Banálne/triviálne otázky
Re: Banálne/triviálne otázky
Niekde som prehliadol 100-vku na diaľnici a namerali mi 114. Pokuta je 40 €. Hádam nepríde ešte pokuta aj zo spiatočnej cesty 
tak to je este v pohode
Vie niekto, prečo drobné spevavce zberajú špaky a niekam s tým odlietajú? Sú hladné? Misky s vtáčim zobom sa ani nedotkli. Hniezda asi v tomto období tiež nestavajú.
Stavebný materiál, cigarety vypúšťajú nejaké látky, čo potom pomáhajú zabíjať parazity a huby v hniezde. Alebo aspoň tak som videl v nejakom dokumente teda 
Tak nikotín je jeden z najsilnejších prírodných jedov. Žeby sýkorky pripravovali nejaké sprisahanie a tajne proti mačkám alebo proti nám vyrábali zbrane hromadného ničenia? 
Ja som si naivne myslel, že spolubývajúci tak podstivo čistí popolník. Pokiaľ som nevidel ako jedna sýkorka za druhou leze do popolníka a všetky spokojne niekam odlietajú so špakmi.
Hneď vedľa som im nasypal jedlo, tá miska je stále plná, ale špaky zmiznú každý deň.
Ja som si naivne myslel, že spolubývajúci tak podstivo čistí popolník. Pokiaľ som nevidel ako jedna sýkorka za druhou leze do popolníka a všetky spokojne niekam odlietajú so špakmi.
Hneď vedľa som im nasypal jedlo, tá miska je stále plná, ale špaky zmiznú každý deň.
to mi pride celkom uletene ze sykorky zabijaju parazity v hniezde spakmi 
z takeho toho sedliackeho rozumu by som povedal ze to je pre nich skratka dobry stavebny material. lahke, akurat velkost na vyplnanie konstrukcie a zaroven velmi dobre izoluje
z takeho toho sedliackeho rozumu by som povedal ze to je pre nich skratka dobry stavebny material. lahke, akurat velkost na vyplnanie konstrukcie a zaroven velmi dobre izoluje
tie vtaky fascinuje asi aj to ze je to pomerne objemny a pevny stavebny material ale zaroven velmi lahky co sa im hodi
Tiež sa mi vidí divné, že ako taký vták dokáže určiť, že má použiť cigaretu proti parazitom, ale asi tomu tak bude - popozeral som teraz a našiel som aj nejaké články. Napr.:
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-ed ... e-20607413
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-ed ... e-20607413
Writing in the Royal Society journal Biology Letters, the team said: "We provide evidence that urban birds incorporate cellulose from smoked cigarette butts into the nest and that this behaviour entails a reduction in the number of nest-dwelling ectoparasites.
drobnym spevavcom su kupil zavesne krmitko na gule s bird feed a tam sa zachytia a nazobu. na spaky nechodia. asi su blizko maciek, aj ked tym na zahrade su ukradnute aj vevericky behajuce nad nim po plote...
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja som tiez niekde cital, ze sa to naucili, ze pouzitim spacku zbavia hniezdo drobnych parazitov. Ono to mohlo prist kludne aj evolucne (respektive cez memy).aacid napísal: 19 okt 2021, 12:32 to mi pride celkom uletene ze sykorky zabijaju parazity v hniezde spakmi
z takeho toho sedliackeho rozumu by som povedal ze to je pre nich skratka dobry stavebny material. lahke, akurat velkost na vyplnanie konstrukcie a zaroven velmi dobre izoluje![]()
a naco im to tam vobec sypes teraz? potravy je este dost o tomto case.ephramko napísal: 19 okt 2021, 11:03 Hneď vedľa som im nasypal jedlo, tá miska je stále plná, ale špaky zmiznú každý deň.
Aby si zobli radšej jedlo, ako vyberali popolník.
Preco podmienkou nato aby som opustil zem je dosiahnuť rýchlosť 11.2 km/s ??
Preco by to neslo aj raketou ktora leti rychlostou 100 km/h?
Preco by to neslo aj raketou ktora leti rychlostou 100 km/h?
aby si sa dostal na obeznu drahu, musis dosiahnut taku rychlost, aby si nepadol naspat na zem, cize dostrediva a odstrediva sila sa musia rovnat - to je 7,9 km/s
ak sa chces dostat mimo posobenie gravitacie Zeme, musis sa pohybovat este vyssou rychlostou, to je prave tych 11,2 km/s
ak sa chces dostat mimo posobenie gravitacie Zeme, musis sa pohybovat este vyssou rychlostou, to je prave tych 11,2 km/s
Pri obeznej drahe to je jasne. Ale ked chcem opustit gravitacne pole zeme tak preco by to neslo kolmo?
