Skratenie pracovnej doby na polovicu

Diskusie na politické témy...

Kolko hodin tyzdenne by mal clovek pracovat?

40+ - 5 dni po 8 hodin + nadcasy
2
6%
40 - 5 dni po 8 hodin bez nadcasov
2
6%
30 - 5 dni po 6 hodin
4
11%
32 - 4 dni po 8 hodin
16
46%
24 - 4 dni po 6 hodin
9
26%
16 - 4 dni po 4 hodiny
1
3%
15 a menej
1
3%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 35

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Skratenie pracovnej doby na polovicu

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal:V jednej vete je to vysvetlenie, chciet neznamena potrebovat, navyse aj to chciet sa da spochybnit, uz teraz ked sa zacinaju kampane proti plastovym poharom a slamkam, tak ich zacinaju ludia odmietat, aj ked si mysleli ze to chcu, zistuju ze to nepotrebuju.
to ale môžeš povedať o takmer každom vyrobku
Je rozdiel medzi spoločenskou zhodou a prikazom
Tak som zabudol spomenut byvanie, samozrejme som myslel bezny standard.
co je pre teba štandard, to je pre bežného Guinejcana alebo Inda extrémne vysoký nadstandard
Keď som bol v Indii, tak ľudia tam žili doslova na smetisku, naši cigáni z osád sa majú násobne lepšie ako chudoba v Indii ci Bangladéši
Spotreba, akcie 2+1 a pod., to je vsetko sucastou planovaneho a psychologickeho zastaravania, ktore ludi nutia priamo ci nepriamo spotrebovat viac ako potrebuju, kedze pracuju tak dlho, tak nemaju cas sa nad tym zamysliet, to je ale na inu temu, aj ked prave viac casu by to ciastocne riesilo.
ľudia sú blbí a nezamyslia sa
Predstav si priemerného Slováka. Máš? Dobre, polovica národa je blbsia, pre mňa osobne je to veľmi smutná predstava
ak by sa vyhradilo menej miesta, alebo zvysila dan z reklam
fakt drsne zjednodušenie daňového systému...
A tie dane zo strojov nižšie, či nebodaj miliardarska daň...
Firmy/ľudia tie zisky využívajú na inovácie, výskum a nákupy tovarov, nezhromazduju ich ako strýko Skrblik, už som ti to raz vysvetľoval...
Hrach o stenu :)
Urcite ale nie je cela ta druha polovica nie nevyhnutnej prace len nadstandard, ale vazne zbytocna praca, takze by sa vacsina vosla do tej prvej polovice a tu druhu by pokrylo minimum.
kto určí co je a čo nie je nevyhnutné? Každý má iné potreby
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Ludia nie su az tak blbi, no aktualna pracovna doba ich blokuje, idu unaveni z praca, rychlo nakupia, vidia akciu, maju fiktivny dobry pocit ze usetria, doma tiez tak neriesia co varit alebo ako triedit, sledovat datumy spotreby, preto funguju tie akcie, preto vyhadzuju potraviny, preto si vyberu lacnejsie nekvalitne veci namiesto kvalitnejsich ktore sa oplatia viac, preto sa tie akcie a reklamy tak oplatia.

Ake drsne riesenie, ved aj dnes su obmedzenia, aj dane, ale je to nastavene tak, ze ako som pisal, reklamy maju firmy prakticky zadarmo a neoplati sa im nemat reklamy, vlastne stat im tie reklamy preplaca z penazi vsetkych.

Inovacie, vyskum, skor to daju na prieskumy, robil som ich casto a otazky su smerovane tak, ze aky obal, ako clovek vnima reklamu, teda ako najlepsie oblbnut ludi aby si kupovali ich produkt - novinkou je sledovanie tvare - emocii, aby mohli co najlepsie napasovat reklamy, vsetko smerovane len na zisk, peniaze.

