Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jimmy_xp
King
King

Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Iste každý z nás, čo už niečo predával pozná tento internetový portál. Osobne ho používam, keď chcem niečo predať, ale aj kúpiť a zatiaľ obchod vždy prebehol v poriadku. No poznáme však prípady, kedy ľudia prišli o svoje peniaze vďaka podvodníkom, ktorým tento portál vytvára relatívne slušnú živnú pôdu. Nechcem, aby v tejto téme padali mená ľudí, ktorí niekoho obrali, no privítal by som nejaké rady, na čo si dávať možno pozor, aké sú nové praktiky podvodníkov, aby im naletelo možno čo najmenej ľudí.

Pridám hneď dnešnú praktiku - predávam Lumiu, ktorú mám aj tuna na fóre. Volá mi niekto, je to žena, pýtala sa základné info, skade som a tak, že chce telefón pre dcéru. Počas hovoru mi došla sms. Samozrejme som to nečítal, keď mi tu zrazu hovorí o nejakej rezervácii, že jej mám dať číslo z sms. Hovorím nech počká a keď tak čítam sms, tak došla z bazošu s mobilným kľúčom. Začalo mi to veľmi smrdieť, tak jej hovorím, že nič mi nedošlo. A ona na to, že ako je to možné, že týmto si chce spraviť rezerváciu u mňa. Ani som jej nestihol dopovedať, že žiaden kľúč nepotrebuje, že jej ho rezervujem a už len tút tút tút...

Usudzujem, že potrebovala cez moje číslo podávať svoje podvodnícke inzeráty a na to potrebovala kľúč, že?

S akými inými praktikami ste sa už stretli na tomto portáli?

:!: Praktické rady ako nenaletieť podvodníkom na bazoši a na iných internetových inzerciách
  • Pokiaľ to okolnosti umožňujú dávajte vždy prednosť osobnému odberu inzerovanej veci.
  • Ak už neostáva iná možnosť ako tovar zaslať poštou, nechajte si to zaslať na dobierku, dopredu nikdy neplaťte ! (jedine ak daný user má veľa pozitívnych recenzií, avšak ani to nie je záruka, že všetko prebehne v poriadku a vy dostanete tovar).
  • Preferujte telefonický kontakt. Už z hlasu sa dá veľa vyčítať (nezodvihne ani po viacerých pokusoch, rozpráva nezrozumiteľne, vyhýba sa osobnému kontaktu, po pár vetách povie, že sa ponáhľa a že sa to dorieši potom/mejlom/sms...).
  • Ak je niečo až príliš lacné a výhodné tak väčšinou ide o podvod.
  • Nekonajte v časovej tiesni. Obchod si vždy rozumne premyslite a vyhraďte si naň dostatok času. Ak vás niekto do niečoho časovo tlačí, väčšinou to neveští nič dobré.
  • Nikdy, opakujem nikdy nediktujte ani nepíšte bezpečnostný kód zaslaný z bazosu predávajúcemu/kupujúcemu na druhej strane. Kód slúži výlučne pre overenie vášho tel. čísla pred pridaním vášho inzerátu.
  • Ak ste podali inzerát v slovenskom jazyku, prípadne českom a kupujúci sa vás pokúša mailom kontaktovať lámavou slovenčinou, je veľmi pravdepodobné že ide o podvod. Na takýto mail odporúčam neodpovedať a samozrejme tovar nezasielať.
  • V prípade podozrenia, že vaše telefónne číslo bolo zneužité v podvodnom inzeráte, kontaktujte technickú podporu bazosu.
  • Ak už dôjde k najhoršiemu a boli ste podvedení, podajte trestné oznámenie.
:!: Telefónne čísla podvodníkov na bazoši
  • 0944 194 325
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Bazoš.sk - skúsenosti, rady, upozornenia

Príspevok od používateľa wladas »

Mohol by si to vyuzit a vsade pozverejnovat jej cislo nech si ludia daju pozor :D
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Zaujimava praktika ba az smiesna. Ak chcem inkognito predavat zozeniem simkartu na fetaka alebo bezdomovca a neni problem a nie taketo amaterske triky :D
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

Prosím, uverejni to číslo, nie je to osobný údaj, kľudne to sem daj.

