad totožnosti nesúvisí s vedením a premávkou vozidla, ale predkladá sa preto aby si mohol policajt stotožniť vodiča. Na základe OP sa preukazuje totožnosť a nie vodičáku.

JCM01: ak budeš sedieť na obvodnom oddelení cca 10 hodín tak možno prestaneš trucovať a OP predložíš. Alebo počas požadovania vysvetlenia prečo si nepredložil doklad totožnosti sa preriekneš. Ale osobne si myslím, že 99% nikoho prevádzať nebudú a odkomunikujú si s občanom, prečo nechce predložiť doklad totožnosti.
beardie
Redeemer
Redeemer

Na overenie totožnosti nepotrebuješ mat pri sebe OP... Viz bod (4)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

skuki napísal:Doklad totožnosti nesúvisí s vedením a premávkou vozidla, ale predkladá sa preto aby si mohol policajt stotožniť vodiča. Na základe OP sa preukazuje totožnosť a nie vodičáku.
Ako si písal. Na vedenie vozidla potrebuješ vodičský preukaz, ktorý ťa oprávňuje viesť motorové vozidlo(resp. vodičské oprávnenie ale preukaz musíš mať so sebou). Ak ťa zastaví policajt na bežnú kontrolu nemá žiadny dôvod na overovanie tvojej totožnosti. Máš vodičský, to znamená, že môžeš šoférovať. Viac ho zaujímať nemusí. Na VP je dostatočné množstvo informácií a fotka nato aby vedel, či máš právo viesť motorové vozidlo.
skuki
Light Professional
Light Professional

Nie beardie. Odsek 4 ustanovuje Ak vyzvaná osoba nemôže preukázať. To znamená ak ho nemá pri sebe. Odsek 3 je na to ak nechce a má ho pri sebe.

94jakub: áno VP a v ňom uvedené vodičské oprávnenie na danú skupinu ťa oprávňuje viesť vozidlo. Policajt si ale pýta doklady na vedenie a premávku vozidla plus doklad totožnosti aby ťa stotožnil. VP sa nepovažuje za doklad totožnosti. A btw bežná kontrola neexistuje. Poznáme základnú kontrolu, zvýšený dohľad, osobitnú kontrolu, spoločný výkon služby a dopravno-bezpečnostné akcie.
beardie
Redeemer
Redeemer

Ide o tú súčinnosť, nechápeš to spravne...
Precitaj si celý bod, nie len začiatok
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Asi tu narážame na problém, že či na overenie tvojho oprávnenia viesť motorové vozidlo(čo ti zaručuje vodičský preukaz(oprávnenie) potrebuje policajt poznať aj tvoju totožnosť.
Totožnosť a právo viesť motorové vozidlo sú dve rozdielne veci a každá má svoj doklad. Na vedenie ti stačí VP, ktorý ťa na to oprávňuje, totožnosť policajt nemá prečo zisťovať.
Tvoja totožnosť občana/človeka(OP) nemá nič s tvojím oprávnením viesť motorové vozidlo(VP)

Keď niekde ukazujem ISIC, tiež si odo mňa nepýtajú OP kvôli totožnosti alebo keď u doktora ukazuješ kartu poistenca, kde nie je ani fotka, tiež si doktor od teba nepýta OP.
Aj keď v týchto prípadoch nemusí ísť nutne o porušenie nejakého zákona, toto už je skôr princíp nepoznám legislatívu.

//edit: Ešte k tomu čo píše beardie. Ty môžeš odmietnuť ukázať OP no môžeš zároveň poskytnúť súčinnosť pri overení totožnosti.
skuki
Light Professional
Light Professional

Ja som si prečítal celý 4 odsek ale ten nenadväzuje na odsek 3. Myslím si, že ty to zle chápeš. Nie vždy sa zhodnú dvaja ľudia. Súhlas nesúhlasu. Čo som k tomu chcel som napísal. Každý nech sa už zariadi podľa seba.

94jakub: Je na to oprávnený zisťovať tvoju totožnosť. Pretože plní úlohy PZ a si povinný uposlúchnuť jeho výzvu podľa § 34 zákona o PZ "Každý je povinný uposlúchnuť výzvu, pokyn, príkaz a požiadavku policajta alebo strpieť výkon jeho oprávnení podľa ustanovení § 17 až 33 a oprávnení podľa osobitných predpisov." A nepleť tu niečo s ISICOM a podobne to je úplne iná sféra vzťahov. Ak odmietneš platí odsek 3, ak nemáš pri sebe OP, čiže nemôžeš preukázať svoju totožnosť, platí odsek 4.
beardie
Redeemer
Redeemer

skuki napísal:ak nemáš pri sebe OP, čiže nemôžeš preukázať svoju totožnosť
toto je blbost
svoju totoznost (podla zakona by to malo byt "meno a priezvisko, dátum narodenia a adresu bydliska") vies preukazat aj inak ako ukazanim OP
Napísať odpoveď