Kolko penazi je v bankach, v zlate, v cennych papieroch, na inovacie ide strasne malo, len priklad s mobilmi, teraz bude Samsung s 5 objektimi, len viac MPX nestaci tak bude viac fotakov, vsetky smartphony su poslednych 10 rokov prakticky rovnake vo vsetkych smeroch.
beardie
Redeemer
Redeemer

K nakupovaniu: ty by si to riešil zakazmi a príkazmi, ja osvetou a vzdelávaním

Drsne preto, lebo chceš zjednodušiť daňový systém a v zápätí vymyslis špecifickú daň na reklamu

Inovácie a výskum myslím globálne vo vzťahu ku kolobehu peňazí, ktorému absolútne nerozumieš. Taktiež, nikto iný, len ty mas problém s pochopením mnou písanému textu. Odteraz ti všetko budem písať po lopate priamo, lebo doteraz si nebol schopný pochopiť ani jednu otázku, ktorou som ťa chcel doviesť k premyslaniu nad problémom. Lessons learned pre mňa...

Samsung s 5 objektívmi si kupovať nemusíš, ak ho nechceš. Schválne sem napíš tvoje 3 posledné mobily. Mam pocit, že chceš tými všetkými zakazmi chrániť hlavne seba, lebo nie si schopný odolať novým výrobkom, ktoré sú ti prezentované reklamami
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

dan zo strojov, milionarska dan, polovicna pracovna doba...

zhrnute a podciarknute, nech ti co sa nevedia poriadne uzivit pracuju este menej a ti ktorym sa dari a su uspesni, berme este viac, ale sme mali z coho zivit tych neschopnych...

milionarska dan:
ked maly podnikatel ma za rok zisk 20 tisic eur, 20% z toho je 4 tisic eur. ked velka korporacia ma zisk 20 milionov, tak zaplati dan 4 miliony. ja mam z toho pocit ze ta korporacia zaplati ovela ovela viac nez ten maly podnikatel, tak preco este milionarsku dan? to ma byt trest za to ze je niekto uspesny?

dnes mame na slovensku milionarsku dan. aky to ma nasledok? ze sikovny clovek nema iniciativu zlepsovat sa a zarabat viac (cim by odovzdal aj viac dani), pretoze pokial dosiahne istu hranicu, tak zrazu sa na neho vztahuje milionarska dan a zrazu ma v realite menej ako mal s nizsim platom. takze radsej stagnuje na rovnakej urovni.

dan zo strojov:
o tom som uz pisal davnejsie, pride mi to uplne chore, podnikatel predsa nema ziadnu povinnost niekoho zamestnavat, je to jeho podnikanie, nech si robi co chce. a ked sa rozhodne modernizovat, napredovat a teda plnit to co je jeho uloha (dosahovat zisk), tak by ho mal stat potrestat danou?
nemali by sme aj teraz platit dan z modernych technologii? napriklad divadelnym hercom, kazdy kto ma doma telku, nech z nej plati dan pre hercov. rovnako ked si kupis domacu pekaren na chlieb, ved chudaci pekari. a samozrejme akonahle si kupis auto, tak by si mal mat povinnost mat stale predplatenu elektricenku, lebo vlastnictvom auta uberas autobusarov o peniaze.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

beardie napísal:K nakupovaniu: ty by si to riešil zakazmi a príkazmi, ja osvetou a vzdelávaním
Takto sa to uz riesi dlho ale prilis to nefunguje, dovod je ten nedostatok casu, bezny clovek pride z prace zniceny, pozrie si nenarocnu zabavu v telke a ide spat, ako inak ako prikazom chces tu osvetu a vzdelavanie sirit? - Inak prave vzdelavanie je tiez prikaz, mame povinnu skolsku dochadzku, takze aj tvoje riesenie je prikaz.

