Drobné opravy svojho auta / motorky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Drobné opravy svojho auta / motorky

Príspevok od používateľa mLuks »

lukas9206 napísal:Budem meniť a lakovať predný blatník na mojej ix35 po facelifte. Ceny neorigo blatníka začínajú od 30€ hore. A origo mi v Hyundai povedali za 160. Otázka znie. Viete mi poradiť nejaký lepší (overenú lepšiu značku) neorigo blatníka, alebo brať originál? Auto ma v podstate "len" 4 roky, takže chcem aby to vyzeralo možno čo najlepšie.
pri neorigo karosarskych dielov (alebo plastov) sa môže stať, že ti nebudú pasovať uplne presne (napr. diery na skrutky a pod) aspoň u vw group dosť častý jav, tiež zvykli rýchlo hrdzavieť. Ak vravíš, že ho budeš striekať a nechce sa ti dať 160€ za nový originál, tak skus po nete pohľadať nejakú búračku ix35 abo rozpredaj na diely, asi ich veľa nebude ale skusiť to môžeš. Budeš mať tým padom origo za menej peňazí a dáš ho prestriekať na tvoju farbu.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ľudia, ako je to z klimov v aute? Ma sa to nejak pravidelne čistiť/meniť(?), ako som niekde počul. Napríklad raz ročne? Alebo sa to rieši až keď v nej niečo smrdí? :D ak pôjdem do servisu. Čo mám povedať? Že ju chcem vyčistiť, alebo vyčistiť a vymeniť v nej tu kvapalinu?
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

ja ju cistim cca kazdu druhu vymenu kabinoveho filtra vize cca raz za 35tkm a to s tym penovym sprejom co nastriekas penu do vyduchov a na vyparnik do filterboxu. olej a chladivo idem doplnat po 3r lebo mam pocit ze uz slabsie chladi.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Penovy cistic je na nic. Treba to dezinfikovat ozonom.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Drobné opravy svojho auta / motorky

Príspevok od používateľa CheZteR »

penovy cistic je iba taka vonavka na prekrytie smradu, ak klima vyslovene nesmrdi lebo ju pouzivas ako mas, ani netreba cistit ozonom, ja si pred sezonou kupujem iba ten pripravok v spreji, zapnes klimu na max a vnutorny okruh, zatrasies sprejom polozis na laktovu opierku a zapnes a odides z auta, ono sa to v aute cele vystrieka a klima si to vnutornym okruhom natiahne vsade, vacsinou mi to staci

ak klima po zapnuti smrdi tak to vycistis jedine a jedine ozonom, vsetko ostatne ten zapach iba prekriva
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

ved ten penovy cistic sa strieka priamo na vyparnik (nenasava sa cez vyduchy), kde su tie plesne, tak preco by to nemalo byt ucinne?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

penovy cistic sa strieka cez hadicku vyduchov klimatizacie a pomaly vytahuje von za staleho striekania, ta hadicka moze mat tak 30 cm, k vyparniku sa v ziadnom pripade nedostane
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tak potom to pchas do zlej dierky :D..

treba to striekat cez kabinovy filter. Narychlo napr - https://octaviaclub.cz/clanky/navod-cis ... via-2-886/
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

ale dostane vsak to pisem vyssie co ste slepi chlapci? ked menim filter nastriekam to do filterboxu kde je aj vyparnik. v tom pripade mi pride pena ovela ucinejsia ako sprej. samozrejme zazraky to nerobi a je to na prevenciu ked klima nesmrdi. ak smrdi tak len ten ozon.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja ju davam servisovat resp. cistit az ked zacitim smrad alebo prestane chladit
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Caute. Nedavno som si kupil fungel novu Yamahu MT-07 (moja prva motorka, som zaciatocnik), nabehal som na nej okolo 350 kilometrov, vacsinou cesta do roboty a z roboty. Vcera pri odchode domov zacalo prsat, tak som chcel co najskor vyrazit, no ja blbec som uplne zabudol, ze kym nesklopim stojan, tak sa ani z miesta nepohnem. Kym som dosiel nato, tak parkrat po zaradeni jednotky a pustani spojky skapal motor. Medzitym som tym koleckom, ktore mam pri spojke (myslim si, ze sluzi na nastavenie zaberu spojky) potocil parkrat hore a dole. Po pol ceste pri stati som zacal citit nejaky silny zapach, myslel som si, ze to ide z auta predomnou. Dosiel som domov a po zosadeni helmy som citil ten zapach este viac a isiel od motora, cize usudzujem, ze to bola spojka. Aj dnes rano som ten zapach citil, sice uz nie tak intenzivne, ale este stale. Mohol som nieco velmi pokazit, tym tocenim toho kolieska, alebo skor tymi pokusmi o rozjazd za vyklopeneho stojanu?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Tak ten smrad bola spojka. Asi prežila, ale treba to nastaviť, šúcha ti aj vyšliapnutá, prípadne to môže byť opačný prípad, že nezaberá úplne.
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Som laik, velmi sa nerozumiem do toho. Ide o to, ze som si nevsimol nic neobvykleho pocas jazdy. Akurat som si pozrel manual, kde pisu, ze vola ma byt medzi 5 az 10mm. Zbehol som dole, tocil som tym koleckom hore aj dole, ale nevsimol som si nijaky rozdiel, resp. velmi maly.
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

