jackb napísal: 09 aug 2021, 0:24
tak v poriadku.
v telefone mame Test and Trace appku. Ta nema ani moje NHS ID. Len cez BT pinguje ine telefony, ktore ju maju. Okrem toho ma QC kod reader na check-in to prevadzok a inych interierov. Ten som pouzil par krat, ked som musel osobne do kancelarie, alebo neskor do interiru restiky.
V zime sme sa zobudili na nofitikaciu, ze sme boli v blizkom kontakte s nikym, kto sa dal testovat, lebo mal priznaky a mali by sme cim skor zabookovat test. A uz nam to odpocitavalo pat dni izolacie.
dost realna situacia:
- typek (clovek A) pride do restauracie, spravi check-in cez T&T appku
- pocas jeho navstevy pride niekto dalsi (clovek B), kto bude nasledne oznaceny za pozitivne testovaneho (aj ked nemusi byt chory, kedze u neho choroba nikdy neprepukla, ale B ide do karanteny)
- nas clovek A dostane cez appku notifikaciu, ze bol v miestnosti s clovekom B a ma za ulohu spravit si covid test
- cloveku A vyjde covid test pozitivne, pretoze na jeho sliznici je RNA virusu
- clovek A ide povinne do karanteny
- u cloveka A choroba neprepukla
- s clovekom A aj B boli v domacnosti viaceri ludia, ktori museli byt taktiez karantenovany
- u nikoho z nich choroba neprepukla
- sumar: izolovali sme 8 ludi minimalne na 5 dni, pricom 2 z nich boli pozitivne testovani, nikto z nich neochorel
takto nejak to funguje?
funguje to rovnako aj pripade, ze su vsetci akteri plne zaockovani + mesiac po podani druhej davky?
tvoj nazor presne na tieto casti som poznal aj pred postovanim linku.
vezmime si to poporade:
- ucelom testu je detekovat vo vzorke RNA virusu, ale nehovori, ci je clovek chory alebo nie (ze tak test funguje uz si akceptoval)
- UK tvrdia, ze vsetci pozitivne testovani su chori
- Iri tvrdia, ze vsetci pozitivne testovani su pozitivne testovani
teraz na 5 sekund nerozmyslaj ako ovca, ale zamysli sa a uprimne mi odpovedz
- je pozitivne testovany automaticky chory?
chcem ano / nie, nic ine
predpokladam, ze napises nie, to je celkom vhodne
nikto od teba necaka, ze budes aktivne vystupovat proti nariadeniam, ale akceptovat, ze sa nezakladaju na pravde a sleduje sa tym iny ciel (napriklad izolovat potencialnych prenasacov), to by si snad mohol
alebo?
v poriadku. ked teda k lekarovi taky pozitivne testovany pojde, co ten jeho obovodak urobi? urobi mu dalsit test. a teraz: co je lacnejsie: skafander a komplet dezifekcia ordinacie a cakarne, alebo nechat cloveka pat dni doma?
obvodak nema co testovat cloveka testom, ma ho vysetrit, to je dovod, kvoli ktoremu sa k obvodakovi chodi
nemusi byt medialne znama osoba. staci, ze na tvrdeniach odbornika je vedecky konsenzus.
konsenzus urcite nie je, momentalne su len respektovani ti hlucnejsi
kde sa to v tych zubaroch a onkologoch berie: povedat, ze virolog nema pravdu.
ludia su omylni a radi idu s davom
potrebuju vodcu, ktoremu odovzdaju opraty svojho zivota, minimum ludi je ochotnych stat si za svojim, aj ked je ten nazor nekonformny a v opozicii voci vacsine
citacia vyssie. co urobi obvodak, aby overil vysledky pozitivneho testu?
cloveka vysetri
v predcovidovej dobe s tym problem nebol, teraz sa z toho stalo zrazu nieco nestandardne
ano, ale v akej miere prezivaju? to je opat ta otazka ci dokaze imunitny system opatovne vytvorit dost protilatok ked uz bol vystaveny velkej zatazi.
v dostatocnej
tocime sa kruhoch. ak je tvrdenie A pravda, preco na to nie konsenzus? v linku sa pise v casti Evolution aj to, ze ked nastane chyba, virus je smrtenejsi a velmi casto sa nove mutacie lepsie "skryvaju" pred imunitnym systemom alebo antivirotikami. co z toho hovori, ze zo SARS-CoV-2 sa stane banalita?
je to logicky vyvoj a evolucny dosledok
virus nechce hostitela zabit, chce sa len co najviac rozreplikovat
virus ma len 3 moznosti:
- zostat rovnako nakazlivy
- mutovat do menej zhubnych variantov
- zomriet
evolucia hovori, ze virus sa bude snazit o to druhe, aby nakazil co najviac ludi, lebo to prve je len kratkodobe a pocet potencialnych hostitelov sa vycerpa, to tretie je jasne
samozrejme, v pripade napriklad MERSu a podobne boli virusy take silne, ze svojich hostitelov zabijali a zaroven bol priebeh choroby silne symptomaticky, takze sme zasiahnutych vedeli odlisit a vyclenit z populacie
ak sa ale SARS2 siri aj od asymptomatikov a hlavne od ludi s priznakmi nadchy, ktore nikto nepovazuje za nic znicujuce, bude sa sirit v populacii uz navzdy
nemam zaujem sa opat natahovat o vyzname napisaneho. moj nazor je jasny: povedal "ked" vo vyzname "ak". tvoj je iny a este ti zapada do narativu. fajn.
ja vidim, ze napisal ked vo vyzname ked, to je tam totiz napisane
akokolvek prekrucovat slova slavneho profesora je nanajvys nevhodne
infektolog s praxou s riesenia endemickych (lokalne ohranicnych) epidemii ifekcnych chorob.
ano, hovorim, ze nie je epidemiolog, lebo to nema vystudovane, co je pre teba to jedine dolezite, alebo?
ta namorna hranica Floridy je teda kde?
ale ze tych Kubancov teda prichadza...
co ti neockovantelni? uz vies ako ich zachranis? pytam sa na to uz v 6. poste po sebe a neprestanem, kym mi neodpovies