Ja moc FB nevyužívam, ale mal som pár telefonátov či mi funguje alebo niewladas napísal: 05 okt 2021, 10:21 Na chvilu sa vypne FB a ludia uz panikaria s katastrofickym scenarom![]()
Banálne/triviálne otázky
-
Daniel9911
Professional
Re: Banálne/triviálne otázky
co je to FB?.....wladas napísal: 05 okt 2021, 10:21 Na chvilu sa vypne FB a ludia uz panikaria s katastrofickym scenarom![]()
Ale je pravda ze aj ja casto navstevujem niektore fora, napr aj hojko.
Taka je doba, ze vsetko je stale viacej digitalne, ktovie kde to skonci.
Nemecke elektrarne sa vypinaju az koncom roka-januar.harrison314 napísal: 05 okt 2021, 10:49No netreba zabudat, ze bez elektriny by to bolo horsie. A k tomu po vypnuti nemckych elektrarni a vykyvoch sme nemali tiez daleko.
Kriticka situacia v januari sposobila porucha v Chorvatsku.
Vypadky v buducnosti su v podstate iste.
Autoeditácia príspevku po 1 deň 23 hod 5 min 7 sek:
Preco sa sladke ku kave hodi ale k pivu nie?
Obe su predsa horke.
asi to nebude horkostou. zaujimava otazka. ale do piva si tiez nikto cukor nesype. aj ked mas sladsie piva, tmave belgicke, skoro karamelove. k takym sa mozno hodi aj sladke.
káva prakticky sacharidy neobsahuje preto sa sladke k nej mnohym hodi. Ale pivo obsahuje sacharidov pomerne dost, takze aj ked je horke, tak vacsina ludi k nemu sladke nechce. Dokonca tie karamelove tmave piva su castokrat doslova sacharidovymi bombami.
To nema logiku. K obedu/vecery je pivo ideal 
Ale určite nie k sladkej večeri/obedu.. 
Nebude to trochu aj o teplote? Napr. ku cokolade by som si nedal ani pohar studenej vody, ku obedu ano. Ku cokolade sa hodia teple napoje - caj, kava, varene vino. Teply napoj pomoze topeniu cokolady a ta sa lepsie rozleje v ustach.
tak ale to je konkretne cokolada.
taky nejaky kolacik ci zakusok ked si objednas tak si k nemu das das kavu, malinovku alebo sladeny syteny napoj.
naopak pivo by som si k tomu nedal. k pivu sa mi vyslovene hodia slane veci (u ktorych mi je to ale zase jedno aky napoj mam)
taky nejaky kolacik ci zakusok ked si objednas tak si k nemu das das kavu, malinovku alebo sladeny syteny napoj.
naopak pivo by som si k tomu nedal. k pivu sa mi vyslovene hodia slane veci (u ktorych mi je to ale zase jedno aky napoj mam)
alkohol sposobuje zvysene vylucovanie draslika, horcika a sodika. V prirodzenej rastlinnej potrave sa nachadza dostatok draslika aj horcika ale velmi male mnozstva sodika. Preto sme evolucne tak vybaveny aby sme slanu chut hned lahko iddentifikovali a taketo jedla prioritizujeme. Akonahle vypijeme napoj ktor obsahuje alkohol, tak mozog vytvori automaticky tuzbu zjest nieco slane lebo chce pokryt buducu vyssiu stratu sodika. To je pricina tych slanych lupienkov,pagacikov, arasidov a pod na stole pri chlastackach.
Ako a prečo ľudia z východu hovoria "eura" miesto "eur"?
"Stojí to 23 eura", "Požičaj mi 7 eura"
Ja chápem, že tie nárečia majú nejaké korene, niekoľko desiatok (alebo stoviek) rokov staré, ale euro sa začalo v hovorovej reči používať menej ako 15 rokov dozadu. Prečo sa to "naučili zle"? Veď to ani nejde do úst.
Mne v princípe je to jedno, východniarčina sa mi páči, ale s "eura" sa stretávam aj na infolinkách, alebo pri formálnych rozhovoroch a trošku sa mi vtedy nožík otvára.
(Nepopulárny názor)
"Stojí to 23 eura", "Požičaj mi 7 eura"
Ja chápem, že tie nárečia majú nejaké korene, niekoľko desiatok (alebo stoviek) rokov staré, ale euro sa začalo v hovorovej reči používať menej ako 15 rokov dozadu. Prečo sa to "naučili zle"? Veď to ani nejde do úst.
Mne v princípe je to jedno, východniarčina sa mi páči, ale s "eura" sa stretávam aj na infolinkách, alebo pri formálnych rozhovoroch a trošku sa mi vtedy nožík otvára.
Hensym - doteraz aj v spravach verejnopravnej televizie sa casto pouziva "euro" bez sklonovania, rozni experti a ludia v rozhovoroch, nikto ich neopravi - potom 2, 3, 4 "eura" je spravne, taktiez 1 "euro" a kedze aj v mediach to niekto sklonuje a niekto nie, tak to potom bezni ludia nedokazu spravne sklonovat.
Inak casto ludia pouzivaju aj "eury", zamerne a myslim ze aj vedia, ze je to zle, je to taka divna moda.
V mediach sa casto rozprava nespisovne, napr. si spominam na hokej, hlavny moderator pouzival "Česi" a druhy pouzival "Češi", za toto moze zrejme Ceskoslovensko, kedze druhy vyraz je spisovny v cestine a cast Slovakov si to takto zapamatalo - tiez stale vela ludi sleduje filmy v cestine a tak si udrziavaju niektore nespravne vyrazy.
Inak casto ludia pouzivaju aj "eury", zamerne a myslim ze aj vedia, ze je to zle, je to taka divna moda.
V mediach sa casto rozprava nespisovne, napr. si spominam na hokej, hlavny moderator pouzival "Česi" a druhy pouzival "Češi", za toto moze zrejme Ceskoslovensko, kedze druhy vyraz je spisovny v cestine a cast Slovakov si to takto zapamatalo - tiez stale vela ludi sleduje filmy v cestine a tak si udrziavaju niektore nespravne vyrazy.
Tak keď niekto stále hrá fodbal s lobdou, nemôžeš čakať zázraky 
Dreamer: Samozrejme, že 2, 3, 4 sú "eurá", ale nie "eura". A áno, viem, že niekto vraví "eury", ale to je čisto blbý slang, tí ľudia vedia, že to je len v hovorovej reči. Na to som narážal, že na východe povedia často "39 eura" aj pri formálnom rozhovore.
Skloňovaním to nebude, až na pár výnimiek v nárečí vedia skloňovať takmer všetci na celkom slovensku.
Ak sa nemýlim, tak "euro" je podľa vzoru "auto" a neviem o tom, že by niekto vravel "na parkovisku stojí 39 auta". 
Skloňovaním to nebude, až na pár výnimiek v nárečí vedia skloňovať takmer všetci na celkom slovensku.
Ale su ludia, ktori si kupuju v dedinskych potravinach dva mlieka.
To je východniarske skloňovanie. Bežne sa s kamarátmi rozprávam, že niečo stojí 200 eura.... že sme dnes večer dali aj das 20 piva a podobne.... ale v práci alebo pri inej formálnej komunikácii sa automaticky preladím na 200 eur.
To je úplne rovnako ako keď telefonuješ niekde do BA a na druhom konci začuješ, že "neni som" a všetky pridružené tvary, na strednom slovensku zase spevavé "ďiťiňiľi". Každé nárečie má to svoje.
To je úplne rovnako ako keď telefonuješ niekde do BA a na druhom konci začuješ, že "neni som" a všetky pridružené tvary, na strednom slovensku zase spevavé "ďiťiňiľi". Každé nárečie má to svoje.
-
Mek
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Dve parky a dva piva -- mal som spolubyvajucich na intraku z vychodu
Kazdy ma nejake to svoje "narecia slovenskuo"...
V rodnom dome na vidieku blízko Košíc sa hovorilo prevažne nárečím a je fakt, že nie je ľahké sa toho potom v živote celkom zbaviť. Starí rodičia po slovensky mimo nárečia ani nevedeli a otec na tom tiež vlastne nie je lepšie.
Keď som prišiel na strednú školu z dediny, spolužiaci sa často smiali na niektorých výrazoch, ktoré som prebral a nie a nie sa ich odnaučiť. Však ešte aj teraz po tridsiatke keď už x rokov žijem mimo občas netrafím "dva" či "dve"
Alebo kadejaké iné kiksy, časté bolo napr. "idem do susedov" namiesto "idem k susedom".
A to som sa v mladosti poctivo snažil učiť sa slovenčinu a písal som diktáty relatívne obstojne, ale v takej obyčajnej neformálnej debate, na ktorú sa človek až tak nesústredí ľahko nejaké nárečie ujde.
Ale je fakt, že veľa ľudí čo vyrastali v takomto prostredí ani teraz po slovensky nevedia, dokonca ani keď opustia rodnú hrudu.
So sestrou máme taký zvyk, že keď sa stretneme, používame tie najbizarnejšie nárečové slová a rehoceme sa, že sme tak kedysi hovorievali
Keď som prišiel na strednú školu z dediny, spolužiaci sa často smiali na niektorých výrazoch, ktoré som prebral a nie a nie sa ich odnaučiť. Však ešte aj teraz po tridsiatke keď už x rokov žijem mimo občas netrafím "dva" či "dve"
A to som sa v mladosti poctivo snažil učiť sa slovenčinu a písal som diktáty relatívne obstojne, ale v takej obyčajnej neformálnej debate, na ktorú sa človek až tak nesústredí ľahko nejaké nárečie ujde.
Ale je fakt, že veľa ľudí čo vyrastali v takomto prostredí ani teraz po slovensky nevedia, dokonca ani keď opustia rodnú hrudu.
So sestrou máme taký zvyk, že keď sa stretneme, používame tie najbizarnejšie nárečové slová a rehoceme sa, že sme tak kedysi hovorievali
ja to poznam (foneticky) "fodbal z lobdu"ephramko napísal: 07 okt 2021, 20:13 Tak keď niekto stále hrá fodbal s lobdou, nemôžeš čakať zázraky![]()
-
zdravotnik
Light Professional
U nás je to podobne. Rovnako, aj keď si píšeme, tak držíme konverzáciu v "nárečí" Pochádzam z Oravy, takže mäkčene ešte aj na de,te,ne,leMuffi napísal: 08 okt 2021, 7:37 ...
So sestrou máme taký zvyk, že keď sa stretneme, používame tie najbizarnejšie nárečové slová a rehoceme sa, že sme tak kedysi hovorievali![]()