Zoroslav Kollár: Sklenka si korupciu vymýšľa, naše stretnutie prebehlo inak
Spomína sa pri korupcii na súdoch.
14. aug 2020 o 20:06 Roman Cuprik
Právnik a podnikateľ Zoroslav Kollár sa podľa sudcu Vladimíra Sklenku snažil ovplyvňovať rozhodnutia v rôznych kauzách. (Zdroj: Profimedia)
Písmo:A-|A+133385
Zoroslav Kollár má povesť tvrdého právnika, ktorý v 90. rokoch podozrivo zbohatol na konkurzoch. Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic ho označuje za konkurzného mafiána, ktorý sa pohyboval v blízkosti skupiny piťovcov.
O veľkosti Kollárovho vplyvu sa dlho len špekulovalo. Viac naznačili správy z Threemy Mariana Kočnera a výpovede sudcu Vladimíra Sklenku. Vyplýva z nich, že Kočner a Sklenka videli Kollára v pozadí viacerých káuz, kde sa točili veľké peniaze a kupovali sa súdne rozhodnutia.
V rozhovore pre SME Zoroslav Kollár vysvetľuje, do akej miery do týchto káuz zasiahol, ale aj aké má vzťahy s Kočnerom, Norbertom Bödörom či Robertom Ficom.
Posledné roky sa neobjavujete na verejnosti, nedávate rozhovory a je ťažké zohnať vašu aktuálnu fotografiu. Prečo ste teraz súhlasili s rozhovorom?
Mám rád svoje súkromie a zároveň nemám dobré skúsenosti s novinármi. Keď mi pošlú otázky, tak sa im snažím odpovedať, ale rozhovorom som sa vyhýbal. Som teraz ochotný urobiť jednu obrovskú výnimku, ale nie preto, aby som sa z niečoho vyviňoval. Niet z čoho. Vzhľadom na výpovede pána Sklenku dostávam množstvo žiadostí o rozhovor a chcel by som niektoré veci uviesť na pravú mieru.
Vypnúť reklamu
Sudca Vladimír Sklenka o vás na polícii vypovedá ako o človeku, ktorý sa snaží podplácať sudcov vo viacerých súdnych konaniach. Ako jeho tvrdenia vnímate?
Pán Sklenka je teraz v zložitej situácii. Je známe, že jeho manželke hrozí viac ako desať rokov za legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Keby som bol v podobnej situácii, tak by som štátu daroval aj obličku, len aby moji blízki nemali žiadny problém. Rozumiem teda jeho motivácii vypovedať a spolupracovať s políciou.
Podľa mňa existuje medzi vyšetrovateľmi a pánom Sklenkom nepísaná dohoda, aby im dal čo najviac informácií výmenou za priaznivejšiu pozíciu v trestnoprávnej rovine pre neho a jeho manželku. V tejto situácii pán Sklenka tvrdí vyšetrovateľom nezmysly, a preto som na neho aj dal trestné oznámenie.
Súvisiaci článok Zoroslav Kollár bol dlho v úzadí, teraz čaká na predvolanie na súd pre korupciu Čítajte
Boli ste ku korupcii na súdoch už vypovedať?
Ešte nie, ale predpokladám, že ma vypočujú. Mal som však už možnosť naštudovať si tvrdenia pána Sklenku, keďže pán vyšetrovateľ a dozorujúca prokurátorka zabezpečujú tak dokonale zásadu neverejnosti prípravného konania, že celé Slovensko si číta vyšetrovací spis, akoby bol zverejnený online.
Vypnúť reklamu
Všimnite si, že 90 percent vecí, ktoré tam o mne Sklenka rozpráva, sú chodbové klebety. Je tam len minimum faktov, ktoré hovoria o tom, že som sa pri nejakej kauze objavil, s niekým som sa stretol a podobne.
