Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa wladas »

Zas tie tvoje premudrele nazory heker...nie ze by si nemal pravdu ale troska to prehanas.
Ano. Premiove znacky maju premiovy servis, prekvapene.
Ano, multipla je dedkovske auto. Ale kolega, co davnejsie predaval bazarovky a preslo mu rukami niekolko sto roznych aut a aj sam vystriedal niekolko desiatok aut, tak vlastni dve multiply faceliftove a neda na ne dopustit. Po dizajnovej stranke mozno katastrofa ale motor drziak, komfortne a user friendly (ako to prelozit?).

K teme. Nie, nebude nutnost opravy v autorizaku ale v certifikovanom servise. To znamena v klasickom servise ktory ma na to papiere. To by bolo uplne na hlavu padnute ak by to bolo len v autorizaku. Chudobna slovac by nemala za chvilu na com jazdit. Ak by Jozko Mrkvicka z Hornej Dolnej roztrepal vlastnou vinou 20r auto s bazarovou cenou 2000€ tak by ho mohol rovno hodit do srotu. Za cenu v autorizaku by si kupil dve dalsie.
Pointa je aby si to ludia nerobili doma a to ma aj logiku.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dakujem wladas za reakciu. Radsej si vsak pockam na reakciu a vysvetlenie od starehosomara.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

wladas napísal: 19 feb 2021, 17:19 Zas tie tvoje premudrele nazory heker...nie ze by si nemal pravdu ale troska to prehanas.
neprehana, keby tam somarik ten post nenapisal, tak by to malo uplne rovnaku informacnu hodnotu ako ten zvast, co tam zavesil, po obsahovej stranke cista nula
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

S mojim hlavným autom jazdím do BMW Trenčín a dielňa je naozaj pekná, prístup zamestnancov ale otrasný.

Tento zákon mal byť ale pre všetkých, teda aj tu pre kolegu s Multiplou, čo je maximálna sprostosť. Aj keby bola sto percentná pravda že autorizáky sú kvalitnejšie, tak sú hlavne nehorázne drahé a na 20 ročné auto naozaj nepotrebuješ autorizák a si mu schopný odpustiť že nebude fungovať ako nové. A nepotrebuješ vymeniť brzdy v čistej dielni .
Napr niekto kto má Kiu za 3 000 v slušnom stave, zrazí srnu, ľahko si poškodí iba masku a nárazník ale aktivujú sa mu airbagy tak prišiel o všetko. Pretože takto by ho len airbagy stály 3000 v autorizáku, namiesto 300 eur od poliaka a to nehovorím o novej jednotke ktorá by tiež vyšla niekoľkonásobne drahšie.
+ úplne zbytočná ďalšia technická kontrola či bolo auto opravené správne a ludia by sa mohli zas iba zbytocne stresovat ci nebude opravovane znova.
Tym pádom by sa určite poriadne zdvili aj ceny PZP.

O prácu prídu tisícky živnostníkov automechanikov, ľudí čo opravovali popri inej práci, bazárnikov, ľudia budú mať menej peňazí...
Na tomto absolútne nikto nebenefituje okrem autorizákov. Príde mi to ako že hŕstka vplyvných autorizákov si špinavo presadila zákon.
Kto chce chodiť do autorizáku ten tam chodí.
Ale ak máš auto v štvrtinovej hodnote nového tak to naozaj nemá zmysel aby ti menil brzdy autorizák.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"hlavne je to o ludoch" - veľká pravda.
Niektoré značky si zrejme kvalitu strážia, niektoré menej.
Je to aj o plate možno - hodne šikovní mechanici sa urobia sami pre seba.
S tým starým krámom nechodím do autorizáku, no predchádzajúci majiteľ chodil. Viacero vecí zaplatil a spravili zle alebo nevymenili vôbec. Mesto pochopiteľne uviesť nemienim.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

je pravda, ze nie vsetky autorizaky su dobre. staci si prejst fanklubove weby kde su presne popisane akym sa vyhnut a ake su super. Ford ma napr. horsi servis na vychode a najlepsi v TN kam chodia z polovice Slovenska.

Plati to o vsetkych servisoch, nielen autorizakoch. Avsak vymenit naraznik, kapotu, okuliare, svetla, chladice dokaze kazdy zrucnejsi clovek aj na dvore s poloprofi nastrojmi a nevidim dovod preco to preplacat v autorizaku.

Pri vymene airbagov by som to pochopil, aj ked aj to som uz robil sam na 3 autach a nikde nebol ziadny problem. Vsetko je to plug&play system, problem byva len reset airbag RJ/modulu alebo ho rovno vymenit za nejaky z anglicaka atd.

