Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
-
starysomar
Hardcore addict
Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)
...Som sa dnes objednal...
Divný systém - ukáže voľné miesta po okolí a nemožno sa na ne objednať.
Pochopil som to tak, že vzhľadom k veku takmer 60 v nich neočkujú príslušnou vakcínou...?
Prišla potvrdzujúca SMS tohoto znenia:
"Vasa ziadost o ockovanie proti COVID-19 bola zaevidovana. O priradeni terminu Vas budeme informovat najneskor 2 dni vopred. Vas PIN pre zrusenie alebo zmenu registracie..."
Divný systém - ukáže voľné miesta po okolí a nemožno sa na ne objednať.
Pochopil som to tak, že vzhľadom k veku takmer 60 v nich neočkujú príslušnou vakcínou...?
Prišla potvrdzujúca SMS tohoto znenia:
"Vasa ziadost o ockovanie proti COVID-19 bola zaevidovana. O priradeni terminu Vas budeme informovat najneskor 2 dni vopred. Vas PIN pre zrusenie alebo zmenu registracie..."
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Vyvija sa viac ako 150 vakcin, ale len par firiem to dotiahlo do uspesneho konca. A to zrejme najma tie, ktore nadviazali na skusenosti so SARSom a MERSom, pretoze bol vyvoj a vyskum tiez zamerany najma na mRNA vakciny. Nemyslim si, ze to bolo o peniazoch, vsak sa pozri na mnohe velke farmaceuticke firmy a do dnesneho dna nemaju ziadnu vakcinu, pritom mohli investovat do toho miliardu. Tu je nieco o pocte vakcin: https://lekar.sk/clanok/ockovanie-covid19 Tu je este nieco o fazach pri vyvoji a schvalovani, ktore je potrebne splnit: https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slov ... ge_id=5467Cesar napísal: 23 mar 2021, 10:19 Nerobím v zdravotníctve, viem len to, že ako by som hľadal riešenie: V EU by som oslovil viacerých výrobcov, že kto by bol ochotný ísť do vývoja vakcíny tak, že by to bolo štedro dotované a dohodnúť si nejakú exkluzivitu pri dodávkach, keď už bude vakcína hotová. Nemecko, Francúzsko, Taliansko a možno aj Španielsko sú relatívne veľké krajiny, musí byť nejaký výrobca, čo by bol schopný vyprodukovať vakcínu. Je ale možné, že tu nie je ani jeden výrobca, čo by bol takéto niečo vyrobiť?
...
Tu ale do toho ide politika, komisár EU vyhlásil, že tu žiaden Sputnik nie je treba, oni by to nechceli aj keby to bola najlepšia vakcína na toto na svete, lebo Putin a Rusko je všetko zle a im sú dôležitejšie politické hry ako životy ľudí.
Co sa tyka Sputnika, kedze maju problemy s dodanim podkladov k certifikacii, tak co mal komisar vyhlasit, ze tu vakcinu treba a aj bez potrebnych dokladov a dokumentacie bude schvalena???
pocet testov je irelevantny, dolezity je pocet umrtijackb napísal: 23 mar 2021, 18:57 samozrejme, ze o vyzname spojenia "pozitivne testovany" sme hovorili. len by som upozornil na skutocnost, ze minimalne do zaciatku februara boli v Anglicku testy len pre ludi, ktori udavali priznaky, alebo boli im test bol nariadeny po tom, co boli blizky kontakt cloveka, ktory bol pozitivne testovany po nastupe priznakov.
Population (2018)[5]ja by som mozno videl dovod v nizsej hustote zaludnenia vo Svedsku
• Total[A] 8,961,989[1]
• Density 5,666/km2 (14,670/sq mi)
Population (31 December 2020)[3][4][5]
• Capital city 975,551
• Density 5,200/km2 (13,000/sq mi)
hadaj ktore je Londyn a ktore Stockholm
ono je pravda, ze ten virus sa sice horsie siri medzi ludmi byvajucimi daleko od seba, lenze: "87% of the population live in urban areas, which cover 1.5% of the entire land area."