Konkrétne Sklenka spomínal jedno stretnutie s vami, na ktorom ste vraj riešili spor Slovakia Ringu, kde ste do roku 2017 boli v dozornej rade a písalo sa o vás, že ste tam boli majoritným akcionárom.
Len spresním, že ja sám som nebol nikdy akcionárom v Slovakia Ringu, bol som investorom, a mám voči nemu pohľadávku, ktorú do dnešného dňa nemám celú vyplatenú.
Čo sa týka pána Sklenku, začal by som tým, že žijem uzavretý život a nie je jednouché sa so mnou stretnúť. Keď už sa nejaké stretnutie uskutoční, tak na to musí byť vážny dôvod alebo ma o to musí požiadať niekto, kto mi je blízky.
Vypnúť reklamu
Raz ma takto môj kamarát, sudca Richard Molnár požiadal, či by som sa nemohol stretnúť s nejakým jeho známym, pretože chcel pre manželku nejaký priestor v obchodnom centre na Zlatých pieskoch. Bolo to niekedy v roku 2014 alebo 2015.
“
Vy síce hovoríte, že mám zlú povesť, ale v obchodnej rovine to mohla byť aj dobrá povesť. Niektorí ľudia si mysleli, že viem ovládať veci už len silou myšlienok.„
Dali sme si s pánom Molnárom obed v jednej reštaurácii a on tam priviedol pána, ktorý sa predstavil ako Vladimír Sklenka. Celá téma nášho rozhovoru bola o tom, že jeho manželka obchoduje s nejakým stavebnými materiálmi, obkladmi do kúpeľní a podobne a mala záujem o priestor v tomto nákupnom centre.
Ja som mu povedal, že takéto veci neriešim, a odporučil som im, aby sa spojili s manažérom, ktorý má prenájom týchto priestorov na starosti. Pani Sklenková sa s ním aj naozaj spojila, čo budem vedieť preukázať aj v rámci vyšetrovania, ale nakoniec sa nedohodli na cene nájmu.
Toto bol jediný dôvod stretnutia a obsah stretnutia. Odvtedy som sa s pánom Sklenkom nestretol.
Sklenka však naozaj má rozhodovať spor Slovakia Ringu s Doprastavom.
K tomuto pretekárskemu okruhu mal pán Sklenka len dve konania. Išlo o pohľadávky voči firme Doprastav a on ich mal pridelené ako zákonný sudca. Tieto konania sa začali v roku 2014 a ani v jednom z nich nebolo do dnešného dňa ani len vytýčené pojednávanie, za čo by mal byť pán Sklenka disciplinárne riešený.
Ak by v týchto dvoch veciach niekto niečo vybavoval u pána Sklenku, bola by to logicky druhá strana, a nie ja. Lebo sme predsa v situácii, že súdy meškajú v rozhodovaní o tom, že nám má niekto vyplatiť peniaze.
Zoroslav Kollár
právnik a podnikateľ sa objavuje v rebríčkoch najbohatších ľudí na Slovensku, hodnota jeho majetku podľa českého magazínu E15 Premium a týždenníka Trend bola vlani 143 mil. eur,
začínal ako konkurzný právnik, podľa bývalého ministra spravodlivosti a vnútra Daniela Lipšica bol súčasťou tzv. konkurznej mafie,
Kollár toto obvinenie odmieta a upozorňuje, že sa vo veci neviedlo trestné stíhanie a on nikdy nemusel ísť k tomu vypovedať,
Kollár sa objavil aj na tzv. mafiánskych zoznamoch polície, ktoré v roku 2011 unikli do médií,
najviac podľa Trendu zbohatol vďaka podielom v strojárskej skupine HTC Holding, ktorá vlastní aj českého výrobcu traktorov Zetor, majetkovo pôsobil v Kúpeľoch Trenčianske Teplice aj v pretekárskom okruhu Slovakia ring,
keď v rokoch 2008 až 2010 komunikoval s bulvárom, vznikli články o tom, že si kúpil vtedy najdrahšie auto sveta Bugatti Veyron za milión eur, že rekonštruuje kaštieľ v Tonkovciach a podobne,
správy z Kočnerovej Threemy naznačujú, že Kočner považoval Kollára za vplyvného človeka, ktorý si vedel kúpiť rozsudky vo veľkých kauzách,
Kollára viackrát vo výpovediach na polícii spomína sudca Vladimír Sklenka, ktorý priznal branie úplatkov a s políciou spolupracuje pri odhaľovaní korupcie na bratislavských súdoch,
Kollár Sklenkove tvrdenia odmieta a podal na Sklenku trestné oznámenie.