Ja keď niečo predávam, uvediem iba mail. Na ten odpoviem keď mám čas. Nepotrebujem denne vybaviť 10 telefonátov a stratiť 2 hodiny času - to si v práci dovoliť nemôžem. Cez mobil komunikujem iba s vážnym zaujemcom.

To čo píšeš je pekná finta, normálny človek na to neskočí, ale menej technicky zdatný ako povedzme moji rodičia by na to asi skočili ako nič....
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Jimmy a ty si jej nic nepovedal, ked ta zjavne chcela podviest
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Veru, to bol dost amatersky pokus :D
Ja mam s bazosom celkom dobre skusenosti, ale je pravda, ze vacsinou predavam a omnoho menej nakupujem.
Problem bol raz davnejsie, ked som chcel predat valendu. Chcel som sa jej rychlo zbavit a tak som ju ponukol za odvoz. Este v ten den mi volal nejaky cigan, ze pride pre nu. Tak som povedal ze ok, lebo ciganom som uz predtym predaval nejake veci a nebol problem. Ale potom zacali "natahovacky" a prazdne sluby, ktore trvali asi 3-4 dni, nakoniec ani neprisiel. Tak som valendu ponukol za 10 € a hned na druhy den sa predala. Z toho mi vyplyva, ze na veci za odvoz volaju takito kseftari co behaju s dodavkou a zhanaju veci na predaj dalej. Po tejto skusenosti vzdy davam veci na predaj aspon za nejaku minimalnu cenu.
jimmy_xp
King
King

Číslo sa bojím zverejňovať, no ak mi to tu ešte niekto odobrí, že to fakt nie je súkromný údaj tak to sem dám. Ja napríklad len volám, málokedy kontaktujem cez mail a vždy to bolo fajn (cez telefón sa podľa mňa dá čo to vyčítať o človeku - ako komunikuje, či vôbec dvihne, atď...)
mikioko - vysvetľoval som to, ku koncu telefonátu po tom čo mi došla sms chcela kód a mne to prišlo divné, dávať niekomu kód z sms a vraj na rezerváciu, keď viem, že jedine ja môžem dopísať do inzerátu, že rezerované. Po tom, čo som zistil, že kód prišiel priamo z bazošu, tak hneď som zahovoril, že nič neprišlo a že jej to rezervujem sám... zvyšok si si prečítal ako to dopadlo.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Prepac ja som to tut tut tut pochopil, ze ti dosli dalsie sms
LukasqoO
King
King

Príspevok od používateľa LukasqoO »

jimmy_xp: cislo nie je osobny udaj, vid link nizsie (prepni si to na "Nečakaná SMS")
http://videoarchiv.markiza.sk/video/tel ... zne-noviny
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ked si das do googlu "kto volal", najde mnoho stranok so zverejnenymi cislami, casto s komentarmi, mozno aj take stranky su vhodne na varovanie ostatnych.

Skoda ze nie je ziadny jednotny zoznam podvodnikov, bud mobilnych cisel, alebo aj emailov, ako to je s neplaticmi, ale zrejme sa to tazko dokazuje a mohlo by sa to aj zneuzivat.

