Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: 2019-nCoV

Príspevok od používateľa Gothar »

starysomar napísal: 16 dec 2020, 16:55 Je povolené vychádzanie pre ľudí s čerstvým negatívnym testom?
Nejak som to nenašiel...
V tomto clanku je na konci aj pomerne prehladna tabulka. Teraz sme v poslednej ciernej faze.
https://www.aktuality.sk/clanok/848885/ ... omacnosti/
Bohosluzby sice su povolene ale nastastie len pre 6 osob. Uz nech mame cim skor vakcinu lebo tento cyklus prisnych a miernych opatreni mi zacina liezt na nervy. Blbe je ze ja mam na nu narok az v poslednej faze, no snad sa to aspon po zaockovani kritickych zamestnancov spomali.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Muffi napísal: 16 dec 2020, 16:44 Tak od soboty je zákaz vychádzania s X výnimkami - medzi nimi sú povolené aj bohoslužby :D To je gól
Tych vynimiek je tolko ze sa vpodstate nic nemeni, nikto to nebude dodrziavat a uz vobec to nebude mozne nijak kontrolovat. Vzdy som rozmyslal nad tym co vlastne znamena ten lockdown, ktorym sa matovic furt vyhrazal ze bude musiet prist ak sa kazdy tyzden nebude konat celoplosne testovanie, no teraz to uz viem. Ale objektivne treba povedat ze vplyv na sirenie nakazy to bude mat asi naozaj rovnaky ako celoplosne testovanie ag testami. Uplne minimalny.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

nadhera, takze tu mame nevymahatelny lockdown spestreny exodusom v obchodoch, kedze namiesto styroch dni su na nakupy su zrazu dva. prakticky ziadna zmena, len ekonomika to silno pociti. dobra praca.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Podla mna na vymahatelnost ani nemame kapacity, cele sa to spolieha na zodpovednost ludi. Ukaze sa kolko ludi je este pricetnych a nepodlahli dezinfo scene.
Obchody vobec nemusia byt plne pretoze kurieri budu fungovat. A potraviny ostavaju otvorene az do 23. decembra.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

beardie napísal: 15 dec 2020, 23:56 nemas pravdu
https://jamanetwork.com/journals/jamane ... le/2774102
uznavam. necitam Journal of American Medical Association ako konicek, preto som nepostrehol, ze predvcerom publikovali tuto studiu. dakujem za nu.
ano, je to najprijatelnejsie riesenie
nerozporoval som priatelnost ale realizovatelnost, ktora je este nizsia ako u "SNP 2.0", tak ako uviedol uz skor..
problem je to iba v pripade, ak sa na to cele leto, ako napriklad na Slovensku, sralo
o systemovej nepripravenosti zdravotnictva ci uz pred marcom, alebo v lete sa tiez dotahovat nebudem, lebo suhlasim, ze je nebola ziadna. ze nebola v lete je to tragedia a ignoracia odbornikov, ktori varovali pred druhou vlnou a tym, ze bude ovela horsia, lebo prva bola velmi mierna.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Gothar napísal: 16 dec 2020, 18:38 Podla mna na vymahatelnost ani nemame kapacity, cele sa to spolieha na zodpovednost ludi. Ukaze sa kolko ludi je este pricetnych a nepodlahli dezinfo scene.
Obchody vobec nemusia byt plne pretoze kurieri budu fungovat. A potraviny ostavaju otvorene az do 23. decembra.
Nejde len o dezinfo scenu, ale aj naturu. 5 minut po tom ako boli opatrenia vyhlasene, tak ludia s mojho okolia mali vymyslene ako opatrenia obyst. Fakt mam pocit, ze pokial to nebude strazit armada, tak to nebude plno ludi dodrziavat.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 16 dec 2020, 18:40nerozporoval som priatelnost ale realizovatelnost, ktora je este nizsia ako u "SNP 2.0", tak ako uviedol uz skor..
zas to netreba robit zlozito, staci rozdat vhodne produkty ohrozenym skupinam
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