Sklenka polícii opisoval, že sudcov nepodplácate priamo, ale cez vášho kamaráta sudcu Richarda Molnára. V akom ste s ním vzťahu?
Je to môj spolužiak z vysokej školy, poznám ho viac ako tridsať rokov a bez problémov poviem, že je to jeden z mojich najlepších priateľov. Stretávame sa pravidelne a rozprávame sa o bežných ľudských témach. Pracovné veci veľmi neriešime, pretože on sa venuje trestnému právu a ja zasa iným odvetviam práva.
Boli ste niekedy u neho doma? Jeho syn a manželka vlastnia rodinný dom v centre Stupavy s desaťárovým pozemkom či novú luxusnú vilu v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica.
Raz ma Richard zavolal k sebe domov, bol to bežný rodinný dom pri Devínskej ceste. Ten nedávno predal a v Stupave zrekonštruoval starú budovu. Je síce oproti bežným rodinným domov väčšia, ale nepovedal by som, že išlo o kaštieľ, ako to opisovali niektoré médiá. Navyše tam jeho manželka má notársku kanceláriu, čiže je to aj pracovný priestor.
Neprekvapil vás rozsah ich majetku?
Keď si vezmete, že on je sudca a jeho manželka je notárka, tak obaja slušne zarábajú. Majú len jedno dieťa, ktoré je samostatné, takže ich majetok ma nejako zvlášť neprekvapil.
Prekvapilo vás, že bol zadržaný v rámci akcie Búrka a je medzi sudcami obvinenými z korupcie na bratislavských súdoch?
Veľmi ma to prekvapilo. Je to dobrý človek, ktorý sa vždy snažil každému pomôcť a vyhovieť. Obávam sa, či mu práve táto jeho vlastnosť nespôsobila tieto problémy. Možno len chcel nezištne niekomu pomôcť, a to ho spojilo s nejakou kauzou. Či však nosil Sklenkovi nejaké peniaze, alebo nie, to mi teraz neprislúcha hodnotiť.
Ako sa angažujete v spore medzi firmou H.K.T., ktorú zastupuje advokát Pavol Korytár, a Eco-Investment, ktorá patrí podnikateľovi Milanovi Fiľovi? Sklenka pred políciou aj Marian Kočner v správach z Threeme tvrdili, že sa takto cez Korytára snažíte z Fiľa vytiahnuť peniaze.
Slovensko má päť a pol milióna obyvateľov a je pravda, že o väčšine veľkých sporov sa dozviem. Niekedy ma tí ľudia aj poprosia o radu alebo mi ponúknu možnosť niekoho zastupovať. Podobné to bolo aj v tomto prípade.
Pána Korytára poznám, istý čas sme spolupracovali. Rozprávali sme sa aj o tejto veci okolo Eco-Investment. Na túto tému sme prehodili možno dvadsať viet, neangažoval som sa v nej, nikdy som nič nevybavoval alebo niečo podobné.
Predpokladám, že ľudia z prostredia justície sa dozvedeli, že som sa s pánom Korytárom o tomto spore rozprával, a začali si myslieť, že ja chcem pánovi Fiľovi zle. Bežne sa mi stávalo, že sa ma známi na stretnutiach pýtali, prečo chcem pánovi Fiľovi zobrať majetok a podobne. Nebolo mi to príjemné.