hustote obyvatelstva by som nepripisoval vacsiu vahu, kedze plati, ze premorenie je viacmenej vsade podobne
alebo si mozeme priznat, ze som mal pravdua ako pises v kulturne inom pristupe ku obmedzeniam/odporucaniam. kym Anglican mi pride blizsie ku Slovakovi - nezakazali, tak mozem, alebo podme sa pozriet ako sa s tym ta vykyvat, Sved asi bude viac respektovat. no je to len moje vnimanie mojho okolia a preto nic neznamena, aj keby som mal mozno pozorovat Sveda.
pockaj, ale my sme hovorili o pocte nakazenych v UK, ktore su z testov. a tie nie udaje nie su s pravidelneho sa sparania v nose. netreba preskakovat do CR.
tiez by som asi nemiesal udaje z Anglicka s celou UK. Predsalen, hustota v Skotsku je nieco ine ako na Anglickom vidieku ci v algomeraciach. takze by som to pekne nechal na nations. tam to ten anglicky vidiek cele neskresli.
priznat mozme, no stale citim pachut toho grafu porovnavajuceho obete ako nieco co malo ukazat na neucinnost a zbytocnost lockdownov. a ono mi to s vakcinaciou ukazuje, ze to funguje ako svajciarske hodinky.
tiez by som asi nemiesal udaje z Anglicka s celou UK. Predsalen, hustota v Skotsku je nieco ine ako na Anglickom vidieku ci v algomeraciach. takze by som to pekne nechal na nations. tam to ten anglicky vidiek cele neskresli.
priznat mozme, no stale citim pachut toho grafu porovnavajuceho obete ako nieco co malo ukazat na neucinnost a zbytocnost lockdownov. a ono mi to s vakcinaciou ukazuje, ze to funguje ako svajciarske hodinky.
a co podla teba ukazal?jackb napísal: 23 mar 2021, 23:20grafu porovnavajuceho obete ako nieco co malo ukazat na neucinnost a zbytocnost lockdownov.
ze aj ked obyvatelia Britanie dostali moznost premorit sa a robili co mohli az do novembra, aby to dosiahli, tak im to nepomohlo vobec. dokonca sa od oktobra vratili ohniska tam, kde boli.
nic z toho nesedi do toho co ukazujes na udajoch zo Svedska, ze teraz su ohniska najma tam, kde predtym nakaza nevycinala.
nic z toho nesedi do toho co ukazujes na udajoch zo Svedska, ze teraz su ohniska najma tam, kde predtym nakaza nevycinala.
ak mas skalu od bielej cez bieloruzovu, bledoruzovu, ruzovu, cervenu, tmavocervenu, bordovu, sedu a ciernu a nejaka oblast je ruzova a vsetko ostatne bledoruzove, neznamena to este, ze ta oblast bola dostatocne premorena
ak by ale bola seda, tak nasledne bude uz len bieloruzova
ak by ale bola seda, tak nasledne bude uz len bieloruzova
mohli by sme sa drzat tych UK/Anglicka a Svedska, prosim? na Anglickej mape ziadne odtiene cervenej v kartogramoch nie su. to neurobi ziadny pricetny kartograf, alebo aspon grafik, ktory v zivote videl profesionalne urobenu mapu.
pan vo Svedsku si dal na twitter, ze v regionoch kde mali slabu prvu vlnu maju teraz silnu druhu. lebo nie su premoreni.
v Anglicku pocas druhej vlny vidno, ze sa sa ohniska vracaju do rovnakych vysoko zaludnenych oblasti. takze premorenie pred druhou vlnou nepomohlo a este menej pocas nej.
pan vo Svedsku si dal na twitter, ze v regionoch kde mali slabu prvu vlnu maju teraz silnu druhu. lebo nie su premoreni.
v Anglicku pocas druhej vlny vidno, ze sa sa ohniska vracaju do rovnakych vysoko zaludnenych oblasti. takze premorenie pred druhou vlnou nepomohlo a este menej pocas nej.
Nepochopil, nevadí
Niekto iný v okolí, kto to pochopil?
Niekto iný v okolí, kto to pochopil?
Včera po dvoch týždňoch zaktualizovali detaily úmrtí na Slovensku.... tabuľka podľa veku a pohlavia po týždňoch. Predpokladám, že posledné dva týždne sa ešte môžu spätne dopĺňať.
A úmrtia podľa krajov. Podľa okresov to vyzerá byť dosť chaotické, asi ľudia umierali v nemocniciach a dsskách v iných okresoch.