Milionarska dan - porovnaj si vazne malych podnikatelov a zivnostnikov, spocitaj si kolko percent musi zaplatit dane a roznu administrativu, uctovnictvo a pod. a potom milionarske firmy ktore dostanu danove ulavy, stimuly, odpisy a to nespominam rozne pololegalne aktivity, presun do danovych rajov a pod. Okrem toho som spominal ze to ma byt ina milionarska dan ako u nas.

Dan zo strojov - spominal som vynimku, hranicu, platila by pre velke firmy ktore realne nahradzaju ludsku silu strojmi, ktore realne vykonavaju pracu ako zamestnanci, ale dan sa teraz neplati.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

lebo sa tvarme ze maly podnikatel a zivnostnik neoptimalizuje dane ako sa len da.

stale opakujes to iste dookola ale ja proste nevidim problem v tom ze niekto kto ma vlastne podnikanie sa rozhodne vymenit zamestnancov za stroje, ved to je jeho podnikanie, jeho vec, co tebe dava pravo sa mu do toho starat?
beardie
Redeemer
Redeemer

Dreamer napísal:Takto sa to uz riesi dlho ale prilis to nefunguje, dovod je ten nedostatok casu, bezny clovek pride z prace zniceny, pozrie si nenarocnu zabavu v telke a ide spat, ako inak ako prikazom chces tu osvetu a vzdelavanie sirit?
zrazu... nebudú náhodou v tvojej utopii makať len 4ky denne?
Inak prave vzdelavanie je tiez prikaz, mame povinnu skolsku dochadzku, takze aj tvoje riesenie je prikaz.
toto mal byť argument?
potom milionarske firmy ktore dostanu danove ulavy, stimuly, odpisy a to nespominam rozne pololegalne aktivity, presun do danovych rajov a pod.
týmto si jasne potvrdil, ze absolútne netušíš ako funguje daňový system
V inom poste bola zase vysvetlena problematika subdodávateľskeho reťazca...
Dan zo strojov - spominal som vynimku, hranicu, platila by pre velke firmy ktore realne nahradzaju ludsku silu strojmi, ktore realne vykonavaju pracu ako zamestnanci, ale dan sa teraz neplati.
o par postov vyššie si (obrazne) písal ako 1 kombajn nahradil 100 roľníkov :)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

lebo sa tvarme ze maly podnikatel a zivnostnik neoptimalizuje dane ako sa len da.
Lenze kolko percent usilia, casu, prace, zamestnancov ho to stoji, ak by mal menej povinnosti tak usetri viac a neoplati sa mu to "optimalizovat".

beardie

Ved o to ide ze ak budu robit kratsie, tak nejaka osveta moze skor fungovat.

Prikaz skolskej dochadzky je argument ze prikaz nemusi byt len zlo a funguje, predstav si ze by nebol.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

priklad skolskej dochadzky je super, bohuzial tym porovnavas neplnolete deti s dospelymi.
vies kolko veci ja musim teraz prikazovat a zakazovat svojmu trojrocnemu dietatu? a vies ze nic z toho netreba prikazovat ci zakazovat dospelym, pretoze dospely clovek je svojpravny a mal by byt dostatocne inteligentny aby robil rozhodnutia sam za seba.

a ja s tebou 100% suhlasim ze zivnostnici a male firmy by mali mat co najmenej povinnosti, ale to nijak neargumentuje preco by mala existovat milionarska dan.
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