Sklenka viackrát spomínal vo výpovedi aj Roberta Fica. Napríklad v tomto prípade Eco-Investment podľa neho Fiľo chodil za Ficom, aby mu v spore s Korytárom pomohol. Aký máte s Ficom vzťah vy?
Stretol som ho asi dvakrát v živote na fakultnom výbore SZM, kde bol funkcionárom. Nikdy sme spolu osobne nekomunikovali.
Čím ste boli v SZM?
Bol som radovým členom, nikdy som nemal žiadnu funkciu. Nemal som o to záujem ani čas sa takýmto veciam venovať.
V ďalšom prípade, o ktorom vypovedal Sklenka, išlo o spor Prvej produkčnej, ktorá žaluje Slovenský vodohospodársky podnik o náhradu škody. Aj tam ste údajne ponúkali úplatok cez sudcu Molnára za rozhodnutie v prospech vodohospodárov. Prvej produkčnej zase pomáhala bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti za Smer Monika Jankovská. Aj toto si pán Sklenka vymýšľa?
Toto je ďalšia ukážka toho, ako vznikajú takéto klebety. Niekedy na jar v roku 2017 ma zavolal podnikateľ Vladimír Melas do kaviarne hotela Kempinski. Kaviarne vo všeobecnosti nemám rád, lebo pri každom stole sedí niekto, kto vás pozná. Napriek tomu som súhlasil, pretože pán Melas tvrdil, že má dôležitú vec, ktorú musíme prebrať.
Prišiel tam aj pán Martin Paták, konateľ Prvej produkčnej. Chceli využiť, že poznám pána Tomáša Kuláka, ktorý vodohospodárov zastupuje. Pýtali sa ma, či by som sa u neho nevedel prihovoriť, aby spor uzavreli zmierom.
Ako ste reagovali?
Ja som im na to ako človek, ktorý sa venuje správnemu a obchodnému právu, povedal, že síce neviem, o čo ide, ale vo všeobecnosti je uzavrieť dohodu v takýchto prípadoch nemožné. Náhrada škody je zložitý proces a takéto spory trvajú roky.
V priebehu toho rozhovoru tam prišla Monika Jankovská. S ňou som sa predtým stretol len náhodne dvakrát pri pohári vína, pretože máme spoločných známych. Povedala, že rozumie tomu, že dohoda v tomto prípade nie je možná, ale že oni budú mať veľmi rýchlo prvostupňové rozhodnutie, pretože to rozhoduje Vlado Sklenka a on to rýchlo vyrieši.
Takže ste boli svedkom toho, ako Jankovská hovorí o ovplyvňovaní rozhodnutí na súdoch?
Ja som sa tam nechcel dlho zdržiavať. V tejto situácii som sa cítil veľmi nepríjemne, pretože v miestnosti bolo veľa ľudí, ktorí nás poznali. Krátko na to, ako prišla pani Jankovská, som vyhlásil, že toto nie je pre mňa téma na debatu a že nebudem nikoho oslovovať a nič riešiť. Odišiel som a vôbec som sa tomu nevenoval. Odvtedy som pani Jankovskú nevidel.
O tomto stretnutí som povedal aj pánovi Molnárovi, ale bol to len kamarátsky rozhovor. Nijako som ho neúkoloval, aby to ďalej riešil.
Keď to teda zhrniem, Vladimír Sklenka pred políciou o vás tvrdil, že ste cez svojho človeka Richarda Molnára ovplyvňovali súdne rozhodnutia. Ale podľa vás len preháňa a z nezáväzných rozhovorov s advokátmi či podnikateľmi robí korupčné kauzy.