deszka3 napísal:Caute. Nedavno som si kupil fungel novu Yamahu MT-07 (moja prva motorka, som zaciatocnik), nabehal som na nej okolo 350 kilometrov, vacsinou cesta do roboty a z roboty. Vcera pri odchode domov zacalo prsat, tak som chcel co najskor vyrazit, no ja blbec som uplne zabudol, ze kym nesklopim stojan, tak sa ani z miesta nepohnem. Kym som dosiel nato, tak parkrat po zaradeni jednotky a pustani spojky skapal motor. Medzitym som tym koleckom, ktore mam pri spojke (myslim si, ze sluzi na nastavenie zaberu spojky) potocil parkrat hore a dole. Po pol ceste pri stati som zacal citit nejaky silny zapach, myslel som si, ze to ide z auta predomnou. Dosiel som domov a po zosadeni helmy som citil ten zapach este viac a isiel od motora, cize usudzujem, ze to bola spojka. Aj dnes rano som ten zapach citil, sice uz nie tak intenzivne, ale este stale. Mohol som nieco velmi pokazit, tym tocenim toho kolieska, alebo skor tymi pokusmi o rozjazd za vyklopeneho stojanu?
Manuál. To je tá modro-biela knižôčka, ktorú si dostal k motorke. Keď si si ho neprečítal/neprelistoval po tom, ako si priviezol mašinu domov, tak si teraz sadni k stolu, polož pred seba na stôl ten manuál a min. 3x si oňho siiiilno drbni hlavu. :wink:

Motorku si nepokazil, utrpelo iba Tvoje ego a trošku si podkúril spojke. Pozri sa do manuálu ak sa nemýlim kapitola 6 (Údržba) a strana cca 18, máš tam vysvetlenú vôľu spojkovej páčky. Tak ako píše Grim, máš to rozhasené a kým to nedáš do pôvodného stavu, nejazdi kým to nie je nutné.

Ale z čisto štatistického hľadiska, zaujímalo by ma, prečo si krútil tým kolečko, keď Ti nešla naštartovať moto... :D Predal som tých MT-07 desiatky a vždy sa našiel majster svetla, ktorý mi tvrdil, že manuál je len pre ženy a deti a potom mi volal z garáže, že mu nejde naštartovať motorka a že čo som mu to predal za vrak. Ale takýto prípad som ešte nezaznamenal. :P Ale z takých ľudí žijú servisy.

Keď si nevieš rady, príď do servisu, vytiahni mechanika, nastaví Ti to na počkanie a daj mu na kávu. Lacnejšie ako nové spojkové obloženie. Druhá vec je, že už z fabriky chodia tie motorky s väčšou vôľou. Zasa 350 km je nič, to si stále v zábehu a všetko si len začína sadať. :wink:
deszka3
Medium Professional
Medium Professional