No to sa mýliš, že povinná školská dochádzka je prikazovanie deťom. Je to práve že prikazovanie rodičom. Poznám rodičov, kt. by svoje dieťa inak nedali do školy, poznám aj osobu, kt. nechce deti práve preto, že by ich musela dať do školy a očkovať a neviem čo všetko... Takže je to rovnako príkazom aj pre rodičov :D A úprimne - keby to tak nefungovalo, v dnešnej osvietenej dobre plnej múdrostí z internetu by sa našlo mnoho ľudí, ktorí by školu pre dieťa nepovažovali za dôležitú.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Muffi napísal:No to sa mýliš, že povinná školská dochádzka je prikazovanie deťom. Je to práve že prikazovanie rodičom.
Presne tak, je to mierne OT, ale tie prikazy a zakazy mi tu vycitaju mnohi, aj ked v podstate by som chcel iba zmenit existujuce, nie zavadzat nove - taktiez by som okrem toho mnoho prikazov a zakazov zlucil a zrusit, takze by ich bolo menej. No zakazy a prikazy nie su len zlo, ale casto absolutna nevyhnutnost, viac nizsie.
aacid napísal:...nic z toho netreba prikazovat ci zakazovat dospelym, pretoze dospely clovek je svojpravny a mal by byt dostatocne inteligentny aby robil rozhodnutia sam za seba
Prikazy a zakazy su nevyhnutne a su vsade, len cestna doprava, prikazove a zakazove znacky su vsade, pri podnikani tiez, aj zakony su vlastne prikazy a zakazy, bez nich tu je anarchia, uz teraz prave najinteligentnejsi ludia hladaju hranice a zneuzivaju to ked niekde prikaz ci zakaz chyba, takze prave ich absencia sposobuje danove uniky.

Dalsi priklad, cigarety zakazane nie su, je preukazana ich skodlivost, funguje to MEGA-osveta, kampane, moznosti ako tuto zavislost liecit, zrusili sa reklamy, zvysuju sa ceny - napriek tomu aj ti najinteligentnejsi a najvzdelanejsi stale fajcia.

Teraz si predstav ze sa zrusi zakaz tvrdych drog, alebo zakazy ci sa tykaju zivotneho prostredia, zakazy robit skladky, vypustat nebezpecne latky do riek, co by vyhralo, inteligencia / zdravy rozum, alebo zisk / usetrene peniaze?

Milionarska dan, ak vam tak vadi, by prakticky mozno ani nemusela byt potrebna, nechcem aby to vyznelo tak, ze bez nej by polovicna pracovna doba nefungovala, uz zrusenie dotacii a inych vyhod pre najbohatsie firmy a uvolnenie od roznych povinnosti najmensim by stacilo, samozrejme aj vyriesenie tych podvodov, nerobia to len velke firmy ako niekto pripomenul, v takom stavebnictve to prekvita a ti mali to robia prave preto, ze mozno by sa im ani neoplatilo podnikat, toto je ale na dlho... Ak by sa dotacie a pod. zakazali plosne v celej EU, ani nasledky pre Slovensko by nemuseli byt take tragicke, kedze krajiny mimo EU nemaju Euro.

Dan zo strojov je aktualna tema a vela sa to riesi, tiez to je mozno na samostatnu temu, mozno nejaky dalsi dokument ci video k tomu by pomohlo. Minimalne take zamyslenie do buducnosti, pokial by sa dan zo strojov nezaviedla, tak o 50 rokov by malo par firiem skupene vsetky stroje a mali by mozno 99% vsetkeho zisku, ludska praca (nie len manualna!) by sa minimalizovala, odkial by mali ludia peniaze na zivot? Poviete si ze je to buducnost, ale uz 50 rokov tu stroje su a preukazatelne prevzali velku cast ludskej prace, takze ak o 100 rokov od nastupu strojov bude dan zo strojov zrejme nevyhnutna, tak preco aspon v nizsej miere dan zo strojov nie je potrebna dnes?
Solo_Kamen
King
King

Príspevok od používateľa Solo_Kamen »

pracovná doba by sa možno dala skrátiť o dve hodinky denne za dvoch predpokladov.

1. brutálne skresanie všetkých funkcií štátu na absolútne minimum (polícia, súdnictvo, armáda a pár poslancov). všetko ostatné by sa riešilo na volnom trhu, ktorý v 95% prípadov funguje lacnejšie a efektívnejšie ako štátny aparát. V konečnom dôsledku by v peňaženke občana ostalo viac a kto by nechcel, nemusel by pracovať tak dlho.