Nemôžem poprieť, že v nejakom malom momente sa o mňa tieto súdne spory „obtreli“. Ale ako som povedal, dal som na pána Sklenku trestné oznámenie a môžem si dovoliť verejne vyhlásiť, že pán Sklenka klame a s každou výpoveďou svoje klamstvá zdokonaľuje na základe ďalších získaných informácií.
Nechcem pána Sklenku uraziť, ale môj dojem z neho je taký, že ho niekto teraz veľmi sofistikovaným spôsobom vedie k tomu, aby rozprával to, čo niekomu vyhovuje.
Chcete povedať, že ním vyšetrovatelia manipulujú?
Poviem len svoj názor. Vôbec by ma neprekvapilo, ak by mu tam niekto povedal: „Viete, pán Sklenka, je to slabé. Ak nám nedáte naozaj veľký úlovok alebo aspoň veľké množstvo prípadov korupcie, tak nebudete spokojný, ako to s vami dopadne.“
Sklenka je sudca a musí si uvedomovať hrozbu stíhania za krivé obvinenie a krivé svedectvo. Musí si uvedomovať, že máte možnosť všetky jeho tvrdenia komentovať. Veď si sám potom znižuje vierohodnosť ako svedok. Podľa vás vôbec nepočíta s následkami?
Práve naopak, ja si myslím, že on si to uvedomuje. Ale on nechráni seba. Keby išlo len o neho, išiel by si to podľa mňa rovno odsedieť. Ale on chráni svoju manželku, svoje deti a ešte aj svoj majetok.
Paradoxne on hrá aj o to, že všetkých komplicov udá, oni pôjdu do basy a pán Sklenka zostane na slobode užívať si peniaze. Takáto taktika nie je nejaký môj výmysel. Na toto si môžete na internete vyhľadať niekoľko právnych komentárov.
Zároveň aj z vášho rozprávania napríklad o Monike Jankovskej vyplýva, že na súdoch dochádzalo k podplácaniu sudcov a viacerí ľudia z vášho okolia sa vás minimálne pýtali na to, či nie ste súčasťou tohto systému. Keď ste sa dozvedeli o akcii Búrka a o tom množstve zatknutých sudcov, prekvapilo vás to?
V akcii Búrka boli zadržaní trinásti sudcovia a ďalších päť osôb. Ja som medzi nimi nebol. Moje meno sa tam spomínalo len v súvislosti s pánom Molnárom, o ktorom každý vie, že sa kamarátime. Vie to aj pán Sklenka.
Potom tu ešte máme Kočnerovu Threemu, kde o mne píše úplné nezmysly, prípadne prekrúca nejaké situácie, keď som sa znovu len „obtrel“ o nejaký súdny spor.
Či viem, ako to na súdoch chodí? Mňa osobne rozsah akcie Búrka prekvapil. Ale ja som nebol pracovne v Justičnom paláci od roku 2004. Nevenujem sa sporom, kde treba aktívne chodiť na pojednávania, a nezúčastňujem sa ani na spoločenských akciách v prostredí justície, ako sú zabíjačky a podobne.
Nikdy som osobne ani sprostredkovane nejaké dohody so sudcami neriešil. Nemal som na to ani príležitosť, pretože ja dnes len píšem žaloby, právne stanoviská a tak ďalej, nezastupujem firmy aktívne v súdnych sporoch.
Pomerne často sa spomínate nielen v súvislosti so sudcom Molnárom, ale aj v správach z aplikácie Threema Mariana Kočnera. Sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko už celú túto komunikáciu zverejnil. Čítali ste ju?
Je to dosť rozsiahla komunikácia, takže nie. Ale dostali sa ku mne, samozrejme, informácie o tom, kde všade sa tam spomínam.
Vo všeobecnosti chcem k tomu zopakovať, že väčšina z medializovaných káuz sa o mňa „obtrela“ tak, že buď odo mňa chcel niekto nejaké právne stanovisko, alebo mi ponúkli možnosť zastupovať jednu zo strán sporu. Vo väčšine prípadov som aj dostal ponuku, či nechcem nejakú pohľadávku kúpiť.