Problém sa medzitým vyriešil. Všetko ide ako má :D A nie Kibo, ego mi vôbec neutrpelo. Každý niekde začínal, spravil nejakú chybu a z toho sa ponaučil, teda väčšina :D. Manuál som rovnako prečítal/prelistoval hneď na druhý deň ako som motorku kúpil, ale nikde v manuále nespomínali ten zápach. Nechcem sa hádať, priznám sa, som začiatočník bez skúseností s motorkami, ani v rodine nemám nikoho, kto by jazdil na motorkách a dal by mi nejaké rady. BTW tá spojka bol najmenší problém. Minulú sobotu v zápche na diaľnici počas státia ma mierne nabralo auto odzadu, týpek si nastavoval navigáciu v mobile, pustil brzdu(automat) a nabral ma odzadu :lol:
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Len ťukanec alebo väčšia rana? Dal by som si skontrolovať uloženie zadnej kyvky - osku, ložiská, štelováky reťazovej sady, zadný disk,... Ani nevieš ako ľahko sa dá z motorky spraviť dvojstopé vozidlo... :|
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Zdravím, potrebujem poradiť. Mám Focusa 2003 1.8TDCi DAB 74kW, 366 xxx km a mám dosť pravidelný, rapotajúci zvuk z motoru. Auto nedymí, nemá väčšiu spotrebu, olej nežerie, všetko ide presne tak, ako má, až na ten zvuk. V základných otáčkach to nie je / nedá sa počuť, ale čím dám vyššie otáčky, tým sa to dá viac spozorovať. Počuť to aj pri státí aj jazde. Mali by ste nejaký tip, čo by to mohlo byť? Nechcem sa bezhlavo pustiť do rozoberania motora. Auto doteraz dostalo všetko, čo si len zažiadalo, čiže pravidelný olej, filtre a všetko okolo toho bolo načas menené. Vďaka.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

skus identifikovat aspon odkial to ide pri otvorenej kapote. moze to byt viacero veci
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Vie niekto co je toto za hadicka? Je z plastu. Ide to od miesta kde je predpokladam termostat napaja sa tam hadica ktora ide z vrchu chladica, Berlingo 1.9D 1999 nasiel som ju odpojenu a neviem najst z kadial :D .
Prílohy
Screenshot_20191126-203850_Gallery.jpg
CheZteR
Redeemer
Redeemer

skusim, mozno niekto bude vediet

mam v Audi namontovane original webasto, pred 2 tyzdnami bolo tak -3, zapol som ho s dialkovym a ked som sadol do auta auto bolo studene a na palubovke hlasilo zavadu ze nezavisle kurenie sa nepodarilo zapnut, po nastartovani na mna vybehla hlaska ze nemam vodu, ci vytieklo pod auto netusim lebo bola noc a prsalo

dolial som vodu a auto nekúrilo
odniesol som ho do servisu a verdikt bol upchatý radiátor kurenia, 1. moznost preplach a 2. moznost vymena radiatora

spravili sme preplach s wapkou, isla tam chemia na uvolnenie nejakeho bordelu, zasa preplach s wapkou - auto kurilo ako nove
po zapnuti webasta sa horuci vzduch z vyduchov postupne zmenil na vlazny a na studeny z vonku - verdikt, preplach webasta sa nerobil, zrejme bordel z druheho okruhu zasa upchal radiator, takze zasa to iste - preplach + chemia (NOTE: toto bolo posledny krat co sa zapinalo webasto)

auto kuri ako nove, avsak zavada - webasto nejde zapnut, diagnostika nic neukazuje, je zapojene a vobec sa s nim nemanipulovalo, vravim si fajn, auto aspon kuri, teraz nemam cas ho nechat v servise tak pojazdim co potrebujem a ked budem mat volnejsie odnesiem ho zase kvoli webastu, s autom som jazdil tyzden bez problemov s kurenim

predvcerom v noci -5, vojdem do auta a hlaska ze nemam vodu, dolial som vodu a auto nekuri
vcera v noci zasa minusove teploty, pridem rano k autu a zasa hlaska ze nemam vodu, dolievam vodu do celej expanznej nadrzky, neviem kolko to moze byt, asi 3-4dcl?

vzdy dolievam iba rano, ked auto stoji, este sa mi nestalo ze by mi zmizla voda za jazdy

kde sa mi moze ta voda stracat a aky to moze mat suvis s kurenim a webastom?
auto za jazdy bez problemov zohreje vodu na 90 stupnov, teda podla palubneho a udrziava ju, olej standardne 95-110 stupnov podla rychlosti

co som si vsimol v meste pri malych rychlostiach auto ma tendenciu fukat minimalne vlazny vzduch, niekto by to mohol nazvat aj teply vzduch (pri nastavenej teplote 28 stupnov fuka tak 21)
pri jazde na dialnici ale treba sediet v aute v bunde, akoze nie je to ľadový vzduch z vonku, netreba sediet v ciapke a rukaviciach, ale treba mat aspon sveter pripadne rozopnutu bundu... neviem to inak popisat no .. :(
Napísať odpoveď