Kazdopadne by som na tvojom mieste kontaktoval bazos, ona zneuziva ich zabezpecenie a mohol by to byt aj nejaky priestupok, minimalne porusenie zmluvnych podmienok.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Byvalému kolegovi sa stalo to isté. Na bazoši bol inzerát, že niekto daruje galaxy s5. Kolega hneď volal a ženská hneď že mu pošle fotku len nech jej nadiktuje kód z sms. Samozrejme jej ho dal. No a keď mi to povedal tak hneď som mu to vysvetlil a už volal na infolnku bazošu. S5 zadarmo :lol:
jimmy_xp
King
King

0944 194 325 je to číslo.
Premýšľam, že hneď ako je môj prvý post, tak tam vždy doplním číslo ak sa tu objaví a bude to tu také ucelené. A keď budem mať dobrú chvíľu, tak spíšem praktiky a rady do úvodu, na čo si dať pozor.
Prvý príspevok doplnený o rady pri predaji/kúpe.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

3. bod - kontrola zasielky na poste alebo pri kurierovi je nezmysel. To sa tu riesilo viackrat a vzdy bol zaver jasny: prepravna spolocnost zodpoveda iba za to, ze zasielka dorazi neposkodena. Obsah zasielky ich nezaujima.
jimmy_xp
King
King

Vďaka za upozornenie Gothar, kedysi všeobecne panoval názor, že treba veci otvárať na pošte aby boli svedkovia ak je pochybenie o zásielke. Ja som tak robil, ale zase moja teta je vedúca pošty, tak asi preto mi to tolerovali. Teda existuje nejaká možnosť, ako konať ak na dobierku nepríde to čo malo?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Mozes to nahlasit na policii ale ak to nebude trestny cin (nad 266€) tak policia na to bude prdiet. Dobierka samotna je len ochrana odosielatela aby dostal za nu peniaze.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Ja som sa teraz tiez dostal na Bazosi. Nenakupujem tam, ale zbieram Lego a kolega mi poslal link, ze nejaky typek tam predava Lego hrad. Mal tam v popise inzeratu, ze Lego hrad a fotku taku horsiu.

Tak som to kupil, vsetko pekne prislo, dobre zabalene, ale ten hrad nie je Lego, ale nejaka fake stavebnica.
Nieco ako Adydas, alebo Binbows :lol:
Tak som mu pisal, ze nech mi teda vrati peniaze a ja mu to poslem spat, lebo ze on inzeroval ze je to znacka LEGO.
Na to mi odpisal, ze nie, on nenapisal "LEGO", ale len "Lego" :lol: nejaky lingvista...

Ma zmysel s tym ist na policiu? Mam odfoteny inzerat, mam par smskovu komunikaciu s nim, kde sa z toho snazi vyvliect - kde vlastne priznava ze on nikde nepisal ze to je lego (okrem nazvu inzeratu a jednoriadkoveho popisu :lol: )...tiez na dobierku som to kupoval, stalo to 60 eur.

Toto ale nebol odrb, skor to je o tom podla mna, ze typek ani nevedel, ze to neni Lego, ale nejaky fejk.
Prílohy
Inzerat.JPG
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

s tymto by si neuspel nikde. proste smola
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nema to vyznam.
Boccaccio
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Boccaccio »

Karma mu to vrati za toto podvodne jednanie.
Inac takyto hrad Lego ani nemal v ponuke, nie?

Minimalne aspon negativne hodnotenie by som pridal https://www.bazos.sk/hodnotenie.php?telefon=0949408548
BuBuBu
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa BuBuBu »

Nikdy, opakujem nikdy nediktujte ani nepíšte bezpečnostný kód zaslaný z bazosu predávajúcemu/kupujúcemu na druhej strane. Kód slúži výlučne pre overenie vášho tel. čísla pred pridaním vášho inzerátu.
Neverím tomu, že niekto je taký tupý, aby poslal ten bezpečnostný kód druhej strane alebo aby skočil na to, čo sa stalo tebe - s tou rezerváciou a kódom. :D
Ja som na bazoši nakupovala viackrát (oblečenie aj objektívy), taktiež som tam párkrát aj predávala. Už z komunikácie sa dá odhadnúť človek na druhej strane, a keď sa jedná o drahšiu vec, tak je potom lepší osobný odber. Aj keď som objednávala na dobierku, nestalo sa mi ešte nič zlé. Našťastie.
Napísať odpoveď