Aj keď takúto ponuku odmietnem, niekto si to môže interpretovať tak, že ja za kauzou stojím, hoci s tým v skutočnosti nič nemám. Tak to bolo napríklad aj s golfovým areálom v Báči.
Ako ste sa v tejto kauze objavili? Tento golfový areál Welten v hodnote asi desať miliónov eur ovládli firmy okolo Kočnera, keď im Tatra banka predala pohľadávku voči firme Welten len za asi 2,7 milión eur.
Opäť išlo len o radu. Poznám sa 25 rokov s pánom Jozefom Grmanom, ktorý bol spolumajiteľom firmy Welten vlastniacej golfový areál. Doktor Grman bol z pána Kočnera vystrašený a volal mi, že sa mu vyhrážajú a čo má robiť. Ja som si to preštudoval a povedal som mu, že nemá zmysel snažiť sa dostať späť k majetku firmy, ale mal by radšej priamo žalovať banku. To je všetko.
“
Daniel Lipšic sa ma dvadsať rokov snaží pošpiniť a aktívne trestnoprávne riešiť. Bol vedúcim služobného úradu na ministerstve spravodlivosti, bol ministrom spravodlivosti aj vnútra, a nepodarilo sa mu to.„
Prešlo pol roka a prišiel za mnou jeden známy, ktorý mi povedal, že sa stretol s Kočnerom a že sa ma pýta, prečo mu chcem zobrať jeho golfové ihrisko. Povedal som mu, že je to hlúposť a opísal som mu rozhovor s pánom Grmanom, ako som ho opísal teraz vám. Lenže Marian Kočner mal pocit, že keď som sa o tom raz rozprával, tak určite som ja tá sivá eminencia v pozadí, ktorá ho chce obrať o „poctivo“ získaný areál.
Prekáža vám, ak novinári podľa vás nasilu a skratkovito spájajú vaše meno s rôznymi kauzami, ale zároveň teraz tvrdíte, že úplne rovnako sa na vás pozerali aj viacerí ľudia z justičného a biznis prostredia ako napríklad Jankovská či Kočner.
Slovensko je niekde na úrovni stredne veľkého čínskeho mesta a Bratislava je taká väčšia dedina. Každý tu každého pozná a viacerí ľudia z prostredia biznisu si mysleli, že im pomôže už len to, keď sa pochvália, že ma poznajú. Takto potom vznikajú rôzne klebety.
Báč asi nebola vaša jediná konfliktná situácia s Marianom Kočnerom. On vás podľa správ z Threemy vnímal ako vplyvného človeka v pozadí viacerých káuz, pre ktorého ste boli súperom. V akom ste boli vzťahu?
Nerozumiem, prečo sa v Threeme o mne vyjadroval negatívne alebo ako o konkurentovi. Ja som sa s ním zoznámil v roku 1990 a tykáme si. Bol som čerstvým absolventom právnickej fakulty, on podnikal s počítačmi a robil som pre neho podnikateľské zmluvy. Pôsobil na mňa dojmom bystrého a schopného človeka. Po roku som odišiel na štátnu arbitráž a prestali sme sa stretávať.
Potom sme sa náhodou stretli niekedy okolo roku 2006 alebo 2007 v jednej reštaurácii a vymenili sme si telefónne čísla. Niekedy po začiatku krízy v roku 2008 mi chcel predať apartmán na Donovaloch, čo som odmietol. Tým sa naša komunikácia skončila.
Nedávno sme písali aj o tom, ako ste si v centre Bratislavy kúpili byt, ktorý sa Kočnerovej firme podarilo predať aj napriek tomu, že mu zablokovali majetok.
