Triedite odpad?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Triedite odpad?

Áno poctivo triedim všetok odpad
43
37%
Snažím sa to sem-tam dodržiavať
51
44%
Netriedim / je mi to jedno / je to zbytočné
23
20%

Celkom hlasov: 117

mLuks
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Triedite odpad?

Príspevok od používateľa mLuks »

Dreamer, ty si presne typ človeka čo za všetkým vidí katastrofické scenáre, ešte len dačo prečíta a už vidí jak to nebude fungovať, jak to nebude dobré atď. Mať tvoj pohľad na svet, tak ráno vstávam s depresiami.
Ludia vzdy hladali sposoby, ako obchadzat zakony, 2.5l flase koly som uz videl, to nebude tak velky rozdiel, tiez si myslim, ze sa budu vyrabat a viac kupovat aj 3.1l+ sudky piva a tie budu ludia nosit do prirody a kedze budu velke, nebude sa mnohym chciet ich nosit domov, vlastne sa zrejme budu kupovat namiesto sixpack-ov, tie maju spolu 6x0.5=3.0l, takze spravia 3.1l sudok - a co si kupi clovek, sixpack, za ktory doplati 6x15 centov a ktore bude musiet odniest spat do obchodu, alebo 3.1l sudok, o 80 centov lacnejsi?
Opýtal sa to aacid, pýtam sa to aj ja. Prečo by teraz výrobca mal kvôli zaprdenemu slovensku a jeho zákonu začať vyrábať 3,1/3,5l fľaše, sudky? Si fakt myslíš, že kvôli jednej krajine teraz začne výrobca prestavovať výrobné a plniace linky, zabezpečiť to logisticky aby daná výrobná várka išla len na slovenský trh? Myslíš, že to výrobcovi stojí za tie zvýšené náklady? Navyše, keď sa zákon dá úplne jednoducho upraviť novelou, ak by došlo k takému správaniu výrobcov?
kedze sa flase nemozu stlacat, kolko sa ich zmesti do jedneho automatu, tie budu stale plne
rovnako ako to funguje pri fľaškomatoch teraz, ak je plný príde ho obsluha z obchodu vyprázdniť aby ďalej mohol brať fľaše - thats all
ked niekto da 1€ za 0.5l vody, tak urcite nebude riesit 15 centov, chcelo to aspon 20 centov
ak dám 1€ za politorvu colu na pumpe, tak mi je jedno aj tých 0,20€, resp. mne nie, ale chápeš čo tým chcem povedať.
preco sa nezalohuje aj alkohol a mlieko?
možno to bude súvisieť s daňou, na mlieko je nižšia DPH a na alkohol zas špecialna daň z alkoholu...môj názor
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

aacid

Nikdy to nebude 100%, ale bolo to mozno 40%, teraz to bude 70%, pritom to mohlo byt 90%, tie cisla len hadam, ale ked uz maju byt bezni ludia nuteni nosit flase spat do obchodu, preco zakon necha inych ludi - casto alkoholikov, aby to robit nemuseli?

Vyrobcovia nemusia vyrabat nove obaly, sudkove obaly na pivo uz existuju, ludia to mozno len budu viac kupovat.
ale myslim ze sa to nerobi pretoze to nie je realne nejaky velky problem.
na tuzkove baterky mas kadetade specializovane zberne, ludia to casto vyhadzuju tam. rovnako na elektro odpad.
a v konecnom dosledku baterie a elektronicke zariadenia v komunalnom odpade az taky problem asi nie su, ked to vies vsetko vytriedit magnetom.
Tyka sa to triedenia odpadu, precitaj si ten prispevok od ephramko, ako pises, tak tuzkove baterie sa mozno niektori ludia naucili triedit - podobne ako plastove flase, ale kolko je to teraz, 60, 40, ci 20%? Problem su tie nestandardizovane baterie, ktore sa ani nedaju doma vybrat, hracky za par eur, tazke spotrebice ako mikrovlnka, kolko ludi vobec vie, kam ich odniest?