beardie napísal: 16 dec 2020, 20:04 zas to netreba robit zlozito, staci rozdat vhodne produkty ohrozenym skupinam
Skôr by vláda už teraz mala pripraviť a naplánovať distribúciu vakcíny a vybaviť očkovacie miesta, zohnať personál. Nemci už majú pripravených okolo 500 očkovacích miest a plánujú to zvyšovať. U nás sa zobudia asi až keď priletí lietadlo s vakcínami...a potom budú naháňať chladničky a ľudí...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tu im trochu krivdis. Aspon podla tohto clanku uz zacali pripravy a maju aj plan:
https://www.aktuality.sk/clanok/849019/ ... este-test/
V úvodnej fáze má byť vytvorených 25 vakcinačných miest, kde sa bude očkovať. Tieto pripravuje ministerstvo zdravotníctva. Ich počet sa má postupne rozšíriť na 79 tak, aby bol pokrytý každý okres.
Budú zriadené aj mobilné očkovacie tímy pre klientov pobytových zariadení sociálnych služieb.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

harrison314 napísal: 16 dec 2020, 19:08Fakt mam pocit, ze pokial to nebude strazit armada, tak to nebude plno ludi dodrziavat.
Vlada sa vela spolieha na tu zodpovednejsiu cast obyvatelstva. A urcite nie je zanedbatelna. Cize stale lepsie nez ziadne opatrenie.
jackb
Redeemer
Redeemer

Profesor Jaroslav Flegr na svojom FB svojskym stylom o teme, ktoru sme rozoberali. Mozno by nebolo na skodu, ak by sa top odbornici dohodli. Pre laikov by to bol svet hned krajsi, keby vedel, podla koho sa riadit.
Profesor Flegr napísal:Milý Micíku. Určitě bys rád věděl, kdy a jak dlouho je člověk nakažený koronavirem infekční. No, nejsi sám. Dnes víme, že většina lidí začne vylučovat virus asi 4 dny po nákaze a vylučuje ho tak 8 dnů, tedy do 12. dne. Ti, kdo mají natolik těžký průběh, že skončí s kovidem v nemocnici, ho však vylučují mnohem déle, často až 20 dnů. Jenže průběh nemoci je u každého jiný. U některých lidí, v první řadě u dětí, se nemoc prakticky nijak neprojeví – i ti však časti virus vylučují a bývají infekční pro své okolí. Asi proto se v Evropě ukázalo jako druhé nejúčinnější opatření proti koronaviru uzavření škol a universit (ještě o trochu účinnější byl zákaz setkávání se více než 10 lidí; ostatní bolestivá opatření už měla efekt menší).
Pro virus způsobující Covid je navíc dosti typické, že se u nakažených nejspíš střídají okamžiky, kdy je virus masivně vylučován, s okamžiky, kdy vylučován prakticky není. Proto také většina nakažených nakazí maximálně jednoho další člověka. Někteří jich nakazí naopak mnoho – to když se u nich sejde okamžik maximální infekčnosti s okamžikem, kdy se pohybují ve větším kolektivu.
Není zatím jasné, za jakých okolností může nakažený nakazit někoho, kdo již Covid prodělal, přesněji řečeno, po jaké době k tomu může dojít. Určitě k tomu občas dochází, ale pravděpodobně jen vzácně. Opatrnosti však nikdy nezbývá – i když u podruhé nakaženého bývá nemoc většinou mírnější, stejně může nakazit své okolí.
Tak Micíku – už jsi poučen od čumáčku až k těm bílým chloupkům na špičce ocásku. Tak se zatvař roztomile, ať nám čtenáři hned teď vyplní náš staronový covidový dotazníček bit.ly/anketaCovid . Je to ten, na jehož konci splní zlatá rybka účastníkům ankety jedno velké přání.
micík_171220.jpg
zdroj
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: 16 dec 2020, 20:59 Vlada sa vela spolieha na tu zodpovednejsiu cast obyvatelstva. A urcite nie je zanedbatelna. Cize stale lepsie nez ziadne opatrenie.
Viem, ze takych je dost, niekde som videl cisla 60-70%, ale vzdy ked vyjdem z mojej bubliny, tak vidim na kaslanie na opatrenia.
jackb napísal: 17 dec 2020, 10:47 Profesor Jaroslav Flegr na svojom FB svojskym stylom o teme, ktoru sme rozoberali. Mozno by nebolo na skodu, ak by sa top odbornici dohodli. Pre laikov by to bol svet hned krajsi, keby vedel, podla koho sa riadit.
V com sa maju dohodnut?
jackb
Redeemer
Redeemer