Nahnevalo ma, keď to médiá interpretovali tak, že som si byt kúpil priamo od Kočnera. Tento byt, v ktorom teraz sedíme, som kúpil cez realitnú kanceláriu od dvoch manželov na dôchodku, ktorých som nikdy nevidel. Až neskôr som sa od novinárov dozvedel, že celú budovu vlastnil Kočner. Vašej redakcii som aj ukázal kúpnu zmluvu.
Aký vzťah máte s Norbertom Bödörom?
Norberta Bödöra poznám možno dvadsať rokov. Už koncom 90. rokov to bol na slovenské pomery bohatý človek, hoci vtedy nemal také kontakty na politiku, ako sa to o ňom dnes píše. Odvtedy som mal možnosť vidieť, ako ekonomicky ešte viac vyrástol. Je veľmi pracovitý, dravý a vedel zarábať peniaze.
Keď sme sa spoznali, bol som finančným investorom v Slovakia Ringu, ktorý sme otvárali v roku 2009, a dávali sme dohromady kúpele Trenčianske Teplice, ktoré boli po privatizácii v dezolátnom stave. V tom čase bola kríza a mne chýbali na takéto veľké investície peniaze. Norbert Bödör vtedy úplne legitímne a legálne investoval do týchto projektov niekoľko miliónov eur, čím mi veľmi pomohol. Ja som ho potom vyplácal.
Stretávali sme sa len preto, aby sme vyhodnocovali situáciu v spoločných projektoch a nič iné sme neriešili.
Nezaujímali ste sa vzhľadom na kauzy okolo Bödörovcov o pôvod jeho peňazí?
Počúval som všelijaké klebety, ale nemal som informácie, že by robil niečo nelegálne. On mi svoje príjmy vysvetľoval tým, že sa mu darí v jeho hlavnom biznise, čo boli strážne služby, preprava hotovosti a podobne. Samozrejme platí, že ak niekto niečo vyviedol, nech si za to nesie zodpovednosť.
Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa veľa písalo o tom, že manželka vtedajšieho riaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera Mária podniká s vami a Norbertom Bödörom v kúpeľoch Trenčianske Teplice. Ako sa tam dostala?
Do firmy ju doviedol pán Bödör, pretože tam chcel mať človeka v predstavenstve. Povedal som mu, že to nie je štandardné, pretože mal len dvadsať percent akcií, ale nakoniec som s tým vzhľadom na naše dobré vzťahy súhlasil. On mi vravel, že je to sestra jeho kamaráta Norberta Tanoczkého, a chcel, aby mala nejaký príjem.
Takže ste na požiadanie Bödöra dali príjem manželke jedného z najvyšších policajných funkcionárov?
Ja som vtedy nevedel, kto je jej manžel. To som zistil, až keď dostala funkciu. Stretol som sa s ňou raz v živote.
Keď to celé prepuklo, tak som pánovi Bödörovi povedal, že to musíme vyriešiť, pretože ma zaťahujú do vzťahov, s ktorými ja nemám nič spoločné. Možno som urobil chybu, že som mu to vtedy dovolil. Dnes už tam pani Krajmerová nepracuje.
Angažovali ste sa nejako v spore o bratislavský hotel Carlton medzi Erikom Mikurčíkom a predstaviteľmi Esetu? Kočner v Threeme píše, že ste sa postavili za Eset. A o korupcii na súdoch pri tomto spore vypovedal aj Sklenka.
Pán Rudof Hrubý z Carltonu je dlhodobým reklamným partnerom Slovakia Ringu, pretože jeho syn je jazdec, takže sa poznáme. Marian Kočner to zrejme zase vyhodnotil tak, že s tou kauzou niečo mám.
Teraz sa vaše meno často objavuje v súvislosti s korupciou na súdoch a Threemou, ale zlú povesť ste získali už dávnejšie v súvislosti s konkurznou mafiou. V roku 2004 ministerstvá vnútra a spravodlivosti zverejnili schému, ako organizovaná skupina cez konkurzy a prevody pohľadávok oberala firmy o peniaze. Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic vás s touto mafiou spája.