Kazdopadne ten zakon je presne kladivo na starsie auta a na garazmajstrov za vidinou zvysenia predaja novych aut :/
wladas
Redeemer
Redeemer

To urcite. Ludia so starymi sunkami mavnu prutikom a len tak si kupia funglovku.
Nove auto je tesne v zavese za hypo vo vyske mesacnej splatky (leasing) a to si priemerna chudobna slovac nema sancu dovolit.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

vsak prave..
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zrejme je málo exekúcií...
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim sice sa to nedeje casto, mne osobne sa to stalo len raz ze mi v zime v poriadnych uplne vystavilo bateriu a nemohol som nastartovat a otravoval som ludi po ulici ci mi to nenahodia. Podotykam ze islo o starsiu bateriu takze prva otazka znie:
1. Moze sa nieco podobne udiat aj pri novej
2. Mam v plane si kupit akumulator (presne pomenovanie zariadenia nepoznam) ktory si dobijem doma, hodim do kufra a v pripade ze nenastartujem kvoli zime si pomozem daným akumulutarom. LENZE samotny akumulator je bateria ako aj bateria v aute ze? Cize teoreticky by vysoke zimy by mali "vyzrat" aj ten externy akumulator. Takze aky ma zmysel si to kupovat? Dakujem

[size=95]Autoeditácia príspevku po 9 min 47 sek:[/size]
Este sa vratim k tomu pripafe hore ako som nemohol nastartovat auto z dovodu vybitej baterie. Zastavil ochotny pan ze mi pomoze. Postupoval som podla tohto navodu ktory sa docitate na viacerych weboch:

https://www.autodielygafa.sk/blogs/star ... OjEALw_wcB

Cerveny na plus nabiteho, nasledne na plus vybiteho. Cierny na minus nabiteho a cierny na KOSTRU vybiteho. Cakali sme asi desat minut a nic. Týpek uz mal nervy. V tom prisiel jeden chlapik a z kostry vybitého auta to napojil priamo do baterie a auto okamzite nastartovala a startuje dodnes.

Preco to spravil? A preco sa v navodoch a dokonca aj v navode ktory som dostal od predajcu ze minusovy cierny kabel musi byt na kostre.

Moc dik za reakcie.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Pri novej batérii sa ti môže stať, ak odstavíš auto a necháš zapnuté rádio alebo svetlá celú noc - alebo ak máš v aute chybný alternátor, ktorý počas jazdy nedobíja. V zime čím staršia batéria, tým sa snaž robiť dlhšie trate, aby sa stíhala baterka dobíjať počas jazdy - nie 5min jazdy, ale aspoň 20-30min - a nie raz do mesiaca.

Ak máš s autom prístup k elektrickej zásuvke, radšej si kúp klasickú nabíjačku na autobatérie a preventívne ju pred začiatkom každej zimy dobi. Prípadne vyberieš baterku z auta a vezmeš dobiť domov. Ľudia na weboch si celkom chvália tú lidlovku.

Čo sa týka mínusu - mne bolo povedané, že ak dám na mínus vybitej batérie (káble alebo nabíjačku), môže sa poškodiť systém rekuperácie a štart-stopu v aute - ale niekde sa myslím spomína aj hrozba iskier a možného požiaru. Na starej jednotkovej Fabii som však furt dával na mínus vybitej a nikdy nebol žiadny problém. Problém so štartovaním cez káble môže byť, ak máš v aute silnú baterku (zvyčajne dízle) a snaží sa ťa naštartovať nejaká benzínová kosačka so slabou baterkou. Vtedy to môže dlhšie trvať, prípadne "kosačka" by mala trochu poturovať motor.

Ale určite sa tu ozvú ešte väčší odborníci! :)
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Mozno by ti pomohlo nieco taketo https://www.xiaomimarket.cz/xiaomi-70-m ... ni-baterie

Pisu ze maximalny prud je az 600A, co by malo bohate stacit na nahodenie dnesnych motorcekov (pokial nemas 5.8 HEMI).

A propos, auto by nemalo mat vyssie samovybijanie ako 30mA, co pri velmi rychlom prepocte robi vybitie po 80 dnoch pri zdravej baterii co ma kapacitu 60Ah. Akurat treba ratat, ze studeny start cucne kludne aj stvrtinu kapacity.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokaiľ nie je akumulátor "do mŕtva", malo by.
Letetckí modelári vedia štartnúť motor auta s vytlčenomu "baterkou" pomocou LI-POL aku. Lepšie mávajú schopnosť dať po krátku dobu prúd až 60-násobný voči svojej kapacite.
TK1991
Star
Star

Zdravim, kupil som Passat cc 1.8 TSI 2008. Nie je v nom uzivatelska prirucka. Existuje nejaka moznost ako sa k tomu dostat? Stiahnut to? Len tak pre pripad ze chcem menit poistky. Pripadne akym sposobom sa k danym informaciam dostanu mechanici v servise? Dik
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

heker
Redeemer
Redeemer

Na VW je ELSA program, tam su servisne postupy. Poistky maju zoznam ked otvoris poistkovu skrinu, tak na tom plaste na vnutornej strane su cisla poistiek aj s nemeckym popisom na aky ucel sluzia. Cize si tam mechanik najde radio, zisti cislo poistky (napriklad 34) a poistku cislo 34 vymeni podla schemy, ktora je tam. Alebo otvorit Google, napisat typ auta + uzivatelska prirucka a na dakom VW klube sa uz odkaz najde.
TK1991
Star
Star

Zdravim
Preco su autobaterie tak velke ked maju mozno len 3x vacsiu kapacitu ako powerbanky? Teda aspon ak ma neklamu moje vypocty.
Bezna powerbanka ma 20 000mAh = 20Ah.
Bezna autobateria ma 60-70Ah.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Tipujem, ze rozdiel je v tom, kolko je schopna taka baterka dat amperov pri starte.
wladas
Redeemer
Redeemer

Dolezita je nielen kapacita ale vybijaci prud.
A hlavne sa nedaju porovnavat autobaterie s lipolymerovymi/litiovymi baterkami.
heker
Redeemer
Redeemer

Vybijaci prud alebo si myslel startovaci prud?
Napísať odpoveď