Pridám hneď dnešnú praktiku - predávam Lumiu, ktorú mám aj tuna na fóre. Volá mi niekto, je to žena, pýtala sa základné info, skade som a tak, že chce telefón pre dcéru. Počas hovoru mi došla sms. Samozrejme som to nečítal, keď mi tu zrazu hovorí o nejakej rezervácii, že jej mám dať číslo z sms. Hovorím nech počká a keď tak čítam sms, tak došla z bazošu s mobilným kľúčom. Začalo mi to veľmi smrdieť, tak jej hovorím, že nič mi nedošlo. A ona na to, že ako je to možné, že týmto si chce spraviť rezerváciu u mňa. Ani som jej nestihol dopovedať, že žiaden kľúč nepotrebuje, že jej ho rezervujem a už len tút tút tút...
Usudzujem, že potrebovala cez moje číslo podávať svoje podvodnícke inzeráty a na to potrebovala kľúč, že?
S akými inými praktikami ste sa už stretli na tomto portáli?
- Pokiaľ to okolnosti umožňujú dávajte vždy prednosť osobnému odberu inzerovanej veci.
- Ak už neostáva iná možnosť ako tovar zaslať poštou, nechajte si to zaslať na dobierku, dopredu nikdy neplaťte ! (jedine ak daný user má veľa pozitívnych recenzií, avšak ani to nie je záruka, že všetko prebehne v poriadku a vy dostanete tovar).
- Preferujte telefonický kontakt. Už z hlasu sa dá veľa vyčítať (nezodvihne ani po viacerých pokusoch, rozpráva nezrozumiteľne, vyhýba sa osobnému kontaktu, po pár vetách povie, že sa ponáhľa a že sa to dorieši potom/mejlom/sms...).
- Ak je niečo až príliš lacné a výhodné tak väčšinou ide o podvod.
- Nekonajte v časovej tiesni. Obchod si vždy rozumne premyslite a vyhraďte si naň dostatok času. Ak vás niekto do niečoho časovo tlačí, väčšinou to neveští nič dobré.
- Nikdy, opakujem nikdy nediktujte ani nepíšte bezpečnostný kód zaslaný z bazosu predávajúcemu/kupujúcemu na druhej strane. Kód slúži výlučne pre overenie vášho tel. čísla pred pridaním vášho inzerátu.
- Ak ste podali inzerát v slovenskom jazyku, prípadne českom a kupujúci sa vás pokúša mailom kontaktovať lámavou slovenčinou, je veľmi pravdepodobné že ide o podvod. Na takýto mail odporúčam neodpovedať a samozrejme tovar nezasielať.
- V prípade podozrenia, že vaše telefónne číslo bolo zneužité v podvodnom inzeráte, kontaktujte technickú podporu bazosu.
- Ak už dôjde k najhoršiemu a boli ste podvedení, podajte trestné oznámenie.
- 0944 194 325