Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
taki7
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa taki7 »

Hore..zo stránky mzv.sk..
Prílohy
Screenshot_20210519-032509.png
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

základné životné potreby a základné potraviny asi nebude to isté... ak si tam napríklad pôjdeš z BB kúpiť polku masla a liter mlieka. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

a-je-je
Omezení plicní funkce, zjizvení plic, ale i embolie. Potíže, s kterými se po prodělání covidu-19 potýká část vyléčených, a potíže, které díky moderním metodám mohou lékaři objektivně sledovat. Po covidu však lidé hlásí i dlouhodobou únavu či bolesti hlavy. Dobrou zprávou po několika měsících ale je, že většina potíží nejspíš nakonec vymizí.
„Signifikantní plicní změny (vyžadující léčbu či sledování) se na základě našich dat vyskytují asi u 0,3 procenta pacientů, kteří covid prodělali. Odhadujeme populačně 0,1 až 0,5 procenta. Samozřejmě čísla se budou následně zpřesňovat,“ říká Milan Sova, pneumolog a zástupce přednosty Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy při FN Olomouc. Podobné výsledky mají i ve fakultních nemocnicích v Hradci Králové a v Brně, kde probíhá obdobný výzkum.

Nevědělo se, jak dlouho budou trvat. Nyní se po dodatečných vyšetřeních ukazuje, že v řádu měsíců vymizí a přetrvají asi u procenta pacientů.

„Ano, většina věcí skutečně v čase ustupuje, i když jednotlivé případy, u kterých patologie či obtíže přetrvávají, také máme,“ potvrzuje vedoucí Centra postcovidové péče Fakultní nemocnice Hradec Králové Michal Kopecký. Po celém světě, ale i u nás tyto lidi lékaři sledují. Taková velká postcovidová centra se najdou třeba v Olomouci, Hradci Králové či v Brně. S pozorováním pacientů začali lékaři po loňské jarní vlně epidemie.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/post ... ?zdroj=top

takze postcovid sa vyskytuje u 0,3 % populacie a z toho to u 1 percenta pretrvava, na realie celeho Slovenska to vychadza na 16200 postcovidakov a z toho 162 trvalych
tststs
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Odporucam napisat email chalanom z podcastu ‘Doktor ma Filipa’: HOW DARE YOU?! Lekari a zdravotny brat nemozu ist proti presne vypocitanemu cislu.

To iste plati aj u celej predoslej diskusie. Je obrovsky problem, no riesenie je vypocitat si nieco. Aj pri nehodach by asi bolo fajn pisat obetiam: nemohol si havarovat, nemohol ti zhoriet dom, lebo to sa denne stane len X ludom a ty si x+1 a to mozne nie je.

Ak by niekoho zaujimalo z praxe: do UK priletel plne zaockovany obyvatelz z US ku svojim plne zaockvovanym rodicom. Dodrziavaju karanetenu, tak ako sa ro od nich ziada. Niekto by inde v strednej Europe vykrikoval, ze opatrenia su nulitne a scestne. Mozno aj z krajiny, kde na behanie po luke mimo dediny musel mat respirator a negativny test...
A este spravy z UK: v prvej casti tyzdna dostali sms s pozvankou ludia vo veku 37 a 36 rokov. V druhej 35 a 34. Do konca maja moja vcelicka asi nebude, zaciatkom juna snad ano.