Vy síce hovoríte, že mám zlú povesť, ale v obchodnej rovine to mohla byť aj dobrá povesť. Niektorí ľudia si mysleli, že viem ovládať veci už len silou myšlienok.
Čo sa týka konkurzov, tí ľudia vtedy absolútne nechápali systém konkurzov ani ich zákulisie. Všetko tam prebehlo legálne a ani vyšetrovanie nič nepreukázalo. Je to komplikovaná téma, ktorú chcem v budúcnosti vysvetliť v samostatnom rozhovore.
Daniel Lipšic sa ma dvadsať rokov takto snaží pošpiniť a aktívne trestnoprávne riešiť. Bol vedúcim služobného úradu na ministerstve spravodlivosti, bol ministrom spravodlivosti aj vnútra, a nepodarilo sa mu to.
Boli ste aj na mafiánskych zoznamoch v skupine piťovci.
Ten zoznam vznikol počas pôsobenia pána Lipšica. Osobne som sa s Jurajom Piťom Ondrejčákom stretol štyrikrát, z toho dvakrát náhodou v Auparku.
Chcel by som k tomu dodať ešte jednu vec. Hoci som bol počas politickej kariéry pána Lipšica dvakrát zaradený do nejakých mafiánskych organizácií, konkrétne piťovci a konkurzná mafia, tak neevidujem voči sebe žiadne trestné oznámenie. Nikdy som nebol nikdy ani k žiadnemu skutku vypočúvaný. Je zvláštne, že taký veľký mafián, ako ma pán Lipšic vykresľuje, nebol k týmto veciam nikdy vypočutý.
Aj Daniel Lipšic si teda vymýšľa?
Trvám na tom, že konkurzy sú téma na samostatný rozhovor, ale okomentujem to aspoň v skratke. Dôvody, prečo ten vymyslený príbeh o mne vznikol, sú ľudská závisť a politický marketing.
Daniel Lipšic na začiatku svojej kariéry urobil to isté ako americký senátor Joseph McCarthy v 50. rokoch. Ten sa potreboval politicky presadiť, a preto začal označovať za komunistov známe osobnosti. Volá sa to mccarthizmus. Takto došlo aj k vyhosteniu Charlieho Chaplina z USA. Lipšic takisto potreboval mediálne atraktívneho nepriateľa.
O Lipšicovi sa hovorí ako o nádejnom generálnom alebo špeciálnom prokurátorovi.
Nech sa ním pokojne stane. Ja s tým nemám problém, ani sa odtiaľto nechystám odísť.
Prečo sa potom v posledných rokoch zbavujete svojich firiem?
Asi by sa mnohým novinárom páčila skratka, že Kollár všetko predáva a plánuje ujsť do zahraničia. V skutočnosti som s tým začal už pred piatimi rokmi a ide o osobné dôvody.
Rozdelil som si život na tri tretiny. Prvých dvadsaťpäť rokov som sa vzdelával, druhých dvadsaťpäť rokov som sa sústredil na prácu, a teraz už chcem len dožívať. Keď vidím, aké rôzne problémy, najmä zdravotné, musia riešiť moji rovesníci a ľudia starší o desať až pätnásť rokov, tak si uvedomujem, že starnutie nie je veľmi príjemný proces. Chcem preto žiť zvyšok svojho života inak.
Mojím cieľom je postarať sa o mojich blízkych a splniť si ešte niekoľko vecí, ktoré som doteraz nestihol. Preto sa od päťdesiatky postupne zbavujem aktív, ktoré odo mňa vyžadujú každodennú pozornosť. V obchodnom registri to potom vidíte ako sťahovanie sa z rôznych firiem.
Čítajte viac:
https://domov.sme.sk/c/22466446/zorosla ... ra-clankov