Napada ma jedine vysvetlenie ze keby som sa aj dostal mimo gravitacne pole zeme 100km/h tak hovno z toho lebo nikde nedoletim tak pomaly (nevyuzita odstrediva sila).
Napada ma jedine vysvetlenie ze keby som sa aj dostal mimo gravitacne pole zeme 100km/h tak hovno z toho lebo nikde nedoletim tak pomaly (nevyuzita odstrediva sila).
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Napriek vstekym filmom tak rakety nelietaju smerom hore, ked chceu opustit gravitacnu silu zeme. V skutocnosti idu smerom hore len nejakych 10km (moje znalosti vychadzaju s KSP) a potom raketu zacnes naklanat aby si dosiahol obeznu drahu.wladas napísal: 26 okt 2021, 17:03 Pri obeznej drahe to je jasne. Ale ked chcem opustit gravitacne pole zeme tak preco by to neslo kolmo?
Keby ides rovno hore akoukolvek richlostou, tak hned po vypnuti motorov zacnes padat spet na zem a pokial mas v staznej sustave Zem je jedno ako si daleko. Je to hrozne nefektivne na palivo aj cas. Zato ked dosiahnes obeznu drahu, tak stale padas, ale tam uz posobi aj odstrediva sila vdaka zakryveniu planety si od nej "stale rovnako daleko" (plati pre kruhovu obeznu drahu, ale take prakticky nejestvuju).
Podobne, ked chces ist k nejamu inemu telesu a si na obeznej drahe, tiez nenmieris nos na to teleso a nezapnes motory, lebo by si skoncil uplne niekde inde. V skutocnosti zapnes motory na opacnej strane planety tak aby si zrychloval v smere rotacie/letu.
Hranie Kerbal Space Programu sa oplatilo
Teoreticky by si mohol letiet aj kolmo tak pomaly. Problem je ze by sa ti minulo palivo a zem by ta pritiahla naspat. A do atmosfery naozaj nechces vstupovat kolmo. Na obeznu drahu okolo zeme by si sa tak nedostal. Ak by si mal dostatol paliva a odletel dostatocne daleko, tak by si sa mohol dostat na obeznu drahu okolo slnka.
Ako pises harrison, hranie KSP a pozrenie vsetkych moznych space flight youtuberov uci, ze letiet kolmo zo Zeme do vesmiru je nefektivne vzhladom na palivo, ktore je potrebne na "zakotvenie" na orbite, na odkotvenie a planovane pristatie, pripadne pribrzdovanie. takze letiet pomaly a nedostat sa ani na hranicu kde je vhodne zacat trajektoriu otacat vzhladom na rotaciu planety by zmysel nemalo.
tak isto let raketove lietadla (SSTO) na orbitu by bol neekonomicky, lebo by minul velmi vela paliva kym by sa vystveralo nad huste vrstvy atmosfery.
tak isto let raketove lietadla (SSTO) na orbitu by bol neekonomicky, lebo by minul velmi vela paliva kym by sa vystveralo nad huste vrstvy atmosfery.
Zdravim. V Polsku funguje nejaky mytny system s nazvom Etoll. Vsimam si vzdy ked tadiaľ jazdim že v usekoch ktoré su vyhradené pre auta ktoré využívajú danú službu stojí vždy najmenej áut. Funguje táto služba aj pre bežnych motoristov? Vdaka
Teraz som trochu chorý, mám zapálené hrdlo a pýtam sa niečo, čo ma zaujíma celý život.
Prečo sa vždy, keď mám takýto stav s hrdlom, dusím len pri zaspávaní a nikdy inokedy počas dňa? Je jedno, či si ľahnem o desiatej, o polnoci, alebo o druhej ráno, proste zaspáva sa ťažko a hodinu-dve kašlem, a neviem normálne dýchať, tým pádom nezaspím. Ale potom sa mi už spí dobre, a nad ránom môžem spať koľko chcem, aj keď sa zobudím, idem na záchod a vrátim sa do postele. Napadlo ma, že sa hrdlo potrebuje zastabilizovať keď si ľahnem, lenže ak si dám šlofíka napr. poobede, tak tento stav vôbec nemám. Vždy len večer pri zaspávaní.
Prečo sa vždy, keď mám takýto stav s hrdlom, dusím len pri zaspávaní a nikdy inokedy počas dňa? Je jedno, či si ľahnem o desiatej, o polnoci, alebo o druhej ráno, proste zaspáva sa ťažko a hodinu-dve kašlem, a neviem normálne dýchať, tým pádom nezaspím. Ale potom sa mi už spí dobre, a nad ránom môžem spať koľko chcem, aj keď sa zobudím, idem na záchod a vrátim sa do postele. Napadlo ma, že sa hrdlo potrebuje zastabilizovať keď si ľahnem, lenže ak si dám šlofíka napr. poobede, tak tento stav vôbec nemám. Vždy len večer pri zaspávaní.