Banálne/triviálne otázky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Banálne/triviálne otázky

Príspevok od používateľa gogo956 »

plechovky, konzervy, plastove flase, podla vedeckych vyskumov vsetky tieto materialy vylucuju do potravin rozne chemicke latky, napr endokrinne disruptory, takze osobne sa snazim tejto forme balenia vyhybat, aj ked nie 100percentne.

ephramko
"chcem platiť čo najmenej a potom svoj odpad chodím vydrbávať k cudzím ľuďom"
toto sa robi aj na sidliskach, preto ich zvyknu mavat oplotene a zamknute. U nas som uz parkrat videl ze nejake cudzi clovek vytiahol z auta obrovske vrece odpadu a hodil ho k nam do kontajnera.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

neviem ako sa v praxi lisi cistenie flias od piva od tych na mlieko, ale tu sa mlieko, ci ovocne stavy vo vratnych flasiach od mliekara pretlacaju ako zeleny sposob. mlieko, ak nie je trvanlive, tak sa predava v plastovych "bandaskach" ako aj niektore ovocne stavy. takze dostat mlieko a dzus od mliekara redukuje plast a do krabice na recyklovanie ide len alobalova vrchnak flase. no umyvanie tych flias na miste opatovneho plnenia uz nikto nepripomina.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

ephramko napísal: 22 aug 2021, 11:11 U nás už sú aj automaty na pet/plechovky a zatiaľ to funguje tak, že automat nemusí rozpoznávať "podporovanú značku" a proste to len vcucne, zlisuje, rozreže a vám to dá lístok, že ste prispeli k zelenšej planéte a vysadia za to stromy.
Tato vymoženosť je konkretne kde? Mame totiž doma niekolko vriec naplnenych plechovkami a rad by som vysadil nejaky ten les :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

wladas napísal: 22 aug 2021, 11:47 Cistenie flias je naklad pivovaru.
Tak áno, ale keď som pivovar a do supermarketu dodám 100 bedničiek zelených fliaš, tak nie je jedno, že mi vrátia 100 bedničiek zelených fliaš rovnakého tvaru aj keď od rôznych značiek? Dôležitá je farba skla a tvar. Nie to akú to má etiketu, ktorú aj tak umyjem.
retkvic napísal: 22 aug 2021, 12:03 Tato vymoženosť je konkretne kde? Mame totiž doma niekolko vriec naplnenych plechovkami a rad by som vysadil nejaky ten les :)
Tesco a Lidl sa už pripravujú na nový rok a dávajú tie automaty do supermarketov. Je to väčšinou vedľa automatu na sklo.

gogo956 napísal: 22 aug 2021, 11:50 toto sa robi aj na sidliskach, preto ich zvyknu mavat oplotene a zamknute. U nas som uz parkrat videl ze nejake cudzi clovek vytiahol z auta obrovske vrece odpadu a hodil ho k nam do kontajnera.
U nás je to prázdne len 1 deň po vývoze. Potom ja, čo mám kontajner hneď pri vchode, musím chodiť 200m k ďalšim bytovkám. Navyše je to mätúce, lebo teraz sa každý typ odpadu vyváža v iný deň...takže si neviem zapamätať, kedy sa čo vyváža, aby som vedel, kedy budem mať pri byte prázdny kontajner a nemusím to ísť hádzať inam.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Fľaše sa triedia, lebo každý výrobca od obchodov vykupuje späť iba svoje fľaše. Každý výrobca môže totiž mať iné rozmery fliaš, na ktoré má nastavené svoje linky. A stačí rozdiel pár milimetrov a zbytočne to výrobcovi zablokuje výrobnú linku, vzniká rozbitnosť atď...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

ja to chapem zo strany vyrobcu, aj zo strany obchodu, akurat ma teda serie ze si nikdo neda tu namahu aby to vymyslel trocha lepsie. preco nemoze zber vratnych flasi riesit jedna firma (stat kludne), ktory to bude zbierat z obchodov, umyvat a nasledne ponukat vyrobcom naspat?

ide o to ze ak niekto rozumne uvazuje tak sa na problem bude pozerat zo strany zakaznika, nie zo strany vyrobcu, pretoze zakaznika potrebuje presvedcit aby tie flase vracal.

k pet flasiam. my uz viac menej plastove flase neprodukujeme, jediny hriesnik v rodine som bol ja co mal obcas potrebu si dat nejaky colovy napoj, ale par mesiacov dozadu sme objavili pepsi sirupy a hej, mozno ta chut nie je uplne taka, ale ked si predstavim ze ta jedna sirupova flasa usetri cca 20 PET flasi tak mi to za to stoji.
pozitivum skor vidim v tom ze by to mohlo bezdomovcov alebo zobrakov presvedcit aby chodili a zbierali flase zo zeme a odvazali ich do zberu. ked niekedy vidim tych ludi s nakupnymi kosikmi plnymi papiera ci zeleza ako idu cez pol mesta kvoli par euram, tak si nemozem pomoct predstavovat si ze na ulici uz neuvidim jedinu PET flasu na zemi.
pamatam v berline ked sme boli tak sa mi tu flasu snazili obcas vytrhnut z ruky pomaly aby ju mohli ist vratit.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ono tie pet flase na zemi vonku su skoro vzdy/aspon co vidim/ uz pokrcene, poslapane a take ich myslim vykupovat nebudu, iba v povodnom stave
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