2. zvýšenie populácie, ktoré by trvalo minimálne jednu alebo dve generácie, pretože aj pri nízkom daňovom a odvodovom zaťažení je velmi náročné vychovať viac ako tri deti. Potom bude na prácu dostatok ľudí.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Dreamer napísal:Minimalne take zamyslenie do buducnosti, pokial by sa dan zo strojov nezaviedla, tak o 50 rokov by malo par firiem skupene vsetky stroje a mali by mozno 99% vsetkeho zisku, ludska praca (nie len manualna!) by sa minimalizovala, odkial by mali ludia peniaze na zivot?
Odkial budu mat tie firmy zisk ked nebude mat kto od nich kupovat vyrobky? Je to troska komplikovaniejsie nez si predstavujes. Kazdopadne urcite to bude problem.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Microsoft v Japonsku skúšal 4-dňový pracovný týždeň. Výsledky prekvapili

"Aj napriek tomu, že zamestnanci mali na splnenie svojich povinností o pätinu menej času, ich celková produktivita sa zvýšila až o 40 %.
...
Menší počet odpracovaných hodín sa však v žiadnom prípade nepremietol do nižších platov. Naopak zamestnanci dostali bonus približne 900 amerických dolárov (cca 800 eur), ktorý mohli využiť na dovolenku či vzdelávanie sa.
...
Spotreba elektrickej energie v kanceláriách klesla o 23 % a minulo sa taktiež až o 59 % menej papiera."
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

otazne je aka je hodnovernost takychto kratkodobych prieskumov.

samozrejme ze ked zamestnancovi skratis pracovnu dobu a zvysis plat, tak bude makat co to da aby sa v takej praci udrzal. lebo jedina alternativa je ist pracovat do inej firmy na 5 dni za mensi plat.
co ale ak budu vsetky firmy ponukat podobny plat a pracovnu dobu?

rovnako to takychto prieskumov treba zaratat nejake to prvotne nadsenie, teraz sa z toho zamestnanci tesia lebo je to nove a lepsie. ale ako to bude vypadat o 10 rokov? o 30 rokov? bude produktivita stale vyssia o 40% oproti 5 dnovemu tyzdnu?
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

U japoncov je to dost ine, oni makaju diametralne odlisne, ako v inych castiach sveta.. Sami tvrdia, ze europania su extremne lenivi..
Chcelo by to otestovat v europe a potom vyvodzovat nejake zavery.. ale zaujimave to je.. U nas si neviem predstavit, zeby som spravil za 4 dni viac, ako za 5.. resp. ked clovek robi za pasom, tiez to nevies oklamat..
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Asi do roku 1968 bol u nás 6-dňový pracovný týždeň.

A nezáleží na tom, že koľko robíš ale že čo a v akej pozícii, v Ázii ľudia robia 30 dní do mesiaca za almužnu manuálnu prácu a nezdá sa mi, že sa majú extra dobre, výkon je taký aký je ale robia za almužnu takže je to jedno.

Ide aj o motiváciu, na západe EU je silný sociálny systém, kto stratí prácu nejak to prežije a nájde si niečo iné, v USA je minimálny sociálny systém je aj vyšší tlak na výkon a strata zamestnania môže znamenať že sa niekto stane bezdomovcom, stratu zdravotného poistenia, je jasné, že robia viac aj dlhšie a viacej oddane u zamestnávateľa.

Ten, komu ide o prežitie je viacej motivovaný.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

pracovne soboty byvali myslim az do skoncenia sociku u nas.
Ked sa pracovala 6dni, tak ludia defacto urobili to iste mnozstvo prace ako ked sa teraz robi 5dni, pretoze ludia to menej flakaju, zatial co predtym mali volnejsie tempo. Je bezne ze napr v piatok sa uz v korporatoch nejako vazne nepracuje, resp. 2/3firmy su na homeofficoch a teda vlastne nerobia takze verim ze bezproblemov by sa dala pracovna doba znizit na 4dni aj inde.