harrison314 v rizikovosti asymptomatikov. z clanku, ktory linkoval beardie v reakcii na mna so pochopil, ze podla inych expertovsu asymptomatici malo nebezpecni. no mozno som cital rychlo a rozumel zle.
beardie
Redeemer
Redeemer

vieme si porovnat krajiny, kde opatrenia su s tymi, kde su opatrenia minimalne

rozdiely v excess mortality su zanedbatelne

povedzme, ze v CR zomrie na covid 10 000 ludi za cely rok, co je silne prehnana hodnota, ale dobre
ked sa pozrieme na statistiky umrti, tak len na cukrovku typu I a II umrie rocne okolo 4300 ludi, na infarkt myokardu 4000, ischemia srdca 18700, zlyhanie srdca 5000, zapal pluc 3000, umrtia spojene s dlhodobym uzivanim alkoholu 2500+ (pre porovnanie nahodna otrava alkoholom dalsich 300 ludi), na cestach 1300, samovrazdy 1300, atd atd

nezda sa mi, ze by zakazovali rychlost vyssiu ako povedzme 40 km/h, predaj alkoholu, cigariet, ... co by boli vsetko odvratitelne umrtia

pomer cena/vykon plati vsade
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Ono ide trochu aj o princíp. Alkohol zabije alkoholika a cigareta fajčiara - tí tu aktivitu vykonávajú dobrovoľne a ide o ich zdravie. Covid ale nezabije len účastníka protestov, ale ľahko aj človeka, ktorý sa snaží chrániť, ale vieme, že izolácia od sveta na 100% nikdy nefunguje. Dal si tu hádam aj cez 100 argumentov proti celoplošným opatreniam. Ale koľko by si ich dal, keby si ty bol ten ohrozený? Bola by to tiež len štatistika?
beardie
Redeemer
Redeemer

ak vieme jasne povedat, ze fajcenie, vysoka rychlost, ci cholesterol zabijaju v rovnakom pomere ako covid, tak by som ocakaval, ze sa o zachranu prvomenovanych zivotov bude bojovat s rovnakou vervou
pritom je ale covid proti nim takmer neskodny

taktiez, prave ak by som bol ohrozena skupina, tak by som chcel, aby sa ochrana zameriavala prave na mna a nie na tych, ktori su preukazatelne neohrozeni a aby sa zdroje zbytocne neminali
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Celkovo "argumenty". Porovnávanie hrušiek s jablkami atd. Že umierajú aj na iné a viac.... :(
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 17 dec 2020, 21:08 ak vieme jasne povedat, ze fajcenie, vysoka rychlost, ci cholesterol zabijaju v rovnakom pomere ako covid, tak by som ocakaval, ze sa o zachranu prvomenovanych zivotov bude bojovat s rovnakou vervou
pritom je ale covid proti nim takmer neskodny

taktiez, prave ak by som bol ohrozena skupina, tak by som chcel, aby sa ochrana zameriavala prave na mna a nie na tych, ktori su preukazatelne neohrozeni a aby sa zdroje zbytocne neminali
Odkedy su od fajcenia preplnene nemocnice, lekari takaju 24-ky aby sa 12 hodin vyspali a zas sli na 24-ku? Fajcenim sa mozes nakazit? Kvoli fajceniu zomrie kazdy piaty, co sa dostane do nemocnice?
Na kazdom zovote zalezi.
Porovnavat len mortalitu, je noazaj kratkozrake.

A ta ochrana sa zameriava prave na teba, uvedomujes si ze to mozes dostat prakticky od kohokolvek?
beardie
Redeemer
Redeemer

starysomar napísal: 17 dec 2020, 21:10 Celkovo "argumenty". Porovnávanie hrušiek s jablkami atd. Že umierajú aj na iné a viac.... :(
presne, pritom opatrenia su zanedbatelne, nebolo by preto vhodnejsie zameriavat sa na tie ochorenia, ktore kosia viac ludi?
harrison314 napísal: 17 dec 2020, 21:41Odkedy su od fajcenia preplnene nemocnice
chod sa pozriet na plucne a potom na onko
Fajcenim sa mozes nakazit?
ano, nazyva sa to pasivne fajcenie
Kvoli fajceniu zomrie kazdy piaty, co sa dostane do nemocnice?
ak mas rakovinu pluc, hrtanu alebo priedusiek z fajcenia, tak +- ano
Na kazdom zovote zalezi.
urcite, doporucil by som ti nastudovat si nieco ako hodnota zivota
Porovnavat len mortalitu, je noazaj kratkozrake.
tak znova, nerobia sa VSETKY tieto obmedzenia len preto, aby sa neumieralo?
A ta ochrana sa zameriava prave na teba, uvedomujes si ze to mozes dostat prakticky od kohokolvek?
nie, nie som rizikova skupina, ludia pod 50 maju zanedbatelnu sancu, ze na covid zomru
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

beardie napísal: 17 dec 2020, 21:59 chod sa pozriet na plucne a potom na onko
Ale teraz je plna aj interna, chirurgia, plucne,...
beardie napísal: 17 dec 2020, 21:59 ano, nazyva sa to pasivne fajcenie
To nie je nakaza, tym, ze na teba dakto fukne oblacik dymu, neposobis komplikacie svojim rodicom/starym rodicom. Ked na tena zakasle dakto s covidom...

Taktiez tie sance nie su 1:1.
beardie napísal: 17 dec 2020, 21:59 ak mas rakovinu pluc, hrtanu alebo priedusiek z fajcenia, tak +- ano
ak +- ....
beardie napísal: 17 dec 2020, 21:59 urcite, doporucil by som ti nastudovat si nieco ako hodnota zivota
Ma clovek mensiu hodnotu ziovota, len preto, ze ma astmu, alebo ze ma par kil naviac, ci pre to, ze je starsi?
Netuzim sa dostat do spolocnoti, v ktorej si niekto zmysli, ze moj zivot nema hodnotu na zachranu (lebo mam nabeh na astmu, alebo neverim v spravneho boha,...).
beardie napísal: 17 dec 2020, 21:59 tak znova, nerobia sa VSETKY tieto obmedzenia len preto, aby sa neumieralo?
Mat dozivotne poskodene pluca tiez nie je bohvieco, su to velke naklady pre celu spolocnost do buducna.
Robi sa to pre to aby sa neumieralo, ale nie len na Covid, ale aby si sa dostal na operaciu a nezomrel bez nej, aby ta mal kto osetrit ked budes mat autonehodu, aby sa ludia nebali ucit, pracovat, aby si nezabil svojich straych rodicov, ked na nich zakasles.
Ak by sla pandemia uplne bez konktroly narazila by na bod, ked system zdravotnictva sklabuje a nezomrie kazdy piaty v nemocnici, ale ovela viac mimo nej.
beardie napísal: 17 dec 2020, 21:59 nie, nie som rizikova skupina, ludia pod 50 maju zanedbatelnu sancu, ze na covid zomru
Tuzis si to risknut? Alebo to, ze niekoho nakazis a poskodis mu zdravie?
Prílohy
xcom.jpg
Napísať odpoveď