Inak ja to len nekritizujem, pisal som aj o vyhodach, len som poukazal na mozne nedostatky a tiez potencial, ktory samotne zalohovanie ma, ked uz na to budu vynalozene take naklady, budu existovat automaty a vsetko, preco robit vynimky a pod.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Lidl ma nove eco-friendly balenia pre zubne kefky, aj medzizubne a uz davnejsie som nad tym premyslal, preco sa nepredavaju nejake srubovacie kefky, pretoze menit by stacilo iba tu malu cast s kefkou, takze je tam asi 95% zbytocneho odpadu.

Hlavne ked to teraz prezentuju ako eco-friendly a v baleni medzizubnych kefiek je 10 plastovych paliciek.

Nasiel som tam "pouzite biologicky rozlozitelne materialy", to myslia aj tie plastove palicky a plastovu cast obalu?

Podobna otazka, preco sa takmer vsetky zubne pasty predavaju v samostatnych krabickach, je to zbytocny dvojity obal - inak prave Lidl zubne pasty sa predavaju samostatne, bez krabicky.

Este pridam k ekologickej teme, preco sa nepouzivaju rovnake, standardne farby pre triedenie odpadu, aspon v EU? Ked ludia cestuju, tak je velmi tazke triedit odpad, ked v niektorych krajinach pouzivaju ine farby.

Tiez chybaju nejake standardne velke farebne loga na obaloch, aj s napisom a tymi "bodkami" pre nevidiacich, hlavne pri plastoch su tie male loga, ale nie kazdy plast patri do kontajnera s plastami. V tomto nieco zacala Jednota, ale nevidel som ako to vyzera, hlavne je to tazko aplikovatelne bez jednotnych farieb, aspon v EU, idealne ale celosvetovo. Ak by boli tieto velke loga, tak by sa triedilo jednoduchsie, nebolo by nutne hladat a ucit sa co kam patri, zlty trojuholnik by siel do zlteho kontainera, modry do papiera (lebo ani kazdy papier nepatri do modreho kontainera) a pod.

Toto nepochopim, cely svet - a hlavne EU chce byt strasne eco-friendly, ale takto sa vytvara zbytocny odpad a casto cely kontainer skonci v zmesovom odpade, kvoli tomu, ze ludia nevedia, alebo nechcu ucit spravne triedit odpad, jednotne farebne loga nikomu v EU nenapadli, pritom by to podla mna velmi pomohlo, nikto by sa nemusel nic ucit, hladat, jednoducho by podla loga vyhodil zlty obal do zlteho kontainera, modry do modreho, cierny do cierneho, zvladli by to aj male deti.
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Teraz ked sa riesi to zalohovanie, tak ma napadla ina vec, ked mate doma smetnu nadobu cca 35l, tak pouzivate nejake specialne vrecia na odpad, ktore potom vhadzujete do komunalu, alebo proste neriesite a hadzete do popelnice klasicke plastove vrecia? Myslim nejake papierove, alebo nejake rozlozitelne.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Špeciálne vrecia na bioodpad som prestal používať po tom, čo sa mi prvý krát jedno roztrhlo dole schodišťom.
Vrecia do nádoby na smeti dávame štandardé a zvyknem (...zmiešaný odpad) vysypať do príslušného kontajnera a ten igelit vhodiť do kontajnera na plasty.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

komunalny odpad davame do klasicky plastovych vriec.
na bioodpad rozdavaju specialne rozlozitelne sacky. hned na zaciatku nam povedali ze treba na ne davat pozor ze ich voda rozlozi.
ale kedze ta nadoba co rozdavali je z dvoch casti tak to nerobi problem. vonkajsiu nadobu mame vonku, tu vnutornu mame na linke a v nej ten biosacok. ked sa naplni tak zoberiem vnutornu nadobu aj so sackom von a tam ho len prehodim do tej vonkajsej.
Napísať odpoveď