Pracovna moralka vo velkej vecsine korporatov u nas vyzera tak, ze clovek pride na 8:30. Do 9:00 ranajkuje a kecá s kolegami. Nasledne volnym tempom zacne nieco robit, o 9:30 prva kavicka s pokecanickom do 9:45. Potom sa trosku pracuje/meetinguje. 11:30 odchod na obed,navrat cca 12:30, kavicka, pokecanicko. Praca/meetingy pokracuju cca od 13:00 do tych 14:30 ked je dalsia kavicka, pokecanicko. O 15:00 sa uz kazdy mrvi na stolicke, dopija poslednu kavicku, nikto uz ani nepredstiera ze pracuje,internet cely prebruseny, prvi odchadzaju domov o cca 16:00. Este netreba zanudnut ze fajciari maju kazdu hodinku cca 10-minut prestavku na pokourenicko. To je opis standardneho, priemerneho zamestnanca, existuje samozrejme aj sorta pokrocilych flakacov ktory dokazu cely den vykazovat aktivitu ale realne nerobia prakticky nic.
Je jasne preco Europa sa za tie roky az tak daleko neposunula, zatial co taka Azia urobila kvantovy skok../niektore jej staty/
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

cinges napísal:U japoncov je to dost ine, oni makaju diametralne odlisne, ako v inych castiach sveta.. Sami tvrdia, ze europania su extremne lenivi.
Japonci rozhodne nemakaju viac ako Europania, to je skor mytus. Japonci maju rozlicne nezdrave pracovne navyky, napr. su v praci velmi dlho, lebo to je spolocensky ziadane, ich produktivita prace je ale dost zla. Problemom u nich je, ze u nich spolocnost viac ceni oddanost firme a vytrvalost ako realnu efektivitu. Preto castokrat maju za mesiac odrobenych brutalne vela hodin, ale dokopy nic neurobili. Dalsou crtou japonskej ekonimiky su zbytocne zamestnania, kopec pracovnych miest v Japonsku prakticky nevytvara hodnotu a pre firmy su cistou stratou.

Celkovo je ich ekonomika omnoho menej tlacena do efektivnosti a omnoho viac su tam rozlicne tlaky a zvyky spolocnosti, ktore udrzuju dojem pracovnej cinnosti.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

u nas firme sme do marca robili na zmeny: 3 dni ranna, 3 dni poobedna, 3 dni volno. ked som sa pytal na dovod, bolo mi vysvetlene, ze je to preto, aby sa naklady na ultra high-end PCcka a licencie, ktore pouzivame viac oplatili. no bolo dost flakania, produktivita na nic a bolo takze plnit death lines. nehovoriac, ze to mal dopad aj na vysoku fluktuacii: ked sa po polroku ludia nieco naucili, bezali tam, kde nemuseli robit sialene hodiny. to si vsimli v korporacii, ktora nas kupila a dotlacila nase vedenie zmeny zrusit. a tak sice stale robime 6 dni a mame 3 dni volno, ale uz pocas dna. nastupala vykonnost, dokonca vdaka lepsej organizacii a treningu jednu cast projektu robime lacnejsie a kvalitnejsie nasi subkontraktori v Indii. no a tak robim 48 hodin, ku ktorym obcas nadcasujem, takze sa z toho stava aj 56. ak by som robil len 32 hodin a musel by som si vymyslat volnocasove aktivity, tak by som povazoval investiciu do vzdelania, ktore mi dovoluje mat tuto pracu, ako celkom zbytocnu. to som mohol ostat na 30 hodinovej brigade, ale mat cas konicky. citil by som naplnenie? tazko.

takze stale u mna plati, ze ak niekto chodi do prace, len preto, aby mal plat, tak nech robi len 3 dni. len to nech to nikto nezavedie ako povinnost.
Napísať odpoveď