No a najzaujimavejsie je ked niekto kaze vodu a pije vino. Mat rozhovor s panom profesorom, kde 75% odporuje tomu co diskuter obhajuje a zdielat ho len kvoli jednej ceresncike vyriesenej jedinou vetou... Ak by niekto v mojom okoli potreboval operaciu srdca, zelal by som si aky bol operater pan profesor. Ale vyjadrovat sa k respiracnemu virusu? Je to naozaj vhodne? Premorenie je stale najhorsie a najmenej humanne rieseni, kedze ludia su nedobrovolne nakazeni virusom a musia si ochorenim prejst, aby mali protilatky na velmi kratky cas. Zaroven ich vystavujeme riziku smrti ci trvaleho poskodenia zdravia. Odoberat tituly nie. Ale zacat urcenim toho, ci autor vobec pricetny a pokracovat v adekvatnej odborenej pomoci, to ano.
beardie
Redeemer
Redeemer

dakujem za komentar
jackb
Redeemer
Redeemer

nemas za co.
mna len zaujima, preco tym vedcom v CR vzdy vsetko vyjde uplne inak ako vo svete. a este viac, preco ich vystupy v rozhovoroch pre bulvar maju vyssiu hodnotu ako svetove vedecke periodika.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo biochemik? Kredibilný? Alebo nie?
Tutok:

Tvrdí niečo veľmi podobné tomu, čo tvrdí Medvedík. Dokonca by som povedal, že Medvedík odpočúval názory od neho, ale rozhovor je novšieho dáta, než Medvedíkov písaný naratív už pár mesiacov dozadu.

Ja som potrehol point: "Argument mojej babičky." Nikto nechce aby sa to stalo práve jemu alebo tomu jeho starému rodičovi.
Ja prosím o hlbšie zamyslenie sa nad touto pointou a čo z nej vyplýva.

//Zaujímavosť/postreh:
Včera dopoludnia ma cez prechod púšťala nejaká pani v strednom veku na dvojkovej oktávii. Bola v aute sama a mala respirátor. :hmm:
beardie
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 16 apr 2021, 11:21 datum - aktualne pocty hospitalizovanych - JIS - ventilator
16.3. - 3834 - 331 - 374
03.4. - 2590 - 244 - 338
16.4. - 1946 - 180 - 272

16.3. som pisal, ze k 1.5. ocakavam - <1000 - <75 - <80, som zvedavy ako velmi sa netrafim
beardie napísal: 01 máj 2021, 16:05 1.5. - 1241 - 131 - 189
21.5. - 576 - 58 - 83

podcenil som rychlost znizovania na JISkach a ventilatoroch, celkovy pocet je takmer polovicny z mojej predikcie pre 1.5. a menej ako polovicny z reality 1.5., zaujimave

kazdopadne, mam pocit, ze Matovic trepal nieco v zmysle, ze ked bude 750 (neviem ci denny narast pozitivnych, alebo pocet hospitalizovanych), tak si moze Sulik otvorit co chce
uz je co chce otvorene?

pocet hospitalizovanych je pod 750 uz minimalne tyzden (dnes 576) a pocet pozitivnych asi 3 tyzdne, mozno i dlhsie (dnes 138)
jackb
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal: 21 máj 2021, 12:32 Čo biochemik? Kredibilný? Alebo nie?
Tutok:

Tvrdí niečo veľmi podobné tomu, čo tvrdí Medvedík. Dokonca by som povedal, že Medvedík odpočúval názory od neho, ale rozhovor je novšieho dáta, než Medvedíkov písaný naratív už pár mesiacov dozadu.

Ja som potrehol point: "Argument mojej babičky." Nikto nechce aby sa to stalo práve jemu alebo tomu jeho starému rodičovi.
Ja prosím o hlbšie zamyslenie sa nad touto pointou a čo z nej vyplýva.
tento rozhovor sem uz dal beardie
od vtedy sa tu musime bavit o Kalifornii a Floride, lebo to bolo pouzite pre Reflex, ktory je tiez svojske medium a malo na titulke tu pani, ktora vykrikovala, ze druha vlna nebude, lebo virus vyrabaju v labaku.
preco na prevratnych ceskych zisteniach neexistuje vo svete ziadny konsenzus? Preco ostatnym vedcom vo svete vychadza nieco uplne ine?
beardie
Redeemer
Redeemer

bulvarne povedane - v Anglicku nema kto umierat, vsetci umreli minuly rok
The proportion of people dying in England fell in April to its lowest level since records began, figures from the Office for National Statistics show.
Just 851.2 people per 100,000 died last month, the lowest figure since the ONS started recording mortality rates in 2001.
In contrast, at the height of the first wave pandemic peak in April last year, death rates were 1,859 per 100,000.
The latest figures show that 38,899 people died in April, 6.1 per cent fewer than the five-year average.
https://archive.is/DkEwQ

odborne sa tomu hovori mortality displacement

z rovnakeho clanku o indickej mutacii
Although there are localised hotspots where the Indian variant is spreading, it is not leading to rising case numbers overall, according to King's data which tends to be a more up-to-date measure of the state of the pandemic than other figures.
jackb
Redeemer
Redeemer

Tak na tej dlzke imunity po prekonani sa nezhodnu s Cechmi ani len Slovaci.
https://dennikn.sk/2397791/na-imunitu-p ... /?ref=tema

Na druhu stranu sa velmi tesim, ze pokial bola pred polrokom tu na fote "excess mortalily obycajna medialna hysteria", dnes uz je fakt, ze zomrelo tak vela ludi, ze ich teraz zomiera vyrazne menej. pevne verim, ze tam skonci aj premorovanie - teda niektori obhajovali ciri blud no uvedomili si svoju chybu aj ked to otvorene priznat nemozu
beardie
Redeemer
Redeemer

ja som zase presvedceny, ze celkovy pocet umrti v rokoch 2020+2021 bude velmi podobny rokom 2018+2019
jackb
Redeemer
Redeemer

dobre, tak ked stale plati, ze spravy o excess mortality boli len medialnou hysteriou, ako si vysvetlujes ze "v Anglicku (a vo Svedsku) nema kto umierat, vsetci umreli minuly rok"?
beardie
Redeemer
Redeemer

ze o co sa minuly rok mortalita zvysila, o to sa +- tento rok znizila

P.S.: Brazinova je ta od realneho sveta odtrhnuta pani, ktora "radila" v narodnej komisii
jackb
Redeemer
Redeemer

pockaj, ved si branil, ze nestupla. ze to len media blbnu. tak ako sa tento rok mohla znizit? niektore z tych tvrdeni je nepravdive.

ano, odtrhnuta od reality lebo je v konsenze so svetovou vedeckou obcou na rozdiel od prikladu trochu vedcov z CR.
beardie
Redeemer
Redeemer

ale stupla, ale nijak masivne, hlavne v krajinach, kde bolo premorenie bezne :)
ohrozene skupiny, ktore zomreli minuly rok, uz nemozu zomriet znova

pani Brazinova este v marci splietala o lockdownoch, v dobe, kedy masivne klesali pocty nakazenych a chorych, je mimo
jackb
Redeemer
Redeemer

ja mam niekedy pocit, ako by som si pisal s Alien Guy z History Channel. Za prakticky vsetko moze "premorenie".
ano, nemozu. a to je tragedia.

a opat sme sa vratili k "masivnemu poklesu" ked posledny peak so 102 mrtvymi bol 12. marca.
beardie
Redeemer
Redeemer

musis reagovat na to, co pisem
takze znova - pocty nakazenych a chorych klesali v marci masivne, na zaciatku marca 2438, na konci marca 1272
specialne pre teba dalsie data:
1.3. pocet hospitalizacii 3836
31.3. pocet hospitalizacii 2844

reaguj na to, co pisem, alebo sa neobtazuj
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Počet úmrtí na Slovensku v januári zlomil ďalší smutný rekord, zomrelo o 68 % viac ľudí ako predošlé roky

https://bit.ly/3yuthZ3

Zdroj - Štatistický úrad.
beardie
Redeemer
Redeemer

len tak informativne, manzelku uz mas zaockovanu?
Napísať odpoveď