Kumulatívne úmrtia k 23.3.2021:
úmrtia na COVID: 9260
úmrtia s COVID: 1718
úmrtia na+s COVID spolu: 10978
Spoiler
Spoiler
úmrtia na COVID: 9260
úmrtia s COVID: 1718
úmrtia na+s COVID spolu: 10978
Situacia sa zlepsuje ale opatrenia sa sprisnuju. Uz nemozeme ist do prirody po 20:00. Este chcu doladit opatrenia cez Velku noc. Hlavne v tom mam chaos, uz ten covid automat je komplikovanejsi ako by mohol byt. No a okrem neho platia este dalsie pravidla pomimo.
Mna tieto vladne opatrenia absolutne nezaujimaju a ani ich cielene nesledujem, ja sa riadim vylucne svojimi vlastnymi ,,opatreniami" a to tak aby som chranil seba a svoje okolie.
ale tvoje vlastne opatrenia zasa nebudu zaujimat policiu, ked ta zastavia 
btw vacsie prekvapenie pre mna je, ze sa do prirody medzi okresmy uz neda pohybovat ani v cervenych okresoch : https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... i-s-testom
a mam jednu otazku: v pripade, ze niekoho vo vlaku zastavi policia a nema potrebne dokumenty, riesia to pokutou alebo toho cloveka aj vyvedu z vlaku?
btw vacsie prekvapenie pre mna je, ze sa do prirody medzi okresmy uz neda pohybovat ani v cervenych okresoch : https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... i-s-testom
a mam jednu otazku: v pripade, ze niekoho vo vlaku zastavi policia a nema potrebne dokumenty, riesia to pokutou alebo toho cloveka aj vyvedu z vlaku?
toto "prekvapenie" plati uz vyse 3 tyzdne...M142 napísal: 24 mar 2021, 12:18 btw vacsie prekvapenie pre mna je, ze sa do prirody medzi okresmy uz neda pohybovat ani v cervenych okresoch : https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/ ... i-s-testom
kazdopadne je to riadna pi*ov*** - nas okres je jeden z najmensich na SK, sme zatvoreni uz od zaciatku roka (prvy mesiac globalne, potom sme boli nezmyselne cierny a teraz zas globalne), vsade sme uz boli, niekde aj viac krat. pritom zrovna toto opatrenie je asi najviac nezmyselne zo vsetkych...
3 tyzdne? vsak to uznesenie je zo 17 marca. ale mozno som nieco prehliadol, v tych opatreniach je uz trocha bordel.
pridal som screen - nalinkovane PDF je uznesenie skutocne zo 17.3., ale toto opatrenie bolo prijate 1.3. (ako sa tam pise) a zacalo platit 3.3.
"od 3. marca je povolený pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, v prípade Bratislavy sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja, v prípade Košíc sa za okres považuje územie Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice okolie,"
https://www.health.gov.sk/Clanok?vlada- ... i-covid-19
"od 3. marca je povolený pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, v prípade Bratislavy sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja, v prípade Košíc sa za okres považuje územie Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice okolie,"
https://www.health.gov.sk/Clanok?vlada- ... i-covid-19
jj, pohyb medzi okresmi bol zrušený po rokovaní s vedcami... uverejnené to bolo v uznesení vlády 123/2021 z 28.2.2021...
Ja som videl pripad ze clovek siel vlakom do BA z vychodu, a policajti ho otocili v Trnave nech ide naspät. Bolo to vsak bez pokuty.M142 napísal: 24 mar 2021, 12:18 a mam jednu otazku: v pripade, ze niekoho vo vlaku zastavi policia a nema potrebne dokumenty, riesia to pokutou alebo toho cloveka aj vyvedu z vlaku?
To ze sa neda medzi cervenymi okresmi ist do prirody som zistil tiez az vcera, pritom to uz plati nejake dva tyzdne. Ja som zil v tom ze plati covid automat v ktorom to je/bolo inak. S priatelkou som sa za posledne 3 mesiace videl tak tyzden kedze byva na inom konci Slovenska. Moj okres bol cierny a tak som si myslel ze pojdeme niekam na vylet do prirody ked scervenie. Cely cas sledujem vyvoj v mojom okrese lebo som sa tesil na to ze kedy budeme cerveny. Vcera na tlacovke ukazali mapu kde sme boli uz cerveny a tak som mal radost ze o tyzden mozem konecne vypadnut. No potom som zistil ze je tak ci tak zakaz cestovat do prirody mimo okres. K tomu dnes pridali ze uz nemozem po 20:00 vyjst ani z domu. Covid automat sa mi pacil lebo clovek jasne vidi co ho caka ked sa situacia zlepsi. A to sluzi aj ako motivacia spravat sa zodpovedne. Teraz vlastne neviem naco je covid automat, ked sa vas okres zlepsi tak aj tak nic z toho. Samozrejme mozem ignorovat opatrenia a spravat sa podla seba, no pocul som uz aj takyto pribeh: kamos s priatelkou si sli umyt auto, popri cakani na to kym vyschne si kupili kavu a cakali dnu v aute. Prisli policajti a spytali sa preco sedia v aute. Kamos odpovedal ze ci nevidi ze vonku je zima. Policajt: pan je drzy? 1000 eur pokuta. Frajerka sa ho spytala ci mu neje*e. Policajt: pani je drza, 1000 eur pokuta... Na dennikun som cital ze dokonca dali pokuty za zakaz vychadzania bezdomovcom... Raz nas zastavili policajti ze nas videli na mestskych kamerach ako ideme cez mesto a tak si nas nasli. Bolo to len s upozornenim. Ano mozem sa spravat podla seba no aj tak sa cloveku nechce riskovat ze sluzbu bude mat zakomplexovany policajt ktory vam da pokutu 1000€ alebo vyhybat sa kameram nech na vas neposlu hliadku.
gorsche
to je statny system. Pol*c*jti vacsinou neriesia vazne veci /pokial naozaj nemusia/, pre nich je jednoduchsie vykazovat cinnost vyberanim nezmyselnych pokut od neskodnych danovych poplatnikov. Ten isty policajt ktory sa v tej situacii zachoval ako si opisal, by v pripade ak by si potreboval riesit nejaku vaznu vec ty, snazil celu zalezitost zmiast zo stola aby nemusel nic riesit., resp by spekuloval ako tu agendu preniest na niekoho ineho. Takto to v realite funguje. A nechci vediet kolko taki policajti /statni/ zarabaju, ked uz maju par rokov v sluzbe za sebou a ake budu mat tucne vysluhove dochodky. A ty im to vsetko platis zo svojich dani. A jedna info: to nie je chyba konkretneho policajta, to je chyba systemu ktory mu to dovoluje. Cim viacej pravomoci ma stat, tym viac sa to zneuziva a tym rastie neefektivita celeho systemu.
to je statny system. Pol*c*jti vacsinou neriesia vazne veci /pokial naozaj nemusia/, pre nich je jednoduchsie vykazovat cinnost vyberanim nezmyselnych pokut od neskodnych danovych poplatnikov. Ten isty policajt ktory sa v tej situacii zachoval ako si opisal, by v pripade ak by si potreboval riesit nejaku vaznu vec ty, snazil celu zalezitost zmiast zo stola aby nemusel nic riesit., resp by spekuloval ako tu agendu preniest na niekoho ineho. Takto to v realite funguje. A nechci vediet kolko taki policajti /statni/ zarabaju, ked uz maju par rokov v sluzbe za sebou a ake budu mat tucne vysluhove dochodky. A ty im to vsetko platis zo svojich dani. A jedna info: to nie je chyba konkretneho policajta, to je chyba systemu ktory mu to dovoluje. Cim viacej pravomoci ma stat, tym viac sa to zneuziva a tym rastie neefektivita celeho systemu.
Že sa situácia lepší je pekná vec, lenže covidautomat má 7 stupňov a tvoj okres predpokladám prešiel zo 7. (najhoršieho) stupňa na 6. (druhý najhorší) stupeň. Máš motiváciu, aby sa tvoj okres dostal na ešte nižšie stupne automatu.
Príklad pritiahnutý za vlasy: ak ti umiera cez 100 ľudí denne a zrazu sa to zlepší na 60-70 ľudí denne, tak zrazu je všetko super, bomba, špica, zrušme všetky opatrenia?
Príklad pritiahnutý za vlasy: ak ti umiera cez 100 ľudí denne a zrazu sa to zlepší na 60-70 ľudí denne, tak zrazu je všetko super, bomba, špica, zrušme všetky opatrenia?