Nemyslim si ze bude tak zalezat na povodnom stave. Nepredpokladam ze do nich budu znova davat napoje.
Len pre info som bol davnejsie na exkurzii v zberni odpadov. A tam to jednoducho lisuju do velkych boxov a dalej predavaju.
Vybrané plasty se prodávají pro další využití. Cena se liší dle druhu plastu a aktuálního trhu od 400 Kč/t (nápojové kartony) až po 8 000 Kč/t za PET lahve v některých barvách. Tyto plasty se lisují do balíků a odváží dalším zpracovatelům k materiálovému zpracování, ti jsou dalším článkem ve zpracování plastů. Plasty se melou, drtí, čistí a dále ve formě vloček či granulátu prodávají výrobcům, které je používají do výrobků z recyklovaných plastů. Cena za hliníkové plechovky je kolem 14 000 Kč/t záleží na čistotě hliníku
brm
Darca
Darca

tuti... podľa ministerstva životného prostredia musia byť nepokrčené, s vrchnákom (čo budú robiť zberatelia vrchnákov?) aj s čitateľným EAN kódom - číže s pôvodnou etiketou.
https://www.minzp.sk/zalohovanie/najcas ... tazky.html
Budú sa zálohované obaly môcť vracať skrčené?
Zálohované obaly budú vratné na odberné miesto nestlačené, spolu s vrchnákom. Je potrebné dbať, aby na nich ostal čitateľný čiarový kód.
To čo popisuješ je spracovanie plastov zo žltých kontajnerov...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Zrejme ide aj o to, aby sa nevracali stare flase, za ktore nebola zaplatena zaloha. Takze tie v prirode pekne krasne ostanu :)
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Zálohované obaly budú vratné na odberné miesto nestlačené" - takže sa bude voziť vzduch...
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Možno aj v tejto téme nájdete odpovede na otázky triedite-odpad-t71228.html
brm
Darca
Darca

Všetky výrobky v zálohovaných obaloch dostanú nové EAN kódy, čiže stroj by mal rozoznať starý nezálohovaný obal od nového zálohovaného obalu. Ešte som zvedavý, ako to bude fungovať na začiatku roka, keď sa na trh budú uvádzať výrobky v zálohovaných obaloch, ale na pultoch budú ešte staré zásoby v nezálohovaných obaloch.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Otazka:
Vifonkove/ramen instantne rezance sa vyrabaju tak, ze sa ponoria do rozpaleneho oleja aby sa z nich dostala vllhkost.

Ako robia to, ze potom niesu nasiaknute olejom a sucasne niesu zhorene?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Moj tip. Vyprazanie vysusuje veci tak, ze rozpaleny olej premeni vodu v jedle na paru a ta sa zacne tlacit z jedla von a vychada na povrch oleja. Tato para zaroven tlaci olej prec z jedla, teda pokial para unika, olej sa do jedla nedostane. Olej zacne do jedla prenikat az ked je vsetka para prec a nic olej prec netlaci. Finta teda bude vyprazat tie rezance len na kratky cas, aby sa odparila voda a potom ich vytiahnut skor nez zacne olej posobit dalej.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Domaca Vifonka

Tieto inst polievky su chutovo niekedy celkom ok, ale z vyzivoveho hladiska je to odpad.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

gogo956 napísal: 25 aug 2021, 10:52 Tieto inst polievky su chutovo niekedy celkom ok, ale z vyzivoveho hladiska je to odpad.
Video pozriem, ten kanal poznam (su tam zaujimave veci o Cine a ich kuchyni, pritom tam nemiesa politiku).

Ano na vifonkach som prezil internat :D a mozem povedat, ze niektore naozacj chutili velmi velmi podobne ako skutocny ramen (tu vifonkovu chut romu dava bio-raw morska riasa).
gogo956
Redeemer
Redeemer

harrison314

ked si to clovek da ako zaklad a nasledne tam doda aj kvalitnejsie suroviny tak to moze byt realtivne ok, ale tie chcemicke prisady su tam stale a dlhodobo to jest zdrave nebude
zdravotnik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa zdravotnik »

Úplna blbosť... ale ako sa postupuje pri hypotéke?
Najskôr si vyberiem nehnuteľnosť alebo kontaktujem banku, aby som prišiel na to, koľko môžem maximálne na hypotéku čerpať? Následne si vyberám teda nehnuteľnosti, ktoré pripadajú v úvahu (predschválená výška hypotéky)?
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Je to trochu zacarovany kruh. Aby si zistil ci dostanes hypoteku, musis mat vybratu nehnutelnost. Nasledne spravi banka tvoj screening, odhad hodnoty nehnutelnosti a (ne-)predschvali ti hypoteku. Avsak moze sa stat, hlavne v dnesnej dobe, ze kym ti banka predschvali uver, nehnutelnost kupi niekto iny. Na to obvykle sluzi rezervacna kaucia (radovo 2-5% z kupnej cenu), ktoru skladas predavajucemu/realitke. Ta je ale obvykle nevratna (alebo je vysoky storno poplatok), takze v pripade, ze hypoteku nedostanes, tak mas smolu.

Moja rada je neplatit rezervacnu kauciu, kym nemas predschvalenu hypoteku. Proces predschvalenia nie je nicim zavazny a mozes si nechat spravit odhad aj na viac nehnutelnosti. Kdezto ak uz raz zaplatis rezervacnu kauciu, si viazany konkretnu nehnutelnost kupit a ked ta banka odmietne, zrazu si v patovej situacii.
